Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki, szczególnie fotki po ułożeniu mnie interesują, bo jak wygląda luzem to wiem. btw będziesz układać ten tegalit z przesunięciem czy bez przesunięcia? Podeślij mi, moja miła, na priva tych dostawców, o których wspominałaś w dzienniku, dobra?

a w wątku Moi wykonawcy założonym przez Frankaia Claris podaje namiary na swoich dachowców - szukałaś ostatnio :)

Dzięki, szczególnie fotki po ułożeniu mnie interesują, bo jak wygląda luzem to wiem. btw będziesz układać ten tegalit z przesunięciem czy bez przesunięcia? Podeślij mi, moja miła, na priva tych dostawców, o których wspominałaś w dzienniku, dobra?

a w wątku Moi wykonawcy założonym przez Frankaia Claris podaje namiary na swoich dachowców - szukałaś ostatnio :)

My bedziemy ukladali na przekladke.Wlasnie wyslalam maila z prosba o wycene i mam tez namiar od Megany.Zobaczymy co wyjdzie.

Dzięki, szczególnie fotki po ułożeniu mnie interesują, bo jak wygląda luzem to wiem. btw będziesz układać ten tegalit z przesunięciem czy bez przesunięcia?

Technicznie poprawne jest układanie z przesunięciem. Jest bezpieczniej ze względu na możliwe podrywanie dachówek przez wiatr i przecieki.

Technicznie poprawne jest układanie z przesunięciem. Jest bezpieczniej ze względu na możliwe podrywanie dachówek przez wiatr i przecieki.

a widzisz, tego nie wiedziałam. dzięki bardzo. co jeszcze wiedzieć powinnam? (o tych dachówkach, a nie w dziedzinie "skąd przychodzimy, kim jesteśmy, dokad zmierzamy?" :))

a widzisz, tego nie wiedziałam. dzięki bardzo. co jeszcze wiedzieć powinnam? (o tych dachówkach, )

Kiepsko wyglądają na dachu o małym kącie nachylenia (widać tylko poziome linie a nie dachówki). Dom raczej o nowoczesnej bryle. Ja taki mam, ale dach za płaski (25') i zdecydowałem się na inny kształt. Poza tym ryzyko jest takie jak z meblami w kolorze wenge, oknami złoty dąb, itp. - dziś jest to modne, ale jutro może wyglądać nieciekawie.

Kiepsko wyglądają na dachu o małym kącie nachylenia (widać tylko poziome linie a nie dachówki). Dom raczej o nowoczesnej bryle. Ja taki mam, ale dach za płaski (25') i zdecydowałem się na inny kształt. Poza tym ryzyko jest takie jak z meblami w kolorze wenge, oknami złoty dąb, itp. - dziś jest to modne, ale jutro może wyglądać nieciekawie.

Jeeli dobrze zakumałem - z uwagi na różne rodzaje krycia - to chodzi o karpiówkę lub pochodne. Karpiówka w naszym rejonie jest właśnie tradycyjną dachówką, więc nie podlega trendom mody. Jako jedyna nadaje się do krycia dachów o małym kącie nachylenia i dachów z zaokrągleniami (np. "bawole oko"). "Złoty dąb" to też tradycyjny materiał. Co do wenge i podobnych - zgadzam się.

Forgetit - bryłę mamy nowoczesną, kąt nachylenia 40 stopni, więc powinno być ok. co do mody i przemijania... - faktycznie kiedyś była moda na takie dachy melanżowe i dziś nie mogę na nie patrzeć. Mam nadzieję, że grafitowa płaskość nie będzie się rzucać w oczy i w najgorszym przypadku przestaniemy ją zauważać

.

Megana - no tak, jak się jest szczęściarzem, który już skończył budowę, to sobie można zapomnieć :D

Frankai - tym razem nie zakumałeś :) chodzi o nowoczesne płaskie dachówki, takie jak Tegalit, Piatta, Nibra itp. Okna "złoty dąb" to moim zdaniem też moda.

Cześć, Krawal :) Dziękuję za info. To cena brutto?

Jedna forumowiczka polecała mi ostatnio Maxa z Kozłowic. I tak się teraz zastanawiam: jakie ma znaczenie U materiału z jakiego będzie ściana nośna (szczególnie przy użyciu zwykłej zaprawy a nie ciepłej) przy ociepleniu elewacji ropianem o grubości 20 cm? gdzieś był jakiś kalkulator do liczenia tego, ktoś ma pod ręką?

znalazłam: http://www.termoorganika.com.pl/kalkulator/kalkterm.html

róznica między maxem 19 cm a ceramiką poryzowaną 25 cm przy styro z lambdą 0,042 wychodzi niecałe 0,1. ktoś jeszcze budował z Maxa i może się wypowiedzieć, albo miał zamiar i zmienił zdanie i opowie dlaczego?