Frankai 05.05.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 plytki , o których pisalem sa rektyfikowane i nie mozna ich uznac za idealnie wykonane. rektyfikowane maja kat prosty 90st a nie 87st., ale tez maja kalibrację. poza kątem chcialbym równiez miec pod noga czy reką równa powierzchnię a nie potykac sie na płytkach. gdybym mia polozyc płytki 60x60 z fuga 6 to nie mialbym sie po co pojawiac u Malzy swej. ja swoje bedę kładł mimo formatu 60x60 z fuga 2mm Jakieś dziwne. Rektyfikacja nie tylko poprawia kąty. Obejrzy tabelę NG. Tam masz tolerancje dla kalibrów, a dla rektyfikowanych - jeden konkretny wymiar. Ja mam 3mm. Dla innych przy okazji powiedzmy, że są odpowiednie typ fug w zależności od szerokości. Jak weźmie się wzornik, to tabelka kolorów zawiera informacje, czy są fugi 1-3mm, 2-5, 5-15mm, czy jest silikon, czy jest epoksydowa, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.05.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Wojgoc, a masz podłogówkę? co do fug - rozumiem zastrzeżenia Twojej żony tak, na całości zarówno parter jak i poddasze, tylko, że elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 05.05.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 po czym wylewkarz Ci powie, ze jesli nie zrobi jej w miejscu wskazanym przez Niego to nie udziela gwarancji. ja mialem projekt podlog i wylewkarz "wyprostowal " wizje architekta. Kurcze, o tym nie pomyslalam :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.05.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 przetarg wygrany? Czekam na akceptację wniosku, a raczej 2 wniosków (2 przetargi prawie identyczne). Dostałem jednak nowe RFI. Nie w kij dmuchał, a 5 dni na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.05.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 po czym wylewkarz Ci powie, ze jesli nie zrobi jej w miejscu wskazanym przez Niego to nie udziela gwarancji. ja mialem projekt podlog i wylewkarz "wyprostowal " wizje architekta. Architekci bywają teoretykami. Pole musi mieć odpowiednie proporcje i wypadać na krawędziach wypukłych jeżeli takie są. Jeżeli tak będą dostosowane - wylewkarz nie powinien się burzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okrutna 05.05.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 W oryginale sam miałem fundamenty na działce, ale sprzedałem ją, bo kupiłem ciut większą. Temat częściowo badałem. Jak fundamenty nie powstały wg Twojego projektu to na niewiele się zdadzą. Możliwości masz 2: postawić dom na płycie lub zrobić przecinki w miejscu gdzie stare fundamenty kolidują z Twoim projektem. Nie wiem tylko czy to, że to jakaś szeregówka nie popsuje sprawy. Co do płyty, to poczytaj o np. o systemach Legalett. Oczywiście nie musi to być dokładnie to, bo akurat ten typ to płyta grzewcza. Chodzi generalnie o budowanie bez fundamentów. Na przykład domek parterowy stawiany na piasku spokojnie może nie mieć fundamentów. U Ciebie funkcję podpory (normalnie robią to fundamenty) przejęły by płyta podparta starymi fundamentami. Niewiele jednak Ci pomożemy. Dobry architekt, a jeszcze lepiej konstruktor jest tu niezbędny. Dzięki za odpowiedź, też wydaje mi się że musi to ocenić ekspert tylko właśnie tu zwracam się do was z zapytaniem czy możecie kogoś polecić Co do tych fundamentów to jeśli sie jeszcze nadają to chcemy je wykorzystać tak jak są także a projekt który wtedy był zaadaptować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.05.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 frankai,co rozumiesz przez wypukle krawędzie?u mnie jest otwarta przestrzeń ok 80m2 i przejście po łuku z plytek na deskę, więc gdzie mam szukać tych krawedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 05.05.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 O tez masz pieciolatke Za rok do pierwszej klasy... to mnie przeraża, moja córka jest z ostatnich dni w roku i będzie miała 5,5 roku i musi iść do szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.05.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Dzięki za odpowiedź, też wydaje mi się że musi to ocenić ekspert tylko właśnie tu zwracam się do was z zapytaniem czy możecie kogoś polecić Co do tych fundamentów to jeśli sie jeszcze nadają to chcemy je wykorzystać tak jak są także a projekt który wtedy był zaadaptować Mojego architekta bym Ci polecił (wyjaśniał mi kwestie tych starych fundamentów), ale on się przerzucił na baseny. Konstruktora to z kolei bym odradzał. No i ja buduję się w Ostrowie. Jeżeli projekt zostaje, to nie pozostaje nic innego jak zrobić odkrywki - dokopać się aż pod ławę, żeby ocenić stan betonu i podsypki. Dla pewności zrobiłbym w 3 miejscach. Co do murów fundamentowych (jak rozumiem te są nierówne), to czy one są wylewane czy murowane. Jeżeli są nierówne i spękane to tak czy owak częściowa rozbiórka, ale znowu - trudno coś radzić na odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.05.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 to mnie przeraża, moja córka jest z ostatnich dni w roku i będzie miała 5,5 roku i musi iść do szkoły mam to samo. mój nunuś z 28 grudnia - jak go sobie wyobrażę w szkolnej ławie 1 września 2012 to mi się słabo robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 05.05.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 mój nunuś z 28 grudnia - jak go sobie wyobrażę w szkolnej ławie 1 września 2012 to mi się słabo robi. Moja szczesliwie z konca lutego. Wspolczuje Waszym maluszkom... Moja starsza jest z konca grudnia i tez troche trwalo, zanim sie emocjonalnie przystosowala do szkoly. A miala wtedy troche ponad 6.5 roku. Wyobraz sobie przyszlego pierwszoklasiste urodzonego na poczatku stycznia 2005. Miedzy nimi bedzie prawie 2 lata roznicy! U nas w szkole zapowiedzieli, ze nie beda dzielic klas pierwszych rocznikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okrutna 05.05.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Mojego architekta bym Ci polecił (wyjaśniał mi kwestie tych starych fundamentów), ale on się przerzucił na baseny. Konstruktora to z kolei bym odradzał. No i ja buduję się w Ostrowie. Jeżeli projekt zostaje, to nie pozostaje nic innego jak zrobić odkrywki - dokopać się aż pod ławę, żeby ocenić stan betonu i podsypki. Dla pewności zrobiłbym w 3 miejscach. Co do murów fundamentowych (jak rozumiem te są nierówne), to czy one są wylewane czy murowane. Jeżeli są nierówne i spękane to tak czy owak częściowa rozbiórka, ale znowu - trudno coś radzić na odległość. W części jest zrobiona piwnica wiec widać jak wyglądaja. A wyglądają tak: http://forum.muratordom.pl/blog.php?150997-okrutna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 05.05.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 to mnie przeraża, moja córka jest z ostatnich dni w roku i będzie miała 5,5 roku i musi iść do szkoły taaa, mój synek idzie do szkoły od września - bo zerówki nie będzie w przedszkolu. 4 lata i 8 miesięcy. Będzie najmłodszy, bo jeszcze z Sylwestra jest. Gosia, a Wy kiedy zaczynaliście? przeprojektowanie dachu może się wiązać z nowymi decyzjami administarcyjnymi - projekt uzupełniajacy itp, itd. sufit Ci nie popeka jak zrobisz go prawidłowo a nie na chybcika i lany strop tez nie pomoże jak Ci dom osiądzie. nikt nie mówi o skrajności - albo buduje w pół roku albo kilka lat. po prostu po lawach trzeba było zrobić 7-10dni przerwy, tak samo po wieńcu. stropie. drewna na więżbę wysezonowanego w Polsce nie kupisz i nie wierz jak Ci ktos taka oferuje. i nikt nie dorabia ideologii do faktów. Rozumiem, że nie masz zwyczaju zbaczac z obranej scieżki, co postanowisz i załozysz tak ma być, ale - MY NIE JESTESMY TWOIMI WROGAMI!!!wiem, wiem Dach to niewiadoma, generalnie projekt jest sp..., ale na razie architekt vel kierbud myśli, co z tym począć. A przerwy po ławach i płycie przecież miałam. I wbrew pozorom nie jestem hurraoptymistycznie nastawiona do ich skracania. Zmieniając temat na matę pod krzesło na kółkach. Jest zbędna, jeśli kupi się krzesło/fotel obrotowy z kółkami do powierzchni twardych. Nie trzeba żadnych mat, a podłoga się w ogóle nie niszczy. No i uff, jak to dobrze, że mam rozrysowane płytki w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.05.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Dach to niewiadoma, generalnie projekt jest sp..., ale na razie architekt vel kierbud myśli, co z tym począć. tu wg mnie najwiecej do powiedzenia ma konstruktor, bo to On przelicza poszczególne elementy dachu, przekroje krokwii, ich rozstaw. a na czym polega spapranie projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.05.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 a wersja lazienki z odplywem liniowym tez przerabialeś? Nie. Żona nie chciała brodzika z płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubeczek 05.05.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Czy ktoś może polecić mi dobre miejsce na kupowanie stali ?Potrzebuje tego teraz około 2 ton, pręty zbrojeniowe różnych przekrojów, w miarę szybko. Acha - szukam jeszcze projektanta, co by mi zrobił projekt wiązarów dachowych i stropu monolitycznego - ktoś kogoś może polecić / dać kontakt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.05.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 W części jest zrobiona piwnica wiec widać jak wyglądaja. A wyglądają tak: http://forum.muratordom.pl/blog.php?150997-okrutna nie wygląda to dobrze - byłbym tu bardziej pesymistą niz optymistą, nad ewentualnym podpiwniczeniem moooocno bym się zastanowił - koszty moga byc niewspólmierne. jak dla mnie to udzial w 1/3 dzialki jest niewart tego całego wysiłku, który Was czeka. A już z pewnością nie będzie doceniony przez pozostałych wspólmieszkańców, na co dzień przebywających daleko od budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.05.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Nie. Żona nie chciała brodzika z płytek. może byc z mozaiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 05.05.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 tu wg mnie najwiecej do powiedzenia ma konstruktor, bo to On przelicza poszczególne elementy dachu, przekroje krokwii, ich rozstaw. a na czym polega spapranie projektu? brak usztywnienia całej konstrukcji. Niby są wiązary, ale z krokwi jak po byku, o wymiarach większych niż standardowe (przypomnę, mam maleńką parterówkę z prawie płaskim dachem), na każdym wiązarze 80 gwoździ plus mnóstwo stali, a z drugiej strony żadnego wzmocnienia poprzecznego. No i usztywnienie pionowe słabe i coś tam z kalenicą. Generalnie pomieszanie z poplątaniem. Stanęło na tym, że czekam na cenę tradycyjnego wiązara, więźbę prefabrykowaną mam wycenioną... i trzeba będzie coś zdecydować, w lewo lub prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.05.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Acha - szukam jeszcze projektanta, co by mi zrobił projekt wiązarów dachowych i stropu monolitycznego - ktoś kogoś może polecić / dać kontakt ? Jeżeli chodzi o wiązary, to grzebnij i poszukaj "Wiązary Burkietowicz" w Odolanowie. Firma z tradycjami. U nich zamawiałem swoją więźbę. Weszli kilka lat temu w wiązary i widziałem, że mają kilku ludków, którzy to przeliczają. Byłem tam w piątek po 2 krokwie i junior mnie nie poznał (mówił mi na "pan"), ale obsłużył solidnie nawet z dupperelą (wziąłem na ten podest do mocowania lampy 2 krokwie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts