wojgoc 05.05.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Wszędzie mam 4-stronnie strugane, tylko różnica w impregnacji. No i Burkietowicz wypadł całkiem tanio na tle konkurencji. zawsze mi sie wydawało, że od więźby Burkietowicza droższe są tylko schody Marchewki, a tu niespodzianka:eek:- kto jest droższy od Burkietowicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 05.05.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Słuchajcie, o co chodzi z tą dylatacją? Fuga powinna wypasc na tym 'kontrolowanym peknieciu' wylewki. Czyli wylewkarz ma tak zaplanowac dylatacje, zeby nie rzucala sie w oczy. Nie pamietam, ile m2 moze byc bez tego pekniecia. Najtrudniej jest na duzych, otwartych przestrzeniach. Ja tez juz wysiadam z ta budowa... Musialam wstawic, bo dziecko prosilo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.05.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Czyli wylewkarz ma tak zaplanowac dylatacje, zeby nie rzucala sie w oczy. Nie pamietam, ile m2 moze byc bez tego pekniecia. Najtrudniej jest na duzych, otwartych przestrzeniach. Jest kilka zasad robienia dylatacji. Pierwsza: pola zbliżone do kwadratu, max 1:2 (szer:dł) Druga: pole nie większe niż ... {nie pamiętam, ale i tak przy podłogówce pewnie to jakieś 15 m2} Trzecia: najtrudniej zrobić gdy pomieszczenie ma nieregularne kształty (np. moje zwichrowane "U"). Ja tez juz wysiadam z ta budowa... O - i tu jest kolejny plus długiego budowania. Jak byłem wykończony wykańczaniem, to nic nie robiłem na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.05.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 robię z kafli 60x60. problem tylko w tym, że dlugość odpływu to 63cm, więc trzeba zmienic koncepcję ułożenia plytek lub poszukac innego odpływu liniowego. Że co - że nie idzie skrócić? Że nie idzie połączyć 2 szt? Na marginesie - brodzik z płytek a pod spodem podłogówka - miodzio No ale ślubna wolała płytki brodzik, więc ma takowy. W takim przypadku trzeba pamiętać o zagłębieniu syfonu (to dla tych co szpadla nie wbijają, a bawią się w porucznika Borewicza czy innego wypytywacza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.05.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 taaa, mój synek idzie do szkoły od września - bo zerówki nie będzie w przedszkolu. 4 lata i 8 miesięcy. Będzie najmłodszy, bo jeszcze z Sylwestra jest. no coś Ty, u mnie w przedszkolu nie przyjmują teraz maluchów, bo jest obowiązek przedszkolny dla pięciolatków i żadnego nie mogą nie przyjąć. ja bym to na Twoim miejscu sprawdziła, bo szkoda Piotrusia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.05.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 suszenie zanurzeniowe. . I jeszcze mam płaskie daszki i też są sp... . ooo jaka fajna technologia jak ja się w czymś zanurzam, to zazwyczaj jestem potem mokra, a nie wysuszona z daszkami masz jazdę z pokryciem (tytan cynk wersus papa sbs?) czy jeszcze coś ponadto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.05.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Że co - że nie idzie skrócić? Że nie idzie połączyć 2 szt? Na marginesie - brodzik z płytek a pod spodem podłogówka - miodzio No ale ślubna wolała płytki brodzik, więc ma takowy. W takim przypadku trzeba pamiętać o zagłębieniu syfonu (to dla tych co szpadla nie wbijają, a bawią się w porucznika Borewicza czy innego wypytywacza) ale pod brodzikiem, wanną nie robi sie podlogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.05.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 no coś Ty, u mnie w przedszkolu nie przyjmują teraz maluchów, bo jest obowiązek przedszkolny dla pięciolatków i żadnego nie mogą nie przyjąć. ja bym to na Twoim miejscu sprawdziła, bo szkoda Piotrusia. widac Panie zdążyły sie juz dobrze poznać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.05.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 robię z kafli 60x60. problem tylko w tym, że dlugość odpływu to 63cm, więc trzeba zmienic koncepcję ułożenia plytek lub poszukac innego odpływu liniowego. a jakiegoś dekoracyjnego paseczka nie można dodać na te 3 cm? nie wiem, jak to tam sobie planujesz, ale czasami jakiś metaliczny albo brokatowy element w odpowiednim miejscu może dobrze robić wizualnie - nawet kontrastowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.05.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 a jakiegoś dekoracyjnego paseczka nie można dodać na te 3 cm? nie wiem, jak to tam sobie planujesz, ale czasami jakiś metaliczny albo brokatowy element w odpowiednim miejscu może dobrze robić wizualnie - nawet kontrastowy. damy rade, kafli wymieniac nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.05.