Tatarak 30.03.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Mnie jeden wykonawca patrząc na projekt od razu powiedział: pani ten dom na jakimś wzgórzu stawia? bo jak nie, to lepiej podnieść o 1-2 bloczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.03.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Mnie jeden wykonawca patrząc na projekt od razu powiedział: pani ten dom na jakimś wzgórzu stawia? bo jak nie, to lepiej podnieść o 1-2 bloczki rozumiem, ze ten wykonawca ma google maps w oczach skoro od razu radzi podnieśc o 1-2 bloczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 30.03.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Dlatego że wykonawca ma doświadczenie. Przynajmniej teoretycznie. I teoretycznie może wskazać nam nieżyciowość projektu lub wytknąć inne rzeczy. Przykładowo - nieżyciowość projektu może nam wytknąć patrząc na rysunki, ale już kwestii poziomów na niej nie dostrzeże. Jak przyjedzie, to może skonstatować: "warto dać jeszcze jedną warstwę bloczków", albo "tutaj coś źle wymurowali i trzeba to skorygować teraz". Na budowie wiele razy zdarzyło się, że wykonawca mówił mi: "A czemu tu jest tak? Ja bym to zrobił tak". Poza tym być może spotka ekipę od SSO i coś tam między sobą omówią. Tylko właśnie wykonawca SSO robi hydraulikę Wydaje mi się, że bierze kogoś do tego, ale on ma to w swoim zakresie. Załatwiłam już ze swoją hurtownią (tą polecaną przez Wojgoca na Buforowej , że się tym zajmą, a wykonawca ma policzyć kształtki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.03.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Domasław to nazwa hurtowni czy chodzi ci o miejscowość? Builder kojarzę - tam sprzedają materiały budowlane, ale jeśli mówisz, że kanalize też mają to spróbuję. rzecz jasna miejscowość zza Bielanami - w srodku jest specjalistyczna hurtownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.03.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 zapamiętujesz takie detale? że w październiku? fiu fiu, to masz chyba w mózgu procesor sturdzeniowy Niestety jako umysł ścisły muszę wytknąć błąd w powyższej tezie. Otóż jakikolwiek procesor by nie dać, nie pomoże on - pomijam skrajności typu niemożliwość zaadresowania pamięci - w przechowywaniu danych. Za to odpowiadają urządzenia pamięci masowej. Najczęściej dyski twarde. Przy okazji jeszcze jedno wyjaśnienie dotyczące IT - jeżeli procesor ma 4 rdzenie, to wcale nie znaczy, że komputer będzie pracował 4 razy szybciej. Po pierwsze następuje tylko przyspieszenie wykonywania operacji przez sam procesor, a mamy przecież jeszcze operacje dostępu do pamięci i to podręcznej i masowej, a po drugie nie wszystkie procesy można zrównoleglić. Są procesy dla których wielowątkowość jest niemożliwa, a przynajmniej nieefektywna. W skrajnie korzystnym przypadku z kolei można powiedzieć, że jeden rdzeń odpowiada 0.85 wydajności dodatkowego procesora. Co zresztą wykorzystują firmy przy licencjonowaniu swoich produktów. Rdzenie liczone są jako 0.25, 0.5, 0.7 czy 0.75 procesora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 30.03.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Mnie jeden wykonawca patrząc na projekt od razu powiedział: pani ten dom na jakimś wzgórzu stawia? bo jak nie, to lepiej podnieść o 1-2 bloczki Co do ilości bloczków to dziś mam zadecydować razem z kierownikiem co i jak, w projekcie mam 6 warstw (ok.40-50cm nad ziemią), ale biorąc pod uwagę, że sąsiedzi są wyżej i będę nawozić ziemię, aby się podnieść, wydaje mi się, że powinnam conajmniej 1 bloczek dać więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.03.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Tylko właśnie wykonawca SSO robi hydraulikę Wydaje mi się, że bierze kogoś do tego, ale on ma to w swoim zakresie. Załatwiłam już ze swoją hurtownią (tą polecaną przez Wojgoca na Buforowej , że się tym zajmą, a wykonawca ma policzyć kształtki. rozumiem, ze chodzi Ci o glówne ciągi kanalizacyjne - dopilnuj spadu oraz aby zasypywane byly samym piaskiem a nie z kamieniami i aby ubijali warstwowo a nie od razu calość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.03.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 rozumiem, ze ten wykonawca ma google maps w oczach skoro od razu radzi podnieśc o 1-2 bloczki No przecież pytał się czy na wzgórzu? Więc nie ma. Projekt definiuje wysokość ścianki fundamentowej, a nie można podnieść wysokości ław, bo muszą być poniżej poziomu przemarzania. Tą głębokość zresztą też definiuje projekt. Podsumowując - jeżeli poziom "0" wychodził 10cm ponad poziom terenu, to rada jest słuszna, nawet bez Google Maps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.03.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 No przecież pytał się czy na wzgórzu? Więc nie ma. to jedno zaprzecza drugiemu. Nie widzi a od razu chce podnosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 30.03.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 rozumiem, ze chodzi Ci o glówne ciągi kanalizacyjne - dopilnuj spadu oraz aby zasypywane byly samym piaskiem a nie z kamieniami i aby ubijali warstwowo a nie od razu calość. ma przyjechać piasek zasypowy, który zamówiłam, więc chyba nie powinien mieć kamieni na ubijanie zwrócę uwagę, dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.03.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 rozumiem, ze ten wykonawca ma google maps w oczach skoro od razu radzi podnieśc o 1-2 bloczki z tego, co mi wytłumaczył, to wyliczył, że przy posadowieniu ławy poniżej przemarzania - zgodnie ze sztuką - to zgodnie z projektem zero wychodzi mi równo na poziomie gruntu. tu chyba wysokość nad poziomem morza nie ma wielkiego znaczenia? po prostu wysokość ściany fundamentowej w projekcie jest jaka jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.03.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Niestety jako umysł ścisły muszę wytknąć błąd w powyższej tezie. Otóż jakikolwiek procesor by nie dać, nie pomoże on - pomijam skrajności typu niemożliwość zaadresowania pamięci - w przechowywaniu danych. Za to odpowiadają urządzenia pamięci masowej. Najczęściej dyski twarde. Przy okazji jeszcze jedno wyjaśnienie dotyczące IT - jeżeli procesor ma 4 rdzenie, to wcale nie znaczy, że komputer będzie pracował 4 razy szybciej. Po pierwsze następuje tylko przyspieszenie wykonywania operacji przez sam procesor, a mamy przecież jeszcze operacje dostępu do pamięci i to podręcznej i masowej, a po drugie nie wszystkie procesy można zrównoleglić. Są procesy dla których wielowątkowość jest niemożliwa, a przynajmniej nieefektywna. W skrajnie korzystnym przypadku z kolei można powiedzieć, że jeden rdzeń odpowiada 0.85 wydajności dodatkowego procesora. Co zresztą wykorzystują firmy przy licencjonowaniu swoich produktów. Rdzenie liczone są jako 0.25, 0.5, 0.7 czy 0.75 procesora. rzuci człowiek niewinny żart (ba! komplement nawet) i słyszy w odwecie wykład... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.03.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 No przecież pytał się czy na wzgórzu? Więc nie ma. Projekt definiuje wysokość ścianki fundamentowej, a nie można podnieść wysokości ław, bo muszą być poniżej poziomu przemarzania. Tą głębokość zresztą też definiuje projekt. Podsumowując - jeżeli poziom "0" wychodził 10cm ponad poziom terenu, to rada jest słuszna, nawet bez Google Maps nic dodać, nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 30.03.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 z tego, co mi wytłumaczył, to wyliczył, że przy posadowieniu ławy poniżej przemarzania - zgodnie ze sztuką - to zgodnie z projektem zero wychodzi mi równo na poziomie gruntu. tu chyba wysokość nad poziomem morza nie ma wielkiego znaczenia? po prostu wysokość ściany fundamentowej w projekcie jest jaka jest. Tatarak, ty też coś jakiś czas temu wspominałaś o tym, że będziesz nawozić ziemię, więc musisz to wsiąść pod uwagę przy decyzji o ilości warstw bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.03.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 ma przyjechać piasek zasypowy, który zamówiłam, więc chyba nie powinien mieć kamieni na ubijanie zwrócę uwagę, dzięki za info pod rurą tez musi byc piasek i to ubity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.03.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Podsumowując - jeżeli poziom "0" wychodził 10cm ponad poziom terenu, to rada jest słuszna, nawet bez Google Maps a ten co adaptowal projekt do terenu wg mapki do celów projektowych to za co wziął kasę? oczywiście czepiam się, bo o glębokości posadowienia law ze wzgledu na przemarzanie i wysokosci scian fundamentowych nie mam pojecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.03.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Tatarak, ty też coś jakiś czas temu wspominałaś o tym, że będziesz nawozić ziemię, więc musisz to wsiąść pod uwagę przy decyzji o ilości warstw bloczków. nie, ja robiłam dochodzenie w temacie jak określić zero nie zamierzam nawozić ziemi, chociaż działka ma lekki spadek, a sąsiad podniósł się jakieś 10 cm, ale ja sobie wymyśliłam, że będę robić ogród niepłaski, może się uda bez dodawania obcej ziemi, a dom zrobię na takim poziomie jak ma sąsiad - pozostałych natomiast będę pilnować, żeby się za bardzo nie podnieśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.03.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 ma przyjechać piasek zasypowy, który zamówiłam, więc chyba nie powinien mieć kamieni na ubijanie zwrócę uwagę, dzięki za info a skąd bierzesz piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.03.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 a ten co adaptowal projekt do terenu wg mapki do celów projektowych to za co wziął kasę? oczywiście czepiam się, bo o glębokości posadowienia law ze wzgledu na przemarzanie i wysokosci scian fundamentowych nie mam pojecia. czepiasz się ja mam kopię projektu przed adaptacją i to o niej wypowiadał się wykonawca. zakładam, że adaptujący to zmienia lub już zmienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 30.03.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 a skąd bierzesz piasek? z Bystrzycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts