Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

a policzyłeś mniej wiecej jakie będziesz mieć rachunki za ogrzewaniem prądem? bo w sumie pc to też ogrzewanie na prąd, tylko 1) podobno mniejsze, 2) a koszty instalacji duuużo większe.

Mnie chodzilo przede wszystkim o to, ze Wojgoc ma podlogowke elektryczna, a my wodna. To mnie zaintrygowalo.

a policzyłeś mniej wiecej jakie będziesz mieć rachunki za ogrzewaniem prądem? bo w sumie pc to też ogrzewanie na prąd, tylko 1) podobno mniejsze, 2) a koszty instalacji duuużo większe.

nie policzylem bo nie było do czego porównywać,

nie mam u siiebie PC bo cena instalacji na moją chatę mnie zabijała,

bede mial za to PC do c.w.u.

a ja myślałam o ogrzewaniu elektrycznym, ale nie wiem, czy w domu niepasywnym to się opłaca. poza tym chciałam mieć dom bez komina, ale mąż się upiera, że musi być kominek na wypadek jakiejś strasznej awarii, więc będzie rura nad dachem :)

ja mam kominek z plaszczem wodnym podlączony do murowanego komina i żadna rura z niego nie wystaje.

Frankai wrócę do tych dylatacji bo to ważne dla tych co budują. Nie każdy ma czas i ochotę pilnować wszystkiego na budowie, więc na co trzeba zwracać uwagę przy dylatacji to moim zdaniem:

kiedy nie ma podłogówki

- posadzkarz - owszem mozna mu powiedzieć jak będą szły kafle ale i tak powienien zrobić dylatacje głównie wdłg sztuki budowlanej a nie naszych kafli, choć można to mniej więcej zgrać

- kafelkarz powinien te dylatacje powtórzyć i dostosować się kaflami (mówimy o mm - przy braku podłogówki często kładziemy kafle z minimalnym odstępem)

kiedy jest podłogówka

- posadzkarz powinien zobaczyć nasz projekt podłogówki - również pod kątem pętli i sekcji rur i wykonać dylatacje wdłg sztuki budowlanej uwzględniając podłogówkę

- kafelkarz MUSI te dylatacje potwórzyć

Ktoś się pytał o fugę epoksydową. Mam takową (Mapei) i nie polecam. Wcale nie jest łatwiejsza do czyszczenia (a wręcz odwrotnie), jest droższa w zakupie i megabeznadziejna w kładzeniu. Ja położyłam ja sama bo nie mogłam patrzeć jak robił to kafelkarz - a nie wszyscy to potrafią. Teraz bym jej nie położyła w życiu. W dodatku jak mówi Frankai pękł mi kafel zamiast fugi. Mam ją tez w brodziku i ciężko się to myje. Fuga epoksydowa może dobra jest do basenu, ale brodziki i ogólnie łazienki można sobie podarować.

Wojgoc z ciekawości - kominek z płaszczem jest po to żeby nie płacić dużych rachunków? czy awersja do gazu ma podłoże cenowe? ja póki co stwierdzam, że gaz i dobre ocieplenie to klucz do bezobsługowego ogrzewania i najniższych rachunków w najwyższym komforcie. Kominek - tylko jako rekreacja.

stwierdzam, że gaz i dobre ocieplenie to klucz do bezobsługowego ogrzewania i najniższych rachunków w najwyższym komforcie. Kominek - tylko jako rekreacja.

Pod warunkiem, ze masz gaz miejski. Z butlowym nie jest juz tak rozowo, zwlaszcza przy malej dzialce.

Z kominka tez bym z checia zrezygnowala. Ale tak jak u Tataraka - maz sie uparl... W zyciu nie mialam kominka i w sumie nie wiem, po co on. Moze faktycznie, jak nadejdzie zima tysiaclecia i prad padnie na tydzien, tfu, tfu!

Moana, no to zaczynacie wraz z topnieniem śniegów ;)

jak przyjdzie zwrócić subwencję z odsetkami to inaczej bedą myslec w gminie. a branie subwencji na osoby nie zameldowane w gminie smierdzi prokuratorem.
no już nie przesadzajmy ;) Poza tym dzięki temu ruchowi można przyjąć więcej dzieci do przedszkola - bo inaczej nie byłoby przyjęć trzylatków.

Podstawa programowa, 5h, jest bezpłatna. Płatna jest "świetlica" po (w cudzysłowie, bo odbywa się dokładnie w tej samej sali) i posiłki. Oraz zajęcia dodatkowe.

Tatarak, a masz w ogóle zestawienie więźby? bo u mnie pół słowa na ten temat nie ma.

Spirea, będę wdzięczna za podsumowanie Twoich rozważań dachu :)

A z kominem do kozy - jaki kawałek może się obejść bez podparcia? I ciekawe, że na wszystkich wizualizacjach i inspiracjach kominy takie są... I jakoś stoją.

ja mam elektryczne ogrzewanie i byc może są jakies przepisy zabraniające - w każdym bądź razie od poczatku kladzenia instalacji, mimo ż wiadomo bylo jaki bedzie prysznic i gdzie, kabli grzewczych tam nie projektowano.

Nie ma. Przepisy dotyczą urządzeń, które mogą Cię "popieścić", a więc gniazdka, lampy czy wyłączniki.