wojgoc 06.05.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Tez mam awersje do gazu i nie mam go w domu Czyli zadnego kotla tez nie masz? nie mam:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.05.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 a policzyłeś mniej wiecej jakie będziesz mieć rachunki za ogrzewaniem prądem? bo w sumie pc to też ogrzewanie na prąd, tylko 1) podobno mniejsze, 2) a koszty instalacji duuużo większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 06.05.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 a policzyłeś mniej wiecej jakie będziesz mieć rachunki za ogrzewaniem prądem? bo w sumie pc to też ogrzewanie na prąd, tylko 1) podobno mniejsze, 2) a koszty instalacji duuużo większe. Mnie chodzilo przede wszystkim o to, ze Wojgoc ma podlogowke elektryczna, a my wodna. To mnie zaintrygowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.05.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 a ja myślałam o ogrzewaniu elektrycznym, ale nie wiem, czy w domu niepasywnym to się opłaca. poza tym chciałam mieć dom bez komina, ale mąż się upiera, że musi być kominek na wypadek jakiejś strasznej awarii, więc będzie rura nad dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 06.05.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 a ja myślałam o ogrzewaniu elektrycznym I w koncu na czym stanelo? Podlogowka elektryczna wydaje sie byc calkiem sensownym rozwiazaniem. W przeciwienstwie do convectorow - mamy obecnie to dziadostwo na poddaszu i zdecydowanie nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 06.05.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 a policzyłeś mniej wiecej jakie będziesz mieć rachunki za ogrzewaniem prądem? bo w sumie pc to też ogrzewanie na prąd, tylko 1) podobno mniejsze, 2) a koszty instalacji duuużo większe. nie policzylem bo nie było do czego porównywać, nie mam u siiebie PC bo cena instalacji na moją chatę mnie zabijała, bede mial za to PC do c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 06.05.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 a ja myślałam o ogrzewaniu elektrycznym, ale nie wiem, czy w domu niepasywnym to się opłaca. poza tym chciałam mieć dom bez komina, ale mąż się upiera, że musi być kominek na wypadek jakiejś strasznej awarii, więc będzie rura nad dachem ja mam kominek z plaszczem wodnym podlączony do murowanego komina i żadna rura z niego nie wystaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.05.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 u nas stanęło na pc i podlogówce wodnej; zamiast tradycyjnego kominka będzie nowoczesna koza z rurą dwupłaszczową zamiast murowanego komina nad dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.05.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Wojgoc, jaki masz metraż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 06.05.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 jakis link do tej nowoczesnej kozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.05.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 mamy upatrzone takie: http://www.westfire.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 06.05.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 mamy upatrzone takie: http://www.westfire.pl/ niektóre w cenie mojego kominka, ja mam taki http://kominki.istore.pl/pl,product,1792957,edilkamin,aquatondo,22,kominek,z,plaszczem,wodnym,szyba,prosta,24kw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 06.05.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Wojgoc, jaki masz metraż? troszkę więcej jak Ty:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.05.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 fakt, ciut akurat żeby zmieścić taki kominek z płaszczem i jeszcze w obudowie u mnie obszar jadalniano-salonowy to raptem niecałe 40 metrów, więc wolę maluśką kozuchnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 06.05.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Frankai wrócę do tych dylatacji bo to ważne dla tych co budują. Nie każdy ma czas i ochotę pilnować wszystkiego na budowie, więc na co trzeba zwracać uwagę przy dylatacji to moim zdaniem:kiedy nie ma podłogówki- posadzkarz - owszem mozna mu powiedzieć jak będą szły kafle ale i tak powienien zrobić dylatacje głównie wdłg sztuki budowlanej a nie naszych kafli, choć można to mniej więcej zgrać- kafelkarz powinien te dylatacje powtórzyć i dostosować się kaflami (mówimy o mm - przy braku podłogówki często kładziemy kafle z minimalnym odstępem)kiedy jest podłogówka- posadzkarz powinien zobaczyć nasz projekt podłogówki - również pod kątem pętli i sekcji rur i wykonać dylatacje wdłg sztuki budowlanej uwzględniając podłogówkę- kafelkarz MUSI te dylatacje potwórzyć Ktoś się pytał o fugę epoksydową. Mam takową (Mapei) i nie polecam. Wcale nie jest łatwiejsza do czyszczenia (a wręcz odwrotnie), jest droższa w zakupie i megabeznadziejna w kładzeniu. Ja położyłam ja sama bo nie mogłam patrzeć jak robił to kafelkarz - a nie wszyscy to potrafią. Teraz bym jej nie położyła w życiu. W dodatku jak mówi Frankai pękł mi kafel zamiast fugi. Mam ją tez w brodziku i ciężko się to myje. Fuga epoksydowa może dobra jest do basenu, ale brodziki i ogólnie łazienki można sobie podarować. Wojgoc z ciekawości - kominek z płaszczem jest po to żeby nie płacić dużych rachunków? czy awersja do gazu ma podłoże cenowe? ja póki co stwierdzam, że gaz i dobre ocieplenie to klucz do bezobsługowego ogrzewania i najniższych rachunków w najwyższym komforcie. Kominek - tylko jako rekreacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.05.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 bardzo cenne uwagi, dzięki XX co do fugi epoksydowej, to wczoraj "wykończeniowiec' powiedział mi, że jest wyższa stawka za nią, bo jest bardziej wymagająca, czasochłonna, a użyte narzędzia w zasadzie są do wyrzucenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 06.05.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 wolę maluśką kozuchnę Tez mi sie takie kozy podobaja, ale od razu wyobrazilam sobie, jak dziecko dotyka jej rozgrzanej powierzchni... I ta rura... A tak mam konin na srodku korytarza na gorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 06.05.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 stwierdzam, że gaz i dobre ocieplenie to klucz do bezobsługowego ogrzewania i najniższych rachunków w najwyższym komforcie. Kominek - tylko jako rekreacja. Pod warunkiem, ze masz gaz miejski. Z butlowym nie jest juz tak rozowo, zwlaszcza przy malej dzialce. Z kominka tez bym z checia zrezygnowala. Ale tak jak u Tataraka - maz sie uparl... W zyciu nie mialam kominka i w sumie nie wiem, po co on. Moze faktycznie, jak nadejdzie zima tysiaclecia i prad padnie na tydzien, tfu, tfu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 06.05.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Moana, no to zaczynacie wraz z topnieniem śniegów jak przyjdzie zwrócić subwencję z odsetkami to inaczej bedą myslec w gminie. a branie subwencji na osoby nie zameldowane w gminie smierdzi prokuratorem.no już nie przesadzajmy Poza tym dzięki temu ruchowi można przyjąć więcej dzieci do przedszkola - bo inaczej nie byłoby przyjęć trzylatków. Podstawa programowa, 5h, jest bezpłatna. Płatna jest "świetlica" po (w cudzysłowie, bo odbywa się dokładnie w tej samej sali) i posiłki. Oraz zajęcia dodatkowe. Tatarak, a masz w ogóle zestawienie więźby? bo u mnie pół słowa na ten temat nie ma. Spirea, będę wdzięczna za podsumowanie Twoich rozważań dachu A z kominem do kozy - jaki kawałek może się obejść bez podparcia? I ciekawe, że na wszystkich wizualizacjach i inspiracjach kominy takie są... I jakoś stoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.05.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 ja mam elektryczne ogrzewanie i byc może są jakies przepisy zabraniające - w każdym bądź razie od poczatku kladzenia instalacji, mimo ż wiadomo bylo jaki bedzie prysznic i gdzie, kabli grzewczych tam nie projektowano. Nie ma. Przepisy dotyczą urządzeń, które mogą Cię "popieścić", a więc gniazdka, lampy czy wyłączniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts