Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

A jak ocieplam dach, to jaką folię mam wybrać? z dachu to mam na razie dachówki wybrane. Tegalit. grafitowy.

Folia Corotop Strong (optymalna cena/jakość) - tzn jeśli pytasz o membranę dachową, po na ocieplenie od wewnątrz idzie jeszcze jedna folia.

Z tegalitem naprawdę dałbym sobie spokój. Tzn dałem sobie. Widziałaś go na żywo z bliska? Jakościowo nie umywa sie do ceramiki, a kosztuje tyle co ceramika. Mogę Ci dać namiar na mojego dekarza i jednocześnie dystrybutora dachówek Meyer-Holsen (kupowała u niego również Spirea). Model Piano. Ręczę, że dla tych dachówek warto poświęcić kilka zł więcej. Albo polecony wyżej Nelskamp (tylko, że one są naprawdę ogromne).

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Niestety jest to ta wersja 80 cm [dla anorektyków ;)] - faktycznie trudno się w niej zmieścić i obrócić, żeby czegoś nie zahaczyć :(

Tu jeszcze drobna uwaga - nie cierpię uchwytów pod prysznicem, które tyłkiem się przestawia. A to człek wyłączy wodę, a to znowu przekręci na zimną czy gorącą. U siebie dałem więc regulator obrotowy i to w wersji termostatycznej.

Jak ktoś może zaszaleć, to warto dać nawet kabinę 100cm. Większa wygoda jak się wchodzi we dwójkę ;)

O dziwo dysze nie zapychają się kamieniem - a deszczownia i słuchawka tak [choć tego kamienia to u mnie są znikome ilości - tyle co z podmieszania "surową" wodą tej zmiękczonej, żeby uzyskać w sumie 4 stopnie niemieckie twardości a nie 0 które wychodzi po zmiękczaczu].

Jakby Tobie miało się zakamieniać, to u innych po tygodniu by przestało lecieć :p

Mi kropelki pokazały 26.

Nie widziałaś mojego psa, który gdy mu rzucę kij to "nie widzi przeszkód" ;)

Kiedyś miałem mniejszego, który był tak bojowy, że gdy patyk uwiązł na ciernistym krzaku to karczował go zębami.

Jaki pan taki kram? Ciekaw jestem jak go tego nauczyłeś http://autokacik.pl/images/graemlins/hahaha.gif

Na razie się nie boję :) zobaczymy jak będzie później

Znajomy na widok mozaiki, która jest pod wanną i nad wanną zareagował "a kto to będzie czyścił :o ". Inna sprawa, że jego to do pracusiów bym raczej nie zaliczył ;) Mimo wszystko poszukaj porządnych impregnatów to raz, a dwa to pewnie czeka nas mycie tego szczoteczką a nie ścierką.

Impro na Gwiaździstej.

W Budusie na rogu Armii Krajowej i Ślężnej też jest sporo.

Na Robotniczej 6 w magazynach obok giełdy też jest kilka firm oferujących drzwi (Kurek, Dallas, Centurion).

Lakbud na Brucknera też miał trochę.

dzięki za odpowiedź. w sprawie panelu prysznicowego też :)

Nie widziałaś mojego psa, który gdy mu rzucę kij to "nie widzi przeszkód" ;)

Kiedyś miałem mniejszego, który był tak bojowy, że gdy patyk uwiązł na ciernistym krzaku to karczował go zębami.

pytanie, jakie kolce miał ten krzak. bo niektóre głogi mają takie po 5-8 cm długości, nie sądzę, żeby je normalny pies sforsował bez poważnych uszkodzeń ciała. chociaż kto wie :)

potwierdzam, że Corotop ma bardzo dobrą opinię, a co do dorkena to rzeczywiście widzę tylko folie delta s lub n nie pamiętam jaka tam jest literka.

Madeleine u Ciebie wełna będzie kładziona nad płytami gk czy w skosy?

Danka firanka zaleta instalacji na rozdzielaczu to taka, że to całe rurki, nie łączone, więc teoretycznie nie powinno być AŁA. Łatwiej tez to wyregulować - w zakresie przepływów

Ja tradycyjnie na opak - mam na trójnikach;) - zaleta - robione na miedzi, wada- trudniej wyregulować, a jak coś walnie to będzie większe AŁA.

Folia Corotop Strong (optymalna cena/jakość) - tzn jeśli pytasz o membranę dachową, po na ocieplenie od wewnątrz idzie jeszcze jedna folia.

Z tegalitem naprawdę dałbym sobie spokój. Tzn dałem sobie. Widziałaś go na żywo z bliska? Jakościowo nie umywa sie do ceramiki, a kosztuje tyle co ceramika. Mogę Ci dać namiar na mojego dekarza i jednocześnie dystrybutora dachówek Meyer-Holsen (kupowała u niego również Spirea). Model Piano. Ręczę, że dla tych dachówek warto poświęcić kilka zł więcej. Albo polecony wyżej Nelskamp (tylko, że one są naprawdę ogromne).

o! i to jest odpowiedź, jaką lubię. kajecik przyjął, mam nadzieję, że dobrze tego Corotopa sprawdziłeś :)

Tegalit oglądałam na ekspozycji i wyglądał bardzo fajnie. Ale nie było na niej MH, więc może jeszcze zmienię zdanie. Gdzie je mozna zobaczyć i te Nelskampy też - najlepiej jedne obok drugich?

o! i to jest odpowiedź, jaką lubię. kajecik przyjął, mam nadzieję, że dobrze tego Corotopa sprawdziłeś :)

Tegalit oglądałam na ekspozycji i wyglądał bardzo fajnie. Ale nie było na niej MH, więc może jeszcze zmienię zdanie. Gdzie je mozna zobaczyć i te Nelskampy też - najlepiej jedne obok drugich?

Zwróć uwagę jak strasznie poszarpaną dolną krawędź ma tegalit, wygląda jak uchlastany gilotyną (pewnie tak właśnie jest). Poza tym jest podejrzanie cienki. Jak położysz obok nawet najtańszej ceramiki widać to wyraźnie. MH jest bardzo rzadko spotykany. Spirea gdzieś we Wro go oglądała. Nelskampy ja oglądałem w Długołęce (firma się nazywa Millenium czy jakoś tak). Mają tam też Creatona Domino z płaskich. PS. Corotop Strong leży u mnie na dachu. Jest naprawdę strong. PS2. Spirea kiedyś wklejała zdjęcie pokazujące jak duża jest różnica formatu między MH a nelskampem. PS3. Jakieś stare zdjęcia mojego dachu w Piano - http://forum.muratordom.pl/entry.php?112187-Dach-(na-razie)-sko%C5%84czony

Danka firanka zaleta instalacji na rozdzielaczu to taka, że to całe rurki, nie łączone, więc teoretycznie nie powinno być AŁA. Łatwiej tez to wyregulować - w zakresie przepływów

Ja tradycyjnie na opak - mam na trójnikach;) - zaleta - robione na miedzi, wada- trudniej wyregulować, a jak coś walnie to będzie większe AŁA.

ja chyba też zdecyduje sie na trójniki ale w plastiku. Nie moge przecież robić wszystkiego z myślą, co to będzie jak sie zepsuje. gdybym tak myslala to bym kłądła wszystkie instalacje po ścianie hihi :) Panowie hydraulicy twierdzą, ze wszystko będzie pieknie wyregulowane - grubsze rurki na początku a im dalej to cieńsze...

PS. a jeszcze jedno bo już zgłupiałam - te Wasze 50-60 zł za zabudowe poddasza to z materiałem czy bez?

Madeleine u Ciebie wełna będzie kładziona nad płytami gk czy w skosy?

Po stropie, ale jeszcze nie wiem, czy granulat czy normalna, i czy przypadkiem nie położyć na krokwiach płyt osb i dopiero na to wełny. Żeby nic na głowę nie spadło ;)

Tatarak, polecam MSM na Tyskiej. Mają na zewnątrz bardzo dużą wystawkę dachówek, a w środku, w pokoju z zabawkami dla dzieci ;) obok siebie grafity/ antracyty i szarości MH, Nelskampa, Tegalit i jeszcze coś. Chyba Domino. I Actuę.

Wszystko można porównać.

Z nowości - jest Euronit Kapstadt, ja jej na żywo nie widziałam, ale wychodzi cenowo najkorzystniej.

U mnie różnica wychodziła między MH Piano a Nelskampem ok. 23%, gdzie bym nie wyceniała.

Wojgoc, ja się właśnie z foliami nastawiłam na Tyveka - ale w MSM go nie prowadzą, a chcę zamówić u nich wszystko (ceny...). Chyba wezmę tego vitaxxa albo vent S... aaaa, czy to naprawdę ma takie znaczenie?

Zerknijcie please na tabelkę porównująca:

http://folnet.pl/towar/membrana-dachowe-dorken-delta-vent-n-plus

Ten vent n to podobno słaby, ale pozostałe?

Z nowości - jest Euronit Kapstadt, ja jej na żywo nie widziałam, ale wychodzi cenowo najkorzystniej.

"za moich czasów" nie było tego modelu, ale euronit generalnie nie powala jakością wykonania. Ich starsze modele (esówki i inne faliste wynalazki) mają wyraźnie nierówną fakturę. Chyba jestem przewrażliwiony:) A ile z ciekawości kosztuje Meyer we Wrocławiu?

PS. wybór Membrany nie ma wielkiego znaