dobrzykowice 31.05.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Witam wszystkich z grupy wrocławskiej. Nie lubie pisać więc na forum zaglądam w poszukiwaniu informacji.Ostatnio po raz kolejny czytałam dziennik Yemiołki i dlatego nie muszę korzystać z porad dyżurnego psychologa. Budujemy dom w Dobrzykowicach.Stan zero powstał w listopadzie teraz kładą dachówkę, a ja dalej nie wiem czy to fikcja czy rzeczywistość. No prosze konkurencja mi rosnie A gdzie dokładnie jeżeli mozna wiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 31.05.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Ivo - nooo gonimy gonimy! Rodzina nam sie powiększa i nie ma czasu na zwlekanie. Dachówka Braas grecka, czerwona. Dylemat mialam z kominami ale stanęło na klinkerze, choc ja za klinkerem nie przepadam, delikatnie mowiac... BK - poczytałam sobie o Twoich perypetiach z cenami rzucanymi przez ywkonawców. Hmm, początki bywają trudne u nas tez tak było. A teraz już się uczepiłam tych co mają ceny do zaakceptowania i robią dobrze. A czy wy juz lada moment zaczynacie??? Achaaaa a ta wieźba to jakos strasznie dorgo chyba czy u was taka wielka? Od 20 tys? Nasza kosztowala w sumie 10 tys, juz z robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.05.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 a słyszeliście może o błocie z cukrowni?? chyba gdzieś był taki wątek, będę musiała poszukać...ale ostatnio właśnie ktoś nam mówił że toto można dać do ogrodu i super wszystko rośnie Tylko trochę śmierdzi, zresztą powinnaś wiedzieć też jeździsz koło cukrowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.05.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Kochani oświećcie mnie jak się włącza uśmieszki emocji.W sprawach komputerowych jestem laikiem .Wiech. W oknie w którym piszesz mail, po lewej stronie masz buźki, wystrczy na odpowiednia kliknąc i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 31.05.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dobrzykowice.To zależy na jaką wysokość chcesz dać żwir.Ja mam również podobny wymiar budynku i wyszła mi wywrotka.Pamiętaj o otulinie drenażowej chyba że będą rury z otuliną kokosową .Przy narożach studzienki czyszczące i odpowiedni spadek.Czy to będziesz robił sam czy firma?Pozdrawiam Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 31.05.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Rodzina nam sie powiększa i nie ma czasu na zwlekanie. no to gratulacje !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 31.05.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dachówka Braas grecka, czerwona. czyli taka jak u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 31.05.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 a słyszeliście może o błocie z cukrowni?? chyba gdzieś był taki wątek, będę musiała poszukać...ale ostatnio właśnie ktoś nam mówił że toto można dać do ogrodu i super wszystko rośnie Tylko trochę śmierdzi, zresztą powinnaś wiedzieć też jeździsz koło cukrowni no ale chyba kiedyś przestanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 31.05.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dobrzykowice w Czernicy mają żwir sprawdż ceny.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartar 31.05.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Witam wszystkich z grupy wrocławskiej. Nie lubie pisać więc na forum zaglądam w poszukiwaniu informacji.Ostatnio po raz kolejny czytałam dziennik Yemiołki i dlatego nie muszę korzystać z porad dyżurnego psychologa. Budujemy dom w Dobrzykowicach.Stan zero powstał w listopadzie teraz kładą dachówkę, a ja dalej nie wiem czy to fikcja czy rzeczywistość. No prosze konkurencja mi rosnie A gdzie dokładnie jeżeli mozna wiedzieć ? Jadac od Wrocławia przed sklepem w prawo, a potem prosto do końca ( po górach, dolinach) i od krzyża w lewo.Stoją tam 4 domy w budowie i ten z wykuszem to podobno mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.05.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dobrzykowice.To zależy na jaką wysokość chcesz dać żwir.Ja mam również podobny wymiar budynku i wyszła mi wywrotka.Pamiętaj o otulinie drenażowej chyba że będą rury z otuliną kokosową .Przy narożach studzienki czyszczące i odpowiedni spadek.Czy to będziesz robił sam czy firma?Pozdrawiam Wiech. W sumie to nie wiem a jaką minimalną grubością powinna być taka rura obsypana ? Co do wykonastwa to chyba bede to robił sam, nie widzę tutaj jakiejś skomplikowanej technologii Acha i jeszcze jedno w tym samym dole nad drenażem chcę połozyc odpływ z rynien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 31.05.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dobrzykowice jeżeli planujesz dać minimalną ilość żwiru, to wystarczy otulić rurę włókniną i obsypać żwirem.Na to dać tańszy piasek , keramzyt kliniec lub podobne mat.Rura z rynny musi być jako druga(nie można w tej samej).Ja robiłem to także sam i działa 2.5 lat.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 31.05.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dobrzykowice lepszy jest piasek rzeczny bo jest grubszy i jest lepsza filtracja.Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.05.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dobrzykowice lepszy jest piasek rzeczny bo jest grubszy i jest lepsza filtracja.Wiech. Czyli raczej CHrząstawa odpada ? A Ty skąd brałes żwir ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 31.05.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 heyka, tak dla przypomnienia: LUDKOWIE MILI, OKOŁOWROCŁAWSCY niniejszym ogłaszam publicznie chęć podjęcia Was w naszych skromnych progach 19 lub 20-go (w niedzielę się tyle nie buduje ) czerwca w godzinach od popołudniowych do wieczornych. Gwoździem nieustalonego jeszcze w szczegółach programu ma być koronna dyscyplina outdoorowa wszystkich Polaków - czyli GRILLOWANIE wszystkiego co się da - od zieleniny do habaniny (oby pogoda nas nie zawiodła, a jak zawiedzie to przeniesiemy się do wnętrza). Dyscyplinami dodatkowymi będą - pożeranie sałatek, suszenie butelek i opędzanie się od komarów. Mamy duży wybieg dla dzieci i psów, nawet trawiasty. Postaram się o piłkę i może zrobię jakąś prowizoryczną huśtawkę (z huśtawką jednak będzie krucho - gałęzie są za wysoko), co by i przyszłe nadzieje polskiego budownictwa jednorodzinnego miały radochę. Dla ciekawych - opowieści nt. zmagań z materią remontową z możliwością samodzielnej weryfikacji "na własne oczy" - czy opowiedający nie koloryzuje, lebo wodę leje... Dla Wszystkich, którzy budują nowe - piękna lekcja poglądowa nt. krzywych ścian, nierównych tynków i wilgoci - utwierdzająca ich w przeświadczeniu o wyższości budowania nowego nad remontowaniem starego . Piszcie, czy będziecie mieli ochotę przyjechać i który termin Wam bardziej odpowiada (ewentualnie zaproponujcie jakiś inny). Postaram się w najbliższym czasie sklecić jakiś plan dojazdu (można się wybrać z miasta rowerami - tuż obok przebiega szlak okołowrocławski, lub podmiejskim autobusem z Leśnicy) - istnieje oczywiście możliwość przyjechania własnym bolidem . Na razie na pewniaka: ivo bk smok (ostatnio strasznie "zabudowany") mniej pewni: yemiołka, zara, dobrzyk, dachowiec, blondyna , wiech (chyba nikogo nie pominąłem) Polanka? apa? i inni? Termin pozostanie raczej ten sam. Napiszcie tylko, czy wolicie spotkać się w sobotnie, czy też w niedzielne popołudnie. Osobiście proponuję niedzielne, ale dostosuję się do życzeń gości Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 31.05.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 ale się porobiło mniej pewnych niż pewniaków szybko się zgłaszać !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 31.05.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Sławek, jeśli można to i ja pogadam dziś z żoneczką, jakiś sernik ukręcimy i wpadniemy się poznać. Ale proszę nas na razie dać do "mniej pewnych" bo my w zaazansowanym stanie błogosławionym jesteśmy i... serniki nie zawsze nam wychodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.05.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 BK.Prosiłem Cię o ciche wystrzały z szampana ze względu na bociany.Jeżdże codziennie na budowę i nie widzę nikogo w gnieżdzie.Nie wiem czy to nie Twoja wina spowodowana przez ucztowanie przy szampanie.Wiech. No więc dziwna sprawa - siedzimy sobie w Gajkowie na włościach aż tu nagle PROSTO NAD MOJĄ GŁOWĄ - przeleciał bocian ... Nie wiem co o tym myśleć - mam nadzieję że nie przeniósł się do Gajkowa na stałe - ja już mam całe zaplanowane potomstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.05.2004 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Ivo - nooo gonimy gonimy! Rodzina nam sie powiększa i nie ma czasu na zwlekanie. Dachówka Braas grecka, czerwona. Dylemat mialam z kominami ale stanęło na klinkerze, choc ja za klinkerem nie przepadam, delikatnie mowiac... BK - poczytałam sobie o Twoich perypetiach z cenami rzucanymi przez ywkonawców. Hmm, początki bywają trudne u nas tez tak było. A teraz już się uczepiłam tych co mają ceny do zaakceptowania i robią dobrze. A czy wy juz lada moment zaczynacie??? Achaaaa a ta wieźba to jakos strasznie dorgo chyba czy u was taka wielka? Od 20 tys? Nasza kosztowala w sumie 10 tys, juz z robocizna. Aka - serdeczne gratulacje Nasza więźba to wiązary - dach i strop w jednym - strpu już nie musze robić, tylko ściany, wieniec wylać i przywieźć deski na dach. Deski na dach drogie bo porządny materiał - suszony komorowo, strugany i łączony płytkami kolczastymi - cena już z robocizną, po mojemu to do negocjowania. Jak mi liczyli w tartakach czy wykonawcy, to wychodziło tak samo mniej więcej cenowo, bo już nie dokładam robocizny. Poza tym u nas dach troche pokręcony - a wasz domek to tzw domek prawdziwy, jak z dziecięcych obrazków - fajny trójkątny dach bez takich tam cudactw. Co do kolorów dachu - to nasza córka już wybrała - ma być czerwony dach, brązowe okna i żółta elewacja ... Ale postaramy się ponegocjować, z sześciolatkiem można negocjować to nie to co dwulatek ... Aka - wszystko przed tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.05.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dobrzykowice lepszy jest piasek rzeczny bo jest grubszy i jest lepsza filtracja.Wiech. U mnie na działce jest piasek rzeczny - geolog powiedział. A ktoś nam powiedział że możemy go użyć do np do betonu byłoby oszczędnie Żarty na bok. My robimy drenaż od razu z fundamentami - i raczej żwir niż keramzyt, oprócz tego geowłóknina. Myśleliśmy żeby wodę z drenażu, zbierać do podlewania ogródka - ale poniewaz z badania wyszło że jest kwasowa, to chyba nie będzie dobrze kwasem polewać samochodu albo ogródka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts