Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, o co chodzi z tą dylatacją?

Fuga powinna wypasc na tym 'kontrolowanym peknieciu' wylewki. Czyli wylewkarz ma tak zaplanowac dylatacje, zeby nie rzucala sie w oczy. Nie pamietam, ile m2 moze byc bez tego pekniecia. Najtrudniej jest na duzych, otwartych przestrzeniach.

Ja tez juz wysiadam z ta budowa...

:stirthepot: :bash: Musialam wstawic, bo dziecko prosilo...

Czyli wylewkarz ma tak zaplanowac dylatacje, zeby nie rzucala sie w oczy. Nie pamietam, ile m2 moze byc bez tego pekniecia. Najtrudniej jest na duzych, otwartych przestrzeniach.

Jest kilka zasad robienia dylatacji.

Pierwsza: pola zbliżone do kwadratu, max 1:2 (szer:dł)

Druga: pole nie większe niż ... {nie pamiętam, ale i tak przy podłogówce pewnie to jakieś 15 m2}

Trzecia: najtrudniej zrobić gdy pomieszczenie ma nieregularne kształty (np. moje zwichrowane "U").

Ja tez juz wysiadam z ta budowa...

O - i tu jest kolejny plus długiego budowania. Jak byłem wykończony wykańczaniem, to nic nie robiłem na budowie :cool:

robię z kafli 60x60. problem tylko w tym, że dlugość odpływu to 63cm, więc trzeba zmienic koncepcję ułożenia plytek lub poszukac innego odpływu liniowego.

Że co - że nie idzie skrócić? Że nie idzie połączyć 2 szt?

Na marginesie - brodzik z płytek a pod spodem podłogówka - miodzio :) No ale ślubna wolała płytki brodzik, więc ma takowy. W takim przypadku trzeba pamiętać o zagłębieniu syfonu (to dla tych co szpadla nie wbijają, a bawią się w porucznika Borewicza czy innego wypytywacza)

taaa, mój synek idzie do szkoły od września - bo zerówki nie będzie w przedszkolu. 4 lata i 8 miesięcy. Będzie najmłodszy, bo jeszcze z Sylwestra jest.

no coś Ty, u mnie w przedszkolu nie przyjmują teraz maluchów, bo jest obowiązek przedszkolny dla pięciolatków i żadnego nie mogą nie przyjąć. ja bym to na Twoim miejscu sprawdziła, bo szkoda Piotrusia.

Że co - że nie idzie skrócić? Że nie idzie połączyć 2 szt?

Na marginesie - brodzik z płytek a pod spodem podłogówka - miodzio :) No ale ślubna wolała płytki brodzik, więc ma takowy. W takim przypadku trzeba pamiętać o zagłębieniu syfonu (to dla tych co szpadla nie wbijają, a bawią się w porucznika Borewicza czy innego wypytywacza)

ale pod brodzikiem, wanną nie robi sie podlogówki

robię z kafli 60x60. problem tylko w tym, że dlugość odpływu to 63cm, więc trzeba zmienic koncepcję ułożenia plytek lub poszukac innego odpływu liniowego.

a jakiegoś dekoracyjnego paseczka nie można dodać na te 3 cm? nie wiem, jak to tam sobie planujesz, ale czasami jakiś metaliczny albo brokatowy element w odpowiednim miejscu może dobrze robić wizualnie - nawet kontrastowy.

wylewki chlopaki robia do 200m2 na dzień, ale tynków dobrze zrobionych w 2tyg. jakoś nie wyobrazam sobie.

Twoje chłopaki powiedzieli mi właśnie 2 tygodnie ;)

widac Panie zdążyły sie juz dobrze poznać....

bo my fajne jesteśmy, polecam ;)

zawsze mi sie wydawało, że od więźby Burkietowicza droższe są tylko schody Marchewki, a tu niespodzianka:eek:- kto jest droższy od Burkietowicza?

ooo, sporo. Inter-Lers, HANTVERKARPOOLEN, Magbos.

z daszkami masz jazdę z pokryciem (tytan cynk wersus papa sbs?) czy jeszcze coś ponadto?

Sposób montowania krokiewek do stropu, spadki, brak detali dachu bezokapowego. No i oczywiście zero pomysłu na zadaszenie tarasu. Spytałam, jak zrobić, i dostałam odpowiedź, że "to powinno być zrobione systemowo". Kę?

A z przedszkolem niestety sprawa pewna. Sęk w tym, że gmina dostaje subwencję oświatową na ucznia, ale na przedszkolaka - nie. A zatem nasza gmina wymyśliła, że przerzuci wszystkie możliwe dzieci do szkoły. I pięciolatków w przedszkolu nie będzie i to też już pewne, bo syn sąsiadów chodzi do tego przedszkola. Słowem - będzie zerówkowiczów bardzo dużo, bo 3 lub 4 klasy. To, co fajne, że mają absolutnie rewelacyjne place zabaw, osobny budynek na terenie szkoły, i wszystko wygląda jak normalne przedszkole. Płatne też zresztą tak samo.

kafelkarz musi sie dopasować do dylatacji nie posadzkarz do kafelek ;)

posadzkarz robi dylatacje wdłg "znajomości zasad pękania" wylewek.

Podałem 3 reguły robienia dylatacji. Tylko jedna z nich wskazuje na konkretne miejsce dylatacji. W pozostałych nie robi żadnej różnicy, czy dylatacja będzie 30cm w prawo czy w lewo. Jeżeli są jakieś reguły które pominąłem, to poproszę o konkrety.

Z ciekawostek - istnieje modułowe podejście do projektowania domów. Zakłada się, że używa się standardowych wymiarów okien i standardowych rozmiarów płytek. Wielkość pomieszczeń i położenie otworów, dopasowuje się do rozmiaru płytek (np. 60x60). Robi się to zwykle przy kompleksowym projektowaniu domu - architektonicznym i wnętrzarskim.

Madeleine, jeśli chodzi o detale dachu bezokapowego to niestety miałam przyjemność to przerabiać. Kiedyś obiecałam, że wkleję rysunki, ale w końcu zapomniałam. Postaram się zrobić w poniedziałek skan i wrzucę na forum te rysunki, które pozbierałam. Wybieram się do naszej architektki bo mam problem z tynkiem właśnie przy okapie (wykonawca twierdzi, że odpadnie, bo drzewo pracuje) i po spotkaniu z instalatorem okazało się, ze rura do kozy musi być przymocowana gdzieś po drodze. Stoję przed rewolucyjnymi pytaniami - czy w ogóle potrzebujemy/chcemy kominek i czy nie wpakować go w róg w salonie. Wtedy z rurą wyjdziemy od razu na zewnątrz.

Co do dotacji do przedszkolaków - u nas jest to samo. Są tylko oddziały przedszkolne przy szkołach i jedno prywatne z dotacjami od Gminy. W prywatnym są już miejsca zapełnione. Pani dość niechętnie ze mną rozmawiała, więc podejrzewam, że na liście są dzieci spoza Gminy, a jeśli bierze dotacje to podobno pierwszeństwo mają te z Gminy.