Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Czy ktoś układał ostatnio może kostkę przed domem? Potrzebuję aktualnie obowiązującego cennika kompleksowej usługi [kostka betonowa, np. libet picolo, albo jakaś inna + wszystkie prace i materiały do podbudowy + obrzeża] - może być na priv razem z namiarami na brukarzy [wiem, że było, ale nie mam siły ani czasu grzebać w wątku].

I jeszcze pytanie - ile czasu ważny jest protokół odbioru kominiarskiego [taki końcowy do pozwolenia na użytkowanie]?

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś układał ostatnio może kostkę przed domem? Potrzebuję aktualnie obowiązującego cennika kompleksowej usługi [kostka betonowa, np. libet picolo, albo jakaś inna + wszystkie prace i materiały do podbudowy + obrzeża] - może być na priv razem z namiarami na brukarzy [wiem, że było, ale nie mam siły ani czasu grzebać w wątku].

I jeszcze pytanie - ile czasu ważny jest protokół odbioru kominiarskiego [taki końcowy do pozwolenia na użytkowanie]?

Claris, pan Zenon brukarz bedzie 30. u moich rodzicow. Zadzwon to podjedzie i do Ciebie - 601884073.

A co do tego protokotu, to jest bezterminowy.

Claris, pan Zenon brukarz bedzie 30. u moich rodzicow. Zadzwon to podjedzie i do Ciebie - 601884073.

A co do tego protokotu, to jest bezterminowy.

Claris - pan Zenon robił u mnie, a wcześniej u teściów, a wcześniej u bratowej. Przede mną wykorzystała go jeszcze z mojego polecenia Natalia_Stanko (kostka granitowa).

Protokół kominiarski ważny jest 3 miesiące.

Może ktoś z was wie jak Niemcy przed wojną brukowali drogi ? Praktycznie wszystkie drogi wokół Wrocka były kiedyś brukowane. Teraz często są pokryte asfaltem. Jak naocznie można stwierdzić - puki nasi drogowcy czegoś nie rozkopią to kostka trzyma się znakomicie mimo upływu lat. Są drogi (okolice Prus) gdzie kostka nie jest pokryta asfaltem i nadal jest w znakomitym stanie.

A pytam, bo tak na zdrowy chłopski rozum nie było możliwości żeby te wszystkie drogi brukowali super wspaniali fachowcy (na których teraz czekamy po kilka miesięcy i płacimy straszną kasę), a jedynie dość przypadkowi ludzie (zdaje się, że sporą ich część zbudowali więźniowie). Zastanawiam się jak to możliwe, że efekty są tak dobre. A teraz bez Pana brukarza z 50 letnim doświadczeniem podobno nie da się poprawnie wybrukować podwórka :) ;-)

Może ktoś wie więcej na ten temat?

Pozdrawiam

Michał

Może ktoś z was wie jak Niemcy przed wojną brukowali drogi ?

Langsam, langsam aber sicher ;)

Mówiąc poważnie - wiadomo, że kostka granitowa jest praktycznie niezniszczalna. Jeżeli zaś chodzi o stan dróg, to tam gdzie jest bruk, nie jeżdżą te największe ciężarówki, a przynajmniej nie jeżdżą stadami. To taka moja teoria na narzekania coponiektórych, że kiedyś kostka się trzymała, a teraz ją zdejmują, kładą asfalt i przy okazji dziury.

A to że rzadko kto umie kłaść... Może trzeba doświadczenia i czasu (czas to pieniądz). Ci więźniowie pewnie sami nie kładli tej kostki, tylko mieli profesjonalny nadzór. Jak który się op... to kolacji nie dostał i następnego dnia pracował wzorowo. Teraz więźniowie mają większe prawa niż inni obywatele, a zwłaszcza inwestorzy :(

Zapytaj Natalię jak tam u niej kostka. Czy Zenek dobrze położył.

Może ktoś z was wie jak Niemcy przed wojną brukowali drogi ?

Może ktoś wie więcej na ten temat?

A masz ekipę i karabin? :rolleyes:

Pod asfaltem (albo lepikiem) warstwa ziemi zamiast tłucznia, odbiory na papierze, badania na papierze, partactwo i poprawki wliczone w znacznie zawyżoną wycenę. Ukróć korupcję i będą dobre drogi... Prawie po sąsiedzku mam hałdę tłucznia kilkaset ton może więcej, są ploty że z pod obwodnicy, są ploty że sprawa w prokuraturze, są ploty że za bogaty aby ktoś o tym publicznie widział, są ploty że g... mu zrobią. Życie...

No właśnie to on jest kierownikiem tego oddziału.

Nad zmianą myślałam, ale co będzie ze zwrotem materiałów, które mi zostaną?

No wiesz, możesz się rozliczyć jako tako, poza tym może jeszcze kiedyś od nich coś weźmiesz. Ja zaczęłabym (i zaczęłam zresztą) od ustawienia pana i świty do pionu w zakresie terminowości dostaw. Generalnie nie ma zmiłuj, ja wiem, że inwestor to nie do końca klient ;) ale mimo wszystko.

Z drugiej strony są blisko i mają dobre ceny.

Droga grupo, pytanie z cyklu blondi: skąd mam wziąć transport z opcją załadunku? chcę kupić stemple, muszę je odebrać sobie, zawieźć i rozładować. Polecicie kogoś?

Kierbud jest super i nie potrzebuje zewnętrznej motywacji. Miałam obawy, bo polecany przed ekipę budującą (a konkretnie Bogdana Zycha), ale faktycznie jak na razie jest super. I myśli o moim interesie, sam się pojawia, jak trzeba, no i fajny jest.

To prawie taki jak mój, chociaż ja mam z przypadku. ;)

Ja poważnie pytałem o te kładzenie kostki -znam odcinki dróg brukowanych gdzie jeżdżą ciężkie samochody (oczywiście nie jest to taki ruch jak na 8-mce) i droga się trzyma bardzo dobrze.. Biorąc pod uwagę, że jest to co najmniej 70 lat od ułożenia wynik jest godny podziwu.

Jak pisałem wyżej - sądzę że ze względu na ilość takich dróg nie ma możliwości żeby wszędzie kładli je fachowcy z doświadczeniem. Karabinem też nic nie zdziałasz jak ktoś nie umie kłaść, a podobno to taka wiedza tajemna. Czyli technologia kładzenia tych dróg musiała być prosta i łatwa do zastosowania. Pytanie czy może ktoś wie jak to robili - pytam z ciekawości.

Michał

Czyli technologia kładzenia tych dróg musiała być prosta i łatwa do zastosowania. Pytanie czy może ktoś wie jak to robili - pytam z ciekawości.

Michał

Kostka kamienna na podsypce z piasku lub pospółki, w naszym rejonie na miale kamiennym. Kostka układana ręcznie przy pomocy młotków brukarskich. Do ubijania używano ubijaków drewnianych lub stalowych 25-35kg. Sztuka układania polegała na właściwym wiązaniu spoin i ukształtowaniu profilu poprzecznego.

Nawet prawidłowo wykonana nawierzchnia z kamienia przy dzisiejszym obciążeniu ruchem nie wytrzyma w dobrym stanie długiego okresu. Poza tym komfort użytkowania jest dużo gorszy niż dróg asfaltowych lub betonowych.

Panowie i Panie. Dzisiaj miał się u mnie pojawić majster od podbitki. Niestety z rana zadzwonił, że mu pomocnik wymówił i się stawić nie może.

No i jestem w punkcie wyjścia. Deski pomalowane, wszystko dookoła czeka, montaż wiaty zablokowany.

Dlatego też proszę o Wasze namiary na PODBITKARZY, bo muszę na wczoraj kogoś znaleźć.