Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

to tak samo jak wątki, że mam 200tys i wybudowalem dom.

Tylko dom domowi nierówny, tak jak i warunki geotechniczne dzialek sa różne

jesli ktoś ma suchy grunt na swojej dzialce to się zgodzę, ale jesli tak jak Gosi woda po deszczu stoi przez tydzień to ja wolę zrobic XPS i miec spokój niz za kilka lat odkopywac fundamenty i robic poprawki.

Czy którys z tych naukowych forumowiczów da Ci gwarancję uzyskanego efektu?

nie trzeba byc filozofem by by zobaczyc efekt finansowy na etapie pracy biorąc zwykły a XPS

I to właśnie miałam na myśli biorąc xps pod uwagę :), w końcu stanęło na 8cm xps.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

A jak ja mam taki plan: w tym roku SSZ, od wiosny instalacje, tynki, wylewki... i przeprowadzka latem/wczesną jesienią - to jest realne?

Generalnie zimowanie w SSO to moim zdaniem optymalne rozwiązanie. Jeżeli masz bezpieczny rejon, to można by się pokusić o robienie instalacji, tynków i wylewek jeszcze późną jesienią. Okna i wyprawki wokół nich na wiosnę. No ale ja nawet na to się nie odważyłem ;)

Gdybyś miała parkiet, to staraj się maksymalnie rozsunąć wszelkie mokre prace i kładzenie parkietu, chyba że masz ochotę grzać chałupę w lecie ;)

A jak ja mam taki plan: w tym roku SSZ, od wiosny instalacje, tynki, wylewki... i przeprowadzka latem/wczesną jesienią - to jest realne?

do tego co wczesniej napisalem, dodam tylko jeszcze:

czy w miedzy czasie nie zmieni sie Wam koncepcja wykończenia,

czy którys z fachowców od wykonczeniówki nie wystawi Was do wiatru,

czy wybrane materialy wykończeniowe będą dostepne w sprzedazy a nie czekamy po 8tygodni,

czy........

Jeżeli masz bezpieczny rejon, to można by się pokusić o robienie instalacji, tynków i wylewek jeszcze późną jesienią. Okna i wyprawki wokół nich na wiosnę. No ale ja nawet na to się nie odważyłem ;)

jesli chcesz mieć ladnie obrobione okna to trzeba je robic w czasie tynków.

poza tym robienie wszelkich instalacji w domu bez okien to nie wiem czy znajdzie się chętny fachowiec.

ja bym zrobił 2x5 ale na zakladkę.

Sprawdź cene XPS w Liroy - przede wszystkim mozesz kupic na płyty a nie m3

Ostatnio jak byłam nie widziałam, aby mieli xps-a, mieli tylko jakiś styropian aqua, a to nie to samo.

Z tego co wiem to na fundament robi się w jednej warstwie styropian, ty robiłeś dwie?

Ostatnio jak byłam nie widziałam, aby mieli xps-a, mieli tylko jakiś styropian aqua, a to nie to samo.

Z tego co wiem to na fundament robi się w jednej warstwie styropian, ty robiłeś dwie?

ja mam tak jak Frankai ściane 3W, więc u mnie jest inaczej.

a czemu tylko jedna warstwa? czym argumentują? co stoi na przeszkodzie polozenia 2x5cm?

do tego co wczesniej napisalem, dodam tylko jeszcze:

czy wybrane materialy wykończeniowe będą dostepne w sprzedazy a nie czekamy po 8tygodni,

czy........

I wtedy rozwiązaniem jest szukanie danego fachowca/materiału na tyle wcześniej (sądzę, że co najmniej miesiąc), aby zgrało się to potem w czasie. No i przemyślenia na temat wykończenia też musi być o wiele wcześniej niż moment zamawiania ;)

I wtedy rozwiązaniem jest szukanie danego fachowca/materiału na tyle wcześniej (sądzę, że co najmniej miesiąc), aby zgrało się to potem w czasie. No i przemyślenia na temat wykończenia też musi być o wiele wcześniej niż moment zamawiania ;)

kafelkarz co u mnie teraz robi, nowe prace przyjmuje na nastepny rok.

Zawsze namawiam do zrobienia projektu wnętrz - koszty przeróbek lub mieszkania w niefunkcjonalnym domu są wbrew pozorom wyższe niż koszt projektu wnętrz. Przy napiętym harmonogramie po trzykroć namwiam.

Jak fachowiec się nie zapiera rękami i nogami, spisać umowę z terminami i karami. Gwoli przyzwoitości - kary muszą być po stronie wykonawcy także. Za opóźnienie w płaceniu - odsetki ustawowe. Gorzej z opóźnieniem spowodowanym przez innych fachowców. Teoretycznie powinien być zapis, że jak gość gotowy na czas, a budowa nie, to jemu się płaci karę i powinni to robić spóźnialscy. To jednak jest nierealizowalne w tego typu inwestycjach i trzeba z wyprzedzeniem gościa informować i spisać aneks z nowym terminem.

czy wybrane materialy wykończeniowe będą dostepne w sprzedazy a nie czekamy po 8tygodni, czy........

Ty miałeś fatalnego pecha, ale jak widać zdarza się, więc - materiały albo trzeba kupić i zmagazynować samemu, albo u sprzedawcy.

bo szybciej jest kłaść jedną warstwę styro?

Ja mam plan prac:

lipiec-sierpień: instalacje + tynki i wylewki

w październiku-listopadzie wykończeniówka, tzn. płytki, malowanie, łazienki i meble. Najdłużej pewnie będę czekała na blat w kuchni.

Mam nadzieję, że damy radę

Mój plan jest podobny, aczkolwiek nie zakładam, że uda mi się wszystko wykończyć.

Na jakim jesteś etapie?