Havena 20.01.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Havena, jaki rodzaj pompy masz u siebie? i jaka pow. domu do ogrzania? Mamy Nibe Fighter 1245, 10kW. Kolektory pionowe: 3x53m, 1x40m i 1x30m. Po podlodze mamy troche ponad 200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.01.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 dzieki za odp.przy okazji zrobiłem porządek w skrzynce PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 20.01.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 przy okazji zrobiłem porządek w skrzynce PW Wlasnie, najpierw probowalam na priv i nie wyszlo. Wiec sie musialam tak publicznie obnazyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.01.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 I bardzo dobrze, że się obnażyłaś - inaczej musiałabyś na x priwów odpowiadać na ten sam temat, na przykład mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.01.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 I bardzo dobrze, że się obnażyłaś Ło matko!!! Cóż to za publiczne obnażenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.01.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Ło matko!!! Cóż to za publiczne obnażenia!!! a oburza się osoba, która dopiero co opowiadała o pełnym rozwarciu! Frankai, bez hipokryzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 20.01.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witajcie, Jesteśmy na samym początku drogi do własnego domu na prawdziwej wsi. Na razie mamy WZ, trwa podział działki, projekt wybrany, architekt tez. Jak wszystko dobrze pójdzie, to późną wiosną wbijemy pierwszą łopatę. A będzie to na północ od Oleśnicy. Jeżeli macie w tej okolicy sprawdzonego kierownika budowy (może Spirea?) oraz ekipę do stanu 0 i potem stanu surowego, to będziemy wdzięczni. pozdrawiamy Baśka/Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.01.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 witaj awo65,jesli budujecie sie za Olesnicą to moze moi tynkarze z Namysłowa bedą w stanie podac Wam namiary na sensowna ekipę murarzy - 695 469977.jeśli bedziecie dzwonic,powiedzcie, ze numer dostaliście od Wojtka z Bielan Wrocławskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haku 20.01.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jak się rozpali i będzie cug wsteczny, to nie zostaje nic innego, jak wygasić ogień. Cug sam się nie odwróci. Mając jednak odpowiednie doprowadzenie powietrza (rurą pod kominek) i odpowiednie usytuowania komina (ponad kalenicę i brak złego sąsiedztwa) - szans na cug wsteczny raczej nie widzę. To co mowisz dotyczy nowych kominków z wkładem. Jak był budowany ten kominek to nikt nie doprowadzał powietrza z zewnątrz, że o czymś takim jak szyba nie wspomnę. Może to nie jest kwestia wstecznego cugu, ale po prostu jego braku, dopiero jak zapali sie np. gazetę i podniesie się ją w kierunku wylotu komnia, ten się "przetyka" i dym zaczyna lecieć w tą strone co powinien. Na pewno jakoś mądrze się to zjawisko nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 20.01.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witajcie, Jesteśmy na samym początku drogi do własnego domu na prawdziwej wsi. Na razie mamy WZ, trwa podział działki, projekt wybrany, architekt tez. Jak wszystko dobrze pójdzie, to późną wiosną wbijemy pierwszą łopatę. A będzie to na północ od Oleśnicy. Jeżeli macie w tej okolicy sprawdzonego kierownika budowy (może Spirea?) oraz ekipę do stanu 0 i potem stanu surowego, to będziemy wdzięczni. pozdrawiamy Baśka/Andrzej w związku z wywołaniem mnie do tablicy namiary wysyłam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 21.01.2011 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 a oburza się osoba, która dopiero co opowiadała o pełnym rozwarciu! Frankai, bez hipokryzji buehehehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.01.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Frankai z tym kominkiem - to mam w projekcie, ale zastanawiam się czy w ogóle nie zrezygnować, dodatkowe koszta, u mnie dodatkowy komin - kominek przewidziany po środku salonu jakby, chociaż jestem na etapie zmian w projekcie i właśnie rozmyślam czy zrezygnować czy przestawić. Ja zrezygnowałem i nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.01.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 cały czas nie wiem, co z tym gwc. Firma, która będzie instalować reku przekonuje, że powinno się robić ze specjalnych rurek, bo to przecież na lata itp. Już dokładnie nie pamiętam, co mi powiedzieli. Cena w każdym razie dalej była powyżej 10 tys. Ważne, żeby rury były szczelne (najlepiej z jednego odcinka). Ewentualnie jak się boisz możesz zrobić glikolowy z wymiennikiem - poczytaj tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85/page136 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony http://forum.muratordom.pl/showthread.php?49865-gwc-rurowy-czy-%C5%BCwirowy/page18 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153216-temperatura-za-GWC/page6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.01.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 A tak w ogóle to zmieniam troszkę projekt domu i znowu wróciłam do tematu ogrzewania - jednak chyba gaz płynny (zbiornik podziemny, żeby nie szpecił bo już wizja ogrodu jest i nijak by mi nie pasował do kompozycji ) albo ogrzewanie olejowe. Rozmawiałam ostatnio ze znajomym który ma olejowe i zachwalał, ale przekonał mnie też Frankai, że jak domek dobrze ocieplony to i rachunki nie będą strasznie wysokie. Poza tym, jakoś mi się nie widzi chodzenie koło pieca (dokładanie, czyszczenie i etc). W razie co będzie dodatkowo kominek, chociaż i tu się zastanawiam czy go chcę. Gaz z butli i olej sa potwornie drogie w eksploatacji - może lepiej pompa ciepła - podobno można ją zrobić samemu dużo niższym kosztem - patrz forumowicz Liwko. Znajomy ma olejowe i niedawno stwierdził, że jest tak potwornie drogie, że ... zamontował kocioł na ekogroszek. Przy kominku będzie o wiele więcej chodzenia niż przy "ekogroszkowcu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 21.01.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 w związku z wywołaniem mnie do tablicy namiary wysyłam na priv Spirea, Wojgoc - wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 21.01.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Przy kominku będzie o wiele więcej chodzenia niż przy "ekogroszkowcu". no to racja, z tym że przy groszku też raz dziennie trzeba podrzucić. Poza tym pewna rada dla tych co o tym myślą. Może się przyda a może nie, w każdym bądź razie moja kuzynka strasznie sobie pluje w brodę. Otóż piec na ekogroszek zainstalowali w przejściu z garażu do domu i problem jest taki że przedsionek ten jest mocno zapylony, teraz jeśli ktoś chce suchą nogą wejść do auta to musi przez to przejść a nie daj Boże dotknąć się gdzieś czegoś i to jeszcze w nowych ciuchach. Plan mają taki żeby to jakoś zaparawanić, ale nie wiem czy to pomoże. Po prostu opcja nieprzemyślana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 21.01.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 witaj Conena, co uwazasz za południe Wrocławia? W moim przypadku - Smolec. Niemniej z 'innego południa' łatwiej trafić do Smolca niż z 'północy' Wrocka. Jak myślę. Teraz jestem na etapie szukania ekip wykonawców, kierownika itd. Jeśli moglibyście mi kogoś polecić - pilnie wypatruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palik99 21.01.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 no to racja, z tym że przy groszku też raz dziennie trzeba podrzucić. Poza tym pewna rada dla tych co o tym myślą. Może się przyda a może nie, w każdym bądź razie moja kuzynka strasznie sobie pluje w brodę. Otóż piec na ekogroszek zainstalowali w przejściu z garażu do domu i problem jest taki że przedsionek ten jest mocno zapylony, teraz jeśli ktoś chce suchą nogą wejść do auta to musi przez to przejść a nie daj Boże dotknąć się gdzieś czegoś i to jeszcze w nowych ciuchach. Plan mają taki żeby to jakoś zaparawanić, ale nie wiem czy to pomoże. Po prostu opcja nieprzemyślana. 1. Piec na groch z większym podajnikiem - raz na 2-4dni wystarczy dołożyć. 2. Piec na groch w przejściu to rzeczywiście nie najlepszy pomysł Najlepsze kotłownia z wejściem z np garażu lub z zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.01.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 1. Piec na groch z większym podajnikiem - raz na 2-4dni wystarczy dołożyć. 2. Piec na groch w przejściu to rzeczywiście nie najlepszy pomysł Najlepsze kotłownia z wejściem z np garażu lub z zewnątrz... kotłownia z wejsciem z zewnatrz? to chyba tez nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 21.01.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 no to racja, z tym że przy groszku też raz dziennie trzeba podrzucić. może się nie znam ale zazwyczaj (zawsze ?) piece na ekogroszek są z podajnikiem - czyli obsługa bardziej zależy od tego czy popiołu nie jest za dużo. U mnie pojemnik mieści około 150kg - to nawet przy zwiększonym zużyciu 5-6 dni spokoju jeżeli nie liczyć ew. wygarnięcia popiołu (co 3-4 dni). Co do zakurzenia itp. problemów - potwierdzam, taką kotłownię to bardzo trudno utrzymać w czystości. U nas wejście do kotłowni z garażu i dodatkowo wyjście na zewnątrz. Garaż połączony z domem. Jest OK Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts