Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

orientowalas się w cenie takiego szamba z plastiku? i jakie pojemności są dostepne?

w wycenie od instalatora mam szambo BIO-EKO poj. 5,6m3 za 3290 zł brutto. Jest to cena z ubiegłego roku. Instalator mówił, ze jedynie wzrośnie o 1% VAT. My będziemy jednak brać 9 m3, tak mamy w pozwoleniu i taka pojemność wyszła nam jako sensowna z obliczeń. Ceny jeszcze nie znam. Pojemności są różne - w niektórych kolejne powstają poprzez dołączanie kolejnych modułów.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Spireo - właśnie dzwoniłam do znajomego notariusza i on by wziął 200 plus vat za sporządzenie protokołu z przyjecia depozytu itd. ale ten depozyt będzie w innym województwie i na pewno u innego notariusza. Czy ja dobrze rozumiem, że wysokość opłaty zależy tylko od wysokości kwoty w depozycie (a nie na przykład od liczby kont, na które potem na kwota ma zostać przelana) i płaci się ją jednorazowo przy ustanawianiu depozytu?

opłata jest od czynności - przyjęcia depozytu. Nie wiem jak jest z przelewaniem na różne konta. Policzenie stawki zalezy od nastawienia notariusza. Jeśli uzna to za "inną czynność" to weźmie 200 + VAT. Jeśli uzna, że wyznacznikiem jest kwota, to policzy według stawki od kwoty. Kiedyś u jakiegoś chyba pytałam o to i chciał liczyć wg stawki. Jeśli transakcja ma być gdzie indziej, to podzwoń do tamtejszych notaiuszy i poszukaj. A koszt najlepiej przerzucić na wpłacającego.

Moana: myśmy wzięli właśnie Edera, ale jeszcze nie przyjechał, więc wypowiem się potem, z tego co czytałam ludzie zachwalali bardziej niż Porotherm Winenberga, tym bardziej niż Leiera, podobno kruchy. Moim zdaniem to są nikłe różnice, bierz tańszego ;) ja wzięłam Edera m.in. z tego powodu.

Leier ma mniejszy wymiar od pozostałych i jest z nich najbardziej nierówny tzn. nie trzyma swoich wymiarów i co zatym idzie trudno wyprowadzić równe ściany - murarze oczywiście powiedza, że tynki wyrównają, ale efekt taki, że tynku jest i po5cm.

Zdecydowanie lepszy jest produkt Robena - bodajże Poromur.

Natomiast w hurtowni widziałem Edera i był bardzo ladnie wypalony i faktycznie miał kąty proste na krawedziach.

opłata jest od czynności - przyjęcia depozytu. Nie wiem jak jest z przelewaniem na różne konta. Policzenie stawki zalezy od nastawienia notariusza. Jeśli uzna to za "inną czynność" to weźmie 200 + VAT. Jeśli uzna, że wyznacznikiem jest kwota, to policzy według stawki od kwoty. Kiedyś u jakiegoś chyba pytałam o to i chciał liczyć wg stawki. Jeśli transakcja ma być gdzie indziej, to podzwoń do tamtejszych notaiuszy i poszukaj. A koszt najlepiej przerzucić na wpłacającego.

Wpłacający=kupujący upiera się przy swoim notariuszu, który nie chce w ogóle się zająć tym depozytem, tylko proponuje jakieś pokrętne zapisy w umowie, które mój mecenas skwitował "ja bym do takiego notariusza nawet podpisu nie poszedł poświadczyć" :( Ale znalazłam jednego w odpowiednim terenie i skłonnego po dobrej cenie przyjąć depozyt - teraz zostało tylko przekonać kupca, żeby iść do tego właśnie notariusza. drobiażdżek... serio. po wszystkich przewałkach z tą nieruchomością - począwszy od powojennej konfiskaty przez komunistyczny sąd wojskowy - to już chyba niczemu nie powinnam się dziwić. :(

a czy przy tynkach bardzo się brudzi?

Jakie są słabe punkty takiej kolejności:

- rekuperacja (rury)

- hydraulika

- elektryk, alarm

- podłogówka

- wylewki

- tynki

Zależałoby mi na puszczeniu kabli w podłodze. Z kolei jeśli tynkarze wejdą na niezrobioną podłogę, obawiam się o całość rur itp.

ile płaciliście za wylewki i czy możecie kogoś polecić?

ja zdecydowanie moge polecić firmę Jarka Korólczyka. Mam bardzo równe posadzki i kafelkarz zmartwiony, ze nie zarobi za wylewki samopoziomujące. Po przekatnej domu tak ok. 20m jest różnica 0,5mm.

tel. 603 200120

korzystniej jest brac z ich materiałem - piasek, cement, dodatki.

U mnie: elektryka, alarm, tynki, hydraulika + co, wylewki

- ale chyba lepiej zrobic hydraulike i co przed tynkami - mniej kucia i obrabiania

Jeżeli robi się gładzie, to instalatorzy c.o. chcą po tynkach, mimo że muszą kuć. Zresztą większość i tak kładą w podłogę i tylko piony idą w ścianę.

Jeżeli tak jak u Wojgoca - tynki są jednoetapowe, to wyjścia nie ma.

Wojgoc- pytanie odnośnie Twoich tynków we wnętrzach - jak Ci nakładali to jedną warstwą, czy najpierw szpryc potem cośtam i szlichta?

I jeszcze pytanie do wszystkich średniozaawansowanych - w jakiej kolejności robiliście instalacje/tynki/wylewki po SSZ?

zamiatanie ścian z pajęczyn, ustawienie narozników, doróbki murarskie, gruntowanie, obrzutka, tynk, równanie, zacieranie.

co do kolejności prac to u mnie było: elektryka z alarmówką, anteny, komputer, hydraulika wod-kan i c.o., podłogówka, wylewki + gruntowanie po 7dniach, tynki 20dni po wylewkach, zabudowa poddasza regipsami wciąż trwa.

przy całej podłogówce nie wyobrażam sobie tynkowania bez wylewek - chyba, że rurki zostana rozłożone po tynkach.

a czy przy tynkach bardzo się brudzi?

Jakie są słabe punkty takiej kolejności:

- rekuperacja (rury)

- hydraulika

- elektryk, alarm

- podłogówka

- wylewki

- tynki

Zależałoby mi na puszczeniu kabli w podłodze. Z kolei jeśli tynkarze wejdą na niezrobioną podłogę, obawiam się o całość rur itp.

mozesz zabezpieczyc całość rur obudowując je drewnianymi tunelami, ale jak znam zycie to i tak gdziś się uszkodzą.

A Ty nie byłaś u mnie w trakcie tynkowania? U mnie było czyściutko - fakt, że na bieżąco paliłem woreczki a bylo co palić.

ja zdecydowanie moge polecić firmę Jarka Korólczyka. Mam bardzo równe posadzki i kafelkarz zmartwiony, ze nie zarobi za wylewki samopoziomujące. Po przekatnej domu tak ok. 20m jest różnica 0,5mm.

tel. 603 200120

korzystniej jest brac z ich materiałem - piasek, cement, dodatki.

U mnie też robił Jarek Królczyk i wylewki są pierwsza klasa. Tylko przypilnuj ich z dylatacjami bo to u mnie zawalili [dylatacje były po prostu krzywe, na ukos i ciężko to było potem w fugi wpasować].

zamiatanie ścian z pajęczyn, ustawienie narozników, doróbki murarskie, gruntowanie, obrzutka, tynk, równanie, zacieranie.

co do kolejności prac to u mnie było: elektryka z alarmówką, anteny, komputer, hydraulika wod-kan i c.o., podłogówka, wylewki + gruntowanie po 7dniach, tynki 20dni po wylewkach, zabudowa poddasza regipsami wciąż trwa.

przy całej podłogówce nie wyobrażam sobie tynkowania bez wylewek - chyba, że rurki zostana rozłożone po tynkach.

Też sobie właśnie nie wyobrażam, na dziennikach mi ludzie zamotali ... może ja przestanę to forum czytać i wrócę, jak się przeprowadzę :)

Omiatanie pajęczyn - ważna rzecz :D

Kto z Was budował z Porotonu Robena? Bo zastanawiam się, czy to dobra jakość w porównaniu z np. Wienerbergerem, który jednak jest droższy. A może macie jakieś doświadczenia z pustakami Edera, widziałam je ostatnio, dobrze wyglądały.

Eder są w porządku, 15 klasa wytrzymałości, są równe, prawidłowo wypalone.

Też sobie właśnie nie wyobrażam, na dziennikach mi ludzie zamotali ... może ja przestanę to forum czytać i wrócę, jak się przeprowadzę :)

znam takich co tynkują a okna wstawiają pół roku później, więc i pewnie są w stanie ak zabezpieczyc rozlozoną podłogówkę, że tynkarze chodzą po drewnianych podestach.

mozesz zabezpieczyc całość rur obudowując je drewnianymi tunelami, ale jak znam zycie to i tak gdziś się uszkodzą.

A Ty nie byłaś u mnie w trakcie tynkowania? U mnie było czyściutko - fakt, że na bieżąco paliłem woreczki a bylo co palić.

już po tynkach byłam je oglądać. Ale było idealnie czysto, nie zauważyłam, czy wylewki były zapaćkane tynkami? bo to podobno jest poważny problem (poza zasyfionymi oknami oczywiście).

Nie możesz wrócić, bo będzie gorzej. Z każdą uwagą co sknoco u kogokolwiek, będziesz zastanawiać się, czy u Ciebie także. Jak czegoś nie dasz rady sprawdzić, to Ci się będzie śniło po nocach, jak pękają fundamenty, dach się rozłazi lub cieknie do wewnątrz i potem grzyb go zjada. Ba - jak zobaczysz ciemniejszą plamę farby to będziesz na 200% pewna, że to ten grzyb. Albo pilnujesz wszystkiego, albo nie głuchniesz na wieki ;)

Omiatanie pajęczyn - ważna rzecz :D

Jak na budowie jest chłop to... nie ma pajęczyn.

. Ale było idealnie czysto, nie zauważyłam, czy wylewki były zapaćkane tynkami? bo to podobno jest poważny problem (poza zasyfionymi oknami oczywiście).

Ekipa tynkarska powinna mieć wyjaśnione i wpisane w umowie, że ma usunąć zabrudzenia. Dopilnują, żeby się nie zaschły ;)