Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie zamawiam okna i mam problem z wyborem położenia klamek w narożnych oknach w kuchni.

Wizualizacja: https://picasaweb.google.com/Malgorzatka86/Kuchnia?authkey=Gv1sRgCP_p972EremvDw#5602547849063413458

Rzut: https://picasaweb.google.com/Malgorzatka86/Kuchnia?authkey=Gv1sRgCP_p972EremvDw#5602547839188242114

Doradźcie mi proszę czy klamki powinny być w środku obie (ładniej to wygląda) czy obie od zewnątrz (łatwiej wtedy dosięgnąć klamki w celu uchylenia lub otwarcia okna - jednak będę mieć WM i okna nie będą raczej otwierane i uchylane raczej też sporadycznie.

Położenie klamek będzie zależne od tego jaki rodzaj okna weźmiesz - RU czu U czyli samo uchylne (wtedy klamka będzie na środku u góry) czy rozwierno-uchylne wtedy klamka z boku - i wtedy zdecydowanie na środku profilu, ale ja bym dała po zewnętrznych bokach, bo będzie niefunkcjonalne. Jeśli masz przy lewym oknie zlew, to i tak go nie otworzysz, więc weź U. A jeśli masz mieć Wm, to najlepiej to okno zrób jako fix a drugie RU z klamką na środku od zewnętrznej strony.

Myślałam już nad opcjami tylko uchylne, jednak przy myciu musiałabym od zewnątrz podstawiać drabinę. A tak jednak mam możliwość otwarcia ich i umycia od wewnątrz domu.

Co do zlewu to mogę zamontować składaną baterie i wtedy do mycia te lewe też otworze - jedyny minus to będę musiała wejść chyba na szafki aby je umyć ;)

nie wiem jakie wysokie są. Ja swoje będę myć z pomocą drabiny, bo nie wszędzie się dostanę. Jednym z plusum WM jest możliwośc zrobienia fixów. Takie szklone w ościeżnicy o wiele ładniej wyglądają i są cieplejsze.

Nie słyszałam o składanych bateriach. Co to takiego? Szczelne jest?

nie wiem jakie wysokie są. Ja swoje będę myć z pomocą drabiny, bo nie wszędzie się dostanę. Jednym z plusum WM jest możliwośc zrobienia fixów. Takie szklone w ościeżnicy o wiele ładniej wyglądają i są cieplejsze.

Wysokie na 150cm + 90cm od posadzki, więc od zewnątrz będzie trochę wysoko. A np gdy będzie śnieg na dworze, to ciężko chyba umyć okno z drabiny. Ciepłe okna i tak będę mieć, więc nie wiem czy muszą być jeszcze cieplejsze.

Chodzi o baterię zlewu, są takie co się składa do zlewu i wtedy można otworzyć okno.

Tutaj przykład: http://allegro.pl/bateria-zlewozmywakowa-skladana-nexe-seria-riva-i1596760401.html.

A jak np napada dużo śniegu pod drzwi, nie wystąpi sytuacja, że nie będzie można ich otworzyć?

A sypie u Ciebie 2 metry na dobę? Nawet jak Ci napada 40cm, to przepchniesz drzwiami na tyle, żeby dać radę wyjść.

Przy argumentacji za i przeciw (projektant wnętrz chciał na zewnątrz, ja do wewnątrz, a żona zmieniała zdanie, rozważaliśmy:

- otwierane na zewnątrz są "nietowarzyskie" - spychają gości z podestu

- otwierane na zewnątrz muszą mieć specjalnej zawiasy

- otwierane do wewnątrz zabierają miejsce

- w zależności od typu wejścia (u nas zewnętrzne są na ścianie pod kątem 45 stopni, a wewnętrzne równoległe są w ścianie stanowiącej przedłużenie ściany na podeście), mogą utrudnia manewrowanie długimi przedmiotami przy wnoszeniu. Może też być kwestia ile trzeba je uchyli, żeby wejść - 45 stopni czy 135 stopni.

- w zależności od szerokości wejścia mogą i miejsca ich montażu, mogą "kryć się" w ścianie lub wystawać. U nas klasyczne "100", montowane w warstwie ocieplenia ściany 3-W. Blisko 30cm zostaje w otworze drzwiowym i tylko 60cm wchodzi w wiatrołap,

- w zależności od położenia ew. wieszaka, szafki bezpiecznikowej i grzejnika, mogą kryć bałagan lub stukać o elementy wyposażenia wiatrołapu,

- otwierane na zewnątrz wymagają wysokiego progu, lub wpuszczenia wycieraczki w płytki podestu. Z kolei próg może utrudniać podciekanie wody przy nieosłoniętych drzwiach,

- lepiej otwiera się drzwi z klamką po lewej stronie (przynajmniej praworęcznym ;) )

Stanęło... na moim ;)

Ja też miałem takie założenie. Potem środkowe okno w wykuszu zamieniłem na drzwi.

Wylewki mogą być wyciągane na wężu. Wydawało mi się, że też mi grozi, ale przy szerokim blacie okno i tak się otwiera do ponad 45 stopni, więc wystarczy do mycia. Zresztą akurat w kuchni mogę myć od zewnątrz.

Co do lampy ciekawa jestem jak wygląda jak świeci

Proszę bardzo - poniżej zdjęcia jak świeci. Trudno jeszcze ocenić jak oświetla, ale nie mogłem się powstrzymać, żeby fotek nie machnąć. Robione w dzień przy ręcznych nastawach przesłony (3.5) i czasu naświetlania (1/15') i stąd wydaje się ciemno. Daje to pewien obraz jasności. Efekt oświetlania przetestuję jutro wieczorem.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-S7mmRNT/0/S/dscn0410-Th.jpg http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-JCsh7XP/0/S/dscn0409-Th.jpg http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-RmFh7s9/0/S/dscn0412-Th.jpg

sprytna bateria.

Wykład o otwieraniu drzwi się przyda. Ja dalej nie mam pojęcia jak zrobić.

Zapomniałem dodać, że nie macałem takowych. Mam pewne wątpliwości jak to u nich ze stabilnością. Jeżeli jednak będzie ona wkręcana, to nie powinno być problemy. Jeżeli wkładana, to może być kłopotliwa w ustawianiu. Trzeba iść do porządnego salonu i przetestować ;)

Co do wykładu - jak się tyle lat buduje i myśli o wszystkim, to argumentów jest cała masa. Może by tak pobudować jakiś dom modelowy i robić szkolenia dla przyszłych inwestorów pod hasłem - "zanim pobudujesz - przemyśl to". ;)

Gosiu, dziewczyny mają rację z tym fiksem - aż mi wstyd, że sama o tym nie pomyślałam, a też chcę mieć jedno okno w kuchni stałe. Ale uwzględnij jeszcze jedną rzecz: jeśli jedno okno ma być fix, to powinno mieć tzw. ślepe skrzydło - takie bez okuć. Inaczej będzie brzydko widać różnicę w wielkości przeszklenia i szerokości ram okiennych, jak zrobisz obok siebie zwykłe okno otwieralne i zwykłego fiksa.

No właśnie sadzę, że będzie różnica, wolę mieć 2 okna koło siebie takie same i z klamkami. Dlatego fix odpada, a jednak wolę mieć możliwość umycia okna od środka. Tylko dalej się zastanawiam czy ładniej wyglądają klamki od środka czy od zewnątrz okien...

byłaś u mnie i widzialas okna - ktore sa fix-y a które nie?

jesli zrobisz fix-a w ramie to z zewnatrz wygladaja identycznie a w wewnatrz róznia sie tylko brakiem klamki.

Wojgoc dobrze prawi.

Gosiu, jak często te okna myjesz? może jednak warto raz na jakiś czas stołeczek na zewnątrz podstawić - szczególnie, że okna się myje raczej przy ładnej pogodzie :)

Poza tym chciałam dodać, że jestem absolutnie zwolenniczką drzwi wejściowych otwieranych na zewnątrz, i już.