wojgoc 08.04.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 ... a inne parametry ??? izolacyjność cieplna, dźwiękowa, nasiąkliwość...nie wnikałem nigdy ale cena i twardość nie są jedynymi własnościami. na każdym opakowaniu jest cala tabelka z własnościami styro. jesli producenci rozróżniają rodzaje styropianów to nie dla kaprysu. a dźwięk to styro bardziej przenosi niż tłumi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 08.04.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Dzisiaj czujniki ruchu mi zwariowały. Ten w wiatrołapie włącza się co chwila, a ten w hallu na piętrze raz na jakieś 15 minut. Wszystko pewnie przez tą wichurę i zawirowania ciepłego powietrza. W hallu jest podłogówka i jak zawieje zimnym powietrzem przez szparę w drzwiach (muszę sprawdzić uszczelkę, bo czuję jak ciągnie), to pewnie ogłupia czujnik. ...a masz zamontowane czujniki dualne ? tu cytat: Czujki dualne to specjalna grupa czujek alarmowych, które najprościej mówiąc korzystają z dwóch technik detekcji ruchu. Czujki dualne najczęściej stosujemy w miejscach, gdzie istnieje obawa, że tradycyjna pasywna czujka podczerwieni PIR będzie narażona na gwałtowne zmiany temperatur (np. podczas pracy w pomieszczeniu z piecem lub klimatyzatorem). Zastosowanie dwóch rodzajów detekcji pozwala na zwiększenie skuteczności działania takiego czujnika. Ponadto, dwie metody detekcji pozwalają na znaczne ograniczenie tzw. fałszywych alarmów. Obecnie wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje czujek dualnych, a są to czujki łączące detekcję w podczerwieni z detekcją mikrofalową lub z detekcją ultradźwiękową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Dzisiaj gość w radiu opowiadał jak dzisiaj z Kaliszem o mało nie miał stłuczki... z bocianem. Leci sobie bocian nad drogą, a tu jak wiatr dmuchnął to bociana tak przydusiło, że gość musiał depnąć na hamulce z całej siły. To tak a propos tego co się wyprawia wokół mnie. A to wariują te czujniki, a to dachówki dzwonią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 08.04.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Leci sobie bocian nad drogą. tiaaaa boćki wróciły w niedzielę widziałem osiem krążących nad moczarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 08.04.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Cały kosztorys w ogóle składa się z przedmiaru, który jest zrobiony chronologicznie, ale niekompletnie - czyli na przykład przy budowie ław i fundamentów jest pięknie podliczone, ile to betonu pójdzie na ławy, stopy i stłupy, ale za to nie ma ani słowa o zużyciu zaprawy do murowania bloczków. Potem jest część pt. Kosztorys inwestorski, też podzielony na etapy, i w nim są podane ilości i ceny, ale zabijcie mnie, nie umiem wywnioskowac, czy materiału, czy robocizny, bo zawiera pozycje typu "otwory na okna w ścianach murowanych grubości 1 ceg. z cegieł pojedynczych, bloczków, pustaków, szt. 8, cena jedn. 47,57", a dalej np. dymowe kanały m 6,61, cena jedn, 217,83". Dalej mam wzruszającą tabelkę Zestawienie robocizny z jedną tylko pozycją: robocizna, 5311,5067 roboczogodzin (szczególnie mnie wzrusza wyliczenie tej wartości do czwartego miejsca po przecinku), dalej Zestawienie materiałów, które mi podnosi ciśnienie, a przed snem to niedobrze, i na koniec Zestawienie sprzętu. Poza tym nie wiem, czy to normalne, że w całym kosztorysie w ogóle nie są uwzględnione instalacje. Żadne. Frankai, to już nawet nie chodzi o "świat realnego budowania". Ktoś się pod tym kwitem podpisał z imienia i nazwiska. Ja bym się na jego miejscu postarała bardziej. Może bym nie była taka rozgoryczona, ale klątwa działa... dostałam oferty z hurtowni. Każdej podałam listę materiałów, które mnie interesują, z prośbą o podanie ceny netto wg odpowiedniej jednostki, np. bloczki od sztuki, stal od tony. no i dostałam na przykład od jednego pana wycenę stali... w zł za metr bieżący... tak patrzę na to, patrzę i nie wiem, czy śmiać się, czy płakać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Obecnie wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje czujek dualnych, a są to czujki łączące detekcję w podczerwieni z detekcją mikrofalową lub z detekcją ultradźwiękową. Zapewne nie. Ta w wiatrołapie to Efapela w puszce wyłącznika. Ta na piętrze to Elbro EPM 360 EDIT3: w instrukcji Elbro doszukałem się jednak, że też tylko podczerwień EDIT2: w katalogu Efapela jest tylko o podczerwieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.04.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Dzisiaj gość w radiu opowiadał jak dzisiaj z Kaliszem o mało nie miał stłuczki... z bocianem. Leci sobie bocian nad drogą, a tu jak wiatr dmuchnął to bociana tak przydusiło, że gość musiał depnąć na hamulce z całej siły. To tak a propos tego co się wyprawia wokół mnie. A to wariują te czujniki, a to dachówki dzwonią. to chyba ma byc w Kaliszu. bo z Kaliszem kojarzy sie jakby o mało stłuczki nie miał z pewnym polskim posłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 08.04.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Zapewne nie. Ta w wiatrołapie to Efapela w puszce wyłącznika. Ta na piętrze to Elbro EPM 360 EDIT: w instrukcji Elbro ani słowa o sposobie detekcji. Dowiedz się i jeśli trzeba wymień. IMHO nie są dualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.04.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 tatarak,jesli cena za mb stali jest przywoita to zamawiaj w ciemno - jak najwięcej bierz hebów, pełnych słupów stalowych. San"0" bedziesz miała za niewielką kasę jak dobrze sprzedasz na kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 08.04.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Nie wiem, czy jest przyzwoita, bo jeszcze nie umiem jej przeliczyć na tony oferta jest lakoniczna i brzmi tak: pręt 6 - 0.92 mb pręt 12 - 3,40 mb gdzieś miałam zapisane, jak to konwertować na kg, muszę poszperać w notesiku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Dowiedz się i jeśli trzeba wymień. IMHO nie są dualne. Łatwo powiedzieć. Liczy się też estetyka, a dostać zatwierdzenie u żony graniczy z cudem. Na piętrze mam już wyłącznik w szereg, a w wiatrołapie mam obok pojedynczy do zewnętrznej lampy, więc zamienię go na seryjny. W wietrzne dni wyłączę czuwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 to chyba ma byc w Kaliszu. A nie bo miało być "za Kaliszem". Wystarczyło dodać 1 literkę a nie kombinować z 3-ma. Przemęczonyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 08.04.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 znalazłam taki patent: 1 m stali fi 12 mnożymy przez 0,888 i mamy kgdla prętów fi 6 liczymy x 0,222.Ale to daje zbyt optymistyczne wyniki. w dodatku brutto. a dlaczego mówisz, że jak cena za mb to brać w ciemno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 gdzieś miałam zapisane, jak to konwertować na kg, muszę poszperać w notesiku... Pogadaj z panem Guglem. Ja bez problemu znalazłem ile waży mb profilu 80x40 ze stali nierdzewnej dla różnych grubości ścianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 08.04.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 tatarak, jesli cena za mb stali jest przywoita to zamawiaj w ciemno - jak najwięcej bierz hebów, pełnych słupów stalowych. San"0" bedziesz miała za niewielką kasę jak dobrze sprzedasz na kg. sory, mam zacząć na boku stalą handlować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Frankai, to już nawet nie chodzi o "świat realnego budowania". Ktoś się pod tym kwitem podpisał z imienia i nazwiska. Ja bym się na jego miejscu postarała bardziej. Może bym nie była taka rozgoryczona, ale klątwa działa... dostałam oferty z hurtowni. Każdej podałam listę materiałów, które mnie interesują, z prośbą o podanie ceny netto wg odpowiedniej jednostki, np. bloczki od sztuki, stal od tony. no i dostałam na przykład od jednego pana wycenę stali... w zł za metr bieżący... tak patrzę na to, patrzę i nie wiem, czy śmiać się, czy płakać... Przyzwyczaj się, że ręce opadają, fachowcy ściemniają, nie rozumieją co się od nich chce, większość idzie na łatwiznę, itp. A najlepsze są wypowiedzi ludzi, którzy nigdy się nie budowali i nie rozumieją, czemu budowa kosztuje tyle nerwów i czemu tak długo trwa. No ale w Polsce mamy sporo teoretyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 08.04.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Łatwo powiedzieć. Liczy się też estetyka, a dostać zatwierdzenie u żony graniczy z cudem. Na piętrze mam już wyłącznik w szereg, a w wiatrołapie mam obok pojedynczy do zewnętrznej lampy, więc zamienię go na seryjny. W wietrzne dni wyłączę czuwanie. wykorzystaj PE, jest bezrobotny, albo przewlec dodatkowy rurkami, bo takie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.04.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 czemu na boku? nabyta legalnie, sprzedana legalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.04.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 a dlaczego mówisz, że jak cena za mb to brać w ciemno? To był joke, bo nie napisałaś, że masz kilka cen mb. 1mb HEB-a 240 waży pewnie jakieś 120kg i jeżeli byś miała cenę za mb (np. taką jak za pręt) to byś opchnęła takiego HEB-a, za ciężką (ha ha ha) kasę komuś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 08.04.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 dobra, ja mam dość "budowania" na dziś dobrej nocy życzę wszystkim i do po weekendzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts