Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

;) Swoja droga wolalabym miec taki zwykly, glupi dom, jak wszyscy...

zaufaj mi, po tych wszystkich postach co tutaj się pojawiają to raczej ci wszyscy nie mają głupich domów. Moja babcia ma głupi dom - stary, ceglany z płaskim dachem i żadnych w nim cudawianek, no bo jak kiedy 40lat temu takich FM'ów jeszcze nie było ;)

a może w progu z garażu do domu szmatami sobie wyłóż :rotfl:

Widziałem niedawno gadżet na tę okoliczność. Komplet 3 wyjców (100dB). Takie stożki, które się stawia tam, gdzie może zalać. Ma baterie na 3 lata czuwania. Cena rozsądna - 20 dolców. Skoro artykuł był po polsku, to pewnie już ktoś robi marketing i zaraz będzie sprzedawał w zł. ;)

zaufaj mi, po tych wszystkich postach co tutaj się pojawiają to raczej ci wszyscy nie mają głupich domów.

Mają. Tylko 2 osoby deklarowały dom "inteligentny". Druga to chyba Claris.

Inna sprawa, że muszę pisać cicho, bo mój dom też nie zrozumie i się gotów obrazić ;)

luknij sobie na mój domek tutaj i wszystko jasne http://www.wybieramydom.pl/images/media3i/projekt_house-06_rzut_115007.jpg&w=418

widzę już o co chodzi. Pytanie rozbija się o to czy ty planujesz mieć ten dom bardzo ciepły czy żeby był ciepły. Osobiście zapewne rozważyłbym opcję wyłożenia tej samej grubości styro co w pozostałej części mieszkalnej lub ewentualnie 5cm cieńszą.

Z tego co kojarzę wspominałaś że jest pokój nad garażem, to jak ściany pokoju będą ocieplone?

wyczytałam, że ciepło przyspiesza korozję - jak misia podgrzeję, to mi jeszcze zacznie rdzewieć :eek:

A czytałaś, że czasem w domu robi się wielkie pranie nawet w zimie i warto by je gdzieś wywiesić?

A czytałaś, że czasem trzeba zrobić brudne roboty z pogranicza majsterkowania czy mechaniki samochodowej nawet w zimie i wtedy warto by nagrzać garaż i zrobić to tam?

Ja po czytaniu zrezygnowałem z pełnego ogrzewania garażu, ale ma być taka opcja.

widzę już o co chodzi. Pytanie rozbija się o to czy ty planujesz mieć ten dom bardzo ciepły czy żeby był ciepły. Osobiście zapewne rozważyłbym opcję wyłożenia tej samej grubości styro co w pozostałej części mieszkalnej lub ewentualnie 5cm cieńszą.

Z tego co kojarzę wspominałaś że jest pokój nad garażem, to jak ściany pokoju będą ocieplone?

luknij pod linkiem, jak wygląda elewacja/góra i będziesz miał jasność. nad część garażu zachodzi tylko kawałek podłogi jednej sypialni.

ja też rozważam różne opcje.

A czytałaś, że czasem w domu robi się wielkie pranie nawet w zimie i warto by je gdzieś wywiesić?

A czytałaś, że czasem trzeba zrobić brudne roboty z pogranicza majsterkowania czy mechaniki samochodowej nawet w zimie i wtedy warto by nagrzać garaż i zrobić to tam?

Ja po czytaniu zrezygnowałem z pełnego ogrzewania garażu, ale ma być taka opcja.

ej, Chłopaku, ja się w domu wychowałam, a od 5 lat mieszkam we własnym, to i owo wiem bez lektury :)

wielkie pranie najlepiej schnie na dworze, nawet zimą. co do "brudnego majsterkowania", Mąż sobie życzy własne królestwo do tych celów, stąd mamy pancerną budę w plenerze - na ogrzewaniu tam mu widać nie zależy. :)

są ściany oddzielające garaż od domu - i te będą ocieplone tak, jak elewacja domu (osz, garaż mi się skróci!), zostają jeszcze ściany zewnętrzne garażu - też pewnie je trzeba ocieplić, ale może "cieniej"? dywaguję, o radę pytam :)

Żeby nie skracać ścian, obłóż garaż z zewnątrz. Ja właśnie tak zrobiłem. W garażu będzie jakieś 4-8 stopni, a między nim mam spiżarnię i kotłownię. To kolejny bufor między zimnym garażem a pokojami i kuchnią. Rozważałem ocieplanie ściany między garażem a domem, ale zrezygnowałem.

Żeby nie skracać ścian, obłóż garaż z zewnątrz. Ja właśnie tak zrobiłem. W garażu będzie jakieś 4-8 stopni, a między nim mam spiżarnię i kotłownię. To kolejny bufor między zimnym garażem a pokojami i kuchnią. Rozważałem ocieplanie ściany między garażem a domem, ale zrezygnowałem.

jeszcze mogę ścianę między garażem a domem obłożyć trochę od strony garażu i trochę od strony domu, wtedy garaż się skróci minimalnie, i w garderobie ubędzie przestrzeni minimalnie.