Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

ale pod brodzikiem, wanną nie robi sie podlogówki

Pod brodzikiem nie. Pisząc "brodzik z płytek" miałem na myśli prysznic bez brodzika, tylko albo wydzieloną powierzchnię (bezprogowo), albo lekkie zagłębienie wykonane z płytek. W takim wypadku nie widzę żadnych przeciwwskazań.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Pod brodzikiem nie. Pisząc "brodzik z płytek" miałem na myśli prysznic bez brodzika, tylko albo wydzieloną powierzchnię (bezprogowo), albo lekkie zagłębienie wykonane z płytek. W takim wypadku nie widzę żadnych przeciwwskazań.

mimo to, że będzie prysznic bez brodzika tzw. bezprogowy to ogrzewania pod nim nie robilem

Frankai twój posadzkarz dopasowywał dylatacje do nieistniejących płytek?I Ty ich po drodze nie zmieniłeś?:)

Mój instalator nie zapytał mnie jakie planuję płytki i zrobił dylatację w miejscu, które bynajmniej - moim skromym zdaniem się do tego nie nadawało. Moją czujność uśpili tym, że wszystkie inne wcześniejsze rzeczy robili wzorowo. Nie marudzili, przychodzili na czas. Jak trzeba było coś nagle zrobić, to się pojawiali. Gdyby nie uśpiona czujność - pilnowałbym jak każdej innej ekipy i pytał "dlaczego tak". Może w którymś momencie wpadli by na pomysł, żeby zapytać o płytki. Tak jak ocenili i doradzili, że grzejnik w wiatrołapie jest zbędny, że grzejnik w jadalni jest zbędny, bo podłogówka wystarczy do ogrzania, itd. Gdyby takie pytanie padło, to od razu bym odpowiedział: 60 x 60. Nie podałbym producenta czy koloru, ale wymiar była dla nas oczywisty - największe z popularnych. Oni wszak robią to na co dzień i spotykają swoich inwestorów po fakcie. Gdyby nie totalna wtopa z dylatacją, mieliby moją szczerą rekomendację. Trudno jednak mi teraz zrzucać 100% odpowiedzialności na nich, skoro widziałem co robią i mogłem powiedzieć - ma być dokładnie jak w projekcie (z 2 zbędnymi grzejnikami psującymi estetykę i funkcjonalność wnętrza).

Na Twoje jednak pytanie odpowiedź brzmi: jeżeli miałbym taką czujność na etapie rozkładania podłogówki, jaką zwykle miałem, to instalatorzy kładliby podłogówkę i robili dylatację zgodnie z moimi nieistniejącymi :p płytkami, a wylewkarz lałby beton tak jak włożona była pianka.

Witam,

Poszukiwani godni polecenia i sprawdzeni:

- stolarz od kuchni - gotowy projekt

- stolarz od schodów

- człowiek realizacji łazienek według projektu (stelaże z regipsów, płytki itp.)

Będę wdzięczny za namiary

Looknij tu: http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=3059

Polecałam akurat moich stolarzy..

mimo to, że będzie prysznic bez brodzika tzw. bezprogowy to ogrzewania pod nim nie robilem

No to żałuj. Woda pewnie nagrzeje Ci płytki, ale dopiero po chwili, a tak wchodziłbyś od razu na cieplutką powierzchnię. U mnie małża uparła się na brodzik i nie miałem wyjścia.

Witajcie,

w długi weekend zjechaliśmy wreszcie do Sulistrowic, by ruszać z naszą budową, a tu przywitała nas taka zima :) Normalnie przystanek Alaska, 10 cm śniegu, prądu niet, zimno jak diabli... Ale za to prognoza na weekend cudna, a w dodatku jutro ma się na naszej działce pojawić pan koparkowy celem ściągnięcia humusu... Przypominacie sobie jak to było? :) Te emocje, ach...

Potrzebuję pilnie kupić jakiś używany garaż/blaszak na budowę. Ktoś ma może na sprzedaż ewentualnie wie, gdzie takie cudo można nabyć? Będę wdzięczna za namiary.

No to żałuj. Woda pewnie nagrzeje Ci płytki, ale dopiero po chwili, a tak wchodziłbyś od razu na cieplutką powierzchnię. U mnie małża uparła się na brodzik i nie miałem wyjścia.

ja mam elektryczne ogrzewanie i byc może są jakies przepisy zabraniające - w każdym bądź razie od poczatku kladzenia instalacji, mimo ż wiadomo bylo jaki bedzie prysznic i gdzie, kabli grzewczych tam nie projektowano.

Sposób montowania krokiewek do stropu, spadki, brak detali dachu bezokapowego. No i oczywiście zero pomysłu na zadaszenie tarasu. Spytałam, jak zrobić, i dostałam odpowiedź, że "to powinno być zrobione systemowo". Kę?

A z przedszkolem niestety sprawa pewna. Sęk w tym, że gmina dostaje subwencję oświatową na ucznia, ale na przedszkolaka - nie. A zatem nasza gmina wymyśliła, że przerzuci wszystkie możliwe dzieci do szkoły. I pięciolatków w przedszkolu nie będzie i to też już pewne, bo syn sąsiadów chodzi do tego przedszkola. Słowem - będzie zerówkowiczów bardzo dużo, bo 3 lub 4 klasy. To, co fajne, że mają absolutnie rewelacyjne place zabaw, osobny budynek na terenie szkoły, i wszystko wygląda jak normalne przedszkole. Płatne też zresztą tak samo.

No to u nas na stropodachu też były wyrysowane płyty osb bez żadnego sposobu montażu - chyba na ślinę przyklejone :confused: i tylko jeden rysunek wyjścia rynny przez ścianę attykową nad płaskim garażem, a poza tym żadnych detali. Magik zapowiedział, że zrobi mi zestawienie braków w projekcie i coś mi się widzi, że wiele pozycji na tej liści byłoby na temat dachu (bo że listę dostanę, to śmiem wątpić) - na reakcję na listę pewnie nie ma co liczyć, więc mam nadzieję, że wykonawcy będą rozumni :(

btw, sprytną masz tę gminę - bierze subwencje na uczniów, więc przedszkolaków posyła do szkoły i jeszcze rodziców za to kasuje? zmyślnie.

Madeleine, jeśli chodzi o detale dachu bezokapowego to niestety miałam przyjemność to przerabiać. Kiedyś obiecałam, że wkleję rysunki, ale w końcu zapomniałam. Postaram się zrobić w poniedziałek skan i wrzucę na forum te rysunki, które pozbierałam. Wybieram się do naszej architektki bo mam problem z tynkiem właśnie przy okapie (wykonawca twierdzi, że odpadnie, bo drzewo pracuje) i po spotkaniu z instalatorem okazało się, ze rura do kozy musi być przymocowana gdzieś po drodze. Stoję przed rewolucyjnymi pytaniami - czy w ogóle potrzebujemy/chcemy kominek i czy nie wpakować go w róg w salonie. Wtedy z rurą wyjdziemy od razu na zewnątrz. .

Spireo, też czekam na Twoje rysunki i zdjęcia :) przed nami ten sam bój (a oprócz domu Olgasieniunieczki i Twój był dla nas inspiracją, więc zamierzamy skopiować to i owo :))

Witajcie,

w długi weekend zjechaliśmy wreszcie do Sulistrowic, by ruszać z naszą budową, a tu przywitała nas taka zima :) Normalnie przystanek Alaska, 10 cm śniegu, prądu niet, zimno jak diabli... Ale za to prognoza na weekend cudna, a w dodatku jutro ma się na naszej działce pojawić pan koparkowy celem ściągnięcia humusu... Przypominacie sobie jak to było? :) Te emocje, ach...

Moana, ja to mam jeszcze przed sobą! ach, jakże Ci zazdroszczę :) ale jeszcze muszę się uzbroić w cierpliwość na kilka tygodni :)

btw, sprytną masz tę gminę - bierze subwencje na uczniów, więc przedszkolaków posyła do szkoły i jeszcze rodziców za to kasuje? zmyślnie.

jak przyjdzie zwrócić subwencję z odsetkami to inaczej bedą myslec w gminie. a branie subwencji na osoby nie zameldowane w gminie smierdzi prokuratorem.