Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

jesli dekarz zmienia Ci przekroje krokwi to niech Ci to kierbud zatwierdzi wpisem do dziennika budowy.

malo ktory projekt zawiera zestawienie więźby 4stronnie struganej, więc zestawienie więźby zaklada docinanie na placu budowy.

będzie co palic w kominku

Mi nie zmieniają przekrojów ani ilości, dodali 2 płatwie dla większego usztywnienia konstrukcji - czy to trzeba wpisać do dziennika?

A ktore deski powinny być strugane? U mnie wyszło, że tylko te co podpierają przedłużenie dachu służące jako zadaszenie tarasów.

Już teraz sobie myślę, że ten kominek faktycznie musi być ;) Tyle desek po szalunkach co zostanie to już jest co palić ;)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

jesli nie smarowalas desek przed szalowaniem i maja na sobie sporo betonu, to zostaw sobie jeszcze na rózne budowlane podesty a na koniec budowy zrobisz ognicho z kielbaską i piwem!

chętnie wpadnę wtedy jak akurat będę we wrocku

Dobra to dam wtedy znać, ale to będzie pewnie dopiero późną jesienią lub w przyszłym roku (bo w zimie raczej ogniska nie zrobię ;)

Tatarak, a masz w ogóle zestawienie więźby? bo u mnie pół słowa na ten temat nie ma.

zestawienie to za dużo powiedziane, przy rzucie więźby mam taką tabeleckę: [ATTACH=CONFIG]55444[/ATTACH] widać?

Widać, ja tej tabelki w ogóle nie mam. Ani pół słowa.

Ognisko w zimie to dobry pomysł :D

Wojgoc, a w jakich tematach żonę przekonywałeś? (i w jakich udało Ci się)

Wojgoc, a w jakich tematach żonę przekonywałeś? (i w jakich udało Ci się)

pytasz ogolnie? czy budowlanie?

jak się tak zastanawiam to w trakcie budowania nie kojarzę takich momentów - działke znaleźlismy razem, wizja domu mi sie podobała, technologia budowy zostala mi powierzona - prawie idylla budowlana.

sprawy wizerunkowe zostały rozstrzygnięte nim wbilismy szpadel - chodzi mi tu o wybór dachówki.

więc zestawienie więźby zaklada docinanie na placu budowy. będzie co palic w kominku

No nie wiem czy nie zasyfi kominka. Po 4 paleniach testowych, kiedy użyłem mokrego drewna, nie zamierzam już eksperymentować. Więźba jest z iglastego, a to też nie jest polecane. Ognicho to już znacznie lepszy pomysł :)

pytasz ogolnie? czy budowlanie?

jak się tak zastanawiam to w trakcie budowania nie kojarzę takich momentów - działke znaleźlismy razem, wizja domu mi sie podobała, technologia budowy zostala mi powierzona - prawie idylla budowlana.

sprawy wizerunkowe zostały rozstrzygnięte nim wbilismy szpadel - chodzi mi tu o wybór dachówki.

A właśnie jaką masz dachówkę, bo nie pamiętam?

Pod warunkiem, ze masz gaz miejski. Z butlowym nie jest juz tak rozowo, zwlaszcza przy malej dzialce.

Z kominka tez bym z checia zrezygnowala. Ale tak jak u Tataraka - maz sie uparl... W zyciu nie mialam kominka i w sumie nie wiem, po co on. Moze faktycznie, jak nadejdzie zima tysiaclecia i prad padnie na tydzien, tfu, tfu!

ja własnie się zastanawiam na ile będzie się uzywać tego kominka/kozy.