claris 10.05.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 ha ha ha mój czterolatek też nie próżnuje, z ostatnich dni: - mamo, a dlaczego na świecie tak jest, że dziecko nie wie, idzie do rodziców spytać i oni mu odpowiadają i wtedy już wie? - mamo, a dlaczego to słońce tak nam wschodzi i zachodzi? - mamo, a w Afryce też jest raz wieczór, a raz rano? - mamo, a jak ta ziemia tak się obraca, to dlaczego ja tego nie czuję? - mamo, a dlaczego jak były dinozaury to nie było ludzi? - mamo, a dlaczego moje kości nie są takie skamieniałe jak kości dinozaurów? - mamo, a po co naukowcy badają kości dinozaurów? - mamo... a mogę wziąć do przedszkola tira? Mój 6cio latek to też zabija pytaniami, na dodatek w połowie nie wiem jak odpowiedzieć, normalnie musiałabym się podokształcać... - mamo, a jak to jest, że słońce świeci i daje nam światło i ciepło? - mamo, a co by było jakby słońca zabrakło, mielibyśmy epokę lodowcową i wróciłyby mamuty? - mamo, a co powoduje, że auto jedzie? co ma w silniku? itd... a z budowlanych tematów: czy ktoś tynkował dom/ rozważał tynkowanie metodą natryskową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 10.05.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 polecam serie książek - ciekawe dlaczego.... - na większość tych i innych pytań znajdziecie tam odpowiedzi na pytania Waszych pociech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.05.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Claris, chodzi Ci o tynkowanie agregatem? ja miałam na zewnątrz tak tynkowane w obecnym domu (wykonawców nie polecam, straszne brudasy i kłamczuchy, robota im się wloooookła, itd.), ale w sumie technologia sprytna. tynki tradycyjne: cement, wapno, piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.05.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 polecam serie książek - ciekawe dlaczego.... - na większość tych i innych pytań znajdziecie tam odpowiedzi na pytania Waszych pociech Całą serię? ja przy 45. książce Juniora stwierdziłam, że więcej nie kupuję. W ostatni weekend robiłam remanent, i po odłożeniu najbardziej dziecinnych do oddania w dobre ręce doliczyłam się ponad 90 sztuk. Więcej nie kupuję! Dodam, że regularnie jeździmy do biblioteki. Ale chyba tych "ciekawe dlaczego" nie mają. w każdym razie ja nie widziałam. Alemarzy mi się taka JEDNA książka, gdzie byłyby szczegółowe opisy dlaczego wiatr, fale na oceanie, trzęsienia ziemi, dinozaury, ptaki, wulkany, ryby młoty, umieranie, pająki pustelniki, mówienie, sny, komety, meteory, ślimaki, korzenie, dym, mrowiska... p.s. ostatnio Młody spędził ponad godzinę nad Encyklopedią dla Ciekawych, porównując szczęki i czaszki różnych stworzeń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 10.05.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Claris, chodzi Ci o tynkowanie agregatem? ja miałam na zewnątrz tak tynkowane w obecnym domu (wykonawców nie polecam, straszne brudasy i kłamczuchy, robota im się wloooookła, itd.), ale w sumie technologia sprytna. tynki tradycyjne: cement, wapno, piasek. Chodzi o tynkowanie elewacji agregatem. Tynk będzie silikatowo-silikonowy, struktura baranek 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.05.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Alemarzy mi się taka JEDNA książka, gdzie byłyby szczegółowe opisy dlaczego wiatr, fale na oceanie, trzęsienia ziemi, dinozaury, ptaki, wulkany, ryby młoty, umieranie, pająki pustelniki, mówienie, sny, komety, meteory, ślimaki, korzenie, dym, mrowiska... Równie dobrze może Ci się marzyć jedna książka do całego materiału szkolnego, czy Przewodnik Inwestora, który obejmie całość procesów o które teraz zapytowujesz. Ale, ale... to okazja dla Ciebie. Jak się wytdoktoryzujesz na inwestora, to potem machniesz taką książkę - w końcu teksty to Twoja specjalność - i będziesz miała kasy na 10 kolejnych domów. p.s. ostatnio Młody spędził ponad godzinę nad Encyklopedią dla Ciekawych, porównując szczęki i czaszki różnych stworzeń! Zazdraszczam ciekawskiego małego. Mój niestety nie jest ciekawski, choć potencjał ma. Zdaję sobie sprawę, że po części to moja wina. Dużo byłem w delegacjach jak chodził do przedszkola i teraz też to się włóczę to siedzę na budowie. Jak tylko mam czas, żeby go wciągnąć w kwestię pomagania czy to przy robieniu instalacji, skręcaniu lampy czy w lutowaniu, to aż się trzęsie z radości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 10.05.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Jak tylko mam czas, żeby go wciągnąć w kwestię pomagania czy to przy robieniu instalacji, skręcaniu lampy czy w lutowaniu, to aż się trzęsie z radości. mój w weekend też został wciągnięty w pomaganie [na budowie, a jakże]. Ja kopałam działkę a on wybierał zielsko i pakował do swojej full wypas zielonej taczki i wywoził na większa górkę... a radości było co niemiara. I jak ja już wymiękłam z tym kopaniem to on był mocno niepocieszony, że więcej wybierania zielska nie będzie...a przy okazji odkrywał wszelkie działkowe robactwo, rzesze mrówek, pająków i innych robali, cały zaaferowany [póki go te mrówki nie pożarły ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.05.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 a przy okazji odkrywał wszelkie działkowe robactwo, rzesze mrówek, pająków i innych robali, cały zaaferowany [póki go te mrówki nie pożarły ] I dobrze że go te mrówki pożarły To jest też nauka. To jest przeżycie, które każdy z nas musi nabyć. Sterylne życie to najgorsza z możliwych dróg. Dziecko musi mieć styczność i z bakteriami, i z robalami, i nabić sobie siniaki, i oparzyć się pokrzywą, i podrzeć portki, itd. To je uczy i udoparnia. Naszą rolą jest tylko pilnować skali tych "kontaktów z życiem". Moja matka wiele razy czegoś mi zabraniała, to się źle skończy. Ojciec zaś powiedział swoje i zostawiał mi wolną rękę na doświadczanie się. Owszem - było to ciut później niż gdy miałem 10 lat - ale chodzi o ideę. Błędy które popełniła moja żona - z racje tego, że ona zajmuje się edukacją syna - teraz się na niej mszczą. Podsumowując - won z kloszem i złotą klatką !!! Aha - jak młody zje jakiegoś robala, to zamiast wieźć go na płukanie żołądka, lepiej dowiedzieć się co zjadł i najczęściej tylko zapytać czy robal smakował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.05.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Robaków młody nie jada, ale zdążył już sobie osmalić rzęsy, bo stanął za blisko ogniska ze złej strony był przerażony, ale nawet nie miauknął - pomny naszego ostrzeżenia Książka o budowaniu? taka jedna o wszystkim? nie wiem, czy zanim dojdę do stanu zero nie przejdę do trybu Meganków: cośtam cośtam, zbudować?, zapomnieć! Claris, podziwiam z tym kopaniem - u nas jest bardzo ciężka gliniasta gleba, mąż już się "cieszy", że będę ogród zakładać jego rękami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 10.05.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Claris, podziwiam z tym kopaniem - u nas jest bardzo ciężka gliniasta gleba, mąż już się "cieszy", że będę ogród zakładać jego rękami U nas też generalnie okropna glina, ale tam gdzie kopałam była wymieszana z piachem a ogródek będzie nam zakładać profesjonalna firma [no dobra, tylko zalążek ogródka bo to strasznie $$$ chłonne przedsięwzięcie] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.05.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 tak z ciekawości - ile taka firma bierze za metr ogródka? jak rozumiem w grę wchodzi projekt, wykonanie i materiał, czyli roślinki? pytam, żeby potem małżonkowi uświadomić, ile oszczędzę, ambitnie projektując nasz ogródecek samodzielnie i wykonując jego rękami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 10.05.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 tak z ciekawości - ile taka firma bierze za metr ogródka? jak rozumiem w grę wchodzi projekt, wykonanie i materiał, czyli roślinki? pytam, żeby potem małżonkowi uświadomić, ile oszczędzę, ambitnie projektując nasz ogródecek samodzielnie i wykonując jego rękami a to na priv ci napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.05.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Hmmm - w sumie to nie było później. Przecież to w wieku 9 lat chyba spadłem z drzewa na widok nauczycielki. A byłem na wysokości jakichś 7m. Lekkie zwichnięcie nogi i nim doszedłem do domu - wszystko było OK. Obóz na innym drzewie i wchodzenie po linie. Włóczenie się po łąkach kończące się czasem wpadnięciem do rowu. O przemoczonych butach nie wspomnę. Na pokrzywy i mrówki to się też nie zwracało uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.05.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Młody ilekroć wpadnie w pokrzywy, woła do mnie tonem pełnym pretensji: i po co mi te krótkie spodnie włożyłaś?! a i mam dwa duże drzewa owocowe, które się pięknie nadają na pretekst to budowy "domku na drzewie" - pretekst, bo drzewo nie będzie pełnić roli konstrukcyjnej jak ten domek powstanie, to się pewnie zaczną kontuzje Claris - poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 10.05.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 ha ha ha mój czterolatek też nie próżnuje, z ostatnich dni: - mamo, a dlaczego na świecie tak jest, że dziecko nie wie, idzie do rodziców spytać i oni mu odpowiadają i wtedy już wie? - mamo, a dlaczego to słońce tak nam wschodzi i zachodzi? - mamo, a w Afryce też jest raz wieczór, a raz rano? - mamo, a jak ta ziemia tak się obraca, to dlaczego ja tego nie czuję? - mamo, a dlaczego jak były dinozaury to nie było ludzi? - mamo, a dlaczego moje kości nie są takie skamieniałe jak kości dinozaurów? - mamo, a po co naukowcy badają kości dinozaurów? - mamo... a mogę wziąć do przedszkola tira? Jezu! Tatatrak! Ty znasz odpowiedzi na te wszystkie pytania?! Wow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 10.05.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 a to na priv ci napiszę to ja też poproszę na PW info o firmie i cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 10.05.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Jezu! Tatatrak! Ty znasz odpowiedzi na te wszystkie pytania?! Wow. niech zgadne ellaj - nie masz dzieci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 10.05.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Całą serię? ja przy 45. książce Juniora stwierdziłam, że więcej nie kupuję. W ostatni weekend robiłam remanent, i po odłożeniu najbardziej dziecinnych do oddania w dobre ręce doliczyłam się ponad 90 sztuk. Więcej nie kupuję! Dodam, że regularnie jeździmy do biblioteki. Ale chyba tych "ciekawe dlaczego" nie mają. w każdym razie ja nie widziałam. nie trzeba całej serii - mozna pracę zebraną http://merlin.pl/Ksiega-przyrody-Ciekawe-dlaczego_praca-zbiorowa/browse/product/1,674191.html;jsessionid=7B205122D17A377DD62C025484A7EC1C.LB3 do tego - http://merlin.pl/Ksiega-wiedzy-Ciekawe-dlaczego_praca-zbiorowa/browse/product/1,630949.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 10.05.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 czy Wasze dzieci mlodsze i starsze tez maja fioła na tle diabolo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 10.05.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 a to na priv ci napiszę to ja również poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts