Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

U mnie nad stolikiem do śniadań będzie wisieć jakiś duży obraz :) btw tyle jest na forum fotek fajnych wnętrz z gołymi ścianami, że płakać się chce :( Ja mam 12 m2 gabinetu z dwoma oknami, dwoma sporymi regałami i upchnęłam jeszcze 2 duże płótne, jedno małe i maskę. W kuchni mam 3 obrazy i 4 płaskorzeźby, w salonie 7 obrazków, w hallu 1, w łazience nic nie wisi tylko dlatego, że wahania wilgotności sztuce nie służą...

poza tym na pewno się nie zgodzę na żadne półki z kg - nie moja stylistyka. nie przepadam też za punktowymi światełkami eksponującymi dzieła na ścianach - wolę je sobie oglądać przy świetle dziennym. kurczątko, sporo jest rzeczy, których nie lubię, nie? może przez katar zatokowy? :)

wyjaśniam, co miałam na myśli - pisząc "szybkie śniadanie" miałam na myśli dowolny posiłek w ciągu dnia spożywany przez jedną osobę, której się nie będzie chciało nieść posiłku do jadalni 3 metry dalej :) kto był bliżej?

p.s. barki też mi się nie podobają :) a właściwie nie podoba mi się koncepcja barku w mojej kuchni. o.

wyjaśniam, co miałam na myśli - pisząc "szybkie śniadanie" miałam na myśli dowolny posiłek w ciągu dnia spożywany przez jedną osobę, której się nie będzie chciało nieść posiłku do jadalni 3 metry dalej :) kto był bliżej?

Ja bo w powyższych wyjaśnieniach nie piszesz o czasie, tylko o miejscu :)

Dokładnie to samo mieliśmy (głównie żona) na myśli.

p.s. barki też mi się nie podobają :) a właściwie nie podoba mi się koncepcja barku w mojej kuchni. o.

Mi tam się barki podobają - zwłaszcza jako przesłona - ale też nijak nie pasował do naszej kuchni.

Co do sztuki i gołych ścian - generalnie nam się podobają. Nie lubimy zagraconych pomieszczeń i dotyczy to nie gratów, a czegokolwiek. Prosta forma i przestrzeń. Im więcej gratów, tym więcej między nimi kurzu. Co do ścian, to obecnie nad moim biurkiem wisi... zdjęcie zrobione przeze mnie. Małża w końcu zgodziła się na sesję. Może w nowym domu zawiśnie jej zdjęcie (preferowane b-w lub sephia)? Muszę jednak wspiąć się na wyżyny fotograficzne.

Lampka nad obrazem... fuj. Punktowiec z drugiej strony - do rozważenia.

Tatarak - dałaś mi do myślenia. A może by tak urządzić swoją mini galerię? Jako obrazków użyć kilku swoich zdjęć i co jakiś czas zmieniać, zmieniając w ten sposób nastrój wnętrza: a to rodzinne, a to podróżnicze, a to historia budowy, a to robale, a to kwiatuszki... Archiwum jest przepastne :)

Leier ma mniejszy wymiar od pozostałych i jest z nich najbardziej nierówny tzn. nie trzyma swoich wymiarów i co zatym idzie trudno wyprowadzić równe ściany - murarze oczywiście powiedza, że tynki wyrównają, ale efekt taki, że tynku jest i po5cm.

Zdecydowanie lepszy jest produkt Robena - bodajże Poromur.

Natomiast w hurtowni widziałem Edera i był bardzo ladnie wypalony i faktycznie miał kąty proste na krawedziach.

Mam ofertę na Poroton Robena oraz Edera. Cenowo m2 ściany wychodzi mi tak samo - po ok. 55 zł. To co byście na moim miejscu wybrali? Ja osobiście skłaniam się do Robena, który jest na rynku znany i w wielu miejscach dostępny, a Edera to chyba trzeba specjalnie z Niemiec zamawiać?

Mam ofertę na Poroton Robena oraz Edera. Cenowo m2 ściany wychodzi mi tak samo - po ok. 55 zł. To co byście na moim miejscu wybrali? Ja osobiście skłaniam się do Robena, który jest na rynku znany i w wielu miejscach dostępny, a Edera to chyba trzeba specjalnie z Niemiec zamawiać?

O ile dobrze pamiętam to w PSB Mrówka w Jelczu mieli zawsze sporo na placu Eder-ów.

Patrz co jest lepsze, a nie co znane, bo ja budowałem ze znanego Poromur - u Jopka i drugich takich kiepskich bloczków nie widziałem [a na Tarbudzie co roku stawiają dom z ładnych, równych i dobrze wypalonych bloczków].

Niestety "za moich czasów" nie miałem wyboru w ogóle.

Dziś wylewali nam ławy fundamentowe, hurra!!! Mam na szybkości kilka pytań:

1) Jakie robiliście izolacje fundamentów? Wykonawca proponuje standardowe rozwiązanie, tania papa, Dysperbit i styrodur, a ja myślę o czymś solidniejszym. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z Icopalem? Jestem ciekawa Waszych opinii.

2) Betoniarnia, w której miałam zamawiać bloczki betonowe nie ma przez kilka dni operatora HDS (urlop), wiec wykonawca wymyślił, żeby bloczki kupić w hurtowni, ale dostarczone na budowę będą dwiema ciężarówkami bez HDS i będzie je rozładowywać koparka. Trochę to dla mnie hardcorowo brzmi, no bo jak to rozładunek koparką? A jak się uszkodzą? Może lepiej poczekać, aż operator w betoniarni skończy urlop? W końcu chodzi tylko o kilka dni opóźnienia, a nam aż tak się nie spieszy, a beton w ławach też przecież musi dobrze związać.

3) Dostałam ostatnio ofertę na pompę ciepła, podłogówkę i wentylację mechaniczną z rekuperacją. O ile ceny dwóch pierwszych mniej więcej się spodziewałam, to cena rekuperacji zwaliła mnie z nóg, bo to powyżej 30 tysięcy. Oferta mocno przesadzona, czy może tak się kaszle za rekuperację? Oświećcie mnie, please.

Moana,

1.jesli nie masz wysokiego stanu wód gruntowych to zastosuj tradycyjnie - papa, dysperbit, syrodur, folia kubełkowa,

2. skąd bierzesz beton? w bloczkach liczy się Termat i Betard - pozostali wytwórcy nie chwalą się swoim wyrobem. mozna zastosowac wyładunek koparką, ale nie ma mozliwości rozladunku bezuszczerbkowego, więc lepiej poczekaj na HDS a i beton w ławach nabierze "mocy urzędowej"

3. o rekuperacji nie mam pojęcia

nie wiem czy trzeba specjalnie zamawiać z Niemiec, ale w wiekszości hurtowni mają go na stanach, więc nie jest tak źle z ich dostawami. Mam przekonanie, że może być wiekszy problem z domówieniem Robena jak Edera.

a wogóle to w jakiej hurtowni się zaopatrujesz?

Patrz co jest lepsze, a nie co znane, bo ja budowałem ze znanego Poromur - u Jopka i drugich takich kiepskich bloczków nie widziałem

Kiedy Jopek zaczął kopiować Porotherm, to z tego co pamiętam, to na Forum były krytyczne opinie o nim. No ale temat był z boku, więc mogłem nadziać się na kilka opinii nie do końca wiarygodnych.

2) Betoniarnia, w której miałam zamawiać bloczki betonowe nie ma przez kilka dni operatora HDS (urlop), wiec wykonawca wymyślił, żeby bloczki kupić w hurtowni, ale dostarczone na budowę będą dwiema ciężarówkami bez HDS i będzie je rozładowywać koparka. Trochę to dla mnie hardcorowo brzmi, no bo jak to rozładunek koparką? A jak się uszkodzą? Może lepiej poczekać, aż operator w betoniarni skończy urlop? W końcu chodzi tylko o kilka dni opóźnienia, a nam aż tak się nie spieszy, a beton w ławach też przecież musi dobrze związać.

Zdecydowanie jestem za czekaniem. Ławy dobrze zwiążą, a bloczki są diabelsko ciężkie, więc koparka nie weźmie palety na sznur niczym dźwig, a ręczne wrzucanie na łychę i zdejmowanie będzie strasznie upierdliwe. Poczekaj, albo ewentualnie popytaj tu i tam o możliwość wynajęcia HDS-a.

Frankai ja tak mam - 100 zdjeć w czarnych ramkach z ikei w dwóch formatach, produkuja sie nastepne;)

A masz gdzieś galerię? Chętnie obejrzę.

W sumie z tych około 17 tys. zdjęć które zrobiłem (połowa to pewnie budowlane), to raptem jedno uznałem za szczególne. Takie które ewentualnie nadaje się do wysłania gdzieś i które zasłużyło na duży format (36x24"). Teraz aparat już mi się starzeje, a lampa (mocny Sunpak) w zasadzie do wymiany. Sęk w tym, że z racji budowy nie ma kasy na nowy.

3) Dostałam ostatnio ofertę na pompę ciepła, podłogówkę i wentylację mechaniczną z rekuperacją. O ile ceny dwóch pierwszych mniej więcej się spodziewałam, to cena rekuperacji zwaliła mnie z nóg, bo to powyżej 30 tysięcy. Oferta mocno przesadzona, czy może tak się kaszle za rekuperację? Oświećcie mnie, please.

Za rekuperację z centralą Nikol 320 z rozszerzonym sterowaniem + GWC wyszło mi poniżej 20 tys, ale to było 3 lata temu.

Napisz jaką centralę CI zaproponowali, do jakiej kubatury i dla ilu maksymalnie mieszkańców.

W tej kwestii polecam poniższe wątki:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1728-rekuperator/page135

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KT%C3%93RY-JU%C5%BB-DZIA%C5%81A!!/page71

a Edera to chyba trzeba specjalnie z Niemiec zamawiać?

O wilku mowa - o północy Onet zaszczycił mnie reklamami Edera. Jako że mieszkam w Wielkopolsce, to oferta pochodziła od przedstawiciela na moją część Polski. Nie podejrzewam jednak, żeby był problem w zamawianiu w innych częściach. Inna sprawa, że niektóre materiały opłacało się sprowadzić samemu z Niemiec. Wiem, że ludzie ciągnęli klinkier czy dachówkę, bo było taniej i lepszej jakości.

3) ....to cena rekuperacji zwaliła mnie z nóg, bo to powyżej 30 tysięcy. Oferta mocno przesadzona, czy może tak się kaszle za rekuperację? Oświećcie mnie, please.

a gdzie wyceniałaś? U mnie dom pow. uzytk. 181m2 - 20 tys. Rekuperator Mistral Duo 400EC. Bez GWC. Ceny z tego roku.