Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Frankai, nie w moim klimacie, ale wygląda bardzo ładnie i robi wrażenie :) To oświetlenie schodów? Twój autorski pomysł?

Lampa jest nad schodami. Czy autorski... Oglądaliśmy pewną lampę. Podobała nam się ale mieliśmy pewne zastrzeżenia. No i zacząłem dostosowywać ją do naszych potrzeb i możliwości wykonania. Jedyne co w niej pozostało z oryginału, to to że ma 3 kwadraty :rotfl:i wyszła w podobnej cenie. Oj zabolało jak płaciłem za konstrukcję, która jest z nierdzewki. Ale to właśnie w budowie domku jest właśnie piękne, że można samemu coś opracować, wykonać i jest to niepowtarzalne. Czyż nie? :)

PS. Zdjęcia w których brak jest jakichś ostrych kolorów, wychodzą nieciekawie. No - może z wyjątkiem czarno-białych. Efekt na żywca jest inny i może jak na zdjęciu będzie otoczenie (schody), to wyjdzie lepiej.

Frankai,

lampa całkiem, całkiem - uznanie za determinację w wykonaniu!

jakiej grubości jest alabaster?

czy nie uzyskalbys lepszego efektu z onyksem?

Jeszcze raz dzięki za pomoc w zakupie LED

Alabaster 1.2 mm. Nazewnictwo kamieni jest dla mnie nie do końca zrozumiałe i może coś poplątałem. Zdaje się, że alabaster to... onyks kalcytowy. Faktycznie jednak początkowo szukałem "klasycznych" onyksów. Niestety jedyne co namierzyłem to onyksy w pełnych płytach najczęściej 3cm grubości. Ich przezierność pozostawiała sporo do życzenia. Robiłem testy latarką i wypadały gorzej, niż pod alabastrem w oglądanej lampie. Sęk w tym, że tamten alabaster miał 1cm i był... dziwny. Pewnie sztuczny. Mój kamieniarz nie posiadał onyksu. Tych co wygooglałem i pytałem, to zwykle nie mieli kawałków, lub nie chcieli się bawić. Jedyne co było dostępne to onyks miele, który był nudny i dalej kiepsko przepuszczalny. Kamieniarz - mimo że podejmował się różnych zadań, nie decydował się na pocienienie tego onyksu. Miał taki perlisty marmur - niestety prawie kompletnie biały - który pocienił mi na próbę do 1.2cm. Onyks jest jednak zbyt kruchy ponoć.

Ten alabaster który kupiłem był od razu w płytkach 30 x 30 i nie musiałem nic ciąć. Jedyne co to zrobić dziurkę, która kosztowała mnie 20zł. Nie wykluczam, że następnym razem ;) kupię diamentowe wiertło i spróbuję sam zrobić dziurkę. A co :)

Aha - lampa wisi na 3 wkrętach 12 x 200 na klucz. Dziabeł jej nie ruszy. Spokojnie mogłem dać 2 i to krótsze. Bałem się jednak, że te 20kg może komuś spać na głowę. W całej konstrukcji prawie wszystko zagrało, mimo iż nie robiłem prototypu. Wszystkie otwory na śrubki, przepusty, mocowanie zasilacza, kostki. Jedyne w czym się pomyliłem, to... długość śruby spawanej do rozety - zapomniałem, że przechodzi przez alabaster i dałem 40mm a powinienem 50mm. Na szczęście w sklepach są tuleje dwustronnie gwintowane i przedłużyłem sobie je.

natomiast zaskoczyłes mnie co do przezierności onyksa - jestem na etapie wyboru płyty na kominek o gr.2 cm i powiem Ci, że poza onyksem brown właśnie tighrat miele ma najlepsza przepusczalnośc światła

Szkoda, że nie zabrałem na spotkanie mojej płytki. Mógłbyś porównać. Zdjęcia które mi przysyłałeś wyglądały w miarę. Nie jestem jednak w stanie porównać z tymi onyksami, które ja oglądałem. Najbardziej przepuszczał światło taki miodowy. W nazwie chyba miał amber. Ciągle jednak było to gorzej niż dla alabastru.

Korci mnie wykonanie drugiej kopii lampy na sprzedaż. Sprawdzę czy płytki są jeszcze dostępne i jakby co porównamy.

jaki kabel masz na myśli? i co to jest 33 - rozumiem, że zł a za ile mb i jakiego?

wrzuciłam tabelkę i mi kolumny zjadło

wszystkie liczby to ceny rzeczy obok.

Kabel był potrzebny od skrzynki głównej w granicy działki do skrzynki budowlanej postawionej ok. metr od tej pierwszej. W kosztach mam wpisany tylko kabel, a to było rok temu. Jeśli dobrze pamiętam to za te 33 zł było 2-3m kabla pięciozyłowego.

Frankai, po opisie, jestem pod jeszcze większym wrażeniem :)

Ale ładnie mi kadzisz ;) Tylko że za chwilę XX nam wytknie miziumiziu (bo chyba o to chodziło :???:). A przy okazji - pozwolę się jednak nie zgodzić z tą sielską atmosferą, gdyż zdarzy się co jakiś czas zgrzyt. Powiedziałbym, że przez 2 ostatnie miesiące było ich więcej niż przez wcześniejszych 10.

Wracając do lampy i opisu. Z jednej strony jak się do czegoś przypnę, to będę piłował tak długo, aż nie dopnę swego. Zarówno co do wiedzy, jak i wykonania. Z drugiej - jako mam gadane i umiem "ubrać" w słówka tak, żeby brzmiało dobrze ;) Poza tym - narysować parę obrazków, żeby ślusarz wykonał. Ściągnąć to i owo, polutować i poskręcać, to też nie jest wielka sztuka. Chcieć to móc. Mam wrażenie, że masz podobne podejście :) (i teraz mi zarzucą miziumiziu :rolleyes:).

Właśnie zakończyłem lutować LEDy i wklejać w kasetony. Mam nadzieję, że to 50 000 MTBF, to nie jest żart i nie będę musiał rozkładać pomostu za niedługo ;) W takie miejsca LEDy są o niebo lepsze od żarówek, czy świetlówek.

Frankai nie o to;) po prostu nie jest to forum z czysto konkretną wiedza budowlaną, czasem się trafiają strony zupełnie nie na temat.

Co wcale nie znaczy, że ja sama nie nawijam o beleczym, niemniej tu jarret miał odrobinę racji i trzeba mu ja przyznać.;)

Co do lampy ciekawa jestem jak wygląda jak świeci.To chyba lampa przy schodach - a na styku tej szarości i białego będzie pochwyt?

wrzuciłam tabelkę i mi kolumny zjadło

wszystkie liczby to ceny rzeczy obok.

Kabel był potrzebny od skrzynki głównej w granicy działki do skrzynki budowlanej postawionej ok. metr od tej pierwszej. W kosztach mam wpisany tylko kabel, a to było rok temu. Jeśli dobrze pamiętam to za te 33 zł było 2-3m kabla pięciozyłowego.

o ile się dobrze orientuje to ten kabel ksztuje teraz chyba coś około 8- 10 zł za mb ale nie jestem pewna bo kabel załatwiał mąż

pozwolę się jednak nie zgodzić z tą sielską atmosferą, gdyż zdarzy się co jakiś czas zgrzyt. Powiedziałbym, że przez 2 ostatnie miesiące było ich więcej niż przez wcześniejszych 10.

aleojtam. budowa domu jest stresująca, to czasami ktoś bywa poddenerwowany. jakby było za sielsko, to by było podajrzane. ;)