Spirea 01.05.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Frankai, nie w moim klimacie, ale wygląda bardzo ładnie i robi wrażenie To oświetlenie schodów? Twój autorski pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 01.05.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Madeleine, ja teraz robie projekt przylacza gazowego. Wczesniej mape do celow projektowych. Musze przebudowac siec, a procedura taka sama.Koszty niestety tez:(Na mape czekalam prawie miesiac i teraz drugi na projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 01.05.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Hmmm, pogubiłam się. Gazownia musi rozbudować sieć zewnętrzną - to wiem, kto to robi (w sensie która zewnętrzna firma), właśnie dostali mapę do celów projektowych i lecą. Do sieci wewnętrznej też muszę mieć mapę do celów projektowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.05.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Frankai, nie w moim klimacie, ale wygląda bardzo ładnie i robi wrażenie To oświetlenie schodów? Twój autorski pomysł? Lampa jest nad schodami. Czy autorski... Oglądaliśmy pewną lampę. Podobała nam się ale mieliśmy pewne zastrzeżenia. No i zacząłem dostosowywać ją do naszych potrzeb i możliwości wykonania. Jedyne co w niej pozostało z oryginału, to to że ma 3 kwadraty :rotfl:i wyszła w podobnej cenie. Oj zabolało jak płaciłem za konstrukcję, która jest z nierdzewki. Ale to właśnie w budowie domku jest właśnie piękne, że można samemu coś opracować, wykonać i jest to niepowtarzalne. Czyż nie? PS. Zdjęcia w których brak jest jakichś ostrych kolorów, wychodzą nieciekawie. No - może z wyjątkiem czarno-białych. Efekt na żywca jest inny i może jak na zdjęciu będzie otoczenie (schody), to wyjdzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.05.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Frankai,lampa całkiem, całkiem - uznanie za determinację w wykonaniu!jakiej grubości jest alabaster? czy nie uzyskalbys lepszego efektu z onyksem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.05.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Frankai, lampa całkiem, całkiem - uznanie za determinację w wykonaniu! jakiej grubości jest alabaster? czy nie uzyskalbys lepszego efektu z onyksem? Jeszcze raz dzięki za pomoc w zakupie LED Alabaster 1.2 mm. Nazewnictwo kamieni jest dla mnie nie do końca zrozumiałe i może coś poplątałem. Zdaje się, że alabaster to... onyks kalcytowy. Faktycznie jednak początkowo szukałem "klasycznych" onyksów. Niestety jedyne co namierzyłem to onyksy w pełnych płytach najczęściej 3cm grubości. Ich przezierność pozostawiała sporo do życzenia. Robiłem testy latarką i wypadały gorzej, niż pod alabastrem w oglądanej lampie. Sęk w tym, że tamten alabaster miał 1cm i był... dziwny. Pewnie sztuczny. Mój kamieniarz nie posiadał onyksu. Tych co wygooglałem i pytałem, to zwykle nie mieli kawałków, lub nie chcieli się bawić. Jedyne co było dostępne to onyks miele, który był nudny i dalej kiepsko przepuszczalny. Kamieniarz - mimo że podejmował się różnych zadań, nie decydował się na pocienienie tego onyksu. Miał taki perlisty marmur - niestety prawie kompletnie biały - który pocienił mi na próbę do 1.2cm. Onyks jest jednak zbyt kruchy ponoć. Ten alabaster który kupiłem był od razu w płytkach 30 x 30 i nie musiałem nic ciąć. Jedyne co to zrobić dziurkę, która kosztowała mnie 20zł. Nie wykluczam, że następnym razem kupię diamentowe wiertło i spróbuję sam zrobić dziurkę. A co Aha - lampa wisi na 3 wkrętach 12 x 200 na klucz. Dziabeł jej nie ruszy. Spokojnie mogłem dać 2 i to krótsze. Bałem się jednak, że te 20kg może komuś spać na głowę. W całej konstrukcji prawie wszystko zagrało, mimo iż nie robiłem prototypu. Wszystkie otwory na śrubki, przepusty, mocowanie zasilacza, kostki. Jedyne w czym się pomyliłem, to... długość śruby spawanej do rozety - zapomniałem, że przechodzi przez alabaster i dałem 40mm a powinienem 50mm. Na szczęście w sklepach są tuleje dwustronnie gwintowane i przedłużyłem sobie je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.05.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 kabel do skrzynki na prąd budowlany33założenie skrzynki na prąd budowlany150skrzynka budowlana na prąd250 + formalności w energetyce bezpłatnie jaki kabel masz na myśli? i co to jest 33 - rozumiem, że zł a za ile mb i jakiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.05.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Frankai,onyks faktycznie jest dośc kruchy.natomiast zaskoczyłes mnie co do przezierności onyksa - jestem na etapie wyboru płyty na kominek o gr.2 cm i powiem Ci, że poza onyksem brown właśnie tighrat miele ma najlepsza przepusczalnośc światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 01.05.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Hmmm, pogubiłam się. Gazownia musi rozbudować sieć zewnętrzną - to wiem, kto to robi (w sensie która zewnętrzna firma), właśnie dostali mapę do celów projektowych i lecą. Do sieci wewnętrznej też muszę mieć mapę do celów projektowych? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 01.05.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Hmmm, pogubiłam się. Gazownia musi rozbudować sieć zewnętrzną - to wiem, kto to robi (w sensie która zewnętrzna firma), właśnie dostali mapę do celów projektowych i lecą. Do sieci wewnętrznej też muszę mieć mapę do celów projektowych? tak i plan zagospodarowania działki z PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.05.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 natomiast zaskoczyłes mnie co do przezierności onyksa - jestem na etapie wyboru płyty na kominek o gr.2 cm i powiem Ci, że poza onyksem brown właśnie tighrat miele ma najlepsza przepusczalnośc światła Szkoda, że nie zabrałem na spotkanie mojej płytki. Mógłbyś porównać. Zdjęcia które mi przysyłałeś wyglądały w miarę. Nie jestem jednak w stanie porównać z tymi onyksami, które ja oglądałem. Najbardziej przepuszczał światło taki miodowy. W nazwie chyba miał amber. Ciągle jednak było to gorzej niż dla alabastru. Korci mnie wykonanie drugiej kopii lampy na sprzedaż. Sprawdzę czy płytki są jeszcze dostępne i jakby co porównamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.05.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z galwanizowaniem? Jakie są ceny i warunki? Czy galwanizerie bawią się w detal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.05.2011 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Frankai, po opisie, jestem pod jeszcze większym wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.05.2011 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 jaki kabel masz na myśli? i co to jest 33 - rozumiem, że zł a za ile mb i jakiego? wrzuciłam tabelkę i mi kolumny zjadło wszystkie liczby to ceny rzeczy obok. Kabel był potrzebny od skrzynki głównej w granicy działki do skrzynki budowlanej postawionej ok. metr od tej pierwszej. W kosztach mam wpisany tylko kabel, a to było rok temu. Jeśli dobrze pamiętam to za te 33 zł było 2-3m kabla pięciozyłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.05.2011 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Frankai, po opisie, jestem pod jeszcze większym wrażeniem Ale ładnie mi kadzisz Tylko że za chwilę XX nam wytknie miziumiziu (bo chyba o to chodziło ). A przy okazji - pozwolę się jednak nie zgodzić z tą sielską atmosferą, gdyż zdarzy się co jakiś czas zgrzyt. Powiedziałbym, że przez 2 ostatnie miesiące było ich więcej niż przez wcześniejszych 10. Wracając do lampy i opisu. Z jednej strony jak się do czegoś przypnę, to będę piłował tak długo, aż nie dopnę swego. Zarówno co do wiedzy, jak i wykonania. Z drugiej - jako mam gadane i umiem "ubrać" w słówka tak, żeby brzmiało dobrze Poza tym - narysować parę obrazków, żeby ślusarz wykonał. Ściągnąć to i owo, polutować i poskręcać, to też nie jest wielka sztuka. Chcieć to móc. Mam wrażenie, że masz podobne podejście (i teraz mi zarzucą miziumiziu ). Właśnie zakończyłem lutować LEDy i wklejać w kasetony. Mam nadzieję, że to 50 000 MTBF, to nie jest żart i nie będę musiał rozkładać pomostu za niedługo W takie miejsca LEDy są o niebo lepsze od żarówek, czy świetlówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.05.2011 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Frankai, po opisie, jestem pod jeszcze większym wrażeniem oj, ja też, i to wielkim wielkim Kaśka, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 02.05.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Frankai nie o to;) po prostu nie jest to forum z czysto konkretną wiedza budowlaną, czasem się trafiają strony zupełnie nie na temat. Co wcale nie znaczy, że ja sama nie nawijam o beleczym, niemniej tu jarret miał odrobinę racji i trzeba mu ja przyznać. Co do lampy ciekawa jestem jak wygląda jak świeci.To chyba lampa przy schodach - a na styku tej szarości i białego będzie pochwyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 02.05.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 wrzuciłam tabelkę i mi kolumny zjadło wszystkie liczby to ceny rzeczy obok. Kabel był potrzebny od skrzynki głównej w granicy działki do skrzynki budowlanej postawionej ok. metr od tej pierwszej. W kosztach mam wpisany tylko kabel, a to było rok temu. Jeśli dobrze pamiętam to za te 33 zł było 2-3m kabla pięciozyłowego. o ile się dobrze orientuje to ten kabel ksztuje teraz chyba coś około 8- 10 zł za mb ale nie jestem pewna bo kabel załatwiał mąż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.05.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 o ile się dobrze orientuje to ten kabel ksztuje teraz chyba coś około 8- 10 zł za mb ale nie jestem pewna bo kabel załatwiał mąż to zalezy jaki, ale generalnie kable ziemne sa drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.05.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 pozwolę się jednak nie zgodzić z tą sielską atmosferą, gdyż zdarzy się co jakiś czas zgrzyt. Powiedziałbym, że przez 2 ostatnie miesiące było ich więcej niż przez wcześniejszych 10. aleojtam. budowa domu jest stresująca, to czasami ktoś bywa poddenerwowany. jakby było za sielsko, to by było podajrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts