Frankai 22.03.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Haveno, Frankai mi nie imputował "zbyt lekkiego prowadzenia się", a "za mało powagi", czy jakoś tak Zaraz imputował czy amputował Ja w tej mojej koleżance lubię tą słodkość, która świetnie skrywa inteligencję. Jest taka niecodzienna i bardzo kobieca, a ja lubię jak kobiety są kobietami Ale znowu się rozpisuję nie na temat budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.03.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Samir wymiata, jak sam stwierdził: eeee tam cena, co innego jest ważne No i ma rację, bo jak się ma taka pompa wobec wieczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.03.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 czemu Ci fachowcy tak się zachowują wobec Ciebie. a nigdy nie miałeś tak, że fachowcy mają oddzwonić i nie oddzwaniają, nie dotrzymują terminów, kłamią w żywe oczy? bo ja po lekturze forum mam coraz silniejsze wrażenie, że spotyka mnie właściwie to, co wszystkich. A przemyśleć - przemyslę, bo lubię sobie pogłówkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.03.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 a nigdy nie miałeś tak, że fachowcy mają oddzwonić i nie oddzwaniają, nie dotrzymują terminów, kłamią w żywe oczy? 3 fachowców faktycznie miało problem z odbieraniem telefonu. Musiałbym sprawdzić ilu miałem, ale tak minimum 40-ci ekip. Kiedy poruszyłaś oddzwanianie to albo Madeleine albo Havena twierdziły, że tak nie mają a z Twojej wypowiedzi wynikało, że prawie każdy. Jeżeli nie było wyolbrzymiałaś - to coś na rzeczy jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 22.03.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Jak się urzędy nie zbiesią, to pierwszą łopatę wbijemy w sierpniu. I w związku z tym pora otworzyć casting na ekipy do SSO.Jak macie jakieś namiary, to bardzo proszę - okolice Oleśnica/Dobroszyce. (Z ekipą Spirei chyba się wstępnie spotkam - dzięki). pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 22.03.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 A na poważnie - zadałam w kilku miejscach to samo pytanie, to było jedyne miejsce, gdzie nie spławili mnie na drzewo, tylko obiecali zbadać temat. Fakt pytałem u niech o ceny i dostałem ofertę bardzo szybko, ale wcale nie byli najtańsi. Niższe ceny dostałem w budinpolu na brucknera i w kemie na pełczynskiej. Zdecydowałem się na Kemę, ze względu na elastyczność w dostawach i płatnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.03.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Fakt pytałem u niech o ceny i dostałem ofertę bardzo szybko, ale wcale nie byli najtańsi. Niższe ceny dostałem w budinpolu na brucknera i w kemie na pełczynskiej. Zdecydowałem się na Kemę, ze względu na elastyczność w dostawach i płatnościach. bo Oni preferują romowy face to face. Ja rzeczy, które kupowałem u nich były ok 20-30% niższe jak w Budinpolu na Ołtaszyńskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 22.03.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Byłem u nich osobiście, w ogóle nie dopuszczali jakichkolwiek opustów od podanych cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 22.03.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Nie polecasz Simona czy potrójnych gniazd na płaskie wtyczki? Nie polecam Simona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 22.03.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Jakoś nie dowierzam listwom zabezpieczającym. Ponoć jedyna rzecz skuteczna to odgromniki w ZK-ach. . Ochronnik przepięciowy też nie jest 100% ochroną. Znam przypadki, gdy warystory w nim zastosowane nie zadziałały, ani nie przepaliły się , a sprzęt RTV owszem. Zawsze zalecam stosować ochronniki B+C w rozdzielnicy i dobrych producentów (np. Moeller) , dodatkowo elektronikę można zabezpieczać ochronnikiem klasy D montowanym w puszce gniazda, lub w listwie zasilającej (przedłużaczu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 22.03.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Po kablu z sygnałem też może wpaść w skrajnym przypadku "kawałek" wyładowania. Nowe normy nakazują łączyć fider anteny i maszt do głównej szyny uziemiającej płaskownikiem 100 mm2, jednak nie wyobrażam sobie jak praktycznie to wykonać, jak doprowadzić płaskownik 4x25 mm2 na dach do masztu antenowego. Przepis łatwiej sklecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 22.03.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 a doprecyzował, co takiego? (oprócz zdrowia, rodziny itp.) No ma być wesoło I nie nudno. Fajny jest jeszcze koleś w Budoskładzie Sztaba na Grota. Nie wiem, jak z cenami, bo od nikogo jeszcze nie dostałam wyceny. Byłem u nich osobiście, w ogóle nie dopuszczali jakichkolwiek opustów od podanych cen.hmmm, nie działa argument: "kupię to u Was, ale po cenie konkurencji?" dziwne, zazwyczaj to się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 22.03.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Madeleine polecałam właśnie Sztabę i Pana Adama.O Pani stamtąd też złego słowa nie powiem hmmm, nie działa argument: "kupię to u Was, ale po cenie konkurencji?" dziwne, zazwyczaj to się sprawdza. może trzeba "kupię to u Was, ale poniżej ceny konkurencji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.03.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Kominek z płaszczem wodnym? A zdecydowałeś się na pompę ciepła powietrze-woda? Mnie p. Adam na nią namiawał, jednak z tego co pamiętam to tłumaczył, że działa ona na zasadzie pobierania powietrza z zewnątrz i w zimie albo używa prąd, albo się jej nie używa. Na targach rozmawiałam z panem z firmy od pomp ciepła i tłumaczył mi, że pobierają one ciepło albo z powietrza usuwanego przez wentylację, a gdy jest WM to z pomieszczeń gospodarczych i garażu, gdzie jest temp powyżej 5 stopni. Wtedy korzysta się z niej przez cały rok. Ja ciągle się zastanawiam co będzie bardziej efektywne: solary (podobno nie musi być nawet słońca tylko musi być jasno, więc może działa cały rok w bezchmurne niebo?) czy pompa, która zużywa więcej prądu, ale na pewno działa cały rok zasysając ciepłe powietrze z budynku? Koszty porównywalne. Może ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie i się wypowie? Wojgoc, czy ty brałeś po uwagę solary? Pompa ma zasysać ciepło z wnętrza budynku i z powrotem je do niego dostarczać ? Gdzie tu jest korzyść i zysk energetyczny ? Już lepiej zrobić poza WM także GWC za te pieniądze wtedy będzie i zysk i komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.03.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Suspenser - mówisz o panu AI? dobrze wiedzieć. A on ma działalność gosp? Tak, chyba ma działalność bo z tego co pamiętam rachunek mi wystawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.03.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Nowe normy nakazują łączyć fider anteny i maszt do głównej szyny uziemiającej płaskownikiem 100 mm2, jednak nie wyobrażam sobie jak praktycznie to wykonać, jak doprowadzić płaskownik 4x25 mm2 na dach do masztu antenowego. Przepis łatwiej sklecić A można takie ustrojstwo schować gdzieś pod tynk? A może za rynną. Moja mi nie pozwala na jakąkolwiek antenę, a co dopiero na uziom do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.03.2011 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Kominek z płaszczem wodnym? A zdecydowałeś się na pompę ciepła powietrze-woda? Mnie p. Adam na nią namiawał, jednak z tego co pamiętam to tłumaczył, że działa ona na zasadzie pobierania powietrza z zewnątrz i w zimie albo używa prąd, albo się jej nie używa. Na targach rozmawiałam z panem z firmy od pomp ciepła i tłumaczył mi, że pobierają one ciepło albo z powietrza usuwanego przez wentylację, a gdy jest WM to z pomieszczeń gospodarczych i garażu, gdzie jest temp powyżej 5 stopni. Wtedy korzysta się z niej przez cały rok. Ja ciągle się zastanawiam co będzie bardziej efektywne: solary (podobno nie musi być nawet słońca tylko musi być jasno, więc może działa cały rok w bezchmurne niebo?) czy pompa, która zużywa więcej prądu, ale na pewno działa cały rok zasysając ciepłe powietrze z budynku? Koszty porównywalne. Może ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie i się wypowie? Wojgoc, czy ty brałeś po uwagę solary? po kolei - ja mam w projekcie solary na południowej połaci dachu i dzis spoko 300l wody do mycia by bylo- jak tworzylismy projekt to o pompach woda powietrze nikt nic nie słyszał. I w zasadzie Adam miał mi teraz przedstawic kalkulacje na instalacje solarów, jednak koncepcja ulega zmianie i optuje w kierunku tej pompy do c.w.u. I wszystko na to wskazuje, ze zainstaluje taka pompe - głównie ze względu na to ze ja nie mam gazu w chacie. nie każdemu solarowi wystarczy nawet pochmurno niebo - wszystko zalezy od rodzaju solaru - rurowy czy powierzchniowyoraz zastosowanego rodzaju glikolu Instalacja wymaga przeglądu co chyba 5lat i uzupełnienia m.in.glikolu i sam montaż jest zdecydowanie droższy od montazu PC. Na dziś u mnie stanęło na PC do c.w.u. z dwoma wężownicami - jedna na płaszcz wodny kominka. Jesli się zdecyduje to kupie PC Hewaltex ze zbiornikiem 300l i sprawności COP 3,8. Ale jeszcze muszę się przespać z tematem -mam chwile czasu bo kafelkarz opóźnił swe przyjście o 2tyg a miał zacząć od kotłowni. Ponieważ ja mam kotłownie na poddaszu to pomysl jest taki, że wyrzucane z PC powietrze będzie schodziło rurą do salonu i przez kratkę nawiewna dawać latem coś na kształt klimatyzacji. Do kotlowni mam doprowadzone powietrze z zewnatrz, tak więc latem bedzie sobie ciągnął z dworu a zimą w zależności od temperatury - albo z zewnatrz albo z kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.03.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Fakt pytałem u niech o ceny i dostałem ofertę bardzo szybko, ale wcale nie byli najtańsi. Niższe ceny dostałem w budinpolu na brucknera i w kemie na pełczynskiej. Zdecydowałem się na Kemę, ze względu na elastyczność w dostawach i płatnościach. a gdzie Ty masz budowe? Rozmawiałeś w Renovie na Buforowej czy na Boya Żeleńskiego? sądząc po usytuowaniu innych podanych przez Ciebie hurtowni wychodzi mi, ze budowe masz po drugiej stronie miasta a jak tak, to juz mnie nie dziwi brak elastyczności w cenie biorąc pod uwage koszty transportu. I jeszcze dowieź na czas towar do klienta jadąc przez cale miasto w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.03.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 No ma być wesoło I nie nudno. Fajny jest jeszcze koleś w Budoskładzie Sztaba na Grota. Nie wiem, jak z cenami, bo od nikogo jeszcze nie dostałam wyceny. ja nie trawię obsługi w Budoskładzie - koles siedzący za kasą ma tak zwisające podejście do wszystkiego co Go tam otacza, nie podejmujacy decyzji nawet w najdrobniejszej sprawie. Raz kupiłem u nich cement na posadzki ale tylko dlatego ze, kolesia nie było akurat na kasie tylko ktoś kumaty i do tego jeszcze tak zaczał padac deszcz, że już mi się nie chcialo jechać do Renovy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 23.03.2011 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Madeleine Spirea Tatarakod dzis w Liroy jest siatka ogrodzeniowa z dużymi oczkami po 69zł/25mb.Do tego Klokoczyce na pchlim targu http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=2671&gmid=1067304#gmessage1067304 ponowił informacje o wolnych stemplach i róznych dechach (idealne na zrobienie wrot bram wjazdowych i bramki wejsciowej)- za nieduzą kase możecie zrobic przyzwoite ogrodzenie placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts