Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Robilam na zamowienie u producenta okien. Drzwi zreszta tez, ale zamawialam tam wczesniej okna. Wyszly identyczne. Kolor, faktura, mat.

Nic wyszukanego. Trzy podluzne szybki, na calej dlugosci. Zalezalo mi, zeby w wiatrolapie bylo jasno.

Cena spoko. Za dwoje zaplacilam cos ok. 5500zl.

Aha. Zapomnialam zapytac.

Czy kupowal ktos z Was zarowki energooszczedne philips na allegro? Sa po 3-4zl?! Podobno nie podroby.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ale ja nie rozumiem, dlaczego w ogóle garaż ma być suszarnią i pranie nie może schnąć w pralni czy na suszarce? BTW nie tylko w Ameryce bywają suszarki ;)

Jeśli budowałabym dom piętrowy, to na 100% pralnia byłaby u góry.

Ja też będę mieć pralnię u góry obok dużej łazienki, tam zamierzam suszyć pranie - teraz suszę w łazience na podwieszanych sznurkach. Dlatego dla mnie pralnia tylko na górze, gdzie są zarówno brudne jak i czyste ubrania.

Czy kupowal ktos z Was zarowki energooszczedne philips na allegro? Sa po 3-4zl?! Podobno nie podroby.

Wierzyć mi się nie chce, ale w końcu są rzeczy na Ziemi i na Niebie...

Zdarzyło mi się 2 lata temu kupować w Tesco jakieś Pollux za 2.99 (13W) i 30 i 40W po 9.99zł. Nigdy nie sprawdzałem jak bardzo są energooszczędne. Jeżeli chodzi o kolor to te 13W to masakra - uciekają w tak zimny, że aż niebieski. 30 i 40 W są w porządku, choć rozmiarowo już nie wszędzie się zmieszczą. Jak na oświetlenie do wykańczania są dobre - jedna żarówka a bardzo jasna.

Ja już mam uprawomocnione zgłoszenie, więc musiałabym wszystko od nowa znowu załatwiać :/ Ale tak mi powiedziano. No nic, nie mam sił od nowa tego robić, zwłaszcza, że panowie już prawie gotowi do kopania i przy okazji przenoszenia hydrantu.

Dzięki za namiary. :)

POŚ w MPZP jest dozwolony, musiałabym tylko zrobić badania wodno-gruntowe ponownie (geotechniczne pod dom wyszły w miarę). Z tym, że nie mam rowu przy działce, ale można zrobić studnię chłonną. Pytanie tylko o koszty.

Też zainteresowałam się tematem POŚ, ale szybko okazało się, że niestety jest to u mnie mało realny temat - na działce jest glina, po opadach deszczu woda stoi na działce i długo się wchłania, rów z tyłu jest, ale z tego co usłyszałam od kilku firm, które to wykonują, to koszty papierologii i czas co najmniej rok czasu - za długo jak dla mnie ;)

Właśnie zamawiam okna i mam problem z wyborem położenia klamek w narożnych oknach w kuchni.

Wizualizacja: https://picasaweb.google.com/Malgorzatka86/Kuchnia?authkey=Gv1sRgCP_p972EremvDw#5602547849063413458

Rzut: https://picasaweb.google.com/Malgorzatka86/Kuchnia?authkey=Gv1sRgCP_p972EremvDw#5602547839188242114

Doradźcie mi proszę czy klamki powinny być w środku obie (ładniej to wygląda) czy obie od zewnątrz (łatwiej wtedy dosięgnąć klamki w celu uchylenia lub otwarcia okna - jednak będę mieć WM i okna nie będą raczej otwierane i uchylane raczej też sporadycznie.

jak się orientuję, drzwi zewnetrzne są otwierane na zewnatrz - przepisy p/pożarowe

drzwi do kotłowni owszem, a wejściowe to jak komu w sercu gra. z relacji osób, które przeprowadziły research wynika, że wiele stalowych i aluminiowych otwiera się defaultowo do środka. ja tam chcę na zewnątrz.

drzwi do kotłowni owszem, a wejściowe to jak komu w sercu gra. z relacji osób, które przeprowadziły research wynika, że wiele stalowych i aluminiowych otwiera się defaultowo do środka. ja tam chcę na zewnątrz.

Tak do kotłowni powinny być na zewnątrz, zmienili mi tak przy adaptacji projektu.

Co do zewnętrznych do standardowo powinny się otwierać do środka - może przy silnych podmuchach wiatru jest to uzasadnione? ;)