Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

dachówka jakosciowo bardzo dobra.

kupujesz w polysku czy angobe? na polysku tak łatwo mech nie tworzy sie na polnocnych polaciach i latwo ją utrzymac w czystości.

Biorę angobę, połyskiem się nie interesowałam, ale na pewno wyjdzie mnie drożej, a muszę znaleźć kompromis między jakością a ceną.

ja własnie się zastanawiam na ile będzie się uzywać tego kominka/kozy.

Apteczka i gaśnica w samochodzie jest, a się ich nie używa ;) Jeżeli jednak budżet trzeszczy w szwach, to kominek można zlikwidować lub zostawić na niego miejsce na bardziej romantyczne czasy.

nasz młody się ostatnio skaleczył na działce - głupstwo i drobnostka, ale zażyczył sobie opatrunku. My na to, że na działce nie ma z czego zrobić, a on "przecież jest w aucie apteczka"! :)

Proponowałbym jednak razem ze szpadlem trzymać apteczkę. Skaleczeń na budowie było u mnie kilka, a nawet jedna złamana ręka. Zanotowane? ;)

No właśnie jak to jest z tymi akcesoriami, czy kupuje się faktycznie dachówkę antenową i solarną?

Czy to bardziej taki 'bajer'?

W klasycznym dachu (40 stopni, dachówka zakładkowa, umiarkowana strefa), można bez większych problemów podmienić dachówkę jeżeli zajdzie potrzeba. Tak miałem z "kominkową" - wyciągałem dodatkowy kanał wentylacyjny z łazienki na parterze.

Co do antenowej - tutaj moja małża się uparła: żadnych anten - ani klasycznych, ani satelitarnych. No więc i dachówka zbędna. Zresztą przyczepiałbym jakby co do ściany szczytowej i wiatrownic.

Opowieści wujka Dobrorada o LEDach ciąg dalszy.

Opowieść pierwsza - podświetlanie alabastru

Oświeciłem dziś lampę wieczorem i świeci ślicznie. Bardzo dobrze oświetla hall na piętrze i wystarczająco dobrze schody. Jeżeli chodzi o odcień, to jest on minimalnie zimniejszy od światła dziennego, a to z kolei minimalnie zimniejsze od halogenów R7s. Efekt jest taki, że żółta farba na korytarzy przy oświetleniu halogenowym, ucieka w beż, z kolei przy oświetleniu ciepłobiałymi LEDami schowanymi pod alabastrem powoduje zmianę koloru farby w kierunku kanarkowego. * Żyłki alabastru są cudowne. Powiem wręcz, że lampa wyszła lepiej niż się spodziewałem :) Moc ok. 12W (54 diody 5050) na kaseton 25x25 cm (alabaster 30x30cm) zupełnie wystarcza. Przy głębokości 3cm, szerokim kącie diów (120 stopni) i dużym załamaniu światła przez alabaster - nie widać pasków LED. Uzyskuje się wrażenie rozproszonego światła.

* - jako mężczyzna rozróżniam tak naprawdę 16 kolorów, więc opis odcieni żółtego koloru, może być błędny.

Opowieść druga - jak uzyskać światło rozproszone i jakiej mocy być powinno. Wokół ścian wykonana została konstrukcja o kształcie "L" Musiałbym zmierzyć, ale orientacyjnie wysokość to 20cm, szerokość od dołu to 10cm, a od góry (głębokość półki) to 4-5cm. Muszę pstryknąć fotki, ale to dopiero jak schowam kabel i rozgałęźnik kablówkowy w ścianie za półką. Póki co opiszę i przypomnę stare zdjęcia. L-kę widać zarówno na ogólnym zdjęciu salonu jak i jadalni:

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN0233/1174334753_b3t8x-Th.jpg http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN0232/1174334720_WyTWc-Th.jpg

Testowałem LED-y w salonie - jest minimalnie ciemniejszy. W teście użyłem taśmy 300 x 3258 (5m, 4.8W/mb). Taśmę podzieliłem na 2 kawałki i zamocowałem jeden na ścianie naprzeciwko kominka, a drugi na ścianie frontowej. Te 5mb wystarczająco oświetliły pomieszczenie do oglądania TV, czy siedzenia przy kawie. Ba - nawet czytać się spokojnie da !!! Proszę wziąć pod uwagę, że diody nie świecą wprost. Nigdzie ich nie widać. Światło które wychodzi jest odbite od ścian i sufitu!!! Kolor ścian to wanilia a sufitu biały. Ponieważ całość ma około 12 mb, więc liczę się z koniecznością założenia... ściemniacza. Diody testowałem w dwóch położeniach: 1 - pozycja leżąca na półce, 2 - pozycja stojąca - przyklejone do pionowego boku (od strony wewn.). W pierwszym przypadku światło jest bardziej rozproszone. W drugim przypadku jest ostra krawędź cienia na ścianie i jaskrawsza wnęka. Wg mnie lepsza jest pozycja 1, ale jak kto lubi. Małża już mówi - po relacji telefonicznej - że rezygnujemy z lampy na suficie ;)