Tatarak 13.05.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Dziś wylewali nam ławy fundamentowe, hurra!!! Mam na szybkości kilka pytań: 1) Jakie robiliście izolacje fundamentów? Wykonawca proponuje standardowe rozwiązanie, tania papa, Dysperbit i styrodur, a ja myślę o czymś solidniejszym. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z Icopalem? Jestem ciekawa Waszych opinii. 2) Betoniarnia, w której miałam zamawiać bloczki betonowe nie ma przez kilka dni operatora HDS (urlop), wiec wykonawca wymyślił, żeby bloczki kupić w hurtowni, ale dostarczone na budowę będą dwiema ciężarówkami bez HDS i będzie je rozładowywać koparka. Trochę to dla mnie hardcorowo brzmi, no bo jak to rozładunek koparką? A jak się uszkodzą? Może lepiej poczekać, aż operator w betoniarni skończy urlop? W końcu chodzi tylko o kilka dni opóźnienia, a nam aż tak się nie spieszy, a beton w ławach też przecież musi dobrze związać. ad. 1 - mnie kb zaproponował folię na ławy, a wykonawca porządną papę - po opisie sądzę, ze ma na myśli icopal właśnie. Wolę papę, ale jeszcze nie wybrałam konkretnej. Ad 2 - jeśli Ci się spieszy, to możesz też kupić bloczki w betoniarni i załatwić transport hds osobno, w razie czego służę namiarami na pana, z którego usług myśmy korzystali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.05.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 ja mam u siebie icopal, a sąsiad zwykłą papę podwójnie położoną - nie zauwazyłem znaczącej róznicy poza ceną.jesli masz normalny grunt zrób zwykłą, jesli wysokie wody gruntowe -icopal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.05.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 poziom wody gruntowej mam na 1,5 m - tak wyszło w badaniu geotech. w czerwcu zeszłego roku i jak kopaliśmy wygódkę kilka dni temu. nie wiem, czy w innych porach roku może być wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.05.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 a ławy bedziesz miała na 1m max - to po co Ci papa o podwyższonych parametrach. wg mnie Twój kb ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.05.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Propozycja dla grupowiczów:Jutro lub w niedzielę będe robił zakupy w Liroy wykorzystująć punkty rabatowe dające 10% znizki na wszystkie zakupy w tym dniu -czy ktoś jest chętny na rabat 10%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moana 13.05.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Moana, 2. skąd bierzesz beton? w bloczkach liczy się Termat i Betard - pozostali wytwórcy nie chwalą się swoim wyrobem. mozna zastosowac wyładunek koparką, ale nie ma mozliwości rozladunku bezuszczerbkowego, więc lepiej poczekaj na HDS a i beton w ławach nabierze "mocy urzędowej" Beton brałam z betoniarni Mik Transbet w Dzierżoniowie, miałam stamtąd brać bloczki, ale nie mają chwilowo tego HDS-a. Dostałam ofertę na bloczki z PEBEKU Świdnica, dość atrakcyjną cenowo. Mogę też wybrać bloczki z Betardu, ale one są droższe. Znacie ten PEBEK, dobry jest? I jakie bloczki są popularniejsze: '12 czy '14? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.05.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 o bloczkach z Pebeku pierwszy raz słyszę.grubość bloczków zalezy od wysokości ściany - będziesz potrzebowała i takie i takie. zadzwoń do Termatu i zapytaj sie u nich po ile dostaniesz bloczki z dostawą.Ja kupowałem bezpośrednio w Termacie -cena locobudowa była bardzo dobra.kontakt Sebastian Witkowski Przedstawiciel Handlowy tel 600 998 015,lub Monika Bator Przedstawiciel Handlowy tel 71 - 317 51 21 wew 137, gsm 695 454 413 w Liroy bloczki maja po 3zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moana 13.05.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 o bloczkach z Pebeku pierwszy raz słyszę. grubość bloczków zalezy od wysokości ściany - będziesz potrzebowała i takie i takie. zadzwoń do Termatu i zapytaj sie u nich po ile dostaniesz bloczki z dostawą. Ja kupowałem bezpośrednio w Termacie -cena locobudowa była bardzo dobra. kontakt Sebastian Witkowski Przedstawiciel Handlowy tel 600 998 015, lub Monika Bator Przedstawiciel Handlowy tel 71 - 317 51 21 wew 137, gsm 695 454 413 w Liroy bloczki maja po 3zł brutto Wojgoc, dzięki za namiary, już dzwoniłam, zaraz dostanę cenę loco budowa. A jak się kupuje u nich bezpośrednio, to jak zostanie nadmiar ewentualnie, odbierają to z powrotem, czy lepiej wyliczyć dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.05.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Ja miałam w Maneksie cenę o 1 gr wyższą niż bezpośrednio z Termatu, a mogę oddać nadmiarowe bloczki bez problemu, więc taką opcję wybrałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.05.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 nie wiem jak jest ze zwrotami, ale bloczki na budowie zawsze sie przydadzą - czy do podmurówki, czy też pod rusztowanie.ale pewnie lepiej policzyć konkretna ilość - z tym tylko, że w Termacie kupujesz na palety a nie na sztuki.Możesz jeszcze skorzystac z mojej oferty na 10% w Liroy - wtedy bloczki masz po 2,70 brutto zza szt plus transport HDS do siebie z jakieś 200-250zł. Fakture bierzesz na siebie nie na mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.05.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Ja miałam w Maneksie cenę o 1 gr wyższą niż bezpośrednio z Termatu, a mogę oddać nadmiarowe bloczki bez problemu, więc taką opcję wybrałam co to jest Maneks??? dla 1 grosza, nawet przy 1000szt nie zdecydowałbym się na jakies noname. Ty już zamawiasz bloczki? a kiedy w ogóle rozpoczynasz budowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.05.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 a po ile teraz są bloczki fundamentowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.05.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Manex to hurtownia ja płaciłam za termatowe bloczki 3,0 brutto z dostawą. część już niestety przyjechała (niestety, bo nie stanęła tam, gdzie powinna), ale to tak jest, jak się słucha nadgorliwego KB. A budowę zaczynam za miesiąc!!!!! ekipę mam umówioną na połowę czerwca. o matko! to prawie już? mamy już ogrodzenie (bez bramy, ale to kwestia 2 weekendów) i wygódkę*. Kończę palenie gałęzi - potrzebuję miejsca na humus w tym kącie, gdzie leżały, a przecież nie będę ziemi z gałęziami mieszać, nie? porządek ma być Przyznam się, że już mi to ognisko bokiem wychodzi. Ile można się bawić w biwak? dobrze, że dziś grozi deszcz, to sobie zrobię wolne *ktoś pytał, czemu nie toi-toi. bo nie wiemy, czy nam się uda tę budowę poprowadzić w takim tempie, jak byśmy chcieli. na kilka m-cy to może jest sens, ale jeździmy i będziemy jeździć na działkę regularnie może i 2 lata. musiałbym tego toi-toia wynająć na cały ten czas (może oprócz zimy), bo moje dziecko notorycznie potrzebuje skorzystać w plenerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.05.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 A budowę zaczynam za miesiąc!!!!! ekipę mam umówioną na połowę czerwca. o matko! to prawie już? wow, jakie tempo ten Magik, to rzeczywiście Magik, że bedziesz miała pozwolenie za miesiąc. Pamiętaj, ze trzeba zgłosić rozpoczęcie robót i z pracą można ruszyć po 7 dniach. Nie pamiętam już, czy trzeba czekać na prawomocność, ale raczej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.05.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 właśnie! chyba mu powiem, żeby od razu jak będzie pozwolenie odbierał, zgłosił rozpoczęcie robót! ale może nie w piątek trzynastego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.05.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Gość od którego kupowałem alabaster, na widok mojej lampy... zaproponował współpracę w produkcji. Tyle tylko że on chce iść w taniochę, a ja wolę sektor premium Po co robić 20 lamp zarabiając na nich po 50zł, jak można jedną z zyskiem 1 000zł. Rok temu jeden pomysł mi wyszedł. Może czas iść za ciosem i wdrażać kolejne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.05.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Gołębie są strasznie upierdliwe - dzisiaj już 3 razy musiałem płoszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 13.05.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Za rekuperację z centralą Nikol 320 z rozszerzonym sterowaniem + GWC wyszło mi poniżej 20 tys, ale to było 3 lata temu. ja teraz robiłam na Nikolu 450 bez GWC - koszt 21-23k [nie pamietam dokladnie] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 13.05.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Gołębie są strasznie upierdliwe - dzisiaj już 3 razy musiałem płoszyć. A propos ptaszków.. okazało się, że w samym szczycie naszej ściany szczytowej szpaki wydłubały sobie gniazdko w styropianie. Pal licho, że obsrały mi elewację i okno, ale dorobiły się młodych.. Młode popiskują, stare robią za gar-kuchnię i co i rusz donoszą dziubkom jakieś przysmaki. Sęk w tym, że ja lada chwile tę elewację będę kończyć = tynkować. Na razie przesunęliśmy termin na 26 maja - czy te ptaszki zdążą się do tego czasu wynieść, tudzież będą już na tyle samodzielne, żeby je przemeldować? Wykluły się ze 2 tyg temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.05.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 nie wiem, czy się zdążą usamodzielnić, ale próba przemeldowania skończy się dla nich na pewno tragicznie. Myśmy mieli jaskółcze gniazdo na poddaszu - jak nie było podbitki wlatywały tamtędy, przy robieniu podbitki zostawiliśmy otwarte na stałe okienko na poddasze - żeby rodzice mogli wejść do dzieci. niestety rodzice nie przyjęli objazdu do wiadomości, chociaż okno było pół metra dalej młode zdechły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts