Havena 05.04.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 nie wiem czy jak porównasz koszty wykonania tarasu betonowego (gruz, beton, płytki itp) z tarasem drewnianym to czy nie będą porównywalne. No nie zartuj sobie! To tego wszystkiego (typu zdjecie humusu czy lawy, piach) nie trzeba pod taras drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.04.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Frankai - trochę Cię ponosi przy tym podliczaniu kosztów. Jak mówię o budowie za ok. pół miliona, to mam na myśli "budowanie", a nie kupowanie działki czy meblowanie. natomiast wszystkie wymienione przez Ciebie elementy (i jeszcze sporo innych) składają się ogólnie na "koszty życia", które jest jak wiadomo śmiertelną chorobą przenoszoną drogą płciową Ja tam cały czas myślę, że te nasze 145 metrów (plus powierzchnia gosp/garaż) to i tak będzie za dużo, jak Junior urośnie i zostaniemy we dwójkę. Natomiast co do kosztów - górnej granicy nie ma i zależą od fantazji i możliwości inwestora Pewne rzeczy wchodzą w krew. Jak się budżetuje projekty, to trzeba uwzględniać całe koszty. Jeżeli więc podejmuje się decyzje: budowa domu to trzeba porównać całość kosztów budowy domu z kupnem i urządzeniem mieszkania, a nie zamiatać koszty pod dywan. Nawet US dopuszczał do zaliczenia w ramach dużej ulgi budowlanej meble na wymiar (szafy wnękowe), bo ich się nie przeniesie. Jeżeli jednak kupuję krzesła, to już to nie jest koszt domu. Oczywiście powinno się porównywać powierzchnię, lub przynajmniej przeliczać - np 100 000 + 2 500zł/m2. Ja mam nadzieję jeszcze tam pomieszkać, a na emeryturę to sobie kupię mieszkanie, albo postawię mały parterowy domek. Teraz mam dość gnieżdżenia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 05.04.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 No i to jest nieporozumienie - skoro ktoś sam robi, to znaczy, że nie zarabia. Nie do konca, tu chodzi o to, ze ktos tyra na etacie, a potem siup na budowe. Swiatek, piatek, urlop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.04.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Mi się na ten przykład podobają takie deski - nie widziałem na żywo więc się nie wypowiem na temat uczuć organoleptycznych. Widziałem śliczne układanki 30x30 z desek, tylko że kosztowały 200-300zł/m2. Rzuca się one na beton. Niedawno widziałem je gdzieś w sporej przecenie (Makro? DLH Drewno?), ale ja już mam płytki. PS. O kurcze - wprowadzili limity na gadulstwo. 30 sekund między postami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.04.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Nie do konca, tu chodzi o to, ze ktos tyra na etacie, a potem siup na budowe. Swiatek, piatek, urlop... Można mieć nadgodziny, można mieć druga pracę. Porównania mają tylko sens, jeżeli ustalone są reguły (wspólny mianownik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.04.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Teraz mam dość gnieżdżenia się. czyżbyż zmieniał łóżeczko na szersze?:wiggle: bo to koszt nowej kołdry, prześcieradeł, pościeli;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 05.04.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Junior urośnie i zostaniemy we dwójkę. No kolejna matka, ktora sie chce pozbyc dziecka jak dorosnie... A jak sprowadzi do Was swa wybranke? A moze Wam sie jeszcze rodzina powiekszy? Swoja droga 145m2 to wcale nie jest malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 05.04.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Właśnie wystawiam fakturkę Ech, wystawianie faktury juz mnie nie podnieca. Wazne, zeby platnosc wplynela na konto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.04.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 to Twoje 8cm styro+5cm estrud+3cm z folią = 16cm , biorąc pod uwage, ze 5cm estrud=8/9cm zwykłego masz łącznie 19/20cm styropiamu po wylewką . nijak to sie ma do Twoich proponowanych 7cm powyzej których inwestycja w styro zwraca się po 15latach:bash: Mam 8 styro normalnie i 5 polistyrenu+3 cm styropianu z folią pod podłogówką. Przeoczyłem te dwa słowa, co zresztą można było się domyślić z racji użycia słowa "normalnie" - no bo skoro jest "normalnie" to musi i być nienormalnie. Ale mniejsza o to. Mam 12cm wełny w 3W (lub 18cm wełny gdzie 2W) i w podłodze jak wyżej. EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.04.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 słuchajciena Bielanach w Obi, z racji przebudowy marketu w wewnątrz, postawili namiot na zewnatrz, gdzie mozna kupic duzo ciekawostek z 80% rabatem.np brama garazowa segmentowa 2600x2150 za 360zł - jeden panel lekko uszkodzony, ale jako tymczasowa wychodzi prawie tak tak samo jak zabicie otworu OSB. Panel można wymienic i wtedy brama jest git.Widzialem mate grzewczą Devi 4m2 600W i 5m2 750W po 120zł,rózne lampki, kupa paneli, mebli kuchennych.namiot czynny do 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.04.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Ech, wystawianie faktury juz mnie nie podnieca. Wazne, zeby platnosc wplynela na konto... Płacą wzorcowo Zresztą forma współpracy mogła być inna. Pełne zrozumienie zależności od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.04.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Mam 12cm wełny w 3W (lub 18cm wełny gdzie 2W) i w podłodze jak wyżej. EOT a która wełna do sciany 3W ma grubość 12cm? bo ja wiem, że maja po 10cm grubości, ale świat się rozwija - tylko Ty swoje ściany stawiałeś w innej epoce:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.04.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 czyżbyż zmieniał łóżeczko na szersze?:wiggle: bo to koszt nowej kołdry, prześcieradeł, pościeli;) Nie - mam na myśli "gniazdko" jako dom. Nagle z małej szafki i kartonów na strychu, będę miał gabinet tylko dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 No kolejna matka, ktora sie chce pozbyc dziecka jak dorosnie... A jak sprowadzi do Was swa wybranke? A moze Wam sie jeszcze rodzina powiekszy? Swoja droga 145m2 to wcale nie jest malo. 145 to nie jest też dużo dla dwóch dorosłych osób pracujących w domu a że Junior sprowadzi wybrankę do domu? w naszych rodzinach praktykuje się raczej "chodzenie na swoje" - dwóch gospodarzy* na jednej zagrodzie to nieporozumienie *płeć nieistotna, w przenośni mówię i ogólnie o zdrowych (moim zdaniem) relacjach międzypokoleniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.04.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Nie - mam na myśli "gniazdko" jako dom. Nagle z małej szafki i kartonów na strychu, będę miał gabinet tylko dla siebie i to się nazywa poprawa jakości życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 05.04.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Miałem tak 2 lub 3 razy, że kasa się skończyła, a tu nagle bum i kontrakt czy zmiana pracy na lepszą. Teraz znowu trochę mamony spada mi znienacka Właśnie wystawiam fakturkę once again - lucky you Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 05.04.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 ja w zeszłym roku brałem kontener z Firmy ze Św. Katarzyny - 350zl bez f-ry, więc teraz max.400zł co to za firma co dolicza transport 100zl? jakiś posrednik chyba, bo profesjonaliści maja swój transport ze Św. Katarzyny?? a jaka tam jest firma?? bo coś nie kojarzę nic z tych branży a mieszkam po sąsiedzku do każdej firmy do której dzwoniłam doliczali za dojazd poza granice miasta chyba tylko z wyjątkiem Sity o której zapomniałam wczoraj napisać , 400 zł brutto za 7 m3 kontener na 2-3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 05.04.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 No nie zartuj sobie! To tego wszystkiego (typu zdjecie humusu czy lawy, piach) nie trzeba pod taras drewniany? a po co ci? w temat jeszcze nie wnikałem bo to będzie jedna z ostatnich rzeczy do wykonania, ale u moich rodziców nad jeziorkiem na ten przykład panowie wykonali betonowe stopy pod słupki i na nich oparli cały taras. Wygląda super a koszty raczej nie są zabójcze skoro oni postanowili tak zrobić (czytaj są oszczędni) pod tarasem drewnianym nie potrzebujesz mieć ściąganego humusu (ja mam przez przypadek) ani wysypywać piachu. Ja już mówiłem nie wnikałem w temat jeszcze, ale wiem że robisz jakieś poprzeczne belki i na to układasz deski. To tak najprościej obrazując Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 05.04.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 PS. O kurcze - wprowadzili limity na gadulstwo. 30 sekund między postami. już dawno to zrobili, ale że ty tak dużo mówisz to nawet uwagi na to nie zwróciłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 05.04.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 albert07 jakis czas temu widziałam Twoją budowę( ale było to jeszcze zimową porą) jak zapuściłam się w Twoje rejony poszukać speca od kuchni bo przy drodze jest tablica "meble kuchenne na wymiar" ale niestety speca nie znalzałam za to rozpoznałam budowę (po zdjęciach z dziennika, gdy jeszcze był ogólno dostępny ) u mnie praca dziś wre ściągają właśnie szalunki z wieńca (i spać nie mogę, a po pracy jestem, mam 3 zmianową ) ale miło posłuchać że coś się dzieje na budowie, mieszkam obecnie po sąsiedzku więc buwoda cały czas na oku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts