Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Kierownik dobrze mówi. Jest droższy, bo potrzeba płaskownika kilkadziesiąt metrów ( w fundamentowym jego rolę pełni zbrojenie) i trzeba zakopać go na głębokość 1m i przepisowo 1m od budynku, choć większość układa go przed zasypaniem fundamentów i też jest OK. W tym wypadku warto przed zasypaniem od razu umocować do niego "wąsy" z tego samego płaskownika w miejscach, gdzie będą schodzić zwody odgromowe z dachu i do głównej szyny wyrównawczej (okolice rozdzielnicy el.), by później nie szukać go w ziemi.

Aha, no to ja kupiłam tą bednarkę tak, aby ją rozwinąć dookoła budynku.

Dzięki za wyjaśnienie, teraz już wiem o co chodzi ;)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Czy widzieliście gdzieś niedrogie lampki w oprawach, do podświetlenia - takie, które mógłbym przykleić do luksferów i świeciłyby równolegle do ich płaszczyzn ?

Najlepsze byłyby ledowe lub inne małej mocy [ozdobne] na 230 V

Widziałem tryliony lamp i lampek, ale może mam dziś kłopot z myśleniem, więc nie do końca rozumiem o co Ci chodzi? Czy chodzi Ci o "wall washer" (wtedy mocowana jest raczej do wnęki), czy o zwykłą lampkę klejoną do luksferów i świecącą w kierunku pomieszczenia?

"wall washer" wygląda tak:

http://www.spotline.tomix.pl/photo/product_big/2/1/f/1_21f229461_1.jpg

Spotline jest zaj... mocny i zaj... drogi, ale można szukać dalej. Od razu zaznaczam, że LED-owy będzie zwykle wymagał zasilacza, więc prościej byłoby znaleźć jakąś świetlóweczkę. Ba - ja w swojej łazience pod lustrem zamontowałem najprostsze oprawy Karko na świetlówki T-8. Tanio i działa dobrze. Do tego wyłącznik dotykowy. U siebie mógłbyś wyrzeźbić coś podobnego - dać świetlówki na obie krawędzi i przykryć "kątownikiem" sklejonym z matowej szybki i płaskownika aluminiowego kupionego w byle hipermarkecie. Możesz też zamiast aluminium użyć płaskownika z kwasówki.

W witrynkach mam za to LED-y udające halogenki i przygotowane już na 230V, no ale oprawki okrągłe i wpuszczane.

Suspenser jeszcze jeden pomysł. Weź profil z kwasówki i wrzuć w niego mały zasilacz oraz jakieś moduły/paski LED.

Przykładowo:

1. Profil 30 x 30, zasilacz MPL 3W i 3 diody power LED.

2. Profil 40 x 30, zasilacz MPL 18W i dowolne moduły LED zasilane napięciowo.

Zasilacz 3W 38 x 26 x 21 mm:

http://www.rgblighting.pl/sklep/25-78-large/zasilacz-pradowy-driver-led-z-serii-lpc-700ma-35w.jpg

Zasilacz 10W (120x30x20mm):

http://halogen.pl/images/mini/5ec7d6f054708d51cc52480d5f4e31b6.jpg

Możesz ewentualnie poszukać listew meblowych i tylko zabudować zasilacz.

Czy chodzi Ci o "wall washer" (wtedy mocowana jest raczej do wnęki), czy o zwykłą lampkę klejoną do luksferów i świecącą w kierunku pomieszczenia?

Od razu zaznaczam, że LED-owy będzie zwykle wymagał zasilacza, więc prościej byłoby znaleźć jakąś świetlóweczkę. Ba - ja w swojej łazience pod lustrem zamontowałem najprostsze oprawy Karko na świetlówki T-8. Tanio i działa dobrze. Do tego wyłącznik dotykowy. U siebie mógłbyś wyrzeźbić coś podobnego - dać świetlówki na obie krawędzi i przykryć "kątownikiem" sklejonym z matowej szybki i płaskownika aluminiowego kupionego w byle hipermarkecie. Możesz też zamiast aluminium użyć płaskownika z kwasówki.

Dzięki za ciekawe pomysły :-)

Chodzi mi o taki "luksfer washer" nie świecący do pomieszczenia tylko podświetlający same luksfery ;-)

Najbardziej podoba mi się pomysł ze świetlówką małej mocy i szybką matową - da to słabe, rozproszone światło i o to chodzi - muszę tylko wykombinować jak to upchnąć w tej płytkiej wnęce w łazience [na zdjęciu z kostką] bo tam mam 20x7 cm w części prostej, a potem skos - musiałbym dorobić jakąś oprawkę na wymiar wtedy pokryje mi oba kable i kawałek skosu

Do kotłowni już nawet znalazłem takie:

http://lampydomowe.pl/pl,product,1414013,bri,do1,001,oprawa,scienna,stala,ariba,8,2700k,biala,brilux.html

http://allegro.pl/nowosc-swietlowka-84-led-230v-6-wat-oszczedzaj-i1519353314.html

http://allegro.pl/nowosc-swietlowka-led-58cm-3w-230v-5-kolorow-i1512801396.html

Muszę do piątku wszystko kupić i nie wiem od czego zacząć :(

Zabrzmi to bananie, ale od... przepytania wykonawcy :) Powinien też jakieś miejsca zaproponować.

Przydaje się wiedzieć dokładnie gdzie się chce każdą kratkę (w tym ogrodową), ewentualne odprowadzenie skroplin z komina i czy brodzik ma być na poziomie posadzki czy wysoki (zagłębienie syfonu). O takich drobiazgach jak miejsca w których będą zlew, umywalka, WC, pralka, zmywarka i sprowadzenie pionów kanalizacyjnych to każdy już pamięta.

Chodziło mi bardziej o jakąś hurtownie, w której mogę wszystko kupić i jeszcze mi doradzą.

Skropliny z komina odprowadza się do kanalizacji?

Hurtownia może być od wyceny i ewentualnie doboru producenta (droższy czy tańszy), a wykonawca odpowiada za specyfikację ile czego, po zapoznaniu się z projektem i KONIECZNIE wizją lokalną.

Skroplin w przypadku kotła kondensacyjnego jest ponoć trochę i lepiej, żeby nie stały w rurze - są aktywne. Polskie prawo nie specyfikuje co z nimi robić. W Niemczech chyba nie można ich odprowadzać wprost do kanalizacji, tylko najpierw dezaktywować. Nie pamiętam szczegółów, ale nie zaszkodzi komin podpiąć. Ja w w drugim kominie podłożyłem pudełko plastikowe pod cypel odprowadzający wodę i po śladach widać, że wpadało jej trochę. Wszak mieliśmy deszcze, kiedy spadało 60mm wody w ciągu 12h, a to tak łatwo nie odparuje. Do kominka mam rurę fi 200 i ona nie jest zadaszkowana.

Gdzie kupowaliście materiały na kanalizację pod posadzkę? Poleciacie jakąś hurtownie?

Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie?

Muszę do piątku wszystko kupić i nie wiem od czego zacząć :(

Tako przy ul. Obornickiej, rury pomaranczowe, łuki 45st. Ilość kształtek policzysz z projektu. Pamiętaj o tym ,że wyjścia muszą być skierowane w górę, więc dojdą dodatkowe kształtki.

Hurtownia może być od wyceny i ewentualnie doboru producenta (droższy czy tańszy), a wykonawca odpowiada za specyfikację ile czego, po zapoznaniu się z projektem i KONIECZNIE wizją lokalną.

Skroplin w przypadku kotła kondensacyjnego jest ponoć trochę i lepiej, żeby nie stały w rurze - są aktywne. Polskie prawo nie specyfikuje co z nimi robić. W Niemczech chyba nie można ich odprowadzać wprost do kanalizacji, tylko najpierw dezaktywować. Nie pamiętam szczegółów, ale nie zaszkodzi komin podpiąć. Ja w w drugim kominie podłożyłem pudełko plastikowe pod cypel odprowadzający wodę i po śladach widać, że wpadało jej trochę. Wszak mieliśmy deszcze, kiedy spadało 60mm wody w ciągu 12h, a to tak łatwo nie odparuje. Do kominka mam rurę fi 200 i ona nie jest zadaszkowana.

Frankai, a czemu musi być wizja lokalna? Mi wykonawca mówił, aby iść z projektem do hurtowni, i tam wszystko na podstawie projektu wyliczą.

Frankai, a czemu musi być wizja lokalna? Mi wykonawca mówił, aby iść z projektem do hurtowni, i tam wszystko na podstawie projektu wyliczą.

Dlatego że wykonawca ma doświadczenie. Przynajmniej teoretycznie. I teoretycznie może wskazać nam nieżyciowość projektu lub wytknąć inne rzeczy. Przykładowo - nieżyciowość projektu może nam wytknąć patrząc na rysunki, ale już kwestii poziomów na niej nie dostrzeże. Jak przyjedzie, to może skonstatować: "warto dać jeszcze jedną warstwę bloczków", albo "tutaj coś źle wymurowali i trzeba to skorygować teraz". Na budowie wiele razy zdarzyło się, że wykonawca mówił mi: "A czemu tu jest tak? Ja bym to zrobił tak". Poza tym być może spotka ekipę od SSO i coś tam między sobą omówią.