gosia1611 28.03.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 i co dalej z ta bednarką ma byc? No ma tylko iść w ziemię, ale nie ma być połączona ze zbrojeniem - tak wynika z projektu. Czy zawsze powinno być połączone? Nie znam się na tym :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.03.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 No ma tylko iść w ziemię, ale nie ma być połączona ze zbrojeniem - tak wynika z projektu. Czy zawsze powinno być połączone? Nie znam się na tym :/ zobacz na schemacie instalacji elektrycznej w swoim projekcie - powinno byc tak jak napisal Smok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 28.03.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 skrót myślowy ile płaciliście za położenie kafli 60 x 60 U mnie nawet odrobinę większe [66x66] - 45 zł/ m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 28.03.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 słuchajcie, a czy ktoś ma może rynny marki Gamrat? jak one się sprawują?bo w porównaniu z Marleyem to wychodzi baaardzo duża różnica cenowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.03.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 podeślę, tylko, że Base mi sie nie podoba - są za bardzo błyszczące. Uznaliśmy też, ze idziemy w jeden kolor - za dużo mamy tych pstryczków i jak będzie 5 włączników obok siebie będzie kiepsko wyglądać. Fakt, że nie widziałam jeszcze na żywo Berkera, w marketach nie ma i muszę podjechać do jakiejś hurtowni, a czasu nie ma. Nie przykładałem, ale Kwadrat też się błyszczy. Dlatego porównuję do Base. Mam jeszcze takie pytanie (chyba już o to pytałam, ale wyszukiwarka w grupach jest beznadziejna i nie mogę znaleźć). Wykonawca sugeruje zrobienie sufitu na poddaszu z dwóch płyt, żeby zniwelować pęknięcia. Ale podobno po paru latach te dwie warstwy też pracują i mogą być pęknięcia. Jak macie u siebie? Czy jedną czy dwie, a jak jedną czy u osob, które już mieszkają są pęknięcia? Ja używam google ograniczając się do wyszukiwania po stronie ("wyszukaj w witrynie" z paska Google). Była mowa, że teoretycznie przepisy wymagają dwóch warstw płyt ogniochronnych. Jeżeli to nie jest dla Ciebie istotne, to nie dawałbym podwójnych. I tak pewnie pękną. Raczej bardzo ważne jest jakich taśm i gładzi się używa, a jeszcze ważniejsze jakie drewno się miało na dach. Raczej nastaw się na to, że za 5 lat będziesz musiała obrobić pęknięcia (w najgorszym przypadku kolejna warstwa gładzi) i dopiero pomalować porządnymi farbami Moja k-g mało pękąją, ale dach miałem już wypracowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.03.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 No i sobie zmierzyłem twardość wody na budowie. Ogólna - 28 stopni niemieckich. Węglanowa - 14 stopni. Nie zostaje nic innego jak zainstalować zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 28.03.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witajcie, czy ma ktoś namiary i cenę na humus na południe od Wro? 1-2 patelnie Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.03.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witajcie, czy ma ktoś namiary i cenę na humus na południe od Wro? 1-2 patelnie Pozdrav spróbuj tutaj - 602 108220 Mirek Ostaszewski, firma Herkules Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiJaki 28.03.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Mam jeszcze takie pytanie (chyba już o to pytałam, ale wyszukiwarka w grupach jest beznadziejna i nie mogę znaleźć). Wykonawca sugeruje zrobienie sufitu na poddaszu z dwóch płyt, żeby zniwelować pęknięcia. Ale podobno po paru latach te dwie warstwy też pracują i mogą być pęknięcia. Jak macie u siebie? Czy jedną czy dwie, a jak jedną czy u osob, które już mieszkają są pęknięcia? Z doświadczenia wiem, że położone pojedynczo pękają. Położonie podwójnie i wg zaleceń producenta (mijankowość, odpowiednia obróbka okien połaciowych, dobór szpachli) powoduje minimalizację pęknięć. Pęknięcia będą na pewno przy połączeniu ze ściankami - ale tam po jakimś czasie załatwi sprawę wymiana akrylu, raczej nie będzie potrzeby przemalowywania ścian jak ma to miejsce przy pojedynczej płycie. Ja mam podwójną GKF i po 8 m-cach wszystko jest ok - oprócz połączeń ze ściankami PiJaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.03.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Ja mam podwójną GKF i po 8 m-cach wszystko jest ok - oprócz połączeń ze ściankami Ja mam OK ponad 2 lata i nawet przy ściankach nie pęka (z wyjątkiem zabudowy w garderobie przy kominie). Oczywiście są jakieś drobne pęknięcia - np. od narożników okien - ale są one zauważalne dopiero po przytknięciu nosa. Zwiedzający jednak twierdzą, że mam świetnie położone. Jestem jednak świadom, że wynika to w dużej mierze z wyschniętego wcześniej dachu - miał 6 lat zanim kładziono g-k. Poza tym - ważne jest jaka jest zima. Dach potrafi się nieźle ugiąć pod śniegiem i wiatrem. Może być 5 lat ok, a potem trzaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczur2001 28.03.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witam wszystkichJestem na etapie kończenia stanu surowego i wybieram właśnie stolarkę. Otrzymałem kilka wycen. Chcę wybrać pomiędzy Plastodrewem a Pozbudem obie z Wrocławia - okna + montaż. Czy ktoś miał doczynienia z tymi firmami, Jakiej jakości mają stolarkę PCV i jak wykonują robotę? Czy są terminowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiJaki 28.03.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Zwiedzający jednak twierdzą, że mam świetnie położone. Jestem jednak świadom, że wynika to w dużej mierze z wyschniętego wcześniej dachu - miał 6 lat zanim kładziono g-k. 6 lat? Nie wszyscy mają tyle czasu Pozdrowionka PiJaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 28.03.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 można jeszce położyć płytyGK na kryżowym stelażu-wtedy też mniej jest spękań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.03.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 6 lat? Nie wszyscy mają tyle czasu To nie była rada, tylko wyjaśnienie, że u mnie mogą nie pękać z tego powodu. Żeby określić czy dana metoda jest dobra, trzeba mieć albo tzw. "wielką próbę", albo... przypadek koszmarny na którym metoda i tak się sprawdziła. Tak więc to, że u mnie pojedyncza płyta się sprawdziła - nie liczy się. Ja miałem przypadek skrajnie sprzyjający Długie budowanie się ma też plusy - człowiek przemyśli dużo więcej rzeczy i... nie wykończy się psychicznie z wykończenia finansowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 28.03.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Ja w projekcie nie miałam uziemienia połączonego ze zbrojeniem, tylko dookoła budynku poprowadzona bednarka ma być potem połączona z instalacją odgromową z dachu. Można i tak. Nazywa się to "uziom otokowy", jest znacznie droższy i pracochłonny. W przypadku uziemienia nie ma obowiązku trzymać się projektu, zwłaszcza, że uziom fundamentowy jest uznawany za najskuteczniejszy. Szkoda, że wielu projektantów w Polsce nie zna tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.03.2011 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Tatarak - mam do Ciebie robotę na gwałt Masz czas i ochotę? Mam na myśli to co robisz zawodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 29.03.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Można i tak. Nazywa się to "uziom otokowy", jest znacznie droższy i pracochłonny. W przypadku uziemienia nie ma obowiązku trzymać się projektu, zwłaszcza, że uziom fundamentowy jest uznawany za najskuteczniejszy. Szkoda, że wielu projektantów w Polsce nie zna tego rozwiązania. Tak, właśnie mam uziom otokowy. Kierbud powiedział, że nie ma potrzeby łączyć bednarki ze zbrojeniem, tylko puścić ją wokół domu i będzie odprowadzenie do gruntu. Czy tak faktycznie może być? Dlaczego jest droższy i pracochłonny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.03.2011 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Mam ostatnio zagwozdkę z oświetleniem. Podczas budowy wymyśliliśmy sobie podświetlenie luksferów które są pomiędzy łazienką i kotłownią a korytarzem lampkami działającymi jak te od iluminacji budynków - chodziło o efekt świecących luksferów. Elektryk wykonał instalację i teraz od kilku lat wiszą nie wykorzystane kable [specjalnie nie przeszkadzają, ale jednak warto byłoby je zagospodarować. Prąd w kablach pojawia się gdy włącza się światło w korytarzu [ kable przy płytkach w łazience muszą być spięte kostką bo przez nie płynie prąd do jednej z lamp na korytarzu]. Czy widzieliście gdzieś niedrogie lampki w oprawach, do podświetlenia - takie, które mógłbym przykleić do luksferów i świeciłyby równolegle do ich płaszczyzn ?Najlepsze byłyby ledowe lub inne małej mocy [ozdobne] na 230 V. Poniżej link do fotek pokazujących ja wyglądają kable i luksfery: http://img861.imageshack.us/g/imag0052o.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 29.03.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Tak, właśnie mam uziom otokowy. Kierbud powiedział, że nie ma potrzeby łączyć bednarki ze zbrojeniem, tylko puścić ją wokół domu i będzie odprowadzenie do gruntu. Czy tak faktycznie może być? Dlaczego jest droższy i pracochłonny? Kierownik dobrze mówi. Jest droższy, bo potrzeba płaskownika kilkadziesiąt metrów ( w fundamentowym jego rolę pełni zbrojenie) i trzeba zakopać go na głębokość 1m i przepisowo 1m od budynku, choć większość układa go przed zasypaniem fundamentów i też jest OK. W tym wypadku warto przed zasypaniem od razu umocować do niego "wąsy" z tego samego płaskownika w miejscach, gdzie będą schodzić zwody odgromowe z dachu i do głównej szyny wyrównawczej (okolice rozdzielnicy el.), by później nie szukać go w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 29.03.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Tatarak - mam do Ciebie robotę na gwałt Masz czas i ochotę? Mam na myśli to co robisz zawodowo. nieźle się zaczyna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts