Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

jak duże plytki chcesz polozyc/

jak szeroką fuge zastosować?

jaki klej zastosujesz?

jak wybiorę model płytek, to będę wiedzieć, jakie są jej dostępne rozmiary i do nich dostosuję szerokość fug. myślimy o jak największych płytkach, a szerokość fug mam nadzieję ustalić na podstawie konsultacji z informacjami technicznymi od producenta, sprzedawcy i wykonawcy. nie stresuj mnie, że już mam to wiedzieć, stojąc z tym szpadlem niewbitym. a klej? jakiś elastyczny przeznaczony do klejenia na podłogówce. jak możesz polecić konkretną markę lub konsultanta, to słucham :)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Musze sobie wygooglac te mate. Czyli sprawdza sie?

Ta chwilowo służy wyłącznie osłonie podłogi. Siedzę na normalnym krześle, a w dodatku w miejscu gdzie krzesło stoi mam płytę pilśniową. Mogę jednak powiedzieć o innej macie. W USA miałem wykładzinę i używałem maty do wykładzin - mają takie "kolce". Sprawdzała się świetnie. Obstawiam, że z tą też nie będzie problemów, choć wybór u nas skromniutki - 1 typ maty i tylko w IKEA. Muszę może jeszcze sprawdzić jakieś sklepy "office'owe", bo w USA w takowych było minimum po 5 typów mat (różny poziom cenowy) dla obu rodzajów podłoża.

jak wybiorę model płytek, to będę wiedzieć, jakie są jej dostępne rozmiary i do nich dostosuję szerokość fug. myślimy o jak największych płytkach, a szerokość fug mam nadzieję ustalić na podstawie konsultacji z informacjami technicznymi od producenta, sprzedawcy i wykonawcy. nie stresuj mnie, że już mam to wiedzieć, stojąc z tym szpadlem niewbitym. a klej? jakiś elastyczny przeznaczony do klejenia na podłogówce. jak możesz polecić konkretną markę lub konsultanta, to słucham :)

To Ci zabiję klina :p Czasem płytki trzeba dobrać do wnętrza a nie odwrotnie. Zwłaszcza duże. Mogą nie pasować cięcia - a to różne wymiary wszerz i wzdłuż (a nie robi się skrawków mniejszych niż 0.5 płytki), a to środek okna warto zaakcentować, itp.

Pamiętaj, żeby płytki mieć już przed robieniem podłogówki i dostosować wielkość pól !!! Fugi muszą się pokrywać z polami.

Klej koniecznie elastyczny. Moi preferowali Adesilex P9. Jeżeli płytki marmurowe lub inne podatne na przebarwienia (także gresowe) powinien być tzw. "biały".

Jeżeli gres polerowany, pamiętaj o pokryciu go impregnatem. Pogooglaj wątku, w którym pisałem o gresie chińskim i impregnowaniu. Też doktoryzowałem się z tego tematu ;)

To Ci zabiję klina :p Czasem płytki trzeba dobrać do wnętrza a nie odwrotnie. Zwłaszcza duże. Mogą nie pasować cięcia - a to różne wymiary wszerz i wzdłuż (a nie robi się skrawków mniejszych niż 0.5 płytki), a to środek okna warto zaakcentować, itp.

Pamiętaj, żeby płytki mieć już przed robieniem podłogówki i dostosować wielkość pól !!! Fugi muszą się pokrywać z polami.

Klej koniecznie elastyczny. Moi preferowali Adesilex P9. Jeżeli płytki marmurowe lub inne podatne na przebarwienia (także gresowe) powinien być tzw. "biały".

Jeżeli gres polerowany, pamiętaj o pokryciu go impregnatem. Pogooglaj wątku, w którym pisałem o gresie chińskim i impregnowaniu. Też doktoryzowałem się z tego tematu ;)

tak myślałam, że trzeba będzie wszystkie pomieszczenia rozrysować z układem płytek, ale nie wiedziałam, że przed ułożeniem ogrzewania - notuję :)

tak myślałam, że trzeba będzie wszystkie pomieszczenia rozrysować z układem płytek, ale nie wiedziałam, że przed ułożeniem ogrzewania - notuję :)

A o rysowaniu wanny na podłodze pamiętasz?

EDIT: pamiętaj, że płytki mogą być kalibrowane. Nowa Gala robi np. 7 wymiarów gresu 40x40 i 60x60. Wymiary mogą się wówczas o tyle różnić, że przy dużym pomieszczeniu i tych mniejszych płytkach - szlag weźmie szkice ;) Zobacz sobie na ich stronie opis dotyczący kalibrów. Przed zakupem pokaż wykonawcy szkic i zapytaj ile płytek ma być w zapasie. Standard to 10-15%, ale u mnie wyszło to de facto mniej. Dużo odpadków wchłonęły cokoły, które robiłem z odpadków i wpuszczałem w ścianę (oszczędnie i ślicznie :) )

jak wybiorę model płytek, to będę wiedzieć, jakie są jej dostępne rozmiary i do nich dostosuję szerokość fug. myślimy o jak największych płytkach, a szerokość fug mam nadzieję ustalić na podstawie konsultacji z informacjami technicznymi od producenta, sprzedawcy i wykonawcy.

informacje techniczne od producenta? zapomnij,że cos takiego gdziekolwiek znajdziesz, zwlaszcza jak zaczniesz zgłębiać temat skladu i uzytej glinki do wypalania plytki. 90% plytek produkowane są w Chinach i nawet te drogie Pastorelli, Grespania sa we Włoszech czy Hiszpanii tylko przepakowywane albo juz w fabryce pakuja w firmowe kartony.

co do wiedzy Sprzedawcy to jeszcze nie trafilem na takiego co by wiedzial cos więcej niz Mu powiedziano na szkoleniu. Najlepiej to widac, słychać i czuć jak o tych samych płytkach sluchasz róźne bzdety w róznych salonach.

Wykonawca? do tej pory spotkalem jednego, który proponowal 3 rózne systemy tzn. mial certyfikat Sopro, Atlas i Mapei.

Pozostali robia jednym systemem, niekoniecznie odpowiednim do danych plytek czy pomieszczenia

tatarak - bez paniki! to mozesz próbowac zrobić jak masz kawałek maty grzewczej czy 25m2 rurek, ale w przypadku calej chaty nie do zrealizowania.

EDIT: pamiętaj, że płytki mogą być kalibrowane. Nowa Gala robi np. 7 wymiarów gresu 40x40 i 60x60. Wymiary mogą się wówczas o tyle różnić, że przy dużym pomieszczeniu i tych mniejszych płytkach - szlag weźmie szkice ;) Zobacz sobie na ich stronie opis dotyczący kalibrów. Przed zakupem pokaż wykonawcy szkic i zapytaj ile płytek ma być w zapasie. Standard to 10-15%, ale u mnie wyszło to de facto mniej. Dużo odpadków wchłonęły cokoły, które robiłem z odpadków i wpuszczałem w ścianę (oszczędnie i ślicznie :) )

papier przyjmie wszystko. Rzeczywistość jest bardziej brutalna - co z tego, ze narysujesz plytki o kalibrze '0", skoro ich nie dostaniesz w potrzebnej ilości.

Poza tym rózni producenci maja rózne wielkości i ilości kalibracji i szacun temu, co potrafi to wszystko zgrac i do tego jeszcze kupić!!!!

idąc tym tokiem rozumowania, to najpierw trzeba by kupic kilka róznych rodzai plytek w tej samej kalibracji i kombinować z projektem.

Ja mam projekt podlogi w kaflach 60x60 a ostatnio zachorowalem na kafle 59,7x59,7 z efektem brokatowym, o których na etapie projektowania nie mialem pojecia.

tatarak - bez paniki! to mozesz próbowac zrobić jak masz kawałek maty grzewczej czy 25m2 rurek, ale w przypadku calej chaty nie do zrealizowania.

Że co - że nie da się rozrysować płytek? :o Rozrysowałem każde pomieszczenie. Niektóre w kilku wariantach. Płytki na ścianach, płytki na podłodze i do tego uwzględniłem usytuowanie ścianki pod skosem. Fachowcy robili dokładnie z moimi rysunkami i byli cali szczęśliwi, że mam rozpracowane co do cm. Jedyny problem jaki napotkałem, to były płytki krawędziowe na podeście przed domem - za dużo było "zmiennych" i musieliśmy rozkładać je kilka razy, żeby zoptymalizować wygląd (minimalizacja małych kawałków i pokrywanie się fug w podstopnicach i na podeście".

EDIT: do rysowania używałem Visio i ... Excela (ramki wokół komórek :D )

Wojgoc- a toś mnie pocieszył, chłopie ;/

co masz na mysli? rozrysowanie podlogowki czy dane o plytkach?

ja mam tez całą chate w podlogówce i wiem, że to co pisze Frankai jest utopijne. Poza tym, dylatacje robione przez wylewkarza prawie nigdy nie spotykaja się z zalożonymi.

Chyba, że wylewkarz, hydraulik i architekt wnetrz bedą uczestniczyć w projektowaniu podlogowki -pomijając koszty takiej debaty to w praktyce niewykonalne.

informacje techniczne od producenta? zapomnij,że cos takiego gdziekolwiek znajdziesz, zwlaszcza jak zaczniesz zgłębiać temat skladu i uzytej glinki do wypalania plytki. 90% plytek produkowane są w Chinach i nawet te drogie Pastorelli, Grespania sa we Włoszech czy Hiszpanii tylko przepakowywane albo juz w fabryce pakuja w firmowe kartony.

co do wiedzy Sprzedawcy to jeszcze nie trafilem na takiego co by wiedzial cos więcej niz Mu powiedziano na szkoleniu. Najlepiej to widac, słychać i czuć jak o tych samych płytkach sluchasz róźne bzdety w róznych salonach.

Wykonawca? do tej pory spotkalem jednego, który proponowal 3 rózne systemy tzn. mial certyfikat Sopro, Atlas i Mapei.

Pozostali robia jednym systemem, niekoniecznie odpowiednim do danych plytek czy pomieszczenia

Zależy o jakie parametry chodzi. Kiedyś - i mam to w archiwum - widziałem więcej kwitów, ale na stronie Nowej Gali masz (dotyczy mojego gresu w łazience i wiatrołapie, czyli Stone Life):

- parametry, (nie ma rozszerzalności, ale skoro małż Tataraczki się zna, to nie problem),

- kalibracja,

- pakowanie.

Mój sprzedawca miał niezłą wiedzę, a jak czegoś nie wiedział, to się dowiedział. Faktycznie większość wali sloganami.

Każdy z dostawców chemii ma odpowiedni produkt, ale z jakością bywa różnie. Szukają na forum wylewek samopoziomujących, totalnie krytykowano Atlasa. Ja w garderobie mam położony gres na Atlasie (w innych pomieszczeniach na tym P9) i jest spoko.

Dużo zależy moim zdaniem od tego, czy dany wykonawca umie używać danego systemu, przy czym przy płytkach bym nie dramatyzował. Bardziej wymagający jest parkiet.

ilośc płytek w paczce to parametr wazny tylko przy kupowaniu,

jesli nie znasz skladu uzytych komponentow, to nie bardzo wiem jak ustalisz rozszerzalnośc cieplną plytki.

i chyba najwazniejszy aspekt - rysujac płytki nie zdajemy sobie sprawy, ze im wieksza plytka tym bardziej krzywa. Zastanawialem sie nad kolekcja Luminor z Gardeni - płytki w formaci 32,9x97,9 do tego dekor 7,9x97,9 - juz na aranżacji widac było niedociągnięcia wykonawcze, ale jak sie wzięlo do reki taki dekor to jeden mial ksztalt łódeczki wypuklej a inny łódeczki wklęsłej, co powoduję, ze jadąc reka po takiej scianie nie wystepuje gladkość.

A cena tych kafli jedyne 297zl/m2 a wklęslości i wypuklości na papierze nie narysujesz.

Nie sadzilam, ze wykonczeniowka moze byc tak dolujaca...

Podpisuję się obiema łapkami...i ciągle coś wyskakuje.

Mieliśmy zamieszkać przed Wielkanocą, teraz termin przesunęliśmy na połowę czerwca, a deadline.. a jakże - przed wrześniem, bo nasz 6cio latek zaczyna szkołę, już w nowym miejscu...