Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Spirea napisał:
ja też jestem jakaś zrezygnowana po tych wpisach o styro w garażu w podłodze/suficie i ścianie. Jedni piszą, że się nie daje w podłogę, inni, ze tak i dali. Jedni, że dali na ścianę, a inni, że nie daje się styro do wewnątrz. Ktoś, że dał styro na sufit i jest ok, inny, że jak już to wełnę. Głowa mnie już boli.

Faktycznie pomyliłam uziom z odgromieniem. Uziom będzie, a odgromienia nie. Nie wiem, co z tym odgromieniem robić.

Tatarak - co do stali - zajrzyj do projektu. Ja na rysunkach technicznych konstrukcji mam zestawienie stali w kg i mb. Projekt masz z tego samego biura, więc powinnaś mieć tak samo. Swój stan zero liczyłam własnie wg tych danych z rysunków i tabelek, sama obliczałam potrzebną objętość betonu i ilość bloczków, bo nie miałam jeszcze kosztorysu.

Mam dość i idę oglądać Kości :)

Spireo, ilość stali już mam ustaloną. Problemem w ostatnich wpisach było to, że każdy inaczej podaje ceny w ofercie. Jedna hurtownia policzyła mi cenę netto za tonę i cenę netto/brutto za ilość, której potrzebuję. chyba u nich zrobię zakupy, żeby odwzajemnić uprzejmość :)

Gdzie masz Kości w piątek? :)

Madeleine napisał:
Tatarak, u mnie materiały są chronologicznie w tabelce ;)

Dostałaś tylko budowlankę, do instalacji jest osobne części (osobno elektryka, osobno sanitarka). I osobno mam kosztorys w wersji pełnej, a osobno w uproszczonej.

ale ja zamawiałam "kosztorys", a nie "kosztorys budowlanki". ale już to o... zlekceważę bo i tak robię inaczej ogrzewanie niż w projekcie, a resztę instalacji to wykonawcy śpiewająco skosztorysują, a poza tym głos pani Renaty w telefonie sprawia na mnie wrażenie, że rozmawiam z osobą w agonii ;)

Witajcie,

Pod koniec kwietnia ruszam z budową na południe od Wrocławia. Materiały będę kupować sama. Czy ktoś z Was mógłby mi polecić jakąś dobrą hurtownię, co to i upust da dobry, i dowiezie wszystko na budowę na czas. Najlepiej okolice Sobótki, choć w zasadzie wszystko na południe od Wrocławia mi pasuje. A w ogóle to jak rozmawiać z taką hurtownią - potrzebuję do jesieni wybudować SSO, więc chyba najlepiej dogadać się z jedną hurtownią na wszystkie materiały? Pokazać im projekt, oni wyliczą ile czego trzeba i wtedy negocjować cenę? Będę wdzięczna za wszystkie porady, bo na razie strasznie zielona jestem. Aż wstyd się do tej zielenizny na tak szacownym forum :)

Moana napisał:
Witajcie,

Pod koniec kwietnia ruszam z budową na południe od Wrocławia. Materiały będę kupować sama. Czy ktoś z Was mógłby mi polecić jakąś dobrą hurtownię, co to i upust da dobry, i dowiezie wszystko na budowę na czas. Najlepiej okolice Sobótki, choć w zasadzie wszystko na południe od Wrocławia mi pasuje. A w ogóle to jak rozmawiać z taką hurtownią - potrzebuję do jesieni wybudować SSO, więc chyba najlepiej dogadać się z jedną hurtownią na wszystkie materiały? Pokazać im projekt, oni wyliczą ile czego trzeba i wtedy negocjować cenę? Będę wdzięczna za wszystkie porady, bo na razie strasznie zielona jestem. Aż wstyd się do tej zielenizny na tak szacownym forum :)

hejka ten temat jest poruszany dosyć regularnie, więc najlepiej jak cofniesz się kilka/naście stron wstecz to poczytasz gdzie, co i jak.

witamy na FM:)

Szukam bezskutecznie drzewek Daglezji (od 1,5m - 1,8m) do posadzenia na pasie ziemi przeznaczonej na zieleń parkową.

Wiecie gdzie można takie Daglezje kupić we Wrocławiu lub w okolicach? Potrzeba mi jedynie tak 8-15 szt i już sama nie wiem gdzie jeszcze mogę ich szukać :)

Mam kilka mniejszych sadzonek posadzonych, ale z nich pozytek będzie za jakieś 10 lat, a ja potrzebuje za 5 lat - mam tam niezłe wiatry od północy.

Pomożecie?

Moana napisał:
Będę wdzięczna za wszystkie porady, bo na razie strasznie zielona jestem. Aż wstyd się do tej zielenizny na tak szacownym forum :)

Każdy kiedyś był zielony. Tak jak pisał Albert07 - trzeba dla przyzwoitości przeczytać parę stron, bo pewne informacje regularnie się powtarzają. O hurtowniach było. O podejściu - a dokładniej o kosztorysach i czy hurtownie robią dobre zestawienia - też było. Szukaj długich postów z pominięciem moich ;) Ja piszę dużo ale nie o hurtowniach :)

Moana napisał:
Witajcie,

od 2 tygodni temat jest wałkowany wzdłuż i wstecz - cofnij sie o ileś tam stron - jakiejś 40stron lub wejdź na posty Tataraka lub Madeleine - One najbardziej są zaangażowane w ten temat

akswał napisał:
Szukam bezskutecznie drzewek Daglezji (od 1,5m - 1,8m) do posadzenia na pasie ziemi przeznaczonej na zieleń parkową.

Wiecie gdzie można takie Daglezje kupić we Wrocławiu lub w okolicach? Potrzeba mi jedynie tak 8-15 szt i już sama nie wiem gdzie jeszcze mogę ich szukać :)

Mam kilka mniejszych sadzonek posadzonych, ale z nich pozytek będzie za jakieś 10 lat, a ja potrzebuje za 5 lat - mam tam niezłe wiatry od północy.

Pomożecie?

w zeszłym roku znajomy kupował w okolicach Milicza - jakas potęzna szkółka z wszelakimi drzewkami. Niestety nie pomogę bliżej bo nie ma mnie w kraju a do znajomego nie mam aktualnych namiarów.

Moana napisał:
Witajcie,

Witamy! temat hurtowni - jak zauważył Albert - wałkujemy od kilku dni, więc faktycznie cofnij się, a wszystko znajdziesz. I nie przejmuj się, tu wszyscy przychodzą zieloni, a po kilku tygodniach robimy się specjalistami z doktoratem od wszystkiego :)

Frankai napisał:
Każdy kiedyś był zielony. Tak jak pisał Albert07 - trzeba dla przyzwoitości przeczytać parę stron, bo pewne informacje regularnie się powtarzają. O hurtowniach było. O podejściu - a dokładniej o kosztorysach i czy hurtownie robią dobre zestawienia - też było. Szukaj długich postów z pominięciem moich ;) Ja piszę dużo ale nie o hurtowniach :)

Eeee, Frankai, nie bądź taki skromny - Moana je pominie, a potem nie będzie nic wiedzieć o pstryczkach czy ledach (no chyba, że ona z mojego gatunku, to nie pominie, a i tak nic nie będzie wiedzieć:D)

Tatarak napisał:
Eeee, Frankai, nie bądź taki skromny - Moana je pominie, a potem nie będzie nic wiedzieć o pstryczkach czy ledach (no chyba, że ona z mojego gatunku, to nie pominie, a i tak nic nie będzie wiedzieć:D)

Miło mi, że mam taką wierną czytelniczkę :oops:

A gdzie się podziały multiposty? Znudziły się czy tak jak u mnie - wygodniej klinkąć i wpisać, kliknąć i wpisać... i tak 100 razy ;) :D

:offtopic: znowu mnie korci, żeby napisać coś o czym nie ma sensu, bo na chorobę umysłową nie ma rady. A miałem się nie denerwować. :bash: