Tatarak 04.04.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Uzgodnij z nimi, czy zdejmuja stemple. Nas zaskoczyli, bo powiedzieli, ze nie (stemple oczywiscie juz dawno staly) i musielismy sami. dziękuję! kto da więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malawi 04.04.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 a ja zadam może trochę głupie pytanie, ale stwierdziłem że popytam tutaj zanim zacznę zgłębiać temat na necie. Czy ktoś z was ubiegał się o zwrot podatku VAT za materiały budowlane? Podobno jest taka opcja. Co jeśli faktury w większości są na mojego budowlańca? W styczniu wypełniłem odpowiedni formularz i dostałem zwrot różnicy Vat-u. Wychodzi znaczna kwota, więc warto. Szczególnie jeśli chodzi o materiały "początkowe" - cegły, dachówki , beton itp. Skorzystaj z aktywnego formularza na stronie podatki.pl (Formularz VZM-1). Wpisujesz numer faktury, kwotę a system sam oblicza różnicę. Troszkę poczytaj za jakie materiały przysługuje zwrot a za jakie nie. Z tego co wiem faktury muszą byc na Ciebie. Budowlaniec na pewno brał materiały z niższym Vatem więc zwrotu prawdopodobnie nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 04.04.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Z czego kładliście izolację poziomą na chudziaku? Plastpapa, papa asfaltowa czy termozgrzewalna? Najlepsza jest podobno termozgrzewalna, ale bez atestów, co może powodować alergie. Taka z atestami jest strasznie droga, ale znowu mam dość podmokły teren, więc wolałabym mieć porządną izolację - czyli wychodzi, że powinnam wsiąść papę termozgrzewalną... Może ktoś jednak się podzieli informacją jakie ma izolacje fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 04.04.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 W styczniu wypełniłem odpowiedni formularz i dostałem zwrot różnicy Vat-u. Wychodzi znaczna kwota, więc warto. Szczególnie jeśli chodzi o materiały "początkowe" - cegły, dachówki , beton itp. Skorzystaj z aktywnego formularza na stronie podatki.pl (Formularz VZM-1). Wpisujesz numer faktury, kwotę a system sam oblicza różnicę. Troszkę poczytaj za jakie materiały przysługuje zwrot a za jakie nie. Z tego co wiem faktury muszą byc na Ciebie. Budowlaniec na pewno brał materiały z niższym Vatem więc zwrotu prawdopodobnie nie będzie. dzięki, kilka faktur jest na mnie więc może coś się da uhaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.04.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 (łatwiej zabić drzwi niż otwór garażowy o szer. 4,5m) U mnie otwór został ukatrupiony płytą(-ami) wiórowymi. Nie wiem ile wykonawca za to policzył, ale przynajmniej brama i drzwi się nie niszczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 04.04.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Droga grupo potrzebuję namiarów na fachowca od schodów ale takiego który zrobi też projekt bo schody nie były w projekcie i musimy je teraz doprojektować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 04.04.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 dziękuję! kto da więcej? Mnie zaskoczyli oczekując, że zasypanie fundamentów będzie koparką na mój koszt. Podpytaj też czy stemple mają być Twoje (rzadko, ale niektórzy mają własne lub mogą wynająć po niskich stawkach). Ustal co w sytuacji kiedy zabraknie jakiegoś drobnego materiału słyszałem o ekipach które w takiej sytuacji siadają i czekają aż inwestor dowiezie/zamówi worek kleju czy brakujące nadproże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 04.04.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Strzemiona robili budowlancy, za to zaprawe do bloczkow zazyczyli sobie z betoniarni. U mnie to samo, z tym, że u mnie w tym czasie na budowie ani prądu, ani wody nie było, więc z gotową zaprawą było o niebo wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 04.04.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Droga grupo potrzebuję namiarów na fachowca od schodów ale takiego który zrobi też projekt bo schody nie były w projekcie i musimy je teraz doprojektować jeśli chodzi ci o stolarza speca od schodów to polecam naszego http://schody.baraniuk.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.04.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Tatarak - klasyczny problem: kto płaci za prąd i wodę w trakcie. Teoretycznie - ekipa. Praktycznie - zamawiający. "Wygódka" albo nowocześniej - Toi-Toi, kto instaluje i kto uprząta. W temacie uprząta - śmieci. W temacie uprząta - chwasty kiedy teren nieudeptywany zaczyna zarastać chwastami. Zepchnięcie humusu - na konkretną pryzmę, by go zabezpieczyć, a nie byle jak. Jak ustalisz z kimś, że kupujesz materiał, to pytanie czy tylko "gruby" (dachówki), czy także pomocniczy (klamry, gwoździe). Chwilowo to tyle, bo mi dziś mózg się przegrzewa. Ufffffffff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.04.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Mnie zaskoczyli oczekując, że zasypanie fundamentów będzie koparką na mój koszt. Podpytaj też czy stemple mają być Twoje (rzadko, ale niektórzy mają własne lub mogą wynająć po niskich stawkach). Ustal co w sytuacji kiedy zabraknie jakiegoś drobnego materiału słyszałem o ekipach które w takiej sytuacji siadają i czekają aż inwestor dowiezie/zamówi worek kleju czy brakujące nadproże... dzięki to muszę chyba w umowie zapisać - żeby potrzeby materiałowe były określane z jakimś sensownym wyprzedzeniem. i dokładnie każdy etap (na ile da się ustalić) - my humus, oni ławy, my deski szalunkowe, oni stemple... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.04.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Tatarak - klasyczny problem: kto płaci za prąd i wodę w trakcie. Teoretycznie - ekipa. Praktycznie - zamawiający. "Wygódka" albo nowocześniej - Toi-Toi, kto instaluje i kto uprząta. W temacie uprząta - śmieci. W temacie uprząta - chwasty kiedy teren nieudeptywany zaczyna zarastać chwastami. Zepchnięcie humusu - na konkretną pryzmę, by go zabezpieczyć, a nie byle jak. Jak ustalisz z kimś, że kupujesz materiał, to pytanie czy tylko "gruby" (dachówki), czy także pomocniczy (klamry, gwoździe). Chwilowo to tyle, bo mi dziś mózg się przegrzewa. Ufffffffff podobno browar dobrze schładza dzięki za podpowiedzi. z ulgą stwierdzam, że jednak część problemów już mam ogarniętych - przynajmniej teoretycznie. Albert i inni raczej początkujący niż zaawansowani - gdzie kupowaliście stal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 04.04.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witaj Smok'u dzięki za podpowiedź. Tak też i zrobię. Otok. Pozdrawiam, Michał Przed zasypaniem warto od razu umocować płaskowniki wystające ponad ziemię do których będą przykręcone zwody z dachu. Unikniesz kopania i poszukiwania otoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 04.04.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Smoku - a w jakim miejscu w projekcie powinien być ten uziom wyrysowany/opisany? bo nie widzę ani w architekturze, ani w instalacji elektrycznej ani nawet w projekcie instalacji odgromowej? może być tak, że go nie ma w projekcie w ogóle? a jeśli tak, to co wtedy? robić mimo to? elektryk powinien wiedzieć, co tam z czym połączyć, prawda? Powinien być w części opisowej instalacji elektrycznej, ew. odgromowej. Jeśli nie ma , namawiam zawsze na wykonanie uziemienia fundamentowego, u Ciebie jeszcze nie jest za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.04.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Czyli może go nie być na obrazkach? bo nie ma. a cała reszta póki co w adaptacji, więc na razie nie mam więcej pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 04.04.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 my braliśmy stal z Polwicy koło Oławy wycena indywidualna (mąż zamawiał)Claris dzięki za linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 04.04.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Czyli może go nie być na obrazkach? bo nie ma. a cała reszta póki co w adaptacji, więc na razie nie mam więcej pytań Na obrazkach z pewnością nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.04.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Na obrazkach z pewnością nie będzie i dobrze przynajmniej jeszcze przez jakiś czas mam go z głowy Gosia - dzięki za info o stali. koło Oławy to niestety daleko ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 04.04.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 i dobrze przynajmniej jeszcze przez jakiś czas mam go z głowy . No nie powiedziałbym , jeśli zdecydujesz się na fundamentowy, to wykonuje się go na etapie "kręcenia" uzbrojenia ław fundamentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.04.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 No nie powiedziałbym , jeśli zdecydujesz się na fundamentowy, to wykonuje się go na etapie "kręcenia" uzbrojenia ław fundamentowych przez jakiś czas oznacza "do momentu, gdy dostanę projekt w ręce i sprawdzę, co tam jest napisane" dla zamknięcia tematu: ten uziom robi elektryk czy wykonawcy zero? Ile orientacyjnie może kosztować usługa podłączenia podlicznika i zrobienia uziomu plus materiały na ten uziom. w wersji nie otokowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts