Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

wojgoc napisał:

a jest tam też o piramidach, budowie silnika, z czego jest szkło, dlaczego metalowe łyżki są zimne...? mówię Ci, nie ma takiej JEDNEJ książki :)

Diabolo mi póki co nic nie mówi :) więc nie.

awo65 napisał:
Może ktoś z Was będzie umiał podpowiedzieć - jak rozwiązać ocieplenie podestu wejściowego aby nie stał się mostkiem termicznym, po którym chłód sobie powędruje na podłogę w wiatrołapie i na ściany. Jak to u Was jest rozwiązane?

o matko, o takim mostku termicznym nie pomyślałam. no dobra, czekamy na propozycje rozwiązania.

Tatarak napisał:
a jest tam też o piramidach, budowie silnika, z czego jest szkło, dlaczego metalowe łyżki są zimne...? mówię Ci, nie ma takiej JEDNEJ książki :)

Diabolo mi póki co nic nie mówi :) więc nie.

jako tata prawie 9-latka moge stwierdzić, że jest taka książka co zna odpowiedzi na 95% pytań maluchów i sama z siebie dorzuca jeszcze 5% innych pytań i odpowiedzi.

co do diabolo to chodzi o cos takiego - http://www.crazytoys.pl/k77,diabolo.html

awo65 napisał:
Może ktoś z Was będzie umiał podpowiedzieć - jak rozwiązać ocieplenie podestu wejściowego aby nie stał się mostkiem termicznym, po którym chłód sobie powędruje na podłogę w wiatrołapie i na ściany. Jak to u Was jest rozwiązane?

u mnie ma być tak - wokół sciany styro a całość wysypana keramzytem, zalana betonem i na to wykonczenie.

awo65 napisał:

U mnie najpierw zrobiono fundamenty, ocieplono, wymurowano ściany, następnie wylano podest sięgający do niemalże końca ocieplonych ścian fundamentowych. Ściany budynku ociepliliśmy i teraz dopiero będziemy lali ostatnią warstwę podestu, więc od ścian domu oddzielać będzie go ocieplenie. Natomiast pod ostatnią wartstwą [jastrych] damy jeszcze dodatkowo parę cm styropianu.

i tak namieszałam ,że pewnie nikt tego nie ogarnie bez rysunku [uprzedzam, nie mam czasu na rysowanie]

Tatarak napisał:
ha ha ha :) mój czterolatek też nie próżnuje, z ostatnich dni:

- mamo, a dlaczego na świecie tak jest, że dziecko nie wie, idzie do rodziców spytać i oni mu odpowiadają i wtedy już wie?

- mamo, a dlaczego to słońce tak nam wschodzi i zachodzi?

- mamo, a w Afryce też jest raz wieczór, a raz rano?

- mamo, a jak ta ziemia tak się obraca, to dlaczego ja tego nie czuję?

- mamo, a dlaczego jak były dinozaury to nie było ludzi?

- mamo, a dlaczego moje kości nie są takie skamieniałe jak kości dinozaurów?

- mamo, a po co naukowcy badają kości dinozaurów?

- mamo... a mogę wziąć do przedszkola tira?

:)

u mnie aktualnie na działce kopanie wygódki i spalanie sterty gałęzi, wielkiej... chyba cała wieś się na nią kilka lat składała. palimy po 3-4 godzinny prawie każdego dnia od kilku tygodni (chyba że akurta spadnie śnieg) i ostatnio nawet widać, że troche się skurczyła :)

co do pc - ostateczny wybór zostawiam sobie na jesień, chociaż mam kilku preferowanych kandydatów (to ewent. na priva), a podłogówkę robimy wszędzie i na dole i na poddaszu. garaż będzie nieogrzewany. chociaż może to błąd? jak myślicie?

my też jesteśmy na etapie dinozaurow, mamutów i ogólnie zwierząt, które wyginęły. Mała chodzi z tyranozaurem rex-em i opowiada, jak to spadł meteoryt itd. I czy miejsce, gdzie budujemy to jeszcze Polska :)

Co do książek, to jakiś czas temu była promocja w Tesco lub Carrefourze - encyklopedie Larousse'a - po 4,99 każda. Bardzo fajne, żałuję, że kupiłam tylko o dinozaurach i zwierzętach.

i z budowlanki:

Było jeszcze o szambie - ja kupuję, ale plastikowe. Takie polecił instalator - jest ze wszystkimi atestami i twierdził, że nie będę miała problemów, jak będą ewentualnie sprawdzać. W pozwoleniu też mam plasitkowe.

Tatarak napisał:
czy ktoś z Państwa korzystał może z depozytu notarialnego i orientuje się, ile to kosztuje?

nie korzystałam, ale najlepiej podzwonić po notariuszach. Depozytu nie ma wprost wymienionego w taksie. Za inne czynności stawka jest 200 zł. Jednak co do zasady stawka zależy od wartości przedmiotu czynności. Obawiam się więc, że wzieliby stawkę procentową.

Maksymalna stawka wynosi od wartości:

1) do 3 000 zł - 100 zł;

2) powyżej 3 000 zł do 10 000 zł - 100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3 000 zł;

3) powyżej 10 000 zł do 30 000 zł - 310 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 10 000 zł;

4) powyżej 30 000 zł do 60 000 zł - 710 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30 000 zł;

5) powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1 010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej 60 000 zł;

6) powyżej 1 000 000 zł do 2 000 000 zł - 4 770 zł + 0,2 % od nadwyżki powyżej 1 000 000 zł;

7) powyżej 2 000 000 zł - 6 770 zł + 0,25 % od nadwyżki powyżej 2 000 000 zł, nie więcej jednak niż 10 000 zł, a w przypadku czynności dokonywanych pomiędzy osobami zaliczonymi do I grupy podatkowej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn nie więcej niż 7 500 zł.

Spirea napisał:
Było jeszcze o szambie - ja kupuję, ale plastikowe. Takie polecił instalator - jest ze wszystkimi atestami i twierdził, że nie będę miała problemów, jak będą ewentualnie sprawdzać. W pozwoleniu też mam plasitkowe.

orientowalas się w cenie takiego szamba z plastiku? i jakie pojemności są dostepne?

Spireo - właśnie dzwoniłam do znajomego notariusza i on by wziął 200 plus vat za sporządzenie protokołu z przyjecia depozytu itd. ale ten depozyt będzie w innym województwie i na pewno u innego notariusza. Czy ja dobrze rozumiem, że wysokość opłaty zależy tylko od wysokości kwoty w depozycie (a nie na przykład od liczby kont, na które potem na kwota ma zostać przelana) i płaci się ją jednorazowo przy ustanawianiu depozytu?

Frankai napisał:
A to ja miałem coś podobnego, ale mieszkaliśmy i budowaliśmy się w Polsce, Kalisz też się łapał, ale taki już Poznań czy Wrocław już się nie zaliczały do Polski.

nie kumam tego podziału. Znaczy się, ze duże ośrodki miejskie nie wchodzily w rachubę do zamieszkania?

Frankai napisał:
A to ja miałem coś podobnego, ale mieszkaliśmy i budowaliśmy się w Polsce, Kalisz też się łapał, ale taki już Poznań czy Wrocław już się nie zaliczały do Polski.

My jak jeździmy z Wrocka do dziadków w Wolsztynie [między Z.Górą a Poznaniem] to mniej więcej z okolicy Żmigrodu następuje pytanie "a czy my jeszcze w Polsce jesteśmy?" :)

claris napisał:
My jak jeździmy z Wrocka do dziadków w Wolsztynie [między Z.Górą a Poznaniem] to mniej więcej z okolicy Żmigrodu następuje pytanie "a czy my jeszcze w Polsce jesteśmy?" :)

Obstawiam, że wg mojego to też byłoby poza Polską, ale to było kiedyś. Teraz już się orientuje gdzie są granice Polski.

wojgoc napisał:
nie kumam tego podziału. Znaczy się, ze duże ośrodki miejskie nie wchodzily w rachubę do zamieszkania?

Chcesz zrozumieć co dziecko myśli? :rolleyes:

Tak przy okazji - ostatnio słyszałem w Radiu Centrum niesamowite wypowiedzi, dotyczące mydła w płynie: "to takie gluty, ale nie takie zwykłe z nosa tylko takie do mycia". Z kolei zwykłe mydło to było z kamienia :D

Moana: myśmy wzięli właśnie Edera, ale jeszcze nie przyjechał, więc wypowiem się potem, z tego co czytałam ludzie zachwalali bardziej niż Porotherm Winenberga, tym bardziej niż Leiera, podobno kruchy. Moim zdaniem to są nikłe różnice, bierz tańszego ;) ja wzięłam Edera m.in. z tego powodu.