Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

... a inne parametry ??? izolacyjność cieplna, dźwiękowa, nasiąkliwość...nie wnikałem nigdy ale cena i twardość nie są jedynymi własnościami.

na każdym opakowaniu jest cala tabelka z własnościami styro.

jesli producenci rozróżniają rodzaje styropianów to nie dla kaprysu.

a dźwięk to styro bardziej przenosi niż tłumi

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj czujniki ruchu mi zwariowały. Ten w wiatrołapie włącza się co chwila, a ten w hallu na piętrze raz na jakieś 15 minut. Wszystko pewnie przez tą wichurę i zawirowania ciepłego powietrza. W hallu jest podłogówka i jak zawieje zimnym powietrzem przez szparę w drzwiach (muszę sprawdzić uszczelkę, bo czuję jak ciągnie), to pewnie ogłupia czujnik.

...a masz zamontowane czujniki dualne ?

tu cytat:

Czujki dualne to specjalna grupa czujek alarmowych, które najprościej mówiąc korzystają z dwóch technik detekcji ruchu. Czujki dualne najczęściej stosujemy w miejscach, gdzie istnieje obawa, że tradycyjna pasywna czujka podczerwieni PIR będzie narażona na gwałtowne zmiany temperatur (np. podczas pracy w pomieszczeniu z piecem lub klimatyzatorem). Zastosowanie dwóch rodzajów detekcji pozwala na zwiększenie skuteczności działania takiego czujnika. Ponadto, dwie metody detekcji pozwalają na znaczne ograniczenie tzw. fałszywych alarmów. Obecnie wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje czujek dualnych, a są to czujki łączące detekcję w podczerwieni z detekcją mikrofalową lub z detekcją ultradźwiękową.

Dzisiaj gość w radiu opowiadał jak dzisiaj z Kaliszem o mało nie miał stłuczki... z bocianem. Leci sobie bocian nad drogą, a tu jak wiatr dmuchnął to bociana tak przydusiło, że gość musiał depnąć na hamulce z całej siły.

To tak a propos tego co się wyprawia wokół mnie. A to wariują te czujniki, a to dachówki dzwonią.

Cały kosztorys w ogóle składa się z przedmiaru, który jest zrobiony chronologicznie, ale niekompletnie - czyli na przykład przy budowie ław i fundamentów jest pięknie podliczone, ile to betonu pójdzie na ławy, stopy i stłupy, ale za to nie ma ani słowa o zużyciu zaprawy do murowania bloczków. Potem jest część pt. Kosztorys inwestorski, też podzielony na etapy, i w nim są podane ilości i ceny, ale zabijcie mnie, nie umiem wywnioskowac, czy materiału, czy robocizny, bo zawiera pozycje typu "otwory na okna w ścianach murowanych grubości 1 ceg. z cegieł pojedynczych, bloczków, pustaków, szt. 8, cena jedn. 47,57", a dalej np. dymowe kanały m 6,61, cena jedn, 217,83". Dalej mam wzruszającą tabelkę Zestawienie robocizny z jedną tylko pozycją: robocizna, 5311,5067 roboczogodzin (szczególnie mnie wzrusza wyliczenie tej wartości do czwartego miejsca po przecinku), dalej Zestawienie materiałów, które mi podnosi ciśnienie, a przed snem to niedobrze, i na koniec Zestawienie sprzętu.

Poza tym nie wiem, czy to normalne, że w całym kosztorysie w ogóle nie są uwzględnione instalacje. Żadne.

Frankai, to już nawet nie chodzi o "świat realnego budowania". Ktoś się pod tym kwitem podpisał z imienia i nazwiska. Ja bym się na jego miejscu postarała bardziej.

Może bym nie była taka rozgoryczona, ale klątwa działa... dostałam oferty z hurtowni. Każdej podałam listę materiałów, które mnie interesują, z prośbą o podanie ceny netto wg odpowiedniej jednostki, np. bloczki od sztuki, stal od tony. no i dostałam na przykład od jednego pana wycenę stali... w zł za metr bieżący... tak patrzę na to, patrzę i nie wiem, czy śmiać się, czy płakać...

Obecnie wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje czujek dualnych, a są to czujki łączące detekcję w podczerwieni z detekcją mikrofalową lub z detekcją ultradźwiękową.

Zapewne nie. Ta w wiatrołapie to Efapela w puszce wyłącznika. Ta na piętrze to Elbro EPM 360

EDIT3: w instrukcji Elbro doszukałem się jednak, że też tylko podczerwień

EDIT2: w katalogu Efapela jest tylko o podczerwieni

Dzisiaj gość w radiu opowiadał jak dzisiaj z Kaliszem o mało nie miał stłuczki... z bocianem. Leci sobie bocian nad drogą, a tu jak wiatr dmuchnął to bociana tak przydusiło, że gość musiał depnąć na hamulce z całej siły.

To tak a propos tego co się wyprawia wokół mnie. A to wariują te czujniki, a to dachówki dzwonią.

to chyba ma byc w Kaliszu. bo z Kaliszem kojarzy sie jakby o mało stłuczki nie miał z pewnym polskim posłem

Dowiedz się i jeśli trzeba wymień. IMHO nie są dualne.

Łatwo powiedzieć. Liczy się też estetyka, a dostać zatwierdzenie u żony graniczy z cudem. Na piętrze mam już wyłącznik w szereg, a w wiatrołapie mam obok pojedynczy do zewnętrznej lampy, więc zamienię go na seryjny. W wietrzne dni wyłączę czuwanie.

Frankai, to już nawet nie chodzi o "świat realnego budowania". Ktoś się pod tym kwitem podpisał z imienia i nazwiska. Ja bym się na jego miejscu postarała bardziej.

Może bym nie była taka rozgoryczona, ale klątwa działa... dostałam oferty z hurtowni. Każdej podałam listę materiałów, które mnie interesują, z prośbą o podanie ceny netto wg odpowiedniej jednostki, np. bloczki od sztuki, stal od tony. no i dostałam na przykład od jednego pana wycenę stali... w zł za metr bieżący... tak patrzę na to, patrzę i nie wiem, czy śmiać się, czy płakać...

Przyzwyczaj się, że ręce opadają, fachowcy ściemniają, nie rozumieją co się od nich chce, większość idzie na łatwiznę, itp. A najlepsze są wypowiedzi ludzi, którzy nigdy się nie budowali i nie rozumieją, czemu budowa kosztuje tyle nerwów i czemu tak długo trwa. No ale w Polsce mamy sporo teoretyków.

Łatwo powiedzieć. Liczy się też estetyka, a dostać zatwierdzenie u żony graniczy z cudem. Na piętrze mam już wyłącznik w szereg, a w wiatrołapie mam obok pojedynczy do zewnętrznej lampy, więc zamienię go na seryjny. W wietrzne dni wyłączę czuwanie.

wykorzystaj PE, jest bezrobotny, albo przewlec dodatkowy rurkami, bo takie masz.

a dlaczego mówisz, że jak cena za mb to brać w ciemno?

To był joke, bo nie napisałaś, że masz kilka cen mb.

1mb HEB-a 240 waży pewnie jakieś 120kg i jeżeli byś miała cenę za mb (np. taką jak za pręt) to byś opchnęła takiego HEB-a, za ciężką (ha ha ha) kasę komuś innego.