Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Frankai Twoje schody to juz rewelacja ale trochę sie obawiam dotrzymania terminów przez tego gościa który Ci robił

a ile masz balustrady??

podaj mi prosze do niego namiary na priv

Schody są wykonane przez 3 gości do kupy:

- ślusarz (sąsiad stolarza) - robił konstrukcję. Drobny poślizg zanotował, ale powiedzmy, że to standard na budowach. Ostatnio zrobił u mnie płot.

- stolarz - jedyne rozwiązanie, to umowa z solidnymi karami. Bardzo małe zaliczki. Wszystko - włącznie z projektem musi być podpisane. Może kombinować, że coś nie było inaczej ustalone.

- gość od kwasówki - zdecydowanie polecam. Może nie jest tani, ale super spokojny, dokładny i mówi szczerze. Jak z czymś by się nie wyrobił (np. z wyceną), to sam zadzwoni przeprosi. Jutro odbieram od niego konstrukcję lampy.

Możesz takie schody podzielić na etapy i między firmy, tak jak to było u mnie. Konstrukcja stała ponad rok owinięta pianką i stretchem. Na niej przyczepiłem plastikowymi opaskami deski, żeby było jak chodzić. Uwaga na wyklejany pochwyt. O ile na piętrze bez problemu się go zrobi - skręt tylko w jednej płaszczyźnie, o tyle na schodach widziałem na własne oczy, że płasko leżący pochwy na podłodze, przyłożony do słupków, był wykręcony. Musiał być nadklejany i szlifowany. Wymaga on 4 wizyt na budowie, co może być ewentualnym problemem. Mój stolarz jest spod Ostrowa i do Was będzie miał ponad 100km. Jeżeli chcesz - mogę Ci przesłać moje własne materiały (rysunki elementów z kwasówki) i rysunki moich projektantów.

Uwaga: rozkład prętów aktualnie mi się nie do końca podoba. Rozstawiłem ja równo na płaskowniku z kwasówki, a należało uwzględnić cały słupek i skos - lepiej przyłożyć pręty do słupka, a potem zaznaczyć, gdzie mocować "pastylki".

Na forum kilka osób polecało jakiegoś stolarza, którego ceny były niezłe. Może się przyznają. Możesz zapytać czy on Ci to wykona.

Oczywiście ceny u mnie wynikały z łuków. Proste schody - tak jak u Ellaj - są tańsze w wykonaniu.

Moze i proste, ale 25k kosztowaly.

Barierki wyszly najdrozej.

O żesz ty (czy jak to się pisze). Nie przyglądnąłem się. Popatrzyłem tylko pod kątem rzucających się w oczy "udziwnień", które często mi przedrażają budowę.

Jakieś 3 miesiące temu było o Marchewce i jego schodach. Schody śliczności, ale cena 2-3 razy taka jak zwykłych schodów.

Gosia - obejrzyj jeszcze schody Teko. Ja widziałem je 2-3 lata temu na wystawce w Domarze. Podobne schody robił wtedy gość w... Kępnie. Wyśledziłem, że wcześniej pracował dla Teko. Konstrukcja miała być nie ze zwykłej stali malowanej proszkowo i lakierowanej, a nierdzewki. Cena chyba 28 500.

Frankai, schody robilam zanim znalazlam to forum, niestety.

Teraz zrobilabym normalna drewniana barierke.

Niektorzy tutaj maja sliczne.

Same schody nie byly drogie, ale te metalowe czesci...

A chcialam jeszcze inne. Jeden element kosztowal 1000zl, a potrzebowalam parenascie.

Mam dwa zabiegi oblozone drewnem i trzeci na strych zrobiony identycznie, ale w powietrzu (nie wiem, jak to sie nazywa).

Same schody nie byly drogie, ale te metalowe czesci...

Zgadza się - u mnie też raptem parę elementów i nastukało 5.5 tys. Nierdzewka jest droższa od zwykłej stali tak... 10 razy. Do tego łokropnie upierdliwa w obróbce. No ale jaki efekt :)

Mam dwa zabiegi oblozone drewnem i trzeci na strych zrobiony identycznie, ale w powietrzu (nie wiem, jak to sie nazywa).

Samonośne?

No, wlasnie. Samonosne:)

A samonośne to są pończochy. Pończoszki to mi się kojarzą, więc schody też się kojarzą. Logiczne - prawda? ;) Logiczny ciąg niczym w kawale o milicjantach, w którym wyszło, że jak się nie hoduje rybek to jest się p... (kiedyś wolno było używać tego słowa) czyli gejem.

Wracając do schodów, to masz znaczy się ich więcej. Bo ja to mam po prostu 1-bieg i kawałek balustrady.

Dzień dobry, przypomnę się z moim pytaniem: ile wynosi aktualnie dobra cena na Porotherm?

Taki codzienny update? Może gdzieś idzie pobrać dane o cenie Porothermu w formacie Metastock i będziesz mogła zrobić analizę matematyczną, wliczywszy w to świece japońskie :D

Taki codzienny update? Może gdzieś idzie pobrać dane o cenie Porothermu w formacie Metastock i będziesz mogła zrobić analizę matematyczną, wliczywszy w to świece japońskie :D

ja nie chcę danych pobierać, tylko od żywych ludzi się dowiedzieć, ile ostatnio płacili.

świece - ostatnio płaciłam za wymianę świec w autku i ten temat odbieram jako drażliwy ;)

Claris, piękna epopeja :) ile brali ci dobrzy dachowcy od metra?

Teraz już dokładnie nie pamiętam [chyba 70 zł/m2], ale wyszło dokładnie tyle za karpiówkę co inni płacili za dachówki zakładkowe. Z tym, że ja miałam umowę na całe SSO z dachem włącznie z jednym wykonawcą, a ci dachowcy byli jako podwykonawca u niego. Więc ta kalkulacja mogła być trochę zafałszowana.

acha, a to była cena od więźby po dachówkę? a normalnie za karpiówkę jest taniej czy drożej niż za zakładkową?

Tak, to była cena jaką w umowie z moim wykonawcą miałam za więźbę i dachówkę [z tym, że więźbę robiła mi inna firma, z którą rozstałam się w średnio przyjemnej atmosferze, a dach kończyli moi polecani dekarze]. Normalnie położenie karpiówki jest nieco droższe bo zabawy z tym więcej.

Wszedłem na stronę mojego speca od nierdzewki i ma tam śliczne schody. Wiem, że robi balustrady. Pytanie kto robił stolarkę do tych schodów. Kto był generalnym, a kto podwykonawcą. Jeżeli generalnym on - to śmiało polecam :) Oto SCHODY na jego stronie.

EDIT: Właśnie odkryłem, że działa też na Allegro. OPINIE mówią same za siebie ;)