Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Ja po prostu trafiłam na czas kiedy zrobiło się ciepło i wszyscy zaczęli betonować przed jutrzejszym deszczem.

I skoro mieli do wyboru jakieś większe budowy, to mnie olali.

Babka sama przez tel. powiedziała, że na jednej budowie nagle zmienili zdanie i zamiast 40m3 wzięli 80m3, jeżdzą do 22 i mnie nigdzie już nie wcisną, a mają same duże budowy.

Dla ścisłości Sanbet koło Oławy.

Przedzwoń do Zakpol na Portowej w Oławie lub Oła Bet - są tańsi i nie olewają klientów.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

i jak mnie pier...ło :jawdrop:Różnicówka nie zadziałała, a jest dobra.ł. :rolleyes:

haha, bo pewnie cwany prąd potraktował Cię jak odbiornik. Popłynął sobie od L do N i różnicówka nie wykryła upływności.

Swoją drogą nie przeceniałbym możliwości tego urządzenia. Wyłącza zasilanie przy prądzie większym od 30 mA, podczas gdy bezpiecznym prądem dla człowieka jest 10 mA , a i tak zależy od innych czynników.

Jednym słowem, robisz coś przy urządzeniach elektrycznych, odłącz zasilanie, ale Tobie nie muszę tego mówić.

Swoją drogą miałeś "szczęście" ;)

haha, bo pewnie cwany prąd potraktował Cię jak odbiornik. Popłynął sobie od L do N i różnicówka nie wykryła upływności.

Swoją drogą nie przeceniałbym możliwości tego urządzenia. Wyłącza zasilanie przy prądzie większym od 30 mA, podczas gdy bezpiecznym prądem dla człowieka jest 10 mA , a i tak zależy od innych czynników.

Jednym słowem, robisz coś przy urządzeniach elektrycznych, odłącz zasilanie, ale Tobie nie muszę tego mówić.

Swoją drogą miałeś "szczęście" ;)

Nie miałem jak się uzerować. Zero był zaizolowane, a korespondenty odłączone, więc nawet przez świetlówkę nie było jak. Gdybym się zwarł na kabelkach od oprawki, to poszłoby po paluchach a nie po całym ciele. Ani chyba do kalafiora poszło.

Różnicówka wyłącza przy prądzie nie większym niż 30mA i - jeżeli dobrze zapamiętałem co brat mówił - nie mniejszym niż 15mA.

Policja łapie mnie jak akurat przypadkowo i w miejscu gdzie "można" jadę trochę za szybko. Prąd mnie kopie jak nie pracuję pod napięciem (tu mnie z przyzwoicie wykonanej "przedłużki lampowej" popieścił. Faktycznie trzeba mieć "szczęście" ;)

Michal_Wroclaw przypadkiem kwota nie zawiera kosztów papierologii związanej z przekazaniem budynku do użytkowania ?

Michał

Chyba nie zawiera ponieważ facet nie wspominał o tym a swoją drogą cały czas zaznaczał, że to jest tylko za stan surowy zamknięty. Cała reszta za dodatkową dopłatą.

Patrząc na kwoty, które inni forumowicze płacą za usługi KB (około 2 tys zł) można powiedzieć że te 4,5 to już jest przesada. Najciekawszym jest to, że facet z polecenia :)

Uziemienie fundamentów

Rowy, w których będzie wylana ława fundamentowa, będą wyłożone folią. Celem jest maksymalne ograniczenie wsiąkania mleczka betonu do gruntu. W takiej sytuacji też możemy wykonać uziemienie? Skoro tak to w jaki sposób?

Pozdrawiam,

Michał

Przyspawać bednarkę do zbrojenia i wystawić na zewnątrz.

PS wysłałem Ci namiary na KB z południowych częsci W-wia.

Pijaki

Uziemienie fundamentów

Rowy, w których będzie wylana ława fundamentowa, będą wyłożone folią. Celem jest maksymalne ograniczenie wsiąkania mleczka betonu do gruntu. W takiej sytuacji też możemy wykonać uziemienie? Skoro tak to w jaki sposób?

Pozdrawiam,

Michał

Jest o tym sporo w internecie pod hasłem uziemienie fundamentowe, lub uziom fundamentowy. Czasem wykonawcy fundamentów wiedzą jak to poprawnie zrobić.

Do dolnego pręta zbrojenia przykręcić i najlepiej dodatkowo przyspawać płaskownik ocynkowany 4x25 mm, wyprowadzić go na ok 50 cm ponad planowaną podłogę w okolicy rozdzielnicy elektrycznej, pręty zespawać na łączeniach po całym obwodzie budynku.

Folia może minimalnie pogorszyć parametry, ale i tak jest to najlepszy sposób.

Osobiście uważam, że układanie folii w wykopie jest zbędne.