Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

chciałbym żeby moja druga połowica się tak interesowała tymi sprawami co ty. A nie tylko - "a czemu tak dużo!?!" ;)

Funkcję którą Ty spełniasz, Spirea wykonuje u siebie. Trochę byłoby bez sensu, żeby dwie osoby robiły to samo. Inna sprawa, że przy dużych projektach - a takim jest budowa domu - trzeba wierzyć, że druga osoba robi to rzetelnie.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Funkcję którą Ty spełniasz, Spirea wykonuje u siebie. Trochę byłoby bez sensu, żeby dwie osoby robiły to samo. Inna sprawa, że przy dużych projektach - a takim jest budowa domu - trzeba wierzyć, że druga osoba robi to rzetelnie.

dokładnie tak. Momentami jest to jednak już męczące. Z drugiej strony, gdyby moja druga połówka zajmowała się tym wszystkim, wiem, że i tak chciałabym trzymać rękę na pulsie i sprawdzałabym wszystko jeszcze raz.

A co do kawy - jak najbardziej :)

bardzo dużo piszecie i ciężko nadrobić. Ale informatyk pokonał w końcu problemy z pamięcią laptopa i powinnam częściej zaglądać. Został jeszcze modem.

Kaśka73 - pytałam się tych moich, ale oni robią kompleksowo, a nie same g-k.

macie jakieś doświadczenia z tarasami? osobiście nie mam nic przeciwko jeżom, deski z konglomeratu łatwo się demontuje i montuje z powrotem w razie potrzeby. a taras ceramiczny od południa to się potrafi fest nagrzać, co nie? nawet zadaszony.

U nas wieczorem jest przyjemnie ciepły [wylewany + gres], a w dzień póki co się nie oparzyłem, więc pewnie zależy to od ... koloru płytek.

Ad tarasu - pierwsze, o co mnie ekipa od SSO spytała i kierbud, to czy taras wylewany, czy na legarach/ brukowany. Bo bez sensu jest betonować i płytkami okładać, bo to same problemy.

Mamy wylewany betonowy obłożony gresem i nie wiem o jakich problemach oni mówią - może poproś o szczegóły to sprawdzę u nas ;-)

145 to nie jest też dużo dla dwóch dorosłych osób pracujących w domu :)

.

Dokładnie tak jest.

My póki co jesteśmy w dwójkę i tak w jednym pokoju mamy gabinet, w drugim kino, w trzecim sypialnię, w czwartym suszarnio-prasowalnię, a w piątym oglądamy TV.

Gdy pojawi się nowy lokator/lokatorka trzeba będzie iść na kompromis i oddać któryś z pokoi ;-)

Co do gadulstwa nie obawiaj się - ja od dawna sypię seriami i ogranicza mnie tylko ta 30 sekundowa przerwa ;-)

Gdy pojawi się nowy lokator/lokatorka trzeba będzie iść na kompromis i oddać któryś z pokoi ;-)

Co do gadulstwa nie obawiaj się - ja od dawna sypię seriami i ogranicza mnie tylko ta 30 sekundowa przerwa ;-)

Ja zakładałem w skrajnym przypadku 2 dzieci i 2 dziadków. Póki co będziemy mieli tylko jednego lokatora, ale spróbujemy zadziałać w kwestii 100% zastąpienia ;)

Co do gadulstwa... Twoje to pikuś. Popatrz sobie co dziś Tatarak zrobiła. Gdyby z taką szybkością operowała tym szpadlem - co to go jeszcze nie wbiła - to nie tylko by machnęła ogrodzenie, ale wszystkie ławy i przyłącza :rotfl:

Szanowna grupo.

Jakie macie opinie o oknach M&S MS LINE ze wzmocnieniem termicznym. Pakiet trzyszybowy.

Uzbierałem trochę ofert. I ta na okna MS LINE jest najatrakcyjniejsza pod względem cenowym.

Pod uwagę brałem:

THERMIC 90 MD OKNOPLAST, Kraków

Passiv Line, Adamsa

no i MS LINE

Pozdrawiam

Mamy wylewany betonowy obłożony gresem i nie wiem o jakich problemach oni mówią - może poproś o szczegóły to sprawdzę u nas ;-)

Po kilku latach odpadają płytki ;)

Michał_Wrocław, konsultowałam w wątku okiennym się w tym temacie prawdopodobnie zdecyduję na MS właśnie. Z tym, że porównywałam je do Hekaplastu i Jezierskiego.

Suspenser - przeszedłem się do Bricomana, bo był najbliżej i już wyczaiłem. Są specjalne kołki do gazobetu - wbijane. W nie wchodzi chyba zwykła śruba (nie było w komplecie. Niestety były tylko takie 10x60 i 8x60, a obok były klasyczne 8x200 i 8x260. Wziąłem jedne (8x60) i drugie (8x200) i się zobaczy.

Generalnie tarasy są problematyczne. Trzeba koniecznie robić je na ociepleniu, stosować wszelkie zalecane folie i hydroizolacje, oraz elastyczne kleje. Zobaczymy jak będzie bo póki co moje mają jakoś 1.5 roku i jest OK. Kolor też pewnie robi różnicę. Zobaczymy.

u moich rodziców tak było. Fugi się wykruszyły, kafle miejscami poodpadały i tamtego lata poprawiali (po 4 latach od przeprowadzki)

tak, ale wszystko jest kwestią gustu. Jedni wolą gres, inni płytki, jeszcze inni drewno a jeszcze inni dywan na tarasie :) i założę się że zawsze znajdzie się człowieczek który obłożył sobie taras jednym z powyższych i teraz psioczy na to bo coś się stało.

Z drugiej jednak strony jeśli taras nie jest osłonięty daszkiem (czytaj ciągle narażony na czynniki atmosferyczne) lub spartaczony przez "fachowców" to nic temu nie pomoże jak tylko go poprawiać co jakiś czas

Szanowna grupo.

Jakie macie opinie o oknach M&S MS LINE ze wzmocnieniem termicznym. Pakiet trzyszybowy.

Uzbierałem trochę ofert. I ta na okna MS LINE jest najatrakcyjniejsza pod względem cenowym.

Pod uwagę brałem:

THERMIC 90 MD OKNOPLAST, Kraków

Passiv Line, Adamsa

no i MS LINE

Pozdrawiam

z tego co wiem to MS Line robi jedne z lepszych (takich z wyższej półki). Tak jak Spirea napisała, są porównywalne jakościowo z Hekaplastem i Jeziorem. Też się nad nimi zastanawiałem, ale pozostałem jednak przy Panu J.

A Oknoplastu a tym bardziej Adamsa z jakichś przyczyn nie brałem pod uwagę.

Michał_Wrocław, konsultowałam w wątku okiennym się w tym temacie prawdopodobnie zdecyduję na MS właśnie. Z tym, że porównywałam je do Hekaplastu i Jezierskiego.

Madeleine

jaką technologię okien wybierasz?

U mnie:

pakiet trzyszybowy

MS Line

http://www.ms.pl/var/ms/storage/images/polski/produkty/okna_pvc/okna_msline_pvc/okno_msline/49663-2-pol-PL/okno_msline.jpg

Wzmocnienia Termiczne MS

http://www.ms.pl/var/ms/storage/images/media/images/zdjecia_produktowe/okna_pvc/tytanowetermo_profil_bialy/44518-4-pol-PL/tytanowetermo_profil_bialy_medium.jpg

Szyba SUPERtermo Ug=0,5 W/m2K PN-EN 674:1999, budowa 3T-16Ar-3-16Ar-3T