Frankai 01.05.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Bardzo dawno nikt tu nie odpowiedział rzeczowo na moje pytanie, bo dyskusje są o wszystkim byle nie o budowaniu... ... ale zaryzykuję - czy ktoś miał przyjemność (lub nie) ze studiem kuchni Duncan (ul. Krakowska, na piętrze nad BoConcept) ? Idzie zajączek do lisicy pożyczyć patelnię i gada sobie pod nosem: - lisica pożyczy mi patelnie, - zrobię sobie jajecznice, - lisica jest fajna, pożyczy mi... - zaraz zaraz. - lisica jest chytra. - a to lisica - pewnie nie pożyczy mi tej patelni. - tak! ta wstrętna lisica na pewno nie pożyczy mi patelni. - nie mam mowy. to straszne skompiradlo, nie mam na co liczyć! Puka do lisicy, ona otwiera a zajączek prosto z mostu. - A wypchaj się tą swoją patelnią! Zauważasz podobieństwo w efekcie uzyskanym przez Ciebie i zajączka? W tym momencie 90% ludzi strzela focha, a 10% analizuje czy mogli postąpić inaczej (lepiej, skuteczniej). Nic nie wiem o Duncanie. Możesz dostać 20 takich odpowiedzi, ale chyba nie o to chodzi. Zasada jest prosta - jak jest konkretne pytanie (a takie zadałeś i bardzo dobrze), to odpowiedź będzie też konkretna. Jak ktoś będzie umiał. W dyskusji ogólnej - wypowiedzi jest więcej. Szkoda mi czasu żeby szukać ileset jest na tej grupie pytań o wykonawców mebli, schodów, podłóg i innych dupereli. Jeśli uważasz, że to nie na miejscu to może zawnioskuj do administratorów, żeby założyli dział "Grupy meblujące" - będziesz mógł w ten sposób spożytkować pokłady energii, które marnujesz na złośliwości. Język pisany bywa odbierany inaczej niż autor ma na myśli. Nie wiem co miałeś na myśli, ale nie odbieram Twoich tekstów przyjaźnie, tylko zarzut, że my tu pier... a na Twoje pytanie nie raczymy odpowiedzieć, a Ty nie masz czasu i ochoty czytać co piszemy. Nie jesteśmy żadnym Towarzystwem Wzajemnej Adoracji czy jakąś sitwą. Odpowiedź dostaniesz, jeżeli ktoś będzie wiedział. Jak przez 2 strony nie dostajesz odpowiedzi, to ponów pytanie, albo przeredaguj. Może zamiast Duncana, o którym nie słyszeliśmy, dowiesz się o innym, dobrym miejscu. Możesz więc zapytać o wykonawców mebli kuchennych, których polecamy, lub odradzamy. PS. Tatarak to płeć piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.05.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Sam nie wiem jak Ci się odwdzięczę za tę niezwykle merytoryczną i pomocną odpowiedź, którą tylko potwierdziłeś moją tezę. Szkoda mi czasu żeby szukać ileset jest na tej grupie pytań o wykonawców mebli, schodów, podłóg i innych dupereli. Jeśli uważasz, że to nie na miejscu to może zawnioskuj do administratorów, żeby założyli dział "Grupy meblujące" - będziesz mógł w ten sposób spożytkować pokłady energii, które marnujesz na złośliwości. Jestem na Grupie od kilku dobrych miesięcy - Frankai pewnie będzie wiedział dokładnie - i jakoś nie zauważyłam, żebyś spieszył z pomocnymi odpowiedziami, ilekroć ktoś zadaje merytoryczne pytanie na temat budowy - na przykład moje ostatnie o izolację fundamentów, więc nie bądź taki szybki do krytyki. Osobiście nie znoszę ludzi, którym "szkoda czasu" na przeglądanie forum, ale wchodzą na nie raz na jakiś czas, kiedy sami czegoś potrzebują, rzucają pytanie i strzelają focha, gdy reszta użytkowników nie spieszy z usłużnymi odpowiedziami. Gdybyś zadał sobie odrobinę trudu i przejrzał choć kilka ostatnich stron, to trafiłbyś na kilka postów Frankaia, zapewniających nowych użytkowników, że jeśli nie dostają odpowiedzi na swoje pytanie, to nie dlatego, że są lekceważeni przez czynniejszych użytkowników, ale dlatego że akurat nikt nie ma niczego do powiedzenia na dany temat. No chyba że oczekujesz, że wszyscy Ci tu zaczną na Twój kaprys deklarować, że firmy, o którą pytasz nie znają. Mamy odpowiadać alfabetycznie, Proszę Pana? No to ja niestety nie miałam z tą firmą do czynienia, bo ja dopiero fundamenty będę kopała. Zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.05.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 PS. Tatarak to płeć piękna. Dzięki, Frankai za ładną odpowiedź Jakby nie to, że "szkoda czasu", to pewnie by wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 01.05.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 No to chociaż tanio miałam. Bo z uzgodnieniami 500 Normalnie dobra wiadomość z rana. Gosia, ja gdzieś słyszałam o 1800, ale nie dam głowy. Ja płaciłam 6k za kompletne podłączenie z kompletem materiałów, z linią napowietrzną 40-50m. Suspenser, to był chyba taki żarcik Jaretta . Ja niestety nie pomogę, teraz mam kuchnię z IKEA i planuję powtórkę z rozrywki. Zresztą tak z ciekawostek meble RUST próbowały mnie naciągnąć na robienie mebli u nich, i surprise (albo i nie) - i tak operują gotowymi wymiarami szafek, a brakujące centymetry zaślepiają blendami. Pewnie można zrobić nietypówkę, ale to na osobne zamówienie i ekstra płatne. cieszę się że choć Ty masz dobrą wiadomość z rana bo ja się właśnie zastanawiam ile zabule za licznik i przyłącze mąż mój cos wspominał że 500 zł za licznik, plomby itp ale może macie jakiegoś tańszego elekrtyka z uprawnieniami?? a co do kuchni to mąż zastanawia się nad IKEA ale ja nie jestem przekonana wolę BRW ale kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 01.05.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 takie podłaczenie prundu od kabla do skrzynki (wpięcie) u mnie było 500zl. gosia bierz Kocota forumowego albo może Smok tez takie rzeczy robi? i zajmij się innymi decyzjami meble brw- u moich 2 sąsiadów się rozklejają, ja mam dopiero 3ci rok ikee, ale nie dzieje się dosłownie nic. dalej sie cicho domyka, dociąga i inne cudawianki. madeleine studnie chłonną w naszej fsi - zapomnij. nic nie wchłoną. jesli już to takie skrzynki rozsączające, ale też nie wiem jak z wodą u Ciebie (powinno być 1.5m do wody a to chyba nierealne, nie wiem też czemu miałabyś robić nowe badania geotechniczne?). Pisałaś coś o zarurowaniu rowu dlatego myslałam, że takowy płynie koło Ciebie. Generalnie rozsączenie jak najpłycej, na dużym obszarze. Jesli koło Ciebie są działki, na których będą się budować inni fsiowi nowi ludzie to może pogadajcie z sąsiadami jak tu sie kanalizy - czy naciskać gminę, czy może sami jakiś krótki odcinek zrobicie? gadaj z sołtysową. Średnica rury, którą kładą jest dość spora, może więc ma zapas. Szambo jest megaupierdliwe i drogie, POŚ wymaga miejsce, jest dość drogie, raz w roku musisz wołać szambo(albo co 2 lata już nie pamiętam), trzeba sypać bakterie i przeważnie śmierdzi od czasu do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.05.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 i jeszcze przy POŚu nie można "zabijać bakterii" domestosami itp. Smok jest znany z udzielania się na forum, ale czy ktoś, kto już korzystał z jego usług w realu, może mu wystawić rekomendacje? P.S. Smoku, nie obraź się, to normalny sposób weryfikowania fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 01.05.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 XX dzięki za info o cenie teraz już wiem że ta oferta którą mamy nie jest wygórowana mam meble brw ale pokojowe nic się z nimi nie dzieje ale pokój a kuchnia to trochę różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 01.05.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 a jeszcze mam pytakno jakie są miesięczne koszty prądu budowlanego??słyszałam że sam abonament jest sporo wyższy ale niby kilowat wychodzi trochę mniej??oj zaczną sie rachunki nie długo a jeszcze do zamieszkania trochę czasu odności poś my bardzo chcieliśmy (nie ma u nas kanalizy) ale jak ściągneliśmy humus i się okazało że pod humusem glina to jednak lepiej że zrobimy szambo bo tak to nic by nam nie wsiąkało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 01.05.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 takie podłaczenie prundu od kabla do skrzynki (wpięcie) u mnie było 500zl. gosia bierz Kocota forumowego albo może Smok tez takie rzeczy robi? i zajmij się innymi decyzjami namiary na Kocota?? zawsze mogę zapytać ile by wziął za cos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.05.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 odności poś my bardzo chcieliśmy (nie ma u nas kanalizy) ale jak ściągneliśmy humus i się okazało że pod humusem glina to jednak lepiej że zrobimy szambo bo tak to nic by nam nie wsiąkało Warstwa nieprzepuszczalna jest najczęściej ograniczona. Często wystarczy przebić się przez nią. To się chyba właśnie nazywa studnią chłonną. Może sąsiedzi coś wiedzą. PS. Nie ma tego złego - mniej wody pójdzie na podlewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 01.05.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 takie podłaczenie prundu od kabla do skrzynki (wpięcie) u mnie było 500zl. gosia bierz Kocota forumowego albo może Smok tez takie rzeczy robi? i zajmij się innymi decyzjami meble brw- u moich 2 sąsiadów się rozklejają, ja mam dopiero 3ci rok ikee, ale nie dzieje się dosłownie nic. dalej sie cicho domyka, dociąga i inne cudawianki. madeleine studnie chłonną w naszej fsi - zapomnij. nic nie wchłoną. jesli już to takie skrzynki rozsączające, ale też nie wiem jak z wodą u Ciebie (powinno być 1.5m do wody a to chyba nierealne, nie wiem też czemu miałabyś robić nowe badania geotechniczne?). Pisałaś coś o zarurowaniu rowu dlatego myslałam, że takowy płynie koło Ciebie. Generalnie rozsączenie jak najpłycej, na dużym obszarze. Jesli koło Ciebie są działki, na których będą się budować inni fsiowi nowi ludzie to może pogadajcie z sąsiadami jak tu sie kanalizy - czy naciskać gminę, czy może sami jakiś krótki odcinek zrobicie? gadaj z sołtysową. Średnica rury, którą kładą jest dość spora, może więc ma zapas. Szambo jest megaupierdliwe i drogie, POŚ wymaga miejsce, jest dość drogie, raz w roku musisz wołać szambo(albo co 2 lata już nie pamiętam), trzeba sypać bakterie i przeważnie śmierdzi od czasu do czasuTatarak, no właśnie u mnie z gruntem wcale źle nie jest. Po tych opadach ostatnich były akurat wykopy - wszędzie suchutko. Błota nie mam, wszystko pięknie wsiąka. Mam jednak sporo piasku wymieszanego z gliną. W razie czego - pani w starostwie kazała mi przynieść do zgłoszenia wyniki badań geo, że jest ok. A z kanalizą właśnie w tym sęk, że w mojej okolicy właśnie robią plan, ale mnie nie objęli. Mieli objąć, ale jednak nie. No i wszystko fajnie, ale jeśli nie uda mi się tego przeforsować, żeby mnie wpisali, to generalnie kicha - bo to oznacza szambo za lat 20, mogę tego nie dożyć. Na sąsiadów nie mam co liczyć. A zarurować muszę sobie kawałek rowu, żebym miała dojazd do działki (zresztą droga prywatna, już rozumiem, dlaczego to jest kwas). W każdym razie to jest droga prywatna, raczej mi nie wyrazi właściciel zgody na puszczenie nią drenażu. No nic, wysłałam kilka zapytań do losowo wybranych firm od POŚ, zobaczymy, co odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.05.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 XX, dzięki. Dobrze wiedzieć :/ Kazali mi zrobić w wodociągach osobno projekt przyłącza, to zrobiłam :/ (a jest identyczne jak w projekcie i bez sensu zresztą, bo naokoło, zamiast blisko do domu - ale cóż, lepiej kopać 40m niż 8, nie?). I stwierdzili, żebym tego nie zmieniała. Grrrrr. U nas kanalizacji na razie nie ma, co więcej nie jesteśmy ujęci w planach. I nie wiem teraz, czy nie pokusić się w ogóle o POŚ. Ktoś rozgryzał temat i może polecić jakąś firmę? Będę wdzięczna za namiar na gazownika. W ogóle lekka depresja mnie dopadła, muszę orurować kawałek rowu, wyciąć duże drzewo, zrobić drogę dojazdową... I wszędzie coś z problemami. Madeleine, ja też robiłam projekt, ale nie trzeba było uzyskiwac pozwolenia na budowę. To, że zrobiłaś projekt, to raczej nikt Cię nie wkręcił. Takie są wymogi w gminnych spółkach. Sprawdź może jedynie czemu jest 40m a nie 8m. Każdy metr kosztuje. A co do gazownika - chodzi Ci o projektanta? I powodzenia A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.05.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 a teraz mam jeszcze pytanie do grupy czt ktoś z was podłączał prąd (chodzi o prąd budowlany) do instniejącej juz skrzynki?? (kabel mamy już przekopany od skrzynki do budynku) i chodzi mi o to ile może sobie zaśpiewa elektryk za wpięcie do skrzynki montąz licznika (chyba to gestia energetyki??) kabel do skrzynki na prąd budowlany33założenie skrzynki na prąd budowlany150skrzynka budowlana na prąd250 + formalności w energetyce bezpłatnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.05.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Bardzo dawno nikt tu nie odpowiedział rzeczowo na moje pytanie, bo dyskusje są o wszystkim byle nie o budowaniu... ... ale zaryzykuję - czy ktoś miał przyjemność (lub nie) ze studiem kuchni Duncan (ul. Krakowska, na piętrze nad BoConcept) ? hej Jarett, ja miałam przyjemność tylko rozmawiać. Ogólne wrażenie dobre i pewnie zwrócę się do nich z wyceną, bo robią na Wolsztyńskich Fabrykach Mebli. ps. Grupo, po co tyle nerwów? Teraz każdy będzie się bał o cokolwiek zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 01.05.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Madeleine, ja też robiłam projekt, ale nie trzeba było uzyskiwac pozwolenia na budowę. To, że zrobiłaś projekt, to raczej nikt Cię nie wkręcił. Takie są wymogi w gminnych spółkach. Sprawdź może jedynie czemu jest 40m a nie 8m. Każdy metr kosztuje. A co do gazownika - chodzi Ci o projektanta? I powodzenia A Dzięki. Faktycznie to było na zgłoszenie. Mogłoby być 8m, jeśliby woda wchodziła od frontu do domu, przez garaż. A wchodzi od ogrodu, więc pozamiatane. Z drugiej strony domu nie przełożę, bo nie zmieszczę się z wymaganymi odległościami. No nic, trudno się mówi. Gazownika - tak, projektanta. Ile kosztuje projekt przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.05.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Gazownika - tak, projektanta. Ile kosztuje projekt przyłącza? poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.05.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Suspenser, to był chyba taki żarcik Jaretta . No niech będzie - tak to odbiorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.05.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Spireo, ja każdemu chętnie odpowiem, jeśli tylko mogę, ale "szkoda mi czasu na czytanie forum" działa na mnie jak płachta na byka. Może niepotrzebnie się zdenerwowałam za bardzo i zareagowałam za ostro, trudno - nie będę się teraz wracać i postów edytować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.05.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Miałeś się pochwalić, to się chwalę. Lampa zawisła. Jutro wypełnię ją LED-ami i jak się uda, to ściągnę podest. Wtedy zrobię lepsze zdjęcia. Niniejsze nie oddają skali. Konstrukcja ma blisko 140cm, a płytki alabastrowe mają 30 x 30 cm. Małża była pod wrażeniem, a to najważniejsze http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-8HVD8RT/0/S/lampa_01a-Th.jpg http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-ZN883Vk/0/S/lampa_02a-Th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 01.05.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 madeleine ten gośc od gazu robi wszystko-projekt, formalności i wykonawstwo - w cenie gazowni (oni za to refakturują) ty dajesz tylko warunki przyłaczeniajesli droga nie jest Twoja ale masz w służebności przeprowadzanie instalacji to możesz zrobić drenaż jarret, trochę nerwowo pojechałes, ale prawda jest taka Grupo miła, że trochę miziumiziu to tu ostatnio było, bijmy się w pierś kto ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts