Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Powiedzcie mi, czy to jest w budownictwie mieszkaniowym i okolicach taka chora norma, że jak ktoś obiecuje, że oddzwoni lub napisze maila w określonym terminie, to nie ma się co łudzić i trzeba go samemu ścigać? czy tylko mnie to spotyka?

to jest ich taka niepisana zasada.

Lubią znęcać się nad klientami :yes:

Powiedzcie mi, czy to jest w budownictwie mieszkaniowym i okolicach taka chora norma, że jak ktoś obiecuje, że oddzwoni lub napisze maila w określonym terminie, to nie ma się co łudzić i trzeba go samemu ścigać? czy tylko mnie to spotyka?

Chyba piszesz do niewlasciwych osob, mnie raczej wszyscy odpowiadaja. Niektorzy nawet drecza potem telefonami z pytaniem, dlaczego odrzucilam ich oferte...

kwestia ilości uzycia listew przyokiennych - u mnie było kilka okien nietypowych i uzywane były listwy po prawie 32zł/2,6mb. Do tego mialem sporo obróbek trudnych w wykonaniu. materiał miałem taniej o 1zł niz Oni - obróbka po 10,5zł/worek i tynk po 12,9zł/worek i potem dokupywalem po 13,4zł/worek. Niby niewielka różnica ale przy 1000 worków robi się miła różnica. Worek jak pamietam ma 30kg. Mnie z moimi trudnymi powierzchniami 1m2 tynku na gotowo wyniósł 32zł/m2. Jak chcesz zobaczyć efekt końcowy to zapraszam do siebie na Bielany.

Podsumowując - 603096040 Mirek przedstawiciel Nidy na nasz okręg, zadzwoń, spotkaj się na budowie, pogadaj o cenie materiału jaka możesz wynegocjować i policz co się lepiej opłaca.

Wojgoc - gdybym chciał przeliczyć cenę materiału przy 1 m2 - to ile wychodzi tynku? - czytałem na opak że 1,4 kg na 1 m2 przy 1 mm grubości.

Jeśli założe że sciany są równe (czy daje sie z 15 mm warstwe?) jeśli tak to wychodzi ok. 21 kg tynku na 1 m2 =8zł za 1m2 (czy netto?) - a obróbka to już nie wiem jak wyliczyć.

Co do listew - najwieksze okno to drzwi na taras -180 szerokie, inne też - 180, ale na 1,5 m bez łuków i szaleństw.

Spirea - czy u Ciebie tynk nie wymaga poprawki gładzią? możesz dać namiar do nich? - czy ktoś ich jeszcze może polecić? jakiej firmy masz tynk?

Ale pytań zadałem - mam nadzieję że jesteście wyrozumiali i podpowiecie.

Czy ktoś z Was rzucał tynk ręcznie i w dodatku piasek, wapno, cement - możecie kogoś polecić? jakie są ceny i czy jest możliwe żeby było gładko pod malowanie?

Witam

Niedawno Wojgoc pisał że za tynk cem -wap płacił 19 zł za robocizne i miał własną zaprawę.

Zadzwoniłem do tej ekipy i powiedzieli że z ich materiałem wyjdzie 29 zł ( i nic mnie nie obchodzi)

Czy to normalna cena? Wojgoc - czy przeliczałeś ile wyniósł Cię 1 m2 tynku ( robocizna i materiał?) -

zastanawiam sie czy dużo taniej wyjdzie z moim materiałem - czy sie w to nie bawić.

Czy macie inne ekipy i mozecie polecic - możecie podpowiedziec czy te 29 zl to duzo?

myslałem ze wyjdzie z 25 zł za 1m2 - ale obawiam sie firm z lapanki - wolę polecone.

Prosze o podpowiedź.

pozdrawiam

Kłokoczyce

29 to normalna cena. w 25zł/m2 cem-wap się nie pchaj - to jakaś ściema.

Kupowanie materiałów samodzielnie jest strasznie upierdliwe bo nikt Ci tak do końca nie powie ile trzeba tego tynku (wyjdzie później jak się okaże że ściany krzywe i takie tam). Pamiętaj, że materiały to nie tylko zaprawa ale też listwy przyokienne, kątowniki i inne szmery bajery. Mi jedna firma wyliczyła 32 zł/m2 (przy 500 metrach). Polecona tu na grupie. Widziałem ich robotę i jest pierwsza klasa, nie trzeba gładzi, ale troszkę się gryzę z tą ceną.

Wojgoc - gdybym chciał przeliczyć cenę materiału przy 1 m2 - to ile wychodzi tynku? - czytałem na opak że 1,4 kg na 1 m2 przy 1 mm grubości.

Jeśli założe że sciany są równe (czy daje sie z 15 mm warstwe?) jeśli tak to wychodzi ok. 21 kg tynku na 1 m2 =8zł za 1m2 (czy netto?) - a obróbka to już nie wiem jak wyliczyć.

Co do listew - najwieksze okno to drzwi na taras -180 szerokie, inne też - 180, ale na 1,5 m bez łuków i szaleństw.

Spirea - czy u Ciebie tynk nie wymaga poprawki gładzią? możesz dać namiar do nich? - czy ktoś ich jeszcze może polecić? jakiej firmy masz tynk?

Ale pytań zadałem - mam nadzieję że jesteście wyrozumiali i podpowiecie.

Czy ktoś z Was rzucał tynk ręcznie i w dodatku piasek, wapno, cement - możecie kogoś polecić? jakie są ceny i czy jest możliwe żeby było gładko pod malowanie?

zużycie na opakowaniu to tak jak zuzycie paliwa przez auta w folderach reklamowych. Min. grubośc tynku nigdy nie będzie mniejsza jak 2cm.

co do listew - chłopaki używają tylko listwy Protektor - inne to naroznikowe

a inne przyokienne typu http://sklep.kwapisz.com.pl/tynki_wewnetrzne/listwa_przyokienna_wewnetrzna.html

jedne i drugie 3xdroszże od marketowych, ale nie żałuj na nie kasy - wystarczy wziąć do ręki i porównać.

jesli chodzi o ręcznie rzucane to z pewnością nie możesz mieć wcześniej zrobionych wylewek i nie uzyskasz gładkości jak w przypadku maszynowych z Nidy - chodzi o ziarnistość piasku, te z Nidy mają 0,2.

a ja mam pytanie z innej beczki, ponieważ wkrótce będę miał zakładane okna to elektryk zagadnął mnie o kontaktrony. No i nie wiem co tu zrobić bo jak się okazuje podobno jak elektryk założy je na okna to mogę stracić gwarancję na okna.

Jak wyście to rozwiązali?

doprowadź sobie teraz tylko kabelki i nie montuj kontraktonów - zrobisz to przy okazji alarmu

Potrzebuję jakieś hurtownie budowlane na północy wrocka, w stronę Radwanic/Oławy please

Za wyjątkiem gaji na tyskiej bo tą to znam :)

wiem że temat był już poruszany ale jak pomyślę że mam się cofnąć kilka/set stron to mnie trąca.

dzienx

ja tradycyjnie mogę Ci polecić AB Renova na Buforowej

zużycie na opakowaniu to tak jak zuzycie paliwa przez auta w folderach reklamowych. Min. grubośc tynku nigdy nie będzie mniejsza jak 2cm.

co do listew - chłopaki używają tylko listwy Protektor - inne to naroznikowe

a inne przyokienne typu http://sklep.kwapisz.com.pl/tynki_wewnetrzne/listwa_przyokienna_wewnetrzna.html

jedne i drugie 3xdroszże od marketowych, ale nie żałuj na nie kasy - wystarczy wziąć do ręki i porównać.

jesli chodzi o ręcznie rzucane to z pewnością nie możesz mieć wcześniej zrobionych wylewek i nie uzyskasz gładkości jak w przypadku maszynowych z Nidy - chodzi o ziarnistość piasku, te z Nidy mają 0,2.

Jarett - też się z cena gryzę. Zaglądałem na allegro - tam są też wystawione uslugi i robią za 12-14 robocizna + 10 materiał czyli za 22-24 cem wap - juz sam nie wiem co o nich myslec.

Juz jestem po spotkaniu z poleconymi przez Wojgoca. Wg mnie wychodzi 700 m tynku(na oko), wg nich nawet 800 - ale wyjdzie w praniu.

Zejda do 29 za 1m2 - ale po podliczeniu ceny końcowej chyba zmuszony będę zrobić gipsowe.

No i sie zastanawiam czy za cene 23 robocizna i materiał wziąć gipsowe od poleconej ekipy czy z ogłoszenia za te sama cene ale cem wap.

I baź człowieku madry. Nie wiem na co sie zdecydować - ale jak zwykle później powiem ze madry Polak po szkodzie.(gipsowe knauf MP75L)

Jarett - też się z cena gryzę. Zaglądałem na allegro - tam są też wystawione uslugi i robią za 12-14 robocizna + 10 materiał czyli za 22-24 cem wap

Spotkaj się z takimi z allegro. Wcale się nie zdziwię jak doliczą to-tamto i koniec końców z 24 zrobi się 29. Poza tym trzeba na własne oczy zobaczyć ich robotę, żeby mieć pewność, że nie musisz już na to kłaść gładzi bo wtedy zapłacisz podwójnie.

Jarett - też się z cena gryzę. Zaglądałem na allegro - tam są też wystawione uslugi i robią za 12-14 robocizna + 10 materiał czyli za 22-24 cem wap - juz sam nie wiem co o nich myslec.

Juz jestem po spotkaniu z poleconymi przez Wojgoca. Wg mnie wychodzi 700 m tynku(na oko), wg nich nawet 800 - ale wyjdzie w praniu.

Zejda do 29 za 1m2 - ale po podliczeniu ceny końcowej chyba zmuszony będę zrobić gipsowe.

No i sie zastanawiam czy za cene 23 robocizna i materiał wziąć gipsowe od poleconej ekipy czy z ogłoszenia za te sama cene ale cem wap.

nie bierz z ogłoszenia za 23zł!!!

reszta na PW

a tak zmieniając temat. Robiliście drenaż opaskowy ? ile płaciliście? mi mój majster krzynął 3000 zł za samą robozicnę tj. zrobienie wykopu i ułożenie rur (około 80 metrów) zasypanie wszystkiego jak należy, montaż studzienek, wykopanie i zasypanie studni chłonnej). Chyba troszkę przegiął, co?

negocjuj! cena pewnie uwzględnia jakośc gruntu na Twojej działce

Grunt jest gliniasty i twardy jak... jak ja pierdzielę. Sąsiad zawziął się, że sam zrobi wykop pod rurę gazową to 30 m na szerokość łopaty robił chyba przez tydzień :) Pytanie tylko czy cena jest w granicach rozsądku czy całkiem wzięta z kosmosu.