Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

byłaś u mnie i widzialas okna - ktore sa fix-y a które nie?

jesli zrobisz fix-a w ramie to z zewnatrz wygladaja identycznie a w wewnatrz róznia sie tylko brakiem klamki.

Szczerze to się nie przyglądałam dokładnie, nawet nie zwróciła uwagi, że masz fixy ;)

Ale u mnie w narożnych oknach będzie się rzucać w oczy, że jedno ma klamkę a drugie nie.

XX, nie strasz, już niedługo będę miała takie mycie. Myślę o zakupie takiego sprzętu jak do mycia witryn, bo swojego przeszklenia na wysokości 4 metrów nawet z drabiny nie umyję :)

Gosia, zastanów się, co jest dla Ciebie ważniejsze - wygląd czy funkcjonalność. Ja obstaję przy fiksie - żeby nie było różnic z oknem obok, to szklonym w skrzydle (tak jak ktoś napisał wyżej). W drugim zrób klamkę gdzie uważasz - dla mnie ta klamka na dole wygląda dziwnie, bo okno jest wysokie.

Nie pamiętam czym dokładnie ocieplamy, ale dajemy 15 cm.

Grupo, poszukuję ekipy do gładzi i malowania. Czy wiecie jakie są w okolicy stawki za powyższe? Czy malowaliście sami czy przez ekipę?

zapraszam do umycia okna 1.70x2.40 z zewnątrz na drabinie ;)

stołeczek nie załatwia sprawy jak masz na przykład trawę pod oknem.

1.7 x 2.4 to raczej tarasowe, a więc nie na trawie :p

Nikt nie każe Ci czyścić z drabiny. Powiem więcej - właściwa organizacja pracy przyspiesza, ułatwia i czyni bezpiecznym realizację zadania. Daleki byłbym od kazania żonie czyszczenia okna z drabinki. Ba - nawet samemu by mi się nie chciało. Zrobiłbym raczej podest, który na takie okazje by się rozkładało. Obejrzyj sobie ten podest co zrobiłem do wieszania lampy. W przyszłości będzie wykorzystany do malowania tego miejsca, czy do malowania elewacji od strony frontowej (rozłożę na balustradzie na balkonie).

Jeszcze nie podjęłam decyzji co do okien a tu już kolejny mam problem: na fundamenty daję xps-a i teraz nie wiem czy wsiąść 8, 10 czy 12cm?

Czym wy ocieplaliście fundamenty?

Paręnaście stron wcześniej rozważaliśmy tę kwestię. Ja mam jakoś 5cm styropianu w murze 3-W. Jeżeli chodzi o ocieplenie - wystarczy. Jeżeli chodzi o podpórkę ściany osłonowej - trochę zbyt cienko. Kiedy chciałem dać grubsze ocieplenie, to byłby problem ze stabilnością muru osłonowego - przewieszenie 50% wymaga solidnego kotwienia.

XX, nie strasz, już niedługo będę miała takie mycie. Myślę o zakupie takiego sprzętu jak do mycia witryn, bo swojego przeszklenia na wysokości 4 metrów nawet z drabiny nie umyję :)

Ja tez wole na razie nie myslec o myciu moich okien dachowych nad pustka... Myslalas o jakims konkretnym sprzecie?

przyłaczam się do pytania - też chętnie kupię kilka m3 dobrego drewna kominkowego w rozsadnej cenie

Wychodzę z założenia, że nic ma nic pewniejszego, tylko zakup bezpośrednio u leśniczego w kubikach i samodzielne wysezonowanie. Grab, buk, dąb, ew. jesion i brzoza (na rozpałkę). Niestety uroki chodzenie za tym, cięcia i rąbania raczej nie dla Ciebie. Radocha jednak spora jak ktoś ma "chwilkę" czasu.

U handlarzy to są różne cyrki z mp. O wysezonowanym drewnie u handlarzy można zapomnieć - nie opłaca im się. Jak któryś mówi, że wysezonowane, to pewnie ściema i szkoda kominka i komina.