Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Claris, ja mam narożną działkę, ale odgradzać się zamierzam jakimś symbolicznym płotkiem i obronnym żywopłotem. "reprezentacyjnie" będzie tylko bezpośrednio przy bramie. taki jest plan na dziś. ale gdybym miała robić ekstra kute ogrodzenie, to chyba od strony obu dróg.

Kiedy właśnie jak liczę ile by to było $$$ to mnie przygina do ziemi... Przy wejściu i tak musimy dać jakąś furtkę, przesuwna bramę oraz wymurować wnękę na śmietnik. Gdyby nie to to dałabym wszędzie zwykłą siatkę... a odgrodzić się muszę bo mam małe dzieciaki, a ostatnio jakiś obcy duży psiak wpadł mi na taras [i do garażu], a poza tym sarny mi równo koszą rośliny...

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Tegalit nam się spodobał, bo jest wielki. Ale teraz się pewnie zacznę od nowa zastanawiać...

Co do ogrodzenia - przed psami, sarnami i łobuzami bardzo dobrze chroni właśnie taki żywopłot obronny - robi się go z roślin ciernistych, kłujących. Te krzaki, które u siebie paliłam, to był właśnie wycięty żywopłot z głogu - wierzcie mi, żadne żywe stworzenie większe od jeża nie spróbuje go sforsować. no, może zając. u nas będą dzikie róże, berberysy, ogniki i głogi, a za nimi drugi pas - wyższych i też częściowo kolczastych, takich jak rokitnik.

Mam takie pytanie - czy mając działkę narożną zdecydowalibyście się robić wypaśne [czytaj: kute lub inne ładne i drogie ;)] ogrodzenie z obu stron [od strony dróg] czy tylko od frontu domu, a z boku zwykła siatka tak jak na pozostałych dwóch częściach działki].

U mnie to wygląda tak: [czerwone boki są od strony drogi, czarne sąsiadów i tam na pewno idzie siatka, wejscie do domu zaznaczone]?

Jak byłaby kasa to całość od obu ulic. Jak kasy nie to... nie ma pytania :)

Edit: A może wymurować całość słupków, a przęsła póki co... wypełnione siatką. Potem w te same otwory założyć te wypaśne kucia?

Claris, Ja bym zrobiła od obu drogi, chyba, że kasy brak to może z prawej strony żywopłot?

Z dachówki musiała zrezygnować - w najgorszym wypadku może być nawet dopiero w połowie czerwca, a to dla mnie stanowczo za długo, więc muszę zdecydować się na inną, która jest obecnie na stanie.

jak się masz w listopadzie wprowadzać to tak. W innym razie co najmniej 10dni przerwy technologicznej.

W pewnym sensie odstawiasz developerską chałturę, ale Twój dom Twoje zabawki.

będzie na pewno tyle, jeśli nie więcej - zanim górale mi wiązary zbiją, trochę im zajmie. Chociaż tutaj uff? ;)

u mnie wełna 18+5, folia, konstrukcja, podwójna płyta, szpachlowanie, szlifowanie, gruntowanie - 60zł/m2.

nowe prace wyceniają juz ciut wyżej.

Cena chyba w granicach rozsądku. Spotykałam się już z kwotami 45-70 zł (ja bede miała 25 wełny)

To co z tym kontaktem ? :)

SUSPENSER, Twojego też chce :)

buduje po stronie psiego pola

A z innej beczki. Instalacja co na trójnikach czy na rozdzielaczu? (wszędzie grzejniki, troszke podgrzewania podlogowego w łazienkach).

NA trójnikach cenią dużo taniej, a zaleta chyba taka, że w razie jak coś popuści to bedzie łątwiej naprawić, czy tak?

jakie kabiny prysznicowe macie u siebie zamontowane? Radaway, Poolspa, Ravak, Kermi, Huppe, Aquaform, Ronal?

Ja mam Cersanit - działa dobrze, tylko zaślepki śrub jakiś czas temu odpłynęły "do morza", więc radzę je czymś delikatnie przyklejać np. silikonem.

Niestety jest to ta wersja 80 cm [dla anorektyków ;)] - faktycznie trudno się w niej zmieścić i obrócić, żeby czegoś nie zahaczyć :(

"konkretyzm powiązany z zimią" i znowu parsknęłam na biurko :)

ponawiam pytanie o dobre miejsce we Wrocku, gdzie można obejrzeć duuużo drzwi wewn. na ekspozycji, a nie w katalogach :) różnych, także składanych, szklanych etc. mam już jeden namiar na Robotniczej od Frankaia, kto da więcej?

Impro na Gwiaździstej.

W Budusie na rogu Armii Krajowej i Ślężnej też jest sporo.

Na Robotniczej 6 w magazynach obok giełdy też jest kilka firm oferujących drzwi (Kurek, Dallas, Centurion).

Lakbud na Brucknera też miał trochę.

Wykoncypowałam przy tej składanej do środka kabinie panel prysznicowy narożny - nie będzie stresu, że się w panel na ścianie przydzwoni zbyt energicznie składanymi drzwiami. A tu mi mąż, że on by własciwie wolał samą deszczownicę, nie panel. Teraz mamy zwykły prysznic ze słuchawką i wystarcza. Czy ktoś może przedstawić analizę porównawczą bazującą na autopsji? Mnie się bardzo podoba patent z dyszami do masażu, ale może to przereklamowne jest?

Ja mam panel z 6 dyszami, deszczownię i "słuchawkę" - w sumie wszystko się przydaje :)

Na samą deszczownię bym się nie zdecydował - minimum to deszczownia i słuchawka, najrzadziej używa się panela - już bardziej do relaksu niż mycia, no i panelem "zużywa się" najwięcej wody ;)

W sieci mam chyba niezłe ciśnienie, bo te 6 dysz daje radę :)

O dziwo dysze nie zapychają się kamieniem - a deszczownia i słuchawka tak [choć tego kamienia to u mnie są znikome ilości - tyle co z podmieszania "surową" wodą tej zmiękczonej, żeby uzyskać w sumie 4 stopnie niemieckie twardości a nie 0 które wychodzi po zmiękczaczu].

Za to koniecznie powinna być głowica termostatyczna do wszystkiego.

Mam takie pytanie - czy mając działkę narożną zdecydowalibyście się robić wypaśne [czytaj: kute lub inne ładne i drogie ;)] ogrodzenie z obu stron [od strony dróg] czy tylko od frontu domu, a z boku zwykła siatka tak jak na pozostałych dwóch częściach działki].

U mnie to wygląda tak: [czerwone boki są od strony drogi, czarne sąsiadów i tam na pewno idzie siatka, wejscie do domu zaznaczone]?

http://republika.pl/claris/domek/budowa/dzialka.jpg

W tej sytuacji raczej obie strony trzeba zrobić "wypasione" - inaczej kiepsko będzie to wyglądać.

My zrobiliśmy od frontu bramę i furtkę kute a słupki i panele betonowe które potem pomalowałem - montaż był szybki i własnoręczny [więc tanio], efekt nam się podoba.

Panele i słupki - link:

http://allegro.pl/ogrodzenie-betonowe-ogrodzenia-plot-slask-i1602716826.html

Tegalit nam się spodobał, bo jest wielki. Ale teraz się pewnie zacznę od nowa zastanawiać...

Co do ogrodzenia - przed psami, sarnami i łobuzami bardzo dobrze chroni właśnie taki żywopłot obronny - robi się go z roślin ciernistych, kłujących. Te krzaki, które u siebie paliłam, to był właśnie wycięty żywopłot z głogu - wierzcie mi, żadne żywe stworzenie większe od jeża nie spróbuje go sforsować. no, może zając. u nas będą dzikie róże, berberysy, ogniki i głogi, a za nimi drugi pas - wyższych i też częściowo kolczastych, takich jak rokitnik.

Nie widziałaś mojego psa, który gdy mu rzucę kij to "nie widzi przeszkód" ;)

Kiedyś miałem mniejszego, który był tak bojowy, że gdy patyk uwiązł na ciernistym krzaku to karczował go zębami.

Cena chyba w granicach rozsądku. Spotykałam się już z kwotami 45-70 zł (ja bede miała 25 wełny)

To co z tym kontaktem ? :)

SUSPENSER, Twojego też chce :)

buduje po stronie psiego pola

A z innej beczki. Instalacja co na trójnikach czy na rozdzielaczu? (wszędzie grzejniki, troszke podgrzewania podlogowego w łazienkach).

NA trójnikach cenią dużo taniej, a zaleta chyba taka, że w razie jak coś popuści to bedzie łątwiej naprawić, czy tak?

Ja i sąsiedzi mamy na rozdzielaczach, nie spotkałem się z trójnikami.

Namiar na fachowca prześlę na priv.