Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Dawno mnie nie było na forum, ale coś mi się urodziło... Nie wiem, czy nie powinnam zgłosić się na Pchli Targ, ale po pierwsze nazwa niefortunna w tych oklicznościach ;P i po drugie, w tym nowym forum jeszcze się nie łapię i nie dodaje mnie do grupy Pchli Targ. :(

Do sedna. Na naszej działeczce mieszkamy sobie z dwoma psiakami - DONki :) I mieliśmy jednorazowy wysyp szczeniaków, bo chcemy wysterylizować suczkę.

Niestety z bardzo dużego miotu udało nam się pozbyć tylko części maluchów, szukając chętnych wśród znajomych i rodziny. Chcieliśmy, żeby pieski trafiły w dobre miejsca. Nie chcę robić prywaty, ale jeżeli szukacie pieska do kochania, to piszcie na priva.

Załączam zdjęcia rodziców i Maluchów:

http://www.empikfoto.pl/albumy31/111284/594043/39689077_rodzice.jpg

I Maluchy:

http://www.empikfoto.pl/albumy31/111284/594043/39689319_dsc04363_1.jpg

Pozdrawiam ZABA

oczywiście, że może to zrobić elektryk. Natomiast nie zmienia to faktu, że jak chcesz podpisac z jakąś firmą ochroniarską umowę to równie dobrzy ich montażyści to zrobią - o dziwo wychodzi taniej za punkt niz u elektryka.

Warto jednak nie sugerować się schematem instalacji zaproponowanym przez ową firmę ochroniarską. Ja nie byłem w temacie a czas szybko mi leciał więc wziąłem to, co mi zaproponowali. No i mam tych czujek a czujek. Teraz pewnie w połowie ich ilości bym się zamknął. Więc może warto poszukać praktyka a z firmą obgadać tylko podłączenie do monitoringu.

a ja mam pytanie z innej beczki, ponieważ wkrótce będę miał zakładane okna to elektryk zagadnął mnie o kontaktrony. No i nie wiem co tu zrobić bo jak się okazuje podobno jak elektryk założy je na okna to mogę stracić gwarancję na okna.

Jak wyście to rozwiązali?

Jeżeli montaż będzie na "klej" to raczej nic nie stracisz. Gorzej jak będzie chciał wiercić - wtedy trzeba się wczytać w warunki gwarancji okien.

U mnie są przyklejone taśmą dwustronną do moich PCV.

Powiedzcie mi, czy to jest w budownictwie mieszkaniowym i okolicach taka chora norma, że jak ktoś obiecuje, że oddzwoni lub napisze maila w określonym terminie, to nie ma się co łudzić i trzeba go samemu ścigać? czy tylko mnie to spotyka?

Myślę, że jest to norma dla wielu wykonawców w obecnym okresie "kryzysu" na rynku. Już gdzieś pisałem, że hydraulik nie miał czasu wpaść do mnie po kilka stówek, mimo że miał robotę 3 ulice wcześniej. Taka bida na rynku ;)

Ja właśnie czekam tydzień na wycenę wykonania podbitki. Miał być majl albo telefon. I co??

a tak zmieniając temat. Robiliście drenaż opaskowy ? ile płaciliście? mi mój majster krzynął 3000 zł za samą robozicnę tj. zrobienie wykopu i ułożenie rur (około 80 metrów) zasypanie wszystkiego jak należy, montaż studzienek, wykopanie i zasypanie studni chłonnej). Chyba troszkę przegiął, co?

coś drogo, przeraziłeś mnie tą ceną. Ja właśnie zleciłem to mojemu budowlańcowi nie wnikając do końca w cenę, bo powiedział że to groszowa sprawa. Jednak widzę że muszę zadać mu to pytanie jeszcze raz.

Tylko że u mnie jest troszkę inaczej, bo fundamenty mam ciągle odkopane więc ryć w ziemi nie trzeba.

coś drogo, przeraziłeś mnie tą ceną. Ja właśnie zleciłem to mojemu budowlańcowi nie wnikając do końca w cenę, bo powiedział że to groszowa sprawa. Jednak widzę że muszę zadać mu to pytanie jeszcze raz.

Tylko że u mnie jest troszkę inaczej, bo fundamenty mam ciągle odkopane więc ryć w ziemi nie trzeba.

to masz 70% roboty w przód - nie dziw się, że zapłacisz z 800-1000zł plus materiały

to masz 70% roboty w przód - nie dziw się, że zapłacisz z 800-1000zł plus materiały

heh tutaj tak, ale najlepsze jest to że cała góra ziemi z tych okopów leży teraz w miejscu gdzie mam mieć ryte pod Reku i studnię drenażową, więc na chwilę obecną muszę puścić drenaże wokół budynków, zasypać fundamenty i wtedy kopać dołki na Reku. :yes:

heh tutaj tak, ale najlepsze jest to że cała góra ziemi z tych okopów leży teraz w miejscu gdzie mam mieć ryte pod Reku i studnię drenażową, więc na chwilę obecną muszę puścić drenaże wokół budynków, zasypać fundamenty i wtedy kopać dołki na Reku. :yes:

gdybyś wiedział przed budową gdzie bedziesz miał reku to bys inaczej zaplanował plac budowy - chyba, że nie było takiej mozliwości.

nie jeden raz przyjdzie Ci przekladac cokolwiek na budowie.

Porotherm vs Ytong

dziękuję za porady w powyższej sprawie!

Mój wybór padł na Ytong 30 + 15 cm styropian

Gdyby ktoś z Was miał jakieś informacje lub opinię o ekipie budowlanej Pana Janka Gwaron, to chętnie się przysłucham.

Ekipa z Zakopanego. Wynajmują domek na Bielanach Wrocławskich. Ponoć w okolicach Wrocławia budują już kilka lat.

Właśnie wycenili mi robociznę za SSO ("praktyczny 4" domyzwizja.pl) na 50 tys.

Pozdrawiaki :bye:

Porotherm vs Ytong

dziękuję za porady w powyższej sprawie!

Mój wybór padł na Ytong 30 + 15 cm styropian

Gdyby ktoś z Was miał jakieś informacje lub opinię o ekipie budowlanej Pana Janka Gwaron, to chętnie się przysłucham.

Ekipa z Zakopanego. Wynajmują domek na Bielanach Wrocławskich. Ponoć w okolicach Wrocławia budują już kilka lat.

Właśnie wycenili mi robociznę za SSO ("praktyczny 4" domyzwizja.pl) na 50 tys.

Pozdrawiaki :bye:

Bielany to moje rewiry - prześlij na PW gdzie robili na Bielanach to popytam co i jak.

bo jak się okazuje podobno jak elektryk założy je na okna to mogę stracić gwarancję na okna.

Jak na mój gust, to stracisz względem tego co zostanie uszkodzone. Ford przykładowo zabiera gwarancję na blachy na ileś centymetrów wokół zrobionego otworu. Tyle tylko, że w sądzie być może Ty będziesz musiał udowodnić, ze zainstalowanie kontaktrona nie miało wpływu np. na... szybę, która utraciła szczelność.

Powiedzcie mi, czy to jest w budownictwie mieszkaniowym i okolicach taka chora norma, że jak ktoś obiecuje, że oddzwoni lub napisze maila w określonym terminie, to nie ma się co łudzić i trzeba go samemu ścigać? czy tylko mnie to spotyka?

Na dwoje babka wróżyła. Są i tacy i tacy.

Kiedyś słyszałem, że są kobiety, które za każdym razem wiążą się z "łobuzem" (pewnie w drugą stronę są podobne "przypadłości", ale o ciut innej naturze). Może Ciebie ciągnie do takich fachowców bardziej niż średnia ? ;)