gosia1611 04.04.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Z czego kładliście izolację poziomą na chudziaku? Plastpapa, papa asfaltowa czy termozgrzewalna? Najlepsza jest podobno termozgrzewalna, ale bez atestów, co może powodować alergie. Taka z atestami jest strasznie droga, ale znowu mam dość podmokły teren, więc wolałabym mieć porządną izolację - czyli wychodzi, że powinnam wsiąść papę termozgrzewalną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 04.04.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Chyba czytamy dwa rózne wątki skoro nie dostrzegłeś omawianych w nim problemów bram Krispola. Równie dobrze możesz kupic brame garażową w Obi za 1800zl z napedem - też bedzie sie otwierać, zamykać i niezbyt tłuc się w wietrzne dni - choc to nie UK. chyba jednak ten sam wątek. Zauważyłem jedynie że ludzie bardziej narzekają na jakość montażu niż na ich wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 04.04.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 co to znaczy w ludzkiej mowie: "warunki dostawy: loco budowa"? czy to znaczy, że mi przywiozą materiał na działkę, a skoro nie ma tu żadnych cyferek, to gratis? pewnie to jest pytanie blondynki... ale trudno, koloru włosów człowiek sobie nie wybiera miałem to samo w wycenie z jednej hurtowni, ale nie wnikałem bo ostatecznie ją olałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.04.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Trociu - obstawiam błąd w montażu, u nas to samo z marleyem. U mnie też Marley przeciekał. Wykonawca wymienił mi złączkę - stare ponoć były wadliwe, bo coś tak się wciskało pod złączenie i rozpychało. Po założeniu nowych (nie wiem czy lepsze uszczelki czy klejenie) jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.04.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 co to znaczy w ludzkiej mowie: "warunki dostawy: loco budowa"? czy to znaczy, że mi przywiozą materiał na działkę, a skoro nie ma tu żadnych cyferek, to gratis? Loco coś tam znaczyć, że cena obowiązuje w tym miejscu. Innymi słowy: transport na Twoją budowę wliczony (i jest to "oferta" w rozumieniu kc), ale jak każesz im dostarczyć w inne miejsce, to mogą (EDIT) zmienić cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 04.04.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ja tez mam Normsthala, grafitowa.Super. I wyglad i uzywanie. Aha, a gdzie kupic bloczki pod ogrodzenie, takie betonowe? W casto?Czy ktos kupowal cos w Plastmet w Trzebnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.04.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Loco coś tam znaczyć, że cena obowiązuje w tym miejscu. Innymi słowy: transport na Twoją budowę wliczony (i jest to "oferta" w rozumieniu kc), ale jak każesz im dostarczyć w inne miejsce, to mogą (EDIT) zmienić cenę. merci teraz pytanie sondażowe: czy strzemiona gięli Wam wykonawcy na budowie, czy zamawialiście gotowe w betoniarni? nawet nie wiedziałam, że jest taka opcja, ale Magik ją zachwala (tzn. gotowe strzemiona z betoniarni) - zamówione mają być równe i lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 04.04.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Mój wykonawca chciał już pogięte, ale tam gdzie mieli taką opcje (nie jest droga) mieli droższą stal, więc wzięłam bez gięcia, tam gdzie taniej.Widziałam gotowe pogięte przez murarzy, wyglądały ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.04.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Dzięki, Gosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 04.04.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 czy strzemiona gięli Wam wykonawcy na budowie, czy zamawialiście gotowe w betoniarni? Strzemiona robili budowlancy, za to zaprawe do bloczkow zazyczyli sobie z betoniarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.04.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Strzemiona robili budowlancy, za to zaprawe do bloczkow zazyczyli sobie z betoniarni. a porównywałaś cenowo, czy byłoby taniej, gdyby sami kręcili zaprawę na miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 04.04.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Tatarak przeważnie gną na budowieBudowa to nie apteka;)ma się mniej więcej zgadzać, ale bez przesady LOCO budowa to bardzo ważne pojęcie.Inaczej dopłacisz za transport. Frankai ja mam Marleya 3lata i nic nie cieknie,nie wyblakł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 04.04.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 a porównywałaś cenowo, czy byłoby taniej, gdyby sami kręcili zaprawę na miejscu? Pewnie by bylo Podejrzewam, ze taka zaprawa z betoniarni jest lepiej 'ukrecona' i ma lepsze parametry, cokolwiek to znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.04.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 teraz pytanie sondażowe: czy strzemiona gięli Wam wykonawcy na budowie, czy zamawialiście gotowe w betoniarni? Budowlańcy. Jeżeli hurtownia stali ma automat - będzie pewnie taniej. Zapytaj fachowców czy sami gną czy zamówić pogięte. I jak się to ma do ich stawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.04.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Podejrzewam, ze taka zaprawa z betoniarni jest lepiej 'ukrecona' i ma lepsze parametry, cokolwiek to znaczy. Cenowo pewnie wyjdzie na równo, bo czas kręcenia betoniarką jest długi a ludziom trzeba płacić, a betoniarka żre prąd. Z drugiej strony szef betoniarni chce zarobić więcej i ma droższy sprzęt. Jeżeli betoniarnia nie kombinuje, to będzie miał odpowiednią klasę i inne parametry. Najważniejsze - beton będzie jednorodny. Przerwy między betoniarkami są pomijalne, ale już przerwa nocna odbije się na spojeniu. Każdy światła wykonawca powie że z gruchy, a zarobi na innych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.04.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 rrrrety, no to mam już kolejną zagwozdkę. o co jeszcze powinnam dopytać wykonawcę do sso? standardowo pytam: czy ściąga humus, czy zapewnia wszystkie maszyny (wszyscy tak) i szalunki (różnie), czy cena za zero obejmuje domyślnie szalowanie ław. to teraz muszą jeszcze doprecyzować: czy sami gną strzemiona i kręcą zaprawę? co jeszcze? przecież jak już ten szpadel w ziemię wejdzie, to nie będzie czasu wszystkiego dogrywać, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 04.04.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 nie, ma się otwierać i zamykać i tyle. No i trzymać jako tako ciepło, no i się nie tłuc za mocno w wietrzne dni . Co do trzymania ciepła, to mam licznik wody z odległości dosłownie metra od bramy, odsłonięty, w zimie nie zamarzł, więc chyba nie jest z tym źle. Co do tłuczenia się na wietrze to trudno stwierdzić bo jeszcze nie mieszkam, ale z tego czasu kiedy byłem w budynku to nie zanotowałem czegoś takiego. Poza tym to moim zdaniem bardziej kwestia montażu niż bramy. a tak przy okazji to przejrzałem ten wątek co mi poleciłeś i jakoś nie stwierdziłem żeby Krispol sam w sobie był zły. Po prostu albo podwykonawcy albo sami inwestorzy tworzą problemy. A bramy same w sobie są okej. Więc osobiście chyba pozostanę przy tym wyborze . Ja też odniosłem podobne wrażenie. Śledziłem ten wątek przed zakupem i nie znalazłem nic co źle świadczyłoby o samym producencie. Zastanawiam się tylko czy teraz ją zakładać jak będą wszystkie okna i rolety montowane czy czekać na wylewki. Zamontowałem razem z oknami i mam mieszane odczucia. Chyba gdybym miał montować drugi raz to bym poczekał aż będą już tynki i wylewki. Z jednej strony wystarczyło tylko po jej zamontowaniu zabić otwory drzwiowe i miałem budynek zamknięty (łatwiej zabić drzwi niż otwór garażowy o szer. 4,5m), ale to raczej słaby plus. Minusów było więcej, belki stropowe (mam nad garażem strop drewniany) do których brama została przymocowana jeszcze pracował po jej zainstalowaniu, więc brama wymagała poprawek. Dalsze prace w budynku powodowały jej brudzenie i zanieczyszczenie prowadnic. Ściana wokół otworu przed montażem powinna być już wykończona (zatynkowana lub przynajmniej wygładzona), budowlaniec zrobił to ręcznie, starał się, ale i tak widać różnicę z pozostałymi ścianami pokrytymi tynkiem maszynowym. No i łatwiej dopasować do wylewek, chociaż jak wylewka będzie krzywa to żadna brama nie pomoże, ale jednak oszacowanie właściwej wysokości bramy bez wylewki to spore ryzyko, mi się udało, ale można poczytać o przypadkach gdzie nastąpiło "rozjechanie" i jest wtedy kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 04.04.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 dzięki dekar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 04.04.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 a ja zadam może trochę głupie pytanie, ale stwierdziłem że popytam tutaj zanim zacznę zgłębiać temat na necie. Czy ktoś z was ubiegał się o zwrot podatku VAT za materiały budowlane?Podobno jest taka opcja. Co jeśli faktury w większości są na mojego budowlańca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 04.04.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 co jeszcze? Uzgodnij z nimi, czy zdejmuja stemple. Nas zaskoczyli, bo powiedzieli, ze nie (stemple oczywiscie juz dawno staly) i musielismy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts