SUSPENSER 08.04.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Megana - wejdź do wątku pod linkiem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172761-Grupa-z-okolic-Jelcza-Laskowic-kupuj%C4%85ca-ekogroszek-latem-2011. i dopisz jaka ilość ekogroszku Was interesuje, bo kończę już zapisy na zakup grupowy w okolicy Jelcza, Oławy, Wrocławia. Innych zainteresowanych porządnym, tanim węglem też zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.04.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Dostałam wreszcie ten nieszczęsny kosztorys i mam taką pozycję: bloczki betonowe o wym. 25 x 25 x 14 cm i bloczki betonowe o wym 25 x 12 x 14 cm... czy ja się nie znam, czy te wymiary bloczków jakieś dziwne są generalnie bloczki fundamentowe mają taką samą szerokość i długość a różnią się wysokością - jedne są 12cm a drugie 14cm. w jakiej cenie masz te bloczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 08.04.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Tez mam garaz nieogrzewany (niezdrowy dla mojego zielonego malenstwa:)) i mam pokoj nad nim.Sufit jest ocieplony i jest to jeden z najcieplejszym pokojow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.04.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Hmmm... A jak mi kładli to M20 był biały i chyba miał kuleczki. EPS to pewnie skrót od ekstrudowany polistyren, a tego nigdy nie widziałem białego i nie ma kuleczek. No ale świat się zmienia Tak czy owak - udałbym się z pytaniem do konstruktora. Nawet same płytki gresowe rozkładają obciążenie spod kół na większą powierzchnię. Jako rozwiązanie alternatywne, można by rozważyć wyrzucenie styro spod miejsc gdzie będą koła, ale nie wiem czy to nie spowoduje jakichś pęknięć. moze pomyliłem literki, ale 038 to podłoga, a 040 to fasada - jeden i drugi jest biały, różnią się twardością i ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Wojgoc zadał mi emalią pytania o podświetlenie LED-owe. Może komuś się przyda, więc napiszę parę słów. Po pierwsze gość z Neonled wydał mi się kompetentny w rozmowie, a że są z Wrocka, więc jakby coś, ktoś, kiedyś, to można się do nich nawet z buta kopsnąć. W moich rozważaniach o podświetlaniu lampy zostanę przy modułach LED na diodach 5050. Gdybym kiedyś robił tego typu lampy na sprzedaż, to rozważę jeszcze superflux 4-chipowe i zrobienie pod nie płytek drukowanych. U Wojgoca może być problem z dojściem do źródła światła, ale jest rozwiązanie problemu - spuścić węża Węże mają to do siebie, że wejdą w dziurę i można je stamtąd wyciągnąć. Są ciut droższe niż taśmy przy danej jasności. Nie są też kierunkowe - i wada, i zaleta. Klasyczna mają zwykle 2.3W/mb, są przezroczyste, więc warto je ukryć. LED NeonFlex jest dużo jaśniejszy, dużo droższy, ale jest jednorodny (mleczny), więc może być na wierzchu. Klasyczne są na 12V (potrzebny zasilacz), a wtedy można ciąć np. co 10cm. Zasilane na 230V tnie się zwykle co 2 lub co 1m (np. LED NeonFlex). Jak ktoś nie musi mieć konkretnego wymiaru, to zasilany z 230V jest lepszy. Kabel z mostkiem Graetza jest dużo tańszy niż zasilacza, a w dodatku każde urządzenie (zasilacz także) ma określoną sprawność. Sprawność 90% oznacza, że 10% zżera bezproduktywnie (zwykle na grzanie się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 08.04.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 różnią się twardością i ceną ??? . Frankai, za naszych czasów były to FS 15 (ściana) i FS 20 (podłoga), dziś są inne oznaczenia, ale zasada jest ta sama. Aby uciąć dewagacje na temat ocieplania podłogi w garażu. Czy zastanawialiście się jakie obciążenia przenosi noga Waszego regału na książki ? (dla tych co czytają) . Taki regał potrafi ważyć 1000 kg, noga ma 10 cm2, nóg jest cztery, zatem każda przenosi ciężar 25 kg/cm2, teraz obliczcie jaki ciężar przenosi koło samochodu. (300kg/100 cm2 ?). W garażu stal, wzmocnienia, schron, a w domu ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.04.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Suspenser, ale to nie chodzi tylko o woskowanie, ale o szlifowanie drewna. Do drewna kupiłem kilka lat temu małą szlifierkę Mac Allister - była w Castoramie za sto kilkadziesiąt zł - dała radę politurze ławy i kilku innym przypadkom, więc mogę ją polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Frankai, za naszych czasów były to FS 15 (ściana) i FS 20 (podłoga), dziś są inne oznaczenia, ale zasada jest ta sama. Chyba faktycznie nie "M" a "FS" A teraz? Porobili setki nazw własnych, poplamili w kropi takie i siakie. Marketing panie kochany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Do drewna kupiłem kilka lat temu małą szlifierkę Mac Allister [...] więc mogę ją polecić. A czy MacAllister to nie jest profesjonalna marka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 08.04.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 a w dodatku każde urządzenie (zasilacz także) ma określoną sprawność. Sprawność 90% oznacza, że 10% zżera bezproduktywnie (zwykle na grzanie się). 10 W x 24 h x 30 dni x 51 gr = 3,672 zł . To cena jaką zapłacisz za miesiąc świecenia tym "wężem" bez przerwy. Jeśli zasilacz weźmie z tego 10 %, i nie będzie podłączony Standby, to koszt jest pomijalny, Jeśli "wąż" będzie włączany kilka godzin dziennie, koszt jest bliski zeru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Jeśli "wąż" będzie włączany kilka godzin dziennie, koszt jest bliski zeru. Masz rację. Od czasu do czasu włącza mi się zboczenie ekologiczne i widzę te miliony zasilaczy w całej Polsce i miliardy na całym świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 08.04.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Dawniej ZE montowały liczniki oparte o zasadę elektroindukcji (niedawno nawet miałem okazję zamontować takowy jako podlicznik). Ich właściwością było, że ustawiały się czerwonym paskiem gdy nie było przepływu prądu (zapewne znacie te liczniki) W tym stanie można było włączyć niewielki odbiornik prądu (np. radyjko) a licznik ani nie drgnął. Teraz montowane są elektroniczne i jeszcze nie interesowałem się na jakiej zasadzie działają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.04.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 ??? nie bardzo rozumiem. Podłogowy 038 kosztuje 45zł/paczka o grubości 10cm Fasada 040 kosztuje 38zł/paczka o gr.10cm A twardośc mozna sprawdzić samemu w każdym markecie, który łatwiej się łamie przy tej samej grubości, lub nadepnąć i zobaczyc jakie odkształcenie powstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Dzisiaj czujniki ruchu mi zwariowały. Ten w wiatrołapie włącza się co chwila, a ten w hallu na piętrze raz na jakieś 15 minut. Wszystko pewnie przez tą wichurę i zawirowania ciepłego powietrza. W hallu jest podłogówka i jak zawieje zimnym powietrzem przez szparę w drzwiach (muszę sprawdzić uszczelkę, bo czuję jak ciągnie), to pewnie ogłupia czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Teraz montowane są elektroniczne i jeszcze nie interesowałem się na jakiej zasadzie działają... Obstawiam, że podobnie, tyle tylko że pole magnetyczne jest mierzone, a nie musi już wprawiać mechanizmu w ruch. Tarcia mechaniczne kiedyś musiały jak widać skutecznie przeciwstawiać się sile, którą wytwarzał przepływający prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 08.04.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Masz rację. Od czasu do czasu włącza mi się zboczenie ekologiczne i widzę te miliony zasilaczy w całej Polsce i miliardy na całym świecie Bawi mnie opowiadanie ile to energii zużywają nasze urządzenia pozostawione w stanie standby jeśli "spojrzę" na energochłonność USA czy Chin. Faktem jest też, że mój tuner CTV jest gorący stale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 08.04.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 generalnie bloczki fundamentowe mają taką samą szerokość i długość a różnią się wysokością - jedne są 12cm a drugie 14cm. w jakiej cenie masz te bloczki? to nie jest oferta z hurtowni, tylko kosztorys inwestorski z biura projektowego. o różnych wysokościach to wiem, ale chodzi mi o wszystkie wymiary. przyjrzyj się: 25 x 25 x 14 cm i 25 x 12 x 14 cm... widziałeś takie wymiary? weszłam na strony betardu i termatu - bloczki mają standardowo 25 na 38 na 12 lub 14. normalnie ręce opadają - jak taki kosztorysant wymiary bloczków wpisuje z sufitu, to jak mam wierzyć w resztę jego mądrych wyliczeń? Madeleine - jak masz w kosztorysie zestawienie materiałowe, to w jakiej kolejności masz te materiały wyliczone? bo u mnie lista zaczyna się tak: - schody wewnętrzne - pustaki ceramiczne porotherm - lepik asfaltowy posadzkowy - lepik asfaltowy na zimno - kątownik równoramienny na progi drzwiowe ... Czy jestem przeczulona, czy należałoby jednak oczekiwać jakiegoś uporządkowania tej listy? chociaż kurna alfabetycznie, żeby można było coś szybciej znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 08.04.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 nie bardzo rozumiem. Podłogowy 038 kosztuje 45zł/paczka o grubości 10cm Fasada 040 kosztuje 38zł/paczka o gr.10cm A twardośc mozna sprawdzić samemu w każdym markecie, który łatwiej się łamie przy tej samej grubości, lub nadepnąć i zobaczyc jakie odkształcenie powstaje. ... a inne parametry ??? izolacyjność cieplna, dźwiękowa, nasiąkliwość...nie wnikałem nigdy ale cena i twardość nie są jedynymi własnościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.04.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 to nie jest oferta z hurtowni, tylko kosztorys inwestorski z biura projektowego. o różnych wysokościach to wiem, ale chodzi mi o wszystkie wymiary. przyjrzyj się: 25 x 25 x 14 cm i 25 x 12 x 14 cm... widziałeś takie wymiary? weszłam na strony betardu i termatu - bloczki mają standardowo 25 na 38 na 12 lub 14. normalnie ręce opadają - jak taki kosztorysant wymiary bloczków wpisuje z sufitu, to jak mam wierzyć w resztę jego mądrych wyliczeń? Madeleine - jak masz w kosztorysie zestawienie materiałowe, to w jakiej kolejności masz te materiały wyliczone? bo u mnie lista zaczyna się tak: - schody wewnętrzne - pustaki ceramiczne porotherm - lepik asfaltowy posadzkowy - lepik asfaltowy na zimno - kątownik równoramienny na progi drzwiowe ... Czy jestem przeczulona, czy należałoby jednak oczekiwać jakiegoś uporządkowania tej listy? chociaż kurna alfabetycznie, żeby można było coś szybciej znaleźć mogę Ci jutro napisać jak zmierze swoje na budowie. Zestawienie materiałowe powinno byc podzielone na etapy SSO, SSZ, media, i ewentualnie wykończeniówka. Twoje zestawienie jest od lasa do sasa. Masz podane ilości poszczególnych bloczków, porothermu? A ten lepik asfaltowy posadzkowy to niech Twój kosztorysant w swojej chacie zastosuje - nie dawaj tych asfaltowych swiństw do środka chaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 normalnie ręce opadają - jak taki kosztorysant wymiary bloczków wpisuje z sufitu, to jak mam wierzyć w resztę jego mądrych wyliczeń? Czy jestem przeczulona, czy należałoby jednak oczekiwać jakiegoś uporządkowania tej listy? chociaż kurna alfabetycznie, żeby można było coś szybciej znaleźć Witamy w świecie realnego budowania, a nie artykułów sponsorowanych w Muratorze Skoro lekarze stawiają 50% trafnych diagnoz, to czego oczekujesz od budowlańców? Jeden kosztorysant się przyłoży i zrobi po kolei (od dołu do góry, lub wg kolejności prac). Inny pójdzie na żywioł. Zwykle ten pierwszy będzie droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts