Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Grupo, po co tyle nerwów? Teraz każdy będzie się bał o cokolwiek zapytać?

Dokladnie! Ja jeszcze nie moge do siebie dojsc po tym zaczadzeniu, na ktore skazal mnie Frankai...

A tak na powaznie - jak cos wiem na dany temat, stram sie odpowiedziec. Jak moje pytanie zostanie zignorowane, staram sie je ponawiac.

Jak mam gorszy humor, jestem zlosliwa. Ot i tyle.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

aleojtam. budowa domu jest stresująca, to czasami ktoś bywa poddenerwowany. jakby było za sielsko, to by było podajrzane. ;)

jesli budowa domu jest stresująca to co powiedzieć o wykończaniu:bash:?

jestem na etapie robienia lazienek - projekt przerabiany 3krotnie ze względu na wykupienie kafli. A kafelkarz na budowie zwarty i gotowy:rolleyes:

Wierzyc mi sie nie chciało, ze kafle nie kupowane przez ostatni miesiąc moga sie sprzedać w ilości 160m2 w tydzień?????:jawdrop:

być pomocnym nie kłóci się z kąśliwośćią - wszak taka natura Skorpiona:)

opowiadał mi mąż taką anegdotę (na faktach): na egzaminach wstępnych na akademię sztuk pięknych do grupy kandydatów podchodzi młody człowiek o wyglądzie buntownika i pyta groźnym tonem w gwarze góralskiej:

- wicie, kto to był Caravaggio? to był wielki artysta i strasny zbój. i ja bede taki som.

Tak mi się przypomniało, bo wiecie: budowa chyba może człowiekowi zmodyfikować charakter. Więc:

- Znacie Wojgoca? on jest wielce kąśliwy i strasznie pomocny. I ja będę taka sama :) być może

Frankai nie o to po prostu nie jest to forum z czysto konkretną wiedza budowlaną, czasem się trafiają strony zupełnie nie na temat.

W oryginale Grupy tworzyłem w celu wymiany lokalnych informacji (wykonawcy, hurtownie) i organizowania spotkań. Potem rozrosło się o takie ogólne przyjacielskie rozmowy o wszystkim. Mówiąc szczerze podoba mi się to. Byłem na grupach, które były śmiertelnie skupione na budowania. Jak dla mnie, to realizowaliśmy Web 2.0 i nie widzę w tym niczego złego - Internet staje się tym, czego oczekują użytkownicy, którzy go tworzą.

Co wcale nie znaczy, że ja sama nie nawijam o beleczym, niemniej tu jarret miał odrobinę racji i trzeba mu ja przyznać.

Racji w czym? Jedyny minus, którego osobiście mi się nie chce sprawdzać, bo nie jestem śledczym - być może nikt nie odpowiedział, że nie wie i ma pytać dalej, lub jak ktoś będzie wiedział to odpowie. To jednak nie jest dla mnie powód, żeby obrażać tych, którzy tworzą grupę. Reguły są proste - wchodzisz w jakieś środowisko, to należy poznać je i się dostosować. Pisanie że mu się nie chce czytać, a nie że trudno mu znaleźć, uważam, że nietakt. Swoją odpowiedź pisałem już po "uspokojeniu się".

A co do bicia się w piersi, to... znam znacznie lepsze ich zastosowanie ;)

Co do lampy ciekawa jestem jak wygląda jak świeci.To chyba lampa przy schodach - a na styku tej szarości i białego będzie pochwyt?

Dziś chciałem zmontować LED, ale jednak taśma dwustronna nie zadziałała na tyle dobrze, żeby klej porządnie chwycił. Muszę poprawić mocowanie LED przy użyciu zacisków. Fotki porównawcze (świeci/nie świeci/ kinkiety) pewnie w czwartek. Tak czy owak - bazując na moim doświadczeniu foto - nie uda mi się oddać efektu, który odbiera się osobiście. Jak ktoś byłby mocno zainteresowany, to musi się pofatygować do mnie :) W ocenie subiektywnej, kaseton wczoraj wieczorem świecił mi bez alabastru niczym żarówka energooszczędna 20W czy tradycyjna 100W. Sądzę, że alabaster wytłumi minimum 2/3 światła, więc przy 3 kasetonach ciągle porównałbym to do tradycyjnych 100W, a odcień pójdzie w kierunku bardzo ciepłego białego, może nawet brązu.

Chwilowo nie przewiduję pochwytu po wewnętrznej stronie schodów. A jeżeli chodzi o wygląd schodów, to przypomnę:

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN0241/1174336507_XBpi7-Th.jpg

Frankai pewnie grilluje, ale z pewnościa "wyhaczy" Twoje słowa - wszak to Jego specjalność.

Nie ma czasu na grila. Zakupy papieru komunijnego i jakiejś książki. Podsumowanie wydatków firmowych za kwiecień. Oczekiwanie na odpowiedź na wniosek zgłoszeniowy do przetargów, nadzór nad wykonaniem podpórki pod schody i klejenie LEDów. W tej chwili siedzę na rynku, stukam na laptopie i czekam na żonę, która ostrzy szpony.

Co za dużo to niezdrowo. Już dość naczepiałem się Tataraczki i stałoby się to nudne. Chyba przerzucę się na straszenie Haveny, bo jakaś strasznie podatna ;) Chciałem ją "odczulać" a wyszło straszenie :D

Dziś chciałem zmontować LED, ale jednak taśma dwustronna nie zadziałała na tyle dobrze, żeby klej porządnie chwycił. Muszę poprawić mocowanie LED przy użyciu zacisków.

Nie trzymała dobrze, bo to kiepska taśma była.

Taśmy są z różnymi klejami tak jak kleje są różne, są na rynku naprawdę bardzo mocne np. takie:

http://www.bighead.co.uk/CMS-data/Adhesives/PoppitPadsDatasheet.pdf

Ciebie Frankai nikt nie przegada;)

Staram się jak mogę ;)

wojgoc a w papier ozdobny ogólnie już jest nie teges do pakowania?

Miałem na myśli bardzie cel, niż konkretny typ. Ostatecznie zakupiony został szary czy też srebrny, a w zasadzie srebrno-szary.

Klejenie wykonane, ale jutro komunia, więc nie zmontuję i nie przetestuję lampy.

Nie trzymała dobrze, bo to kiepska taśma była.

Taśmy są z różnymi klejami tak jak kleje są różne, są na rynku naprawdę bardzo mocne np. takie:

http://www.bighead.co.uk/CMS-data/Adhesives/PoppitPadsDatasheet.pdf

Możliwe. Użyłem po prostu zwykłej taśmy do wykładzin, nie łudząc się, że będzie trzymać na wieki (temperatura i czas zrobią swoje) i że główne zadanie utrzymania pasków spocznie na kleju epoksydowym. Jednak miejsca dolutowania kabli podnosiły płytkę i o 3 rano nie zauważyłem, że klej nie zdąży związać. Po użyciu zacisków, wszystko wygląda mi na przytwierdzone.

Dzień dobry,

Niedawno wróciliśmy z wyprawy na ulicę Irysową :) Przede wszystkim to droga była niesamowita - wielkie drzewa w pełnej wiosennej zieleni i do tego megaśnieżyca ;) ale nie o to. Na tej Irysowej stoi kilka fajnych nowoczesnych domów, ale nie bardzo przypominają nasz projekt. W każdym razie pocykaliśmy fotki (bez wysiadania z auta, bo pogoda - wiadomo) i znowu się łamiemy, czy nie zrobić okien szarych jednak...