Havena 14.03.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 havena, nie wiem czy coś da Ci lektura wątku, ale może się przyda http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166501-lepszy-drewniany-czy-marmurowy Wojgoc, dziekuje Magda polecila nam bialy kwarcogranit. Jak obejrzymy to na zywo, byc moze sie skusimy. Wtedy ewentualne focie. Trzymam za slowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.03.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Wojgoc, dziekuje Magda polecila nam bialy kwarcogranit. Jak obejrzymy to na zywo, byc moze sie skusimy. a gdzie planujecie oglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.03.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Wojgoc, dziekuje Magda polecila nam bialy kwarcogranit. Jak obejrzymy to na zywo, byc moze sie skusimy. Trzymam za slowo! nasza Magda34? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 14.03.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 a gdzie planujecie oglądać? Jest w Domarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 14.03.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 nasza Magda34? Tak Na jaka armature zdecydowales sie? Popatrz moze w sklepach za nasza zachodnia granica. Bardzo mnie zdumialy ceny Hansgrohe u nich. Czy Ty chcesz uzywac PC wylacznie do c.w.u.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 14.03.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Koleżanki i koledzy, pod koniec kwietnia b.r. planuję rozpocząć budowę domku jednorodzinnego ("Praktyczny 4" z domyzwizja.pl) w południowej części Wrocławia. Czy możecie polecić jakąś dobrą hurtownie z materiałami budowlanymi? Może podpowiecie: porotherm czy ytong? Który materiał wybrać? Jak by co to w projekcie mam grubość ścian 30 cm Pozdrawiam! Michał witaj, kolego My w projekcie mielismy ytong, zmienilismy na porotherm 24 + 15cm styro. Nastepnym razem zbudujemy z ytonga + styro Ytong to bardzo wdzieczny material, mily w obrobce. Porotherm paskudnie pyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.03.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 to daj znać, jak będziesz po "inspekcji" - jak sie kształtuje cenowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 14.03.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 oczywiście, że może to zrobić elektryk. Natomiast nie zmienia to faktu, że jak chcesz podpisac z jakąś firmą ochroniarską umowę to równie dobrzy ich montażyści to zrobią - o dziwo wychodzi taniej za punkt niz u elektryka. Zawsze staram się w swoich wypowiedziach dodawać zwroty typu "moim zdaniem", "w moim przypadku", "na bazie moich doświadczeń" lub przynajmniej podkreślić, że to wyłącznie moja opinia. W przeciwnym razie taka wypowiedź brzmi jak dogmat i jeżeli jest nieprawdziwa może wprowadzić w błąd. Dlatego odpowiadam W MOIM przypadku cena za punkt nie wychodziła taniej niż u elektryka. Natomiast zawsze warto porównać ceny u paru źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.03.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Frankai - może wrzuć fotkę jak to wygląda - wtedy każdy będzie wiedział na co się pisze Ale czego byś chciał? Muszli? Deski? Są w necie. Prędkości opadania? To musiałbym zamieścić wykres drogi lub kąta opadania w funkcji czasu, lub filmu z eksperymentu? A może chodziło o zabrudzenia? Myślę, że to niezbyt dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 14.03.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Słuchajcie, czy oprócz tych namiarów, które już wiele razy padały na forum (jak pan Zych) możecie mi jeszcze polecić jakąś ekipę do stanu zero? Budowa w gminie Kąty. Poszlo na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 14.03.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 z tego wynika, że nie masz zlewozmywaka z baterią, bo bys wiedział o czym mowa. Ja mam patent - posypac proszkiem do pieczenia zmieszanym z soda, lekko zwilzyc. Potem zmyc wilgotna scierka. Zero szorowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 14.03.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 dobrze, że znalazła się chociaż jedna osoba całkowicie zadowolona - bo już nie wiedziałam, co myśleć o tej podłogówce E, ja tez jestem bardzo zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.03.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 a wiesz, jakoś nie skorzystam Ponoć nauka kosztuje, a ja chciałem Ci zapewnić możliwość kompletnie darmowej nauki. Ludziom to się nigdy nie dogodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.03.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Tak Na jaka armature zdecydowales sie? Popatrz moze w sklepach za nasza zachodnia granica. Bardzo mnie zdumialy ceny Hansgrohe u nich dzieki za podpowiedź, sprawdze w nastepnym tygodniu Czy Ty chcesz uzywac PC wylacznie do c.w.u.? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.03.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Tatarak, my powiedzieliśmy, że nie chcemy schodów na zewnątrz. Architekt miał takie samo zdanie i zrobił "punkt zero" nieznacznie powyżej gruntu. Na etapie murowania fundamentów przyjechał kierownik i doradził, aby podnieść o jeden bloczek, a wyrównany sobie ziemią. Teraz jesteśmy ok. 2 cm na poziomem gruntu. Do tego dojdzie wysokość posadzki czyli 23 cm. I to jest właściwa reguła - wyznaczyć jak się wydaje i... dołożyć bloczek. Teraz być może dołożyłbym jeszcze jeden. Wysokość tak naprawdę wyznaczałem ja, a pilnowała żona - ja byłem za granicą. Za poziom zero przyjąłem wysokość krawężnika po wyższej stronie działki (spad 20-25 cm na 19m). Względem tego miały być 2 lub 3 bloczki. Podest w projekcie był 2-stopniowy. Wyszedł tak 1.5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.03.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Zawsze staram się w swoich wypowiedziach dodawać zwroty typu "moim zdaniem", "w moim przypadku", "na bazie moich doświadczeń" lub przynajmniej podkreślić, że to wyłącznie moja opinia. W przeciwnym razie taka wypowiedź brzmi jak dogmat i jeżeli jest nieprawdziwa może wprowadzić w błąd. Dlatego odpowiadam W MOIM przypadku cena za punkt nie wychodziła taniej niż u elektryka. Natomiast zawsze warto porównać ceny u paru źródeł. jasne - ja pisze wyłącznie na bazie własnych doświadczeń i w Moim przypadku cena była o 6% wyższa u elektryka. zaczynamy wchodzić w dyskusje typu wyższośc Swiąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkej Nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.03.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Do rozporowadzenia samej instalacji alarmowej (okablowanie) nie są potrzebni montażyści z firmy ochroniarskiej. Może to zrobić np. elektryk, oczywiście o ile się na tym zna. A montażyści potem narzekaliby, że coś spierniczone. Chyba każdy "spec" na budowie wytyka błędy poprzedników. Pół biedy jak narzeka. Gorzej jak chce kasę, bo czegoś się nie da i trzeba poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.03.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 I to jest właściwa reguła - wyznaczyć jak się wydaje i... dołożyć bloczek. Teraz być może dołożyłbym jeszcze jeden. Wysokość tak naprawdę wyznaczałem ja, a pilnowała żona - ja byłem za granicą. Za poziom zero przyjąłem wysokość krawężnika po wyższej stronie działki (spad 20-25 cm na 19m). Względem tego miały być 2 lub 3 bloczki. Podest w projekcie był 2-stopniowy. Wyszedł tak 1.5 stopnia. ale Tatarak pytał jak sie w teorii wyznacza Punkt Zero a nie w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.03.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Ja mam patent - posypac proszkiem do pieczenia zmieszanym z soda, lekko zwilzyc. Potem zmyc wilgotna scierka. Zero szorowania Nie chodzi o kwestię szorowania. Chodzi o to, że na chromie robią się plamki, które trzeba za każdym razem ścierać. Z kolei na umywalce zostają różne rzeczy w kącikach, a że do ścianki blisko, to nie machnie się ścierką, tylko trzeba paluszkiem ścierkę przeciskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.03.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 witaj, kolego My w projekcie mielismy ytong, zmienilismy na porotherm 24 + 15cm styro. Nastepnym razem zbudujemy z ytonga + styro Ytong to bardzo wdzieczny material, mily w obrobce. Porotherm paskudnie pyli. U mnie b-k (zwykły nie Ytong) i byłoby fajnie, ale jednak lubi pękać. Też pyli jak się go tnie czy wycina bruzdy. Co do pękania, to pół biedy jak przed tynkami, ale zdarzyło mi się też po. Poza tym - w żadnym wypadku nie dawać na ściany zewn. Ja dałem, na piętrze coby lekka była, a że dach wystaje 1.40 to nie miałem obaw. No i pękło chyba 2. Po pierwszy, dawana była siatka a i tak nie pomogła. Potem 2 cm styro i siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts