Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

a po co ci? w temat jeszcze nie wnikałem bo to będzie jedna z ostatnich rzeczy do wykonania, ale u moich rodziców nad jeziorkiem na ten przykład panowie wykonali betonowe stopy pod słupki i na nich oparli cały taras. Wygląda super a koszty raczej nie są zabójcze skoro oni postanowili tak zrobić (czytaj są oszczędni) :)

pod tarasem drewnianym nie potrzebujesz mieć ściąganego humusu (ja mam przez przypadek) ani wysypywać piachu.

Ja już mówiłem nie wnikałem w temat jeszcze, ale wiem że robisz jakieś poprzeczne belki i na to układasz deski. To tak najprościej obrazując

my też mamy zadaszony taras i robimy tak jak Ty,

tyle że nasypiemy piachu zagęścimy a na to bruk klinkierowy pasujący do elewacji

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

albert07 jakis czas temu widziałam Twoją budowę( ale było to jeszcze zimową porą) jak zapuściłam się w Twoje rejony poszukać speca od kuchni bo przy drodze jest tablica "meble kuchenne na wymiar" ale niestety speca nie znalzałam za to rozpoznałam budowę (po zdjęciach z dziennika, gdy jeszcze był ogólno dostępny ;) )

u mnie praca dziś wre ściągają właśnie szalunki z wieńca (i spać nie mogę, a po pracy jestem, mam 3 zmianową :( )

ale miło posłuchać że coś się dzieje na budowie, mieszkam obecnie po sąsiedzku więc buwoda cały czas na oku :)

a gdzie ty się budujesz, to może podjadę w przyszłym tygodniu tak z ciekawości jeśli można. U mnie właśnie czekają na dachówki więc powoli już wyłania się kształt budowli :)

a kiedy masz zamiar kończyć budowę?? my myslmy o przeprowadzce w okolicach grudnia, mam nadzieje że to nie zbyt napięty termin, do świąt chcemy mieć stan surowy otwarty, w czwartek pzyjadą robić strop (drewniany) i więźbę a dach po niedzieli więc powinniśmy się zmieścić w terminie :)

ja, jak najszybciej ale obawiam się że budując na odległość może mi to zająć jeszcze troszkę czasu. Maksymalnie daję sobie czas do świąt wielkanocnych przyszłego roku. Czy się uda to się okaże.

A nikt mnie nie przekona, że się da. Mam konkretne rachunki i wiem jak negocjowałem i co ewentualnie jest zbytkiem. Co więcej - mam rachunki na potwierdzenie mojej teorii. Kwestia zasadnicza co się liczy.

Zwykle pomijane są następujące koszty:

- przygotowania teoretycznego (Muratory, książki, etc.),

- działki,

- dojazdu (na budowę, do sklepów, fachowców),

- urzędowe (w tym czekoladki dla pani Basi za szybkie rozpatrzenie),

- żywieniowo-imprezowe (wieniec, zimne napoje),

- finansowania (prowizja za udzielenie kredytu),

- przyłączy, projektów czy uzgodnień,

- wyposażenia zamawianego na miarę (meble standardowe, które teoretycznie można zabrać - pomijam)

- fachowców których się zastępuje własną pracą.

Pomijam w zasadzie tylko jedną rzecz, a którą teoretycy finansów policzyliby mi - własny czas, jako "koszt alternatywny" (nie zarabiam w tym czasie).

Jeżeli była więc mowa o kupowaniu czegoś za 0.5mln, to rozumiem cały proces inwestycyjny. Bo działka - nikt prawie jej nie liczy - jest "składnikiem" tego jak wygląda dom i jak się w nim czujemy (czy "pasuje nam jak ulał" ;) ).

Ja liczę wszystko związane ścisle z budową, czyli koszty budowy, przyłączy, umeblowanie, kredyt z opłatami itd. Na własne potrzeby rozdzielam ile kosztuje mnie sama budowa a ile z działką (bo do całosci kosztów jak najbardziej trzeba działkę doliczyć). Umeblowanie też, bo nie mieszka się bez mebli. Na dzień dzisiejszy (prawie skończony etap SSZ) to 260k. Do momentu wykańczania w środku wyjdzie nam ok. 450-460k. Wykańczanie, umeblowanie, zagospodarowanie terenu - dojdzie kolejne co najmniej 150k. Mamy więc 600k + działka = 700k. Mozliwe, ze wykańczanie to wersja optymistyczna. Wyjdzie mi więc 3064 zł/m2 pow. całkowitej (liczę calkowita, bo jak mieszka się w bloku to też można dokupić garaz, miejsce parkinkowe, pomieszczenie gospodarcze itd.).

Havena możemy się umówić na fitness do szkoły w Św. Katarzynie w środy i piątki o 19 finansowany ze środków unijnych

sama cos zebrac sie nie mogę a też by się przydało :)

O, fajnie :) Ale nie zamienie Zumby w mojej wsi (Zorawina City ;) ) na zadna inna forme fitnessu. Ale dobrze wiedziec o tych zajeciach. Swoja droga, super jest ta szkola w Sw. Katarzynie!

Ja liczę wszystko związane ścisle z budową, czyli koszty budowy, przyłączy, umeblowanie, kredyt z opłatami itd. Na własne potrzeby rozdzielam ile kosztuje mnie sama budowa a ile z działką (bo do całosci kosztów jak najbardziej trzeba działkę doliczyć). Umeblowanie też, bo nie mieszka się bez mebli. Na dzień dzisiejszy (prawie skończony etap SSZ) to 260k. Do momentu wykańczania w środku wyjdzie nam ok. 450-460k. Wykańczanie, umeblowanie, zagospodarowanie terenu - dojdzie kolejne co najmniej 150k. Mamy więc 600k + działka = 700k. Mozliwe, ze wykańczanie to wersja optymistyczna. Wyjdzie mi więc 3064 zł/m2 pow. całkowitej (liczę calkowita, bo jak mieszka się w bloku to też można dokupić garaz, miejsce parkinkowe, pomieszczenie gospodarcze itd.).

chciałbym żeby moja druga połowica się tak interesowała tymi sprawami co ty. A nie tylko - "a czemu tak dużo!?!" ;)

Ja liczę wszystko związane ścisle z budową, czyli koszty budowy, przyłączy, umeblowanie, kredyt z opłatami itd. Na własne potrzeby rozdzielam ile kosztuje mnie sama budowa a ile z działką (bo do całosci kosztów jak najbardziej trzeba działkę doliczyć).

Wreszcie ktoś, kto podchodzi do kosztów podobnie jak ja :) Musimy kiedyś spotkać się na kawie, a nie tylko na parkingu ;)