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Spirea, to o dylatacjach z cyferkami: http://www.e-instalacje.pl/a/3712,dylatacje-w-ogrzewaniu-podlogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.05.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 widac Panie zdążyły sie juz dobrze poznać.... czyżbym wyczuwała nutkę zazdrości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.05.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 czyżbym wyczuwała nutkę zazdrości? nie, ale to fajne jak sie ludzie poznaja dzieki grupie - oby nadluzej i bezkonfliktowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.05.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 my póki co wirtualnie, ale chwilami dość intensywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 05.05.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 kafelkarz musi sie dopasować do dylatacji nie posadzkarz do kafelek posadzkarz robi dylatacje wdłg "znajomości zasad pękania" wylewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 05.05.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 wylewki chlopaki robia do 200m2 na dzień, ale tynków dobrze zrobionych w 2tyg. jakoś nie wyobrazam sobie. Twoje chłopaki powiedzieli mi właśnie 2 tygodnie widac Panie zdążyły sie juz dobrze poznać.... bo my fajne jesteśmy, polecam zawsze mi sie wydawało, że od więźby Burkietowicza droższe są tylko schody Marchewki, a tu niespodzianka:eek:- kto jest droższy od Burkietowicza? ooo, sporo. Inter-Lers, HANTVERKARPOOLEN, Magbos. z daszkami masz jazdę z pokryciem (tytan cynk wersus papa sbs?) czy jeszcze coś ponadto? Sposób montowania krokiewek do stropu, spadki, brak detali dachu bezokapowego. No i oczywiście zero pomysłu na zadaszenie tarasu. Spytałam, jak zrobić, i dostałam odpowiedź, że "to powinno być zrobione systemowo". Kę? A z przedszkolem niestety sprawa pewna. Sęk w tym, że gmina dostaje subwencję oświatową na ucznia, ale na przedszkolaka - nie. A zatem nasza gmina wymyśliła, że przerzuci wszystkie możliwe dzieci do szkoły. I pięciolatków w przedszkolu nie będzie i to też już pewne, bo syn sąsiadów chodzi do tego przedszkola. Słowem - będzie zerówkowiczów bardzo dużo, bo 3 lub 4 klasy. To, co fajne, że mają absolutnie rewelacyjne place zabaw, osobny budynek na terenie szkoły, i wszystko wygląda jak normalne przedszkole. Płatne też zresztą tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.05.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 kafelkarz musi sie dopasować do dylatacji nie posadzkarz do kafelek posadzkarz robi dylatacje wdłg "znajomości zasad pękania" wylewek. Podałem 3 reguły robienia dylatacji. Tylko jedna z nich wskazuje na konkretne miejsce dylatacji. W pozostałych nie robi żadnej różnicy, czy dylatacja będzie 30cm w prawo czy w lewo. Jeżeli są jakieś reguły które pominąłem, to poproszę o konkrety. Z ciekawostek - istnieje modułowe podejście do projektowania domów. Zakłada się, że używa się standardowych wymiarów okien i standardowych rozmiarów płytek. Wielkość pomieszczeń i położenie otworów, dopasowuje się do rozmiaru płytek (np. 60x60). Robi się to zwykle przy kompleksowym projektowaniu domu - architektonicznym i wnętrzarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry1982 05.05.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Witam,Poszukiwani godni polecenia i sprawdzeni:- stolarz od kuchni - gotowy projekt- stolarz od schodów- człowiek realizacji łazienek według projektu (stelaże z regipsów, płytki itp.) Będę wdzięczny za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry1982 05.05.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 05.05.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Madeleine, jeśli chodzi o detale dachu bezokapowego to niestety miałam przyjemność to przerabiać. Kiedyś obiecałam, że wkleję rysunki, ale w końcu zapomniałam. Postaram się zrobić w poniedziałek skan i wrzucę na forum te rysunki, które pozbierałam. Wybieram się do naszej architektki bo mam problem z tynkiem właśnie przy okapie (wykonawca twierdzi, że odpadnie, bo drzewo pracuje) i po spotkaniu z instalatorem okazało się, ze rura do kozy musi być przymocowana gdzieś po drodze. Stoję przed rewolucyjnymi pytaniami - czy w ogóle potrzebujemy/chcemy kominek i czy nie wpakować go w róg w salonie. Wtedy z rurą wyjdziemy od razu na zewnątrz. Co do dotacji do przedszkolaków - u nas jest to samo. Są tylko oddziały przedszkolne przy szkołach i jedno prywatne z dotacjami od Gminy. W prywatnym są już miejsca zapełnione. Pani dość niechętnie ze mną rozmawiała, więc podejrzewam, że na liście są dzieci spoza Gminy, a jeśli bierze dotacje to podobno pierwszeństwo mają te z Gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts