Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Frankai jako mężczyzna może i widzisz 16 kolorów ale jako Frankai z pewnością widzisz cały CMYK;)

Co do lobby posadzkarskiego - dobre dobre;) obecnie na tapecie mam bicie larsenów i odwrócone dachy ale niech Ci będzie

Spirea jeśli pracujecie oboje to listopad-kwiecień optuję na jakieś 50 odpaleń max;)

Frankai na kiedy planujesz przeprowadzkę? DO EURO 2012 zdążysz?:p

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Pod warunkiem, ze masz gaz miejski. Z butlowym nie jest juz tak rozowo, zwlaszcza przy malej dzialce.

Z kominka tez bym z checia zrezygnowala. Ale tak jak u Tataraka - maz sie uparl... W zyciu nie mialam kominka i w sumie nie wiem, po co on. Moze faktycznie, jak nadejdzie zima tysiaclecia i prad padnie na tydzien, tfu, tfu!

Taniej byłoby kupić generator spalinowy i zmagazynować trochę ON ;)

Co do kosztów ogrzewania to wytworzenie 20 tys kWh ekogroszkiem kosztuje 2600, GZ50 3600, LPG z butli 6200.

Na email mogę przesłać tabelkę Excell ze szczegółami obliczeń.

obecnie na tapecie mam bicie larsenów

A to nie jest karalne?

Frankai na kiedy planujesz przeprowadzkę? DO EURO 2012 zdążysz?:p

O nie - co to to nie !!! Nie wiesz, że najgorszą rzeczą dla człowieka jest spełnić jego/swoje marzenia? Człowiek traci sens życia. Nigdy się nie wprowadzę. A z pewnością do czasu, aż Ci się znudzi pytać :p :P :p

a policzyłeś mniej wiecej jakie będziesz mieć rachunki za ogrzewaniem prądem? bo w sumie pc to też ogrzewanie na prąd, tylko 1) podobno mniejsze, 2) a koszty instalacji duuużo większe.

1) mniejsze o około 2/3

2) nie aż tak dużo ostatnio - patrz: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona

Nie wytrzymałem i obfociłem, a raczej próbowałem obfocić. Mimo pewnego obycia z aparatem, nie udało mi się uzyskać efektu, który oddałby to co widzą oczy.

Najpierw "żyłki" (tu akurat jest dość wiernie oddane co się widzi):

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Lampa/i-dxT68xZ/0/S/dscn0432-Th.jpg

Teraz porównanie oświetlenia LED i oświetlenia 2 x 100W (tej drugiej lampy nie widać na zdjęciu - jest na ścianie tuż przed aparatem i się nie łapie):

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Lampa/i-72vDk92/0/S/dscn0439-Th.jpg http://frankai.smugmug.com/Architecture/Lampa/i-CPVrnV2/0/S/dscn0438-Th.jpg

W rzeczywistości nie ma aż takiej różnicy w odcieniu.

No i wreszcie wspomniana L-ka. W pokoju jest jaśniej. Czas ustawiałem ręczni i jak widać - dałem zbyt krótki. Można jednak zaobserwować różnicę, kiedy LEDy stoją (przyczepione do boku), a kiedy leżą na półce:

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Lampa/i-BXvf7QF/0/S/dscn0449-Th.jpg

Przy okazji zmierzyłem L-kę - wysokość 17.5 cm, szerokość od dołu: 12.5 cm, głębokość półki 4.8cm.

Ellaj Jeżeli ktoś lubi taki styl - a są wszak różne gusta - to raczej powinno się podobać. Od przyszłego tygodnia małża deklaruje - co prawda po raz kolejny - początek ostatecznego przedwprowadzeniowego sprzątania. Może nie przy najbliższym, ale przy kolejnym przyjeździe do Polski - zapraszam.

Jak by ktoś miał ochotę, to chwilowo "klątwa Tataraka jest u mnie". Z przyjemnością odstąpię. U mnie trzeba poprawić zawiesia w jednej rolecie, a teściowa chciała pomiar i wycenę okien w piwnicy. Mój okniarz jednak nie nie raczy odbierać żadnego telefonu (dzwonimy spod różnych numerów) i nie reaguje na SMS-y.

Ja nie biorę, przyszłam tylko pochwalić lampę. Nie mój styl domu, ale musi się podobać :)

Aha, i jeszcze temat szamba. Z lektury postów na grupie wynika, że opłacało się je zamówić w Radomiu i przywieźć, tylko trzeba się skrzyknąć w większą grupę. Tym samym szukam współchętnego, bo chyba tak to się praktykuje.

Je będę zamawiała 10m3, więc na auto wejdzie drugie takie same.

Suspenser - nie każdy sobie taką pc z dz zrobi własnymi rękami. szczególnie przy odwiertach pionowych byłoby to trudne :) a ja akurat po to dużą działkę chciałam, żeby móc zaszaleć ogrodniczo i kolektor poziomy u nas odpada.

Frankai - fajnie, że tak kreatywnie podchodzić do tego oświetlenia, estetycznie nie moja bajka, ale bardzo mi się podoba, że sam komibnujesz, zamiast iść na łatwiznę, czyli do ikei :) klątwę sobie zatrzymaj, jak długo tylko chcesz :)

Frankai - fajnie, że tak kreatywnie podchodzić do tego oświetlenia, estetycznie nie moja bajka, ale bardzo mi się podoba, że sam komibnujesz, zamiast iść na łatwiznę, czyli do ikei :)

To z próżności i ochoty do kombinowania. Kombinowanie to moja specjalność. W każdej dziedzinie prawie mam własne spojrzenie i często jak się przyczepię do czegoś, to nie popuszczę. Chodzi za mną ochota na dopisanie 27.40.Z (PKD) do mojego zgłoszenia. Gdybym miał jakieś parę kzł na kupce lub trochę wolnego czasu, to bym się skusił. Póki co pomysł pozostaje w zamrażarce. Ba - ta lampa to pikuś. Taką to se może każdy zrobić. Mam jednak pomysł na lampy, których na rynku nie ma. Chodzi o konstrukcję. Wykonanie prototypu zajęłoby mi pewnie z miesiąc roboty. W dodatku nie wiem, czy udałoby mi się w dostateczny sposób przetestować niezawodność. Jeżeli chodzi zaś o kwestie estetyczne, to być może potrzebny by mi był artysta, żeby nie wyszła lampa klasy "polska wieś tańczy i śpiewa".

A swoją drogą - czy ktoś z Was orientował się, czy jest jakiś zbiór lub jakaś instytucja podpowiadająca, jakie normy i przepisy trzeba spełnić, czy do wszystkiego trzeba dochodzić samemu? Mam na myśli dowiedzenie się, jakie PN określają kwestie konstrukcji lamp, jakie certyfikaty trzeba uzyskać, czy CE jest obowiązkowe, czy sprzedając na terenie Polski, można sobie darować? Nie rozważam masowej produkcji, ale może kiedyś zdecyduję się, na wyprodukowanie kilkunastu lamp i wolałbym nie być potem ścigany, za wprowadzenie do obrotu produktu niebezpiecznego ;)

PS. W pokoju syna wisi lampa... z IKEA :rolleyes:

klątwę sobie zatrzymaj, jak długo tylko chcesz :)

Nikt nie chce mi ulżyć... :cry: Uciekajcie, uciekajcie, ale nie łudźcie się - "klątwa Tataraka" i tak Was dopadnie. Ba - dopadnie Was ze zdwojoną siłą, kiedy będziecie już zmęczeni uciekaniem.

Ja nie biorę, przyszłam tylko pochwalić lampę. Nie mój styl domu, ale musi się podobać :)

Aha, i jeszcze temat szamba. Z lektury postów na grupie wynika, że opłacało się je zamówić w Radomiu i przywieźć, tylko trzeba się skrzyknąć w większą grupę. Tym samym szukam współchętnego, bo chyba tak to się praktykuje.

Je będę zamawiała 10m3, więc na auto wejdzie drugie takie same.

Madelina a ile za takie szambo z Radomia?? Mąż chyba cos ma na oku za 3600 zł ale nie jestem pewna

MadeleineJuż nie pamiętam dokładnie szczegółów ale kupowaliśmy "z Radomia i okolic" zbiornik na szambo 10m3 z przeznaczeniem na zbieranie deszczówki (działa i jesteśmy z tego pomysłu b. zadowoleni). Cena była atrakcyjna, a transport nie wydawał się zbyt drogi i kupiliśmy bez "spółdzielni". Łatwiej było koparkowego zgrać z przywozem.

Suspenser - nie każdy sobie taką pc z dz zrobi własnymi rękami. szczególnie przy odwiertach pionowych byłoby to trudne :) a ja akurat po to dużą działkę chciałam, żeby móc zaszaleć ogrodniczo i kolektor poziomy u nas odpada.

Pionowe raczej nie wchodzą w grę bo to zupełnie inne koszty.

Czemu przy poziomym nie można zaszaleć ogrodniczo - czyżbyś planowała sad, Tulipanowce i Sekwoje ;)

a coś zrobiłeś w zamian? bo zastanawiam się czy takie opaski zrobione tynkiem w innym kolorze byłyby dobrym zamiennikiem [i czy da radę to technicznie i ładnie estetycznie wykonać]?

Ja mam opaskę zrobioną samym tynkiem w innym kolorze. Wygląda dość fajnie.

Ociepleniowcy powiedzieli, że przy dodatkowo naklejanym styropianie i obrabianu go siatką i klejem dość dużo zabawy jest i dość trudno zrobić, aby równo wyszło.

Frankai,

lampa świeci czadowo!

ten podświetlony sufit to w salonie?

Zdjęcie jest zrobione w salonie, ale identyczna L-ka jest w jadalni (to w zasadzie jedno pomieszczenie dzięki HEB-om).

Co do Twojego kominka, to na tyle ile mogłem pomóc, to już się wypowiedziałem wcześniej. Z tego co rozumiem, to w grę wchodzą:

1. Spuszczenie węży z kratki ciepłego powietrza. Obawiam się czy ich światło będzie wystarczające.

2. Zmiana w konstrukcji mocowania płyty onyksowej na taką, która da się demontować - 4 śruby w rogach, lub konstrukcja obejmująca krawędzie (np. kątownik z kwasówki). W takim przypadku bez problemu da się dobrać moc LEDów. Nie zastanawiałem się czy Twój onyks jest czymś przyciśnięty, czy da się go wykonać jako demontowalny i czy jego rozmiar nie jest zbyt duży na takie zabawy.

3. Rozwiązanie o którym wspominał gość z NeoLed - jakieś plastikowego, elastyczne profile.

Zacząłbym od testu - jaką moc powinny mieć LED-y pod tym onyksem. U siebie przygotowałem kartonik wyłożony folią aluminiową, w którym zamocowałem paski LED w zimnym (po pierwszej połówce) i ciepłym (w drugiej) kolorze, przykryłem płytką i byłem pewny jaką moc muszę włożyć, by uzyskać dobry efekt, oraz którą barwę. Przy zimnym białym, przepuszczonym przez alabaster, prawie wszystko traciło kolory, lub robiły się takie trupie, więc poszedłem w ciepły. Zwiększyłem też minimalnie moc z ok. 10 do ok. 12 W.