gosia1611 09.05.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Odcień dachówki zależy od 2 rzeczy: aktualnego składu i długości wypalania. Dachówki nie palą specjalnie dla Ciebie, więc lecą w jednej partii płaskie, w innej krańcowe, a w jeszcze innych wentylacyjne czy kominkowe. To sprawia, że... czy zamówisz razem teraz, czy osobno później i tak będziesz miała inny skład, a tym samym inny odcień. Ba - kształt dachówki może powodować inną długość wypalania, więc podwójnie odcień będzie się różnił. Aby Cię pocieszyć - nie zauważyłem na swoim dachu różnic. Co prawda się nie przyglądałem specjalnie dachówkom, ale jak się nie rzuca w oczy, to czym się martwić? Podejrzewam też, że aktualne technologie pozwalają na dobrą powtarzalność kolorów. Dzięki za info. Nie będę się więc teraz tym martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.05.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Suspenser, dzięki. A materiał ile do tego? czy mógłbyś polecić wykonawcę od studni? Ta studnia to ma być wiercona do poboru wody? Jeśli tak to wszystko zależy na jakiej głębokości jest woda i jaki duży jest napływ wody. Cena wykonania studni to 200-300zł za metr z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.05.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Jeśli tak to wszystko zależy na jakiej głębokości jest woda i jaki duży jest napływ wody. Cena wykonania studni to 200-300zł za metr z materiałem. Była jakiś rok temu dyskusja o studniach. Na Allegro były ogłoszenia od 100zł/m. Z kolei ktoś pisał o firmie dającej gwarancję na jakiej głębokości znajdą wodę i ryzyko było po stronie firmy. Teoretycznie, bo wiadomo, że nie ma nic za darmo. Ceny mieli tak wysokie (400zł/m), że stać było ich na pomyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 09.05.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Czy ktoś z was ubezpieczał budowę domu? Muszę to zrobić na potrzeby banku. Możecie mi polecić jakieś towarzystwo lub jakiegoś doradcę ds. ubezpieczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.05.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Czy ktoś z was ubezpieczał budowę domu? Muszę to zrobić na potrzeby banku. Możecie mi polecić jakieś towarzystwo lub jakiegoś doradcę ds. ubezpieczeń? Każdy kto ma kredyt musiał. Proponuję 2 możliwości - Twój ubezpieczyciel auta lub preferowany przez bank. U mnie ten pierwszy wypadł lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.05.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Suspenser, dzięki. A materiał ile do tego? czy mógłbyś polecić wykonawcę od studni? To było za całość tzn. materiały+ robocizna [o ile pamiętam ma głębokość 9-10 m]. Polecam, bo od 3 lat wody zawsze jest ile trzeba u nas i u sąsiada, który też się wtedy załapał na wiercenie też. Namiar: 71 372 63 97 698 826 372 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 09.05.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 To było za całość tzn. materiały+ robocizna [o ile pamiętam ma głębokość 9-10 m]. Polecam, bo od 3 lat wody zawsze jest ile trzeba u nas i u sąsiada, który też się wtedy załapał na wiercenie też. Namiar: 71 372 63 97 698 826 372 potwierdzam u mnie działa od 2 lat:) a do ceny doliczyć zakup pompy, Pan studniarz był tak miły że nawet pojechał z nami do marketu i poradził co kupić, szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.05.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 To było za całość tzn. materiały+ robocizna [o ile pamiętam ma głębokość 9-10 m]. Polecam, bo od 3 lat wody zawsze jest ile trzeba u nas i u sąsiada, który też się wtedy załapał na wiercenie też. A co spowodowało, że się zabawiłeś w odwiert? Ktoś w okolicy miał i wiedziałeś, że tak płytko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.05.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 To było za całość tzn. materiały+ robocizna [o ile pamiętam ma głębokość 9-10 m]. Taka woda nie nadaje się oczywiście do picia, jest przydatna tylko do podlewania ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.05.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Taka woda nie nadaje się oczywiście do picia, jest przydatna tylko do podlewania ogrodu. a czemu się nie nadaje? jak Sanepid zbada i pozwoli pic to jak najbardziej mozna uzywać w domu a nie tylko w ogródku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 09.05.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Dzięki za namiary Moi rodzice robili badania swojej wody w studni w sanepidzie... i wyszły ok, woda zdatna do picia. Do tego celu wprawdzie nie służy, ale do spłukiwania toalety i robienia prania - owszem (poza podlewaniem ogródka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.05.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 A co spowodowało, że się zabawiłeś w odwiert? Ktoś w okolicy miał i wiedziałeś, że tak płytko? Fachowiec zna okolicę i od razu wiedział czego może się spodziewać - powiedział przed wierceniem, że będzie maks 12 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.05.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Fachowiec zna okolicę i od razu wiedział czego może się spodziewać - powiedział przed wierceniem, że będzie maks 12 m. A jak się z nim umawiałeś? Na kwotę od m czy był jakiś max? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.05.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 A jak się z nim umawiałeś? Na kwotę od m czy był jakiś max? Na kwotę od m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moana 09.05.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 moana, prosze bardzo - Witam! Mam do sprzedania garaż blaszany w bardzo dobrym stanie 2x3 m, całkowicie składany - nie będzie problemu z transportem, gdyż można go przywieźć na przyczepce. Tu są fotki: GARAŻ Kontakt: Błażej, 511-162-749 Przepraszam, że dopiero teraz się odzywam, ale dostęp do internetu mam chwilowo mocno utrudniony. Co do garażu to jednak potrzebuję czegoś większego, więc nadal poszukuję... Kto z Was budował z Porotonu Robena? Bo zastanawiam się, czy to dobra jakość w porównaniu z np. Wienerbergerem, który jednak jest droższy. A może macie jakieś doświadczenia z pustakami Edera, widziałam je ostatnio, dobrze wyglądały. Przepraszam z góry, jeśli powtarzam się z pytaniami, nie jestem w stanie teraz przekopywać się przez forum - raz, że trzej najmłodsi inwestorzy zajmują matce maksimum czasu i uwagi, przez co budowanie zamienia się w niezły tor przeszkód, a dwa, że z netu jak na razie mogę korzystać sporadycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moana 09.05.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Moana, ja to mam jeszcze przed sobą! ach, jakże Ci zazdroszczę ale jeszcze muszę się uzbroić w cierpliwość na kilka tygodni Tatarak, dobra kobieto, to weź Ty do nas przyjedź, przez te kilka tygodni z Twoją wiedzą i przygotowaniem machniesz nam kawał dobrej roboty W pakiecie piękne widoki na Ślężę, rozwrzeszczane bliźniaki i zadający setki pytań na minutę czterolatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moana 09.05.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 u nas stanęło na pc i podlogówce wodnej; zamiast tradycyjnego kominka będzie nowoczesna koza z rurą dwupłaszczową zamiast murowanego komina nad dachem My też będziemy robić pompę ciepła - na jaką firmę się zdecydowałaś? A podłogówkę będziesz robić tylko na parterze, czy na poddaszu też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.05.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Tatarak, dobra kobieto, to weź Ty do nas przyjedź, przez te kilka tygodni z Twoją wiedzą i przygotowaniem machniesz nam kawał dobrej roboty W pakiecie piękne widoki na Ślężę, rozwrzeszczane bliźniaki i zadający setki pytań na minutę czterolatek ha ha ha mój czterolatek też nie próżnuje, z ostatnich dni: - mamo, a dlaczego na świecie tak jest, że dziecko nie wie, idzie do rodziców spytać i oni mu odpowiadają i wtedy już wie? - mamo, a dlaczego to słońce tak nam wschodzi i zachodzi? - mamo, a w Afryce też jest raz wieczór, a raz rano? - mamo, a jak ta ziemia tak się obraca, to dlaczego ja tego nie czuję? - mamo, a dlaczego jak były dinozaury to nie było ludzi? - mamo, a dlaczego moje kości nie są takie skamieniałe jak kości dinozaurów? - mamo, a po co naukowcy badają kości dinozaurów? - mamo... a mogę wziąć do przedszkola tira? u mnie aktualnie na działce kopanie wygódki i spalanie sterty gałęzi, wielkiej... chyba cała wieś się na nią kilka lat składała. palimy po 3-4 godzinny prawie każdego dnia od kilku tygodni (chyba że akurta spadnie śnieg) i ostatnio nawet widać, że troche się skurczyła co do pc - ostateczny wybór zostawiam sobie na jesień, chociaż mam kilku preferowanych kandydatów (to ewent. na priva), a podłogówkę robimy wszędzie i na dole i na poddaszu. garaż będzie nieogrzewany. chociaż może to błąd? jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.05.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 czy ktoś z Państwa korzystał może z depozytu notarialnego i orientuje się, ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 10.05.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 a czemu się nie nadaje? jak Sanepid zbada i pozwoli pic to jak najbardziej mozna uzywać w domu a nie tylko w ogródku. Ze względu na płytką głębokość poboru występuje zagrożenie skażeniem z powierzchni gruntu, szczególnie w terenach rolniczych. Chodzi tu głównie o skażenie bakteryjne (ze ścieków bytowych z nieszczelnych szamb, gnojowicy wylewanej na pola itp.) oraz chemiczne z nawozów i herbicydów. Można taką wodę podczyszczać, ale to dodatkowe urządzenia i koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts