Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Dzień dobry,

Niedawno wróciliśmy z wyprawy na ulicę Irysową :) Przede wszystkim to droga była niesamowita - wielkie drzewa w pełnej wiosennej zieleni i do tego megaśnieżyca ;) ale nie o to. Na tej Irysowej stoi kilka fajnych nowoczesnych domów, ale nie bardzo przypominają nasz projekt. W każdym razie pocykaliśmy fotki (bez wysiadania z auta, bo pogoda - wiadomo) i znowu się łamiemy, czy nie zrobić okien szarych jednak...

szare okna ładnie się wkomponowują w architekture nowoczesnych domów.

ja na szybko:cool: powiedziałem o podobieństwie do Twojego projektu, ale cieszę się, że wycieczka była udana:)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry,

Niedawno wróciliśmy z wyprawy na ulicę Irysową :) Przede wszystkim to droga była niesamowita - wielkie drzewa w pełnej wiosennej zieleni i do tego megaśnieżyca ;) ale nie o to. Na tej Irysowej stoi kilka fajnych nowoczesnych domów, ale nie bardzo przypominają nasz projekt. W każdym razie pocykaliśmy fotki (bez wysiadania z auta, bo pogoda - wiadomo) i znowu się łamiemy, czy nie zrobić okien szarych jednak...

Ja tam polecam szare, a nawet ciemnoszare. Zajrzyj do mojego dziennika :)

Nie kusiło Cię, żeby trochę drewna na elewację dodać? Pięknie by się komponowało z szarymi oknami i białym tynkiem.

nie, ja z kolei jestem raczej "antydrewniana". Jedyne drewno jakie rozważam, to taras. Elewacja drewniana wymaga do tego konserwowania itd., a nikomu nie będzie się chciało tego robić. W podobnym klimacie - biała elewacja, szare okna, drewno na elewacji buduje się teraz mnóstwo deweloperki. Ładne, ale nam podoba nam się prosta i czysta forma. W projekcie mamy blachę, ale też nie wiem, czy się pojawi, bo okazuje się, że to spory koszt.

to jeśli jesteśmy akurat w tematach elewacji:

czy ktoś dawał na elewację elementy sztukaterii [takie styropianowe, gotowe, już powleczone siatką z klejem albo czymś innym podobnym]? I jeśli tak to skąd to braliście? Ceny, jakie zobaczyłam w paru sklepach internetowych mnie zwaliły z nóg... za same opaski wokół okien wyszło mi prawie 3k :(

to jeśli jesteśmy akurat w tematach elewacji:

czy ktoś dawał na elewację elementy sztukaterii [takie styropianowe, gotowe, już powleczone siatką z klejem albo czymś innym podobnym]? I jeśli tak to skąd to braliście? Ceny, jakie zobaczyłam w paru sklepach internetowych mnie zwaliły z nóg... za same opaski wokół okien wyszło mi prawie 3k :(

ja sie przymierzałem, ale cena zbila mnie z nóg.

Wspolczuje dzieciaczkom pogody... Cora wlasnie ulepila majowego balwana...

W drodze też mieliśmy śnieg, ale na miejscy +3 do +5. Pod koniec imprezy wyszło porządne słonko. Knajpa miała 3 poziomy i na najwyższym - w sposób dla nas niesłyszalny - szalały nasze pociechy z animatorką. Dawno też nie spotkałem tak dobrego żarcia na imprezie, więc wyszło super.

nie, ja z kolei jestem raczej "antydrewniana". Jedyne drewno jakie rozważam, to taras. Elewacja drewniana wymaga do tego konserwowania itd., a nikomu nie będzie się chciało tego robić. W podobnym klimacie - biała elewacja, szare okna, drewno na elewacji buduje się teraz mnóstwo deweloperki. Ładne, ale nam podoba nam się prosta i czysta forma. W projekcie mamy blachę, ale też nie wiem, czy się pojawi, bo okazuje się, że to spory koszt.

Moja podbitka i obitka wykusza (4 lata) ciągle bez zarzutu. Lakier jak na oknach, które też bez zarzutu, a to prawie 7 lat. Na budynku postawionym przez dewelopera w zeszłym roku, jasne drewno już zaczyna wyglądać masakrycznie. Zapewne kwestia drewna (np. miało sporo sęków a moje bezsękowe) i lakieru.

a coś zrobiłeś w zamian? bo zastanawiam się czy takie opaski zrobione tynkiem w innym kolorze byłyby dobrym zamiennikiem [i czy da radę to technicznie i ładnie estetycznie wykonać]?

Widziałem sporo opasek wokół okien, więc podejrzewam, że robione są albo bez specjalnych kształtek, albo najprostszym styropianem. Kolor zwykle jakiś inny niż elewacji. Najczęściej jakiś inny pastelowych, choć były też czy to białe, czy o 2 tony inne niż na elewacji.

Była taka mini moda na te opaski oraz na bonie na elewacji.

EDIT: właśnie żona mi potwierdziła - jak znajoma robiła elewację, to bonie u niej robiono ze styropianu i wykańczano tynkiem. Spróbuję zapytać znajomą o szczegóły przy okazji.