Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Odcień dachówki zależy od 2 rzeczy: aktualnego składu i długości wypalania. Dachówki nie palą specjalnie dla Ciebie, więc lecą w jednej partii płaskie, w innej krańcowe, a w jeszcze innych wentylacyjne czy kominkowe. To sprawia, że... czy zamówisz razem teraz, czy osobno później i tak będziesz miała inny skład, a tym samym inny odcień. Ba - kształt dachówki może powodować inną długość wypalania, więc podwójnie odcień będzie się różnił. Aby Cię pocieszyć - nie zauważyłem na swoim dachu różnic. Co prawda się nie przyglądałem specjalnie dachówkom, ale jak się nie rzuca w oczy, to czym się martwić? Podejrzewam też, że aktualne technologie pozwalają na dobrą powtarzalność kolorów.

Dzięki za info. Nie będę się więc teraz tym martwić ;)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli tak to wszystko zależy na jakiej głębokości jest woda i jaki duży jest napływ wody. Cena wykonania studni to 200-300zł za metr z materiałem.

Była jakiś rok temu dyskusja o studniach. Na Allegro były ogłoszenia od 100zł/m. Z kolei ktoś pisał o firmie dającej gwarancję na jakiej głębokości znajdą wodę i ryzyko było po stronie firmy. Teoretycznie, bo wiadomo, że nie ma nic za darmo. Ceny mieli tak wysokie (400zł/m), że stać było ich na pomyłki.

Czy ktoś z was ubezpieczał budowę domu? Muszę to zrobić na potrzeby banku.

Możecie mi polecić jakieś towarzystwo lub jakiegoś doradcę ds. ubezpieczeń?

Każdy kto ma kredyt musiał. Proponuję 2 możliwości - Twój ubezpieczyciel auta lub preferowany przez bank. U mnie ten pierwszy wypadł lepiej.

Suspenser, dzięki. A materiał ile do tego? czy mógłbyś polecić wykonawcę od studni?

To było za całość tzn. materiały+ robocizna [o ile pamiętam ma głębokość 9-10 m].

Polecam, bo od 3 lat wody zawsze jest ile trzeba u nas i u sąsiada, który też się wtedy załapał na wiercenie też.

Namiar:

71 372 63 97

698 826 372

To było za całość tzn. materiały+ robocizna [o ile pamiętam ma głębokość 9-10 m].

Polecam, bo od 3 lat wody zawsze jest ile trzeba u nas i u sąsiada, który też się wtedy załapał na wiercenie też.

Namiar:

71 372 63 97

698 826 372

potwierdzam u mnie działa od 2 lat:)

a do ceny doliczyć zakup pompy, Pan studniarz był tak miły że nawet pojechał z nami do marketu i poradził co kupić, szok.

A co spowodowało, że się zabawiłeś w odwiert? Ktoś w okolicy miał i wiedziałeś, że tak płytko?

moana,

prosze bardzo -

Witam!

Mam do sprzedania garaż blaszany w bardzo dobrym stanie 2x3 m, całkowicie składany - nie będzie problemu z transportem, gdyż można go przywieźć na przyczepce.

Tu są fotki: GARAŻ

Kontakt: Błażej, 511-162-749

Przepraszam, że dopiero teraz się odzywam, ale dostęp do internetu mam chwilowo mocno utrudniony. Co do garażu to jednak potrzebuję czegoś większego, więc nadal poszukuję...

Kto z Was budował z Porotonu Robena? Bo zastanawiam się, czy to dobra jakość w porównaniu z np. Wienerbergerem, który jednak jest droższy. A może macie jakieś doświadczenia z pustakami Edera, widziałam je ostatnio, dobrze wyglądały. Przepraszam z góry, jeśli powtarzam się z pytaniami, nie jestem w stanie teraz przekopywać się przez forum - raz, że trzej najmłodsi inwestorzy zajmują matce maksimum czasu i uwagi, przez co budowanie zamienia się w niezły tor przeszkód, a dwa, że z netu jak na razie mogę korzystać sporadycznie...

Moana, ja to mam jeszcze przed sobą! ach, jakże Ci zazdroszczę :) ale jeszcze muszę się uzbroić w cierpliwość na kilka tygodni :)

Tatarak, dobra kobieto, to weź Ty do nas przyjedź, przez te kilka tygodni z Twoją wiedzą i przygotowaniem machniesz nam kawał dobrej roboty :) W pakiecie piękne widoki na Ślężę, rozwrzeszczane bliźniaki i zadający setki pytań na minutę czterolatek :D

u nas stanęło na pc i podlogówce wodnej; zamiast tradycyjnego kominka będzie nowoczesna koza z rurą dwupłaszczową zamiast murowanego komina nad dachem :)

My też będziemy robić pompę ciepła - na jaką firmę się zdecydowałaś? A podłogówkę będziesz robić tylko na parterze, czy na poddaszu też?

Tatarak, dobra kobieto, to weź Ty do nas przyjedź, przez te kilka tygodni z Twoją wiedzą i przygotowaniem machniesz nam kawał dobrej roboty :) W pakiecie piękne widoki na Ślężę, rozwrzeszczane bliźniaki i zadający setki pytań na minutę czterolatek :D

ha ha ha :) mój czterolatek też nie próżnuje, z ostatnich dni:

- mamo, a dlaczego na świecie tak jest, że dziecko nie wie, idzie do rodziców spytać i oni mu odpowiadają i wtedy już wie?

- mamo, a dlaczego to słońce tak nam wschodzi i zachodzi?

- mamo, a w Afryce też jest raz wieczór, a raz rano?

- mamo, a jak ta ziemia tak się obraca, to dlaczego ja tego nie czuję?

- mamo, a dlaczego jak były dinozaury to nie było ludzi?

- mamo, a dlaczego moje kości nie są takie skamieniałe jak kości dinozaurów?

- mamo, a po co naukowcy badają kości dinozaurów?

- mamo... a mogę wziąć do przedszkola tira?

:)

u mnie aktualnie na działce kopanie wygódki i spalanie sterty gałęzi, wielkiej... chyba cała wieś się na nią kilka lat składała. palimy po 3-4 godzinny prawie każdego dnia od kilku tygodni (chyba że akurta spadnie śnieg) i ostatnio nawet widać, że troche się skurczyła :)

co do pc - ostateczny wybór zostawiam sobie na jesień, chociaż mam kilku preferowanych kandydatów (to ewent. na priva), a podłogówkę robimy wszędzie i na dole i na poddaszu. garaż będzie nieogrzewany. chociaż może to błąd? jak myślicie?

a czemu się nie nadaje? jak Sanepid zbada i pozwoli pic to jak najbardziej mozna uzywać w domu a nie tylko w ogródku.

Ze względu na płytką głębokość poboru występuje zagrożenie skażeniem z powierzchni gruntu, szczególnie w terenach rolniczych. Chodzi tu głównie o skażenie bakteryjne (ze ścieków bytowych z nieszczelnych szamb, gnojowicy wylewanej na pola itp.) oraz chemiczne z nawozów i herbicydów. Można taką wodę podczyszczać, ale to dodatkowe urządzenia i koszty.