wojgoc 04.04.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witaj wojgoc, a możesz się podzielić tą umową o której piszesz wyżej? Pozdrawiam, Michał ups, bedzie problem, bo troche czasu juz upłyneło, ale poszukam na starym kompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 04.04.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Albert i inni raczej początkujący niż zaawansowani - gdzie kupowaliście stal? hmm ja ci nie pomogę, u mnie kompleksowo wszystko ekipa zamawiała i robiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 05.04.2011 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 O właśnie - jakbyś miała HEB-y to konieczny DŹWIG !!! A HEB-y są generalnie fajne - pominąwszy moment płacenia potwierdzam. Ja mam dwie heby w konstrukcji dachu. Ze słupami kosztowało mnie to 10k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 05.04.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 mój znajomy swego czasu oferował 4-6m3 gruzu czystego, betonowo-silkowego za darmo aby tylko zabrać. tyle tylko, ze odbiór w Tyńcu Małym. A czy ma jeszcze? Jak bym była na Bielanach to przy okazji mogłabym podjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 05.04.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 a jak masz w projekcie? co Ci powiedział Jarek Korólczyk? jesli masz mozliwość dac 15cm to dawaj 15cm - aby wylewka miała te 7cm. No właśnie powiedział, że więcej niż 10cm nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 strzemiona to nie betoniarnia. Jesli masz skomplikowane zbrojenia to warto zrobić na prefabrykacji. proste zbrojenia kręci się na budowie strzemiona wygina się na budowie - sprawna ekipa murarska w 2godz zbuduje sobie stół do zbrojenia i wykęci takie strzemiona jakie będa im odpowiadały w danym miejscu. Jest tu kwestia drutu do wiązania zbrojenia - ile nie przywieziesz będzie mało. ja wiem, czy skomplikowane? 280 sztuk 30 na 30 cm i 10 sztuk 29 na 29 cm. ten drut do wiązania zbrojenia - pierwsze słyszę - a przecież na logikę trzeba te długie poziome ze strzemionami jakoś spiąć, dobrze myślę? to ile go mam na początek nabyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 przy ceramice zaznacz w umowie max. grubość spoiny murarskiej 1cm - nie przyjmuj argumentu, ze ocieplenie zniweluje wszelkie niedoróbki murarskie. robisz na zaprawie zwykłej czy ciepłochronnej? na zwykłej, na to 20 cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.04.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 na zwykłej, na to 20 cm styro to pilnuj by fuga murarska była max.1cm. nie potrafią- to niech sobie kupią 1cm styropian i nakladają od styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 I potem się okaże, że jednak ekipa wyceni jedną pracę na X, a druga na 2X, inną odwrotnie i już człowieka ciągnie, żeby podzielić robotę Albo jedna wycenia na X, a druga na 2X ale jest lepsza i bardziej wiarygodna, itp. itd. W którymś momencie inwestor udaje się na zasłużony odpoczynek do domu wariatów, albo wyluzowuje i przestaje kontrolować wydatki. No właśnie - wydatki kontroluje się do 300 tys. - co wytrwalsi do wartości kosztorysu - a potem człowiekowi już wszystko wisi i dopiero przejmuje się, jak dobije dna Inna sprawa, że bywają dna podwójne i potrójne generalnie porównuję kwoty za zero i sso, ale jak wykonawcy określają, że ten tego nie robi, a ten tego, to dzielę - ale wyceny roboty na różne ekipy dzielić na zamierzam. mam na razie 4 oferty - wszystkie od polecanych ekip. 2 droższe i 2 tańsze, o dziwo te dwie nieco tańsze mają lepsze referencje z forum chcę teraz z każdą dogadać szczegóły, żeby się potem nie okazało, że tańsza jest droższa, bo muszę np. kupić stemple, gotowe strzemiona i beton z betoniarni, i wynająć betoniarkę czy coś w tym stylu zobaczymy, jak to u nas będzie z tym kontrolowaniem... póki co KB mnie cały czas raczy opowieściami o klientach, którzy nie kontrolowali. zapadają w pamięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 to pilnuj by fuga murarska była max.1cm. nie potrafią- to niech sobie kupią 1cm styropian i nakladają od styropianu. zanotowałam, coś Ci jeszcze przychodzi do głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Jako zaawansowany jednak podpowiem, że za "moich czasów" najtaniej było w Return na Swojczyckiej [sami nie mieli transportu, ale podają namiar na pobliską firmę, która ma do przewozu auto ze sprytną przyczepką i tanio przewozi nawet 12 metrowe "makarony"] dzięki, zanotowane do sprawdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 To takie duuuuuże i cięęęęęęężkie rozdeptane "szynki kolejowe". Mają spore półki, po to, żeby żebrowanie stropu w nie wchodziło. Świetnie nadają się do rezygnacji ze ścian konstrukcyjnych. Może zauważyłaś, że mój salon, jadalni, hall i kuchnia to jedno wielkie pomieszczenie? Podoba się? Mi tak, ale samo żelastwo kosztowało mnie prawie 7 tys. zł. w 2000 roku !!! aaaa to nie mam. podciągi mam dwa za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 dzięki Ad uziomu. Czy jeśli fundament będzie wyłożony folią, nie da się zrobić uziomu fundamentowego? Ogarnia mnie panika. Nie ogarniam tych wszystkich tematów budowlanych. ciii, damy radę, dobrzy ludzie pomogą. uszka do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.04.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 zanotowałam, coś Ci jeszcze przychodzi do głowy? wszelakie zbrojenia mają byc ustawione na ceremicznych grzybkach tak by miały wokoł otulinę betonową. deski szalunkowe smaruj płynem specjalnym - użyjesz je wtedy wielokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Doktorat z LED-ów cd: dostawca led-ów ze śliczną stronką z Allegro wyliczył zasilacz 30W, kiedy 42*0,9W wychodzi znacznie więcej. Potem tłumaczył, że zwykle rezystory nie są idealnie dobrane i moduł pobiera... 0.7W. Czyli tyle ile moim zdaniem powinien - 3x5050 to 0,72W. Zobaczymy czy goście z Wrocka odpiszą. Mają kilka rozwiązań, które mogę użyć i parametry które podają budzą zaufanie. Najbardziej podobałoby mi się wytrawić płytki drukowane i wlutować LED-y, ale cenowo wyjdzie drogo. super się to czyta, ani słowa nie rozumiem :D nie no dobra, kilka rozumiem: allegro, tłumaczył, zdaniem, goście... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Niewielu murarzy potrafi prawidłowo wykonać uziom fundamentowy, choć zdarzają się tacy. Miałem okazję wykonywać pomiary takiego, gdzie rezystancja wynosiła 4 Ohm (dopuszczalne 10 Ohm), a więc rewelacyjne. Orientacyjne koszty materiału: - Uziom fundamentowy: płaskownik, złącza - 150 zł - uziom otokowy: płaskownik - zakładam 50 m obwodu budynku + zwody razem 65 m x 7 zł + złącza = 500 zł - uziom pionowy: szpilki, płaskownik, złącza - ok 700 zł Zakładam cztery zwody odgromowe z dachu i uziemienie instalacji elektrycznej. Trudno wyceniać robociznę. Generalnie jeśli pomyśli się o tym we właściwym czasie, koszt może być niewielki. baaardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Dzięki za odpowiedzi. Nasunęło mi się jeszcze pytanie odnośnie ilości styropianu pod ogrzewaniem podłogowym - dzwoniłam do dwóch panów od wylewek i oboje stwierdzili, że 10cm w zupełności wystarczy, natomiast do tej pory 'naczytałam' się, że powinno być 15 I teraz mam mętlik my dajemy 20 cm w podłogę, ale ja ma obsesję na punkcie ocieplenia, więc niewykluczone, że przesadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 jeszcze łopaty nie wbiłaś a już panika? Spoko, w grupie raźniej - pomożemy!!! mówi się szpadel, nie łopatę to mówię ja - pani od niewbitego szpadla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.04.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 mówi się szpadel, nie łopatę to mówię ja - pani od niewbitego szpadla ten tytuł przypisany jest Tobie:) i dla rozróżnienia uzyłem łopaty:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Ja giąłem je sam - wyszły super czyli KB histeryzuje, a wykonawcy sobie sami pogną i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts