Frankai 14.01.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 jak zrobić, żeby wykasować posta? Zgłosić do moderacji i napisać, żeby usunąć? W końcu po coś są ci moderatorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.01.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Spirea no i właśnie tu sie pojawia pytanie o zasadność takich inwestycji Ile więcej zapłaciłabyś za ogrzanie domu z went.graw., podwojnymi szybami, styro 15cm.,welna 25cm. Ale to pytanie z serii retorycznych jakiś czas temu liczyłam ile "nadpłacam". Po korektach myślę, że wyjdzie ok. 30 tys. zł. Za trzecią szybę płacę 40 zł, więc to nie ma znaczenia, chodzi raczej o to, że gdybym nie szłą w energooszczędność, to wzięłabym pewnie profil Elite Thermo a nie Si 82 Premium Ultra. I tu różnica była ok. 2 tys zł. Chociaż niektóre okna można było zrobić tylko na Premium, więc niewykluczone, że i tak wzięlibyśmy to Premium. Co do styropianu, to ze względu na konieczność zmieszczenia rolet integro pod elewacją i tak musimy dać 20 cm i cofnąć okno. Przy wentylacji mechanicznej podobno coś się oszczędza przy budowie, tzn. okna dachowe mam bez nawiewników, mogłam zrezygnować z okna dachowego w pralni, większość okien to fix-y, mamy wymurowany tylko jeden komin. Nie umiem policzyć korzyści, ale myślę, że może to być ok. 5tys zł co najmniej. Nie wiem, kiedy mi się to wszystko zwróci, ale te 25 tys., czy nawet niech to będzie 30 tys., to ok. 7% budowy. Nie chodzi mi nawet o zwrot, ale ja nie znoszę płacić wysokich rachunków. Kredyt kiedyś spłacę, a rachunki zostaną. Do tego dochodzi komfort z wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 14.01.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 jak zrobić, żeby wykasować posta? nijak, możesz jedynie edytować i cokolwiek innego napisać w zamian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 14.01.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 o matko i córko!! serio? u kogo?????? sory, głupie skojarzenie, ale nie mogłam się powstrzymać heh dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 14.01.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 http://desacon.de/allegro/d5.jpg a ten pan na kominie to jakiś gratis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haku 14.01.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 On tam siedzi i patrzy na okolice... taki rodzaj stracha na wróble... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.01.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 raczej zastanawia sie jak złapac koguta na rosól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.01.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 a ten pan na kominie to jakiś gratis? To skrzypek na dachu, ino że wypił i skrzypce mu spadły. Patrzy na nie, ale się boi po nie zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.01.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Gdyby ktoś wolał kuchnię zamiast domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.01.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 od razu zamiast domu - przeciez w baraku takiej kuchni nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malawi 14.01.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam, mam pytanie do szanownych forumowiczów. Niestety nie zdążyłem z wylewkami przed zimą a czas leci. Czy mogę ocieplać poddasze , dać folie paroizolacyjną i płyty (regipsy) - może bez szpachlowania i czekać z wylewkami kiedy się ociepli czy niestety nie mogę tego zrobić. Nie wiem czy płyty pod wpływem wody z wylewek się nie odkształcą i powyginają. Kierownik twierdzi, że się nie powyginają ale chcę znać waszą opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.01.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 a tynki masz zrobione? bo jak tak, to wilgotność z wylewek nie zaszkodzi Twoim regipsom, albo korzystajac z wiosennej aury zrób teraz szybko wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.01.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Czy mogę ocieplać poddasze , dać folie paroizolacyjną i płyty (regipsy) - może bez szpachlowania i czekać z wylewkami kiedy się ociepli czy niestety nie mogę tego zrobić. Nie wiem czy płyty pod wpływem wody z wylewek się nie odkształcą i powyginają. Ja bym sobie odpuścił regipsy. Daj ocieplenie między krokwie, folię i ruszt. Ewentualnie ocieplenie między ruszt i przydrutuj. Nakręcenie samych płyt to 1 dzień, a one wilgoci nie lubią. Tynki to jedno - Wojgoc już pisał - a wylewki to drugie. Jeżeli dawałbyś jakiś jastrych o małej wilgotności to nie przeszkadza. Jeżeli beton to nie wiem, ale czy warto się szarpać o nadgonienie 1 dnia? No chyba że masz tynki, ogrzewania i dajesz jastrych - wtedy możesz nawet robić gładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 14.01.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 To skrzypek na dachu, ino że wypił i skrzypce mu spadły. Patrzy na nie, ale się boi po nie zejść. dla mnie to on wygląda na bardzo zaskoczonego. Coś jakby się obudził po niezłej popijawie i stwierdził "gdzie ja k..wa jestem?" a tu mu koledzy psikusa takiego zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.01.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 dla mnie to on wygląda na bardzo zaskoczonego. Coś jakby się obudził po niezłej popijawie i stwierdził "gdzie ja k..wa jestem?" a tu mu koledzy psikusa takiego zrobili Zaraz zwalać na kolegów. Jak się spił, to stwierdził, że jest świętym Mikołajem i będzie wchodził kominem do domu. Wdrapał się, zaklinował, zasnął, a teraz się ocknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haku 14.01.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 A może źle mu było u nas i rozgladał się za nową robotą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malawi 14.01.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 a tynki masz zrobione? bo jak tak, to wilgotność z wylewek nie zaszkodzi Twoim regipsom, albo korzystajac z wiosennej aury zrób teraz szybko wylewki. Tynki mam cementowo-wapienne , niestety jeszcze ni wyschły i w domu jest trochę wilgoci. Niestety nie mogę zrobić teraz wylewek bo fachowiec wyjechał za granicę. Może przed wylewkami podłączę rekuperator , nie wiem czy pomoże wywalić szybciej wilgoć ale chyba warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.01.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 a kiedy robiłas tynki? moje skończone w połowie listopada prawie w całości odparowały.jesli nie masz umowionego wylewkarza sprobuj do Jarka Korólczyka zadzwonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malawi 15.01.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Tynki robiłem w listopadzie. Całkiem nie wyschły ale są w gładkie i równe (jak na cem-wap) a co najważniejsze twarde. Wojgoc -poproszę o telefon do wylewkarzy , zadzwonie i zobaczę czy są wolni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.01.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Jarek Korólczyk 603 200120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts