claris 17.05.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Claris, ja mam narożną działkę, ale odgradzać się zamierzam jakimś symbolicznym płotkiem i obronnym żywopłotem. "reprezentacyjnie" będzie tylko bezpośrednio przy bramie. taki jest plan na dziś. ale gdybym miała robić ekstra kute ogrodzenie, to chyba od strony obu dróg. Kiedy właśnie jak liczę ile by to było $$$ to mnie przygina do ziemi... Przy wejściu i tak musimy dać jakąś furtkę, przesuwna bramę oraz wymurować wnękę na śmietnik. Gdyby nie to to dałabym wszędzie zwykłą siatkę... a odgrodzić się muszę bo mam małe dzieciaki, a ostatnio jakiś obcy duży psiak wpadł mi na taras [i do garażu], a poza tym sarny mi równo koszą rośliny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.05.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 ja najchętniej nie grodziłabym się od przodu, ale w naszych warunkach to chyba nierealne. U nas to sarny i zające biegają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 17.05.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 z dachu to mam na razie dachówki wybrane. Tegalit. grafitowy.A nie wolisz ceramicznej? nelskamp g10 wychodzi taniej niż tegalit. Claris, ja bym robiła po obu stronach czerwonych reprezentacyjnie (ale nisko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.05.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Tegalit nam się spodobał, bo jest wielki. Ale teraz się pewnie zacznę od nowa zastanawiać... Co do ogrodzenia - przed psami, sarnami i łobuzami bardzo dobrze chroni właśnie taki żywopłot obronny - robi się go z roślin ciernistych, kłujących. Te krzaki, które u siebie paliłam, to był właśnie wycięty żywopłot z głogu - wierzcie mi, żadne żywe stworzenie większe od jeża nie spróbuje go sforsować. no, może zając. u nas będą dzikie róże, berberysy, ogniki i głogi, a za nimi drugi pas - wyższych i też częściowo kolczastych, takich jak rokitnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.05.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Mam takie pytanie - czy mając działkę narożną zdecydowalibyście się robić wypaśne [czytaj: kute lub inne ładne i drogie ] ogrodzenie z obu stron [od strony dróg] czy tylko od frontu domu, a z boku zwykła siatka tak jak na pozostałych dwóch częściach działki]. U mnie to wygląda tak: [czerwone boki są od strony drogi, czarne sąsiadów i tam na pewno idzie siatka, wejscie do domu zaznaczone]? Jak byłaby kasa to całość od obu ulic. Jak kasy nie to... nie ma pytania Edit: A może wymurować całość słupków, a przęsła póki co... wypełnione siatką. Potem w te same otwory założyć te wypaśne kucia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.05.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 dzięki, mozaika też rainbow. A nie boisz się czyszczenia tej mozaiki? Ja dałem mozaikę tylko tam gdzie nie leje się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.05.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 U nas to sarny i zające biegają Zazdraszczam możliwości obcowania z przyrodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 17.05.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Claris, Ja bym zrobiła od obu drogi, chyba, że kasy brak to może z prawej strony żywopłot?Z dachówki musiała zrezygnować - w najgorszym wypadku może być nawet dopiero w połowie czerwca, a to dla mnie stanowczo za długo, więc muszę zdecydować się na inną, która jest obecnie na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.05.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Wojgoc, czy to jest odpowiednia przerwa dla wieńca? jak się masz w listopadzie wprowadzać to tak. W innym razie co najmniej 10dni przerwy technologicznej. W pewnym sensie odstawiasz developerską chałturę, ale Twój dom Twoje zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.05.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Wojgoc - odpływ liniowy montuje się na skraju podłogi prysznica, dobrze myślę? zależy, mozna też przy drzwiach kabiny. Wszystko zalezy od rodzaju kabiny - jak we wnęce to może być i przy ścianie i przy drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 17.05.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 jak się masz w listopadzie wprowadzać to tak. W innym razie co najmniej 10dni przerwy technologicznej. W pewnym sensie odstawiasz developerską chałturę, ale Twój dom Twoje zabawki. będzie na pewno tyle, jeśli nie więcej - zanim górale mi wiązary zbiją, trochę im zajmie. Chociaż tutaj uff? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danka_firanka 17.05.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 u mnie wełna 18+5, folia, konstrukcja, podwójna płyta, szpachlowanie, szlifowanie, gruntowanie - 60zł/m2. nowe prace wyceniają juz ciut wyżej. Cena chyba w granicach rozsądku. Spotykałam się już z kwotami 45-70 zł (ja bede miała 25 wełny) To co z tym kontaktem ? SUSPENSER, Twojego też chce buduje po stronie psiego pola A z innej beczki. Instalacja co na trójnikach czy na rozdzielaczu? (wszędzie grzejniki, troszke podgrzewania podlogowego w łazienkach). NA trójnikach cenią dużo taniej, a zaleta chyba taka, że w razie jak coś popuści to bedzie łątwiej naprawić, czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.05.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 jakie kabiny prysznicowe macie u siebie zamontowane? Radaway, Poolspa, Ravak, Kermi, Huppe, Aquaform, Ronal? Ja mam Cersanit - działa dobrze, tylko zaślepki śrub jakiś czas temu odpłynęły "do morza", więc radzę je czymś delikatnie przyklejać np. silikonem. Niestety jest to ta wersja 80 cm [dla anorektyków ] - faktycznie trudno się w niej zmieścić i obrócić, żeby czegoś nie zahaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.05.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 "konkretyzm powiązany z zimią" i znowu parsknęłam na biurko ponawiam pytanie o dobre miejsce we Wrocku, gdzie można obejrzeć duuużo drzwi wewn. na ekspozycji, a nie w katalogach różnych, także składanych, szklanych etc. mam już jeden namiar na Robotniczej od Frankaia, kto da więcej? Impro na Gwiaździstej. W Budusie na rogu Armii Krajowej i Ślężnej też jest sporo. Na Robotniczej 6 w magazynach obok giełdy też jest kilka firm oferujących drzwi (Kurek, Dallas, Centurion). Lakbud na Brucknera też miał trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.05.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Wykoncypowałam przy tej składanej do środka kabinie panel prysznicowy narożny - nie będzie stresu, że się w panel na ścianie przydzwoni zbyt energicznie składanymi drzwiami. A tu mi mąż, że on by własciwie wolał samą deszczownicę, nie panel. Teraz mamy zwykły prysznic ze słuchawką i wystarcza. Czy ktoś może przedstawić analizę porównawczą bazującą na autopsji? Mnie się bardzo podoba patent z dyszami do masażu, ale może to przereklamowne jest? Ja mam panel z 6 dyszami, deszczownię i "słuchawkę" - w sumie wszystko się przydaje Na samą deszczownię bym się nie zdecydował - minimum to deszczownia i słuchawka, najrzadziej używa się panela - już bardziej do relaksu niż mycia, no i panelem "zużywa się" najwięcej wody W sieci mam chyba niezłe ciśnienie, bo te 6 dysz daje radę O dziwo dysze nie zapychają się kamieniem - a deszczownia i słuchawka tak [choć tego kamienia to u mnie są znikome ilości - tyle co z podmieszania "surową" wodą tej zmiękczonej, żeby uzyskać w sumie 4 stopnie niemieckie twardości a nie 0 które wychodzi po zmiękczaczu]. Za to koniecznie powinna być głowica termostatyczna do wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.05.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Tyvek i Aquatec są chyba niedostępni w MSM. Firmy jak firmy. Dorken jest chyba najbardziej rozpropagowana wśród dekarzy. / Ja kupowałem Tyvek przez Allegro - nawet jakąś grupę stworzyliśmy i ceny były super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.05.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Mam takie pytanie - czy mając działkę narożną zdecydowalibyście się robić wypaśne [czytaj: kute lub inne ładne i drogie ] ogrodzenie z obu stron [od strony dróg] czy tylko od frontu domu, a z boku zwykła siatka tak jak na pozostałych dwóch częściach działki]. U mnie to wygląda tak: [czerwone boki są od strony drogi, czarne sąsiadów i tam na pewno idzie siatka, wejscie do domu zaznaczone]? http://republika.pl/claris/domek/budowa/dzialka.jpg W tej sytuacji raczej obie strony trzeba zrobić "wypasione" - inaczej kiepsko będzie to wyglądać. My zrobiliśmy od frontu bramę i furtkę kute a słupki i panele betonowe które potem pomalowałem - montaż był szybki i własnoręczny [więc tanio], efekt nam się podoba. Panele i słupki - link: http://allegro.pl/ogrodzenie-betonowe-ogrodzenia-plot-slask-i1602716826.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.05.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Tegalit nam się spodobał, bo jest wielki. Ale teraz się pewnie zacznę od nowa zastanawiać... Co do ogrodzenia - przed psami, sarnami i łobuzami bardzo dobrze chroni właśnie taki żywopłot obronny - robi się go z roślin ciernistych, kłujących. Te krzaki, które u siebie paliłam, to był właśnie wycięty żywopłot z głogu - wierzcie mi, żadne żywe stworzenie większe od jeża nie spróbuje go sforsować. no, może zając. u nas będą dzikie róże, berberysy, ogniki i głogi, a za nimi drugi pas - wyższych i też częściowo kolczastych, takich jak rokitnik. Nie widziałaś mojego psa, który gdy mu rzucę kij to "nie widzi przeszkód" Kiedyś miałem mniejszego, który był tak bojowy, że gdy patyk uwiązł na ciernistym krzaku to karczował go zębami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 17.05.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 A nie boisz się czyszczenia tej mozaiki? Ja dałem mozaikę tylko tam gdzie nie leje się woda. Na razie się nie boję zobaczymy jak będzie później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.05.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Cena chyba w granicach rozsądku. Spotykałam się już z kwotami 45-70 zł (ja bede miała 25 wełny) To co z tym kontaktem ? SUSPENSER, Twojego też chce buduje po stronie psiego pola A z innej beczki. Instalacja co na trójnikach czy na rozdzielaczu? (wszędzie grzejniki, troszke podgrzewania podlogowego w łazienkach). NA trójnikach cenią dużo taniej, a zaleta chyba taka, że w razie jak coś popuści to bedzie łątwiej naprawić, czy tak? Ja i sąsiedzi mamy na rozdzielaczach, nie spotkałem się z trójnikami. Namiar na fachowca prześlę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts