SUSPENSER 04.04.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Czy tylko ja mam inne skojarzenia niż "lampa szyjna"? Mi przypomina chomąto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.04.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Suspenser skoro już jesteś - to na czym mam zawiesić kinkiecik, ważący jakieś... 19 kg? Do ściany ma przylegać profilem 80x40 długości 138cm. Planuję 3 równo rozłożone otwory na wkręty 8mm. Mam tylko wątpliwości co do podłoża, bo jest tam 25cm bk w wersji 500, a więc materiał który będzie się poddawał. Co prawda główna siła będzie działała na ścinanie, ale nie chciałbym, żeby kiedyś mi ten kinkiecik spadł na głowę Mam tylko doświadczenia w mocowaniu w Porotherm - tam im większy kołek tym lepiej. Karnisz nad wykuszem ostatecznie jest zamontowany na kołkach 10, a też swoje waży razem z grubymi zasłonami i firankami. Przy mocowaniu jego niby też miało być głównie ścinanie - tymczasem mocowania pięknie wyciągały ze ściany mniejsze kołki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 04.04.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 cena zlezna od wielkości i tego co wywozisz, ale 350zł to z tego co się orientuje najtaniej - 7m3 rano przywożą a po południu zabierają. Im dłużej będzie stał tym stawka za każdy dzień wieksza, ale nie wiem jak teraz się to liczy bo umnie zalatwiane było to w 1 dzień. 350 zł netto, ale kontener może stać do 7 dni [zabierają na telefon - płatność przy podstawieniu lub odbiorze]- my korzystaliśmy 4 razy, kontener był wypchany na maxa [czyli z górką jakieś 1-1.5m ] - Pan zarzucał na to siatkę i nie było problemu. Jakby ktoś potrzebował namiar to służę [bardzo porządna firma] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 04.04.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 U mnie to była papa asfaltowa. my mamy termozgrzewalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 04.04.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 my mamy termozgrzewalną Dzięki za odpowiedzi. Nasunęło mi się jeszcze pytanie odnośnie ilości styropianu pod ogrzewaniem podłogowym - dzwoniłam do dwóch panów od wylewek i oboje stwierdzili, że 10cm w zupełności wystarczy, natomiast do tej pory 'naczytałam' się, że powinno być 15 I teraz mam mętlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 04.04.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 A przy okazji to gdyby miał ktoś gruz do oddania (czysty - cegłówki, kawałki betonowe, bez śmieci, desek, itp) to chętnie przyjmę, bo muszę usypać drogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 04.04.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Claris, podziel się namiarami - może być nawet tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 04.04.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 dla zamknięcia tematu: ten uziom robi elektryk czy wykonawcy zero? Ile orientacyjnie może kosztować usługa podłączenia podlicznika i zrobienia uziomu plus materiały na ten uziom. w wersji nie otokowej. Niewielu murarzy potrafi prawidłowo wykonać uziom fundamentowy, choć zdarzają się tacy. Miałem okazję wykonywać pomiary takiego, gdzie rezystancja wynosiła 4 Ohm (dopuszczalne 10 Ohm), a więc rewelacyjne. Orientacyjne koszty materiału: - Uziom fundamentowy: płaskownik, złącza - 150 zł - uziom otokowy: płaskownik - zakładam 50 m obwodu budynku + zwody razem 65 m x 7 zł + złącza = 500 zł - uziom pionowy: szpilki, płaskownik, złącza - ok 700 zł Zakładam cztery zwody odgromowe z dachu i uziemienie instalacji elektrycznej. Trudno wyceniać robociznę. Generalnie jeśli pomyśli się o tym we właściwym czasie, koszt może być niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 04.04.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 ja ostatnio obdzwoniłam sporo wrocławskich i okolicznych firm zajmujących sie wywożeniem śmieci i najlepsza oferta z Transma kontener 7m sześciennych na tydzień za 450 zł + 100 zł za transport (jeśli z fakturą to plus 23%)dobrą cenę podała też WPO ALBA 430 zł chyba tylko nie pamiętam na ile dni dają kontener Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 04.04.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Claris, podziel się namiarami - może być nawet tu. http://www.mtrans.wroclaw.pl/ - szczerze polecam, mają dużą bazę kontenerów i nawet jak dzwoniłam rano to byli w stanie podstawić mi kontener w ten sam dzień w zeszłym roku - 350 zł netto za 6m3 [ale jak pisałam ładowaliśmy z dużą górką i jeśli tylko zmieściło się pod zakładana na górę siatką to było ok] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 04.04.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 dzięki Ad uziomu. Czy jeśli fundament będzie wyłożony folią, nie da się zrobić uziomu fundamentowego? Ogarnia mnie panika. Nie ogarniam tych wszystkich tematów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 04.04.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ad uziomu. Czy jeśli fundament będzie wyłożony folią, nie da się zrobić uziomu fundamentowego? . Generalnie folia w wykopie ław fundamentowych nie ma większego wpływu na skuteczność uziemienia, ale należy wykonać je starannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.04.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Przy mocowaniu jego niby też miało być głównie ścinanie - tymczasem mocowania pięknie wyciągały ze ściany mniejsze kołki. Podstawa karnisza ma małą powierzchnię i "ramię" do wyrywania, a kołek w pionie jest jeden. U mnie lampa będzie miała trzon w pionie o dł. 138cm i 3 dziury na wysokości 27, 69 i 111cm, więc na wyrywanie nie będzie dużych sił. Doktorat z LED-ów cd: dostawca led-ów ze śliczną stronką z Allegro wyliczył zasilacz 30W, kiedy 42*0,9W wychodzi znacznie więcej. Potem tłumaczył, że zwykle rezystory nie są idealnie dobrane i moduł pobiera... 0.7W. Czyli tyle ile moim zdaniem powinien - 3x5050 to 0,72W. Zobaczymy czy goście z Wrocka odpiszą. Mają kilka rozwiązań, które mogę użyć i parametry które podają budzą zaufanie. Najbardziej podobałoby mi się wytrawić płytki drukowane i wlutować LED-y, ale cenowo wyjdzie drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.04.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ogarnia mnie panika. Nie ogarniam tych wszystkich tematów budowlanych. Spoko - najlepsza jazda jest później, kiedy trzeba szybko decydować, bo wykonawcy czekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.04.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Nasunęło mi się jeszcze pytanie odnośnie ilości styropianu pod ogrzewaniem podłogowym - dzwoniłam do dwóch panów od wylewek i oboje stwierdzili, że 10cm w zupełności wystarczy, natomiast do tej pory 'naczytałam' się, że powinno być 15 Ja stara szkoła - też uważam, że 10cm wystarczy. Pamiętaj, że pod podłogą jest +5 stopni, a nie -20. Ocieplenie fundamentów i brak dostępu zimna swoje robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 04.04.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 A przy okazji to gdyby miał ktoś gruz do oddania (czysty - cegłówki, kawałki betonowe, bez śmieci, desek, itp) to chętnie przyjmę, bo muszę usypać drogę mój znajomy swego czasu oferował 4-6m3 gruzu czystego, betonowo-silkowego za darmo aby tylko zabrać. tyle tylko, ze odbiór w Tyńcu Małym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 04.04.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ogarnia mnie panika. Nie ogarniam tych wszystkich tematów budowlanych. jeszcze łopaty nie wbiłaś a już panika? Spoko, w grupie raźniej - pomożemy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 04.04.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Dzięki za odpowiedzi. Nasunęło mi się jeszcze pytanie odnośnie ilości styropianu pod ogrzewaniem podłogowym - dzwoniłam do dwóch panów od wylewek i oboje stwierdzili, że 10cm w zupełności wystarczy, natomiast do tej pory 'naczytałam' się, że powinno być 15 I teraz mam mętlik a jak masz w projekcie? co Ci powiedział Jarek Korólczyk? jesli masz mozliwość dac 15cm to dawaj 15cm - aby wylewka miała te 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 04.04.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 ja ostatnio obdzwoniłam sporo wrocławskich i okolicznych firm zajmujących sie wywożeniem śmieci i najlepsza oferta z Transma kontener 7m sześciennych na tydzień za 450 zł + 100 zł za transport (jeśli z fakturą to plus 23%) dobrą cenę podała też WPO ALBA 430 zł chyba tylko nie pamiętam na ile dni dają kontener ja w zeszłym roku brałem kontener z Firmy ze Św. Katarzyny - 350zl bez f-ry, więc teraz max.400zł co to za firma co dolicza transport 100zl? jakiś posrednik chyba, bo profesjonaliści maja swój transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_Wrocław 04.04.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 a co to u Ciebie maszyny? koparka, wywrotka? a łata wibracyjna do chudziaka, wibrator do betonu w ławach i słupach, zagęszczarka do piachu? ponadto czy ekipa zrobi Ci kanalize? Czy po rozszalowaniu ław zabezpieczy je przeciwilgociowo. Ja w swojej w propozycji umowy od razu ująłem te wszelkie prace, nie negocjowałem poszczególnych rzeczy uznając, że to wchodzi w zakres prac SSO. wpisalem też, ze dostawa zaprawy leży po stronie Inwestora. W razie gadania, ze tego czy tamtego nie będą robić był argument gotowej zaprawy. A Ty budujesz z czego? Porotherm, Silka, Ytong, beton komórkowy? Witaj wojgoc, a możesz się podzielić tą umową o której piszesz wyżej? Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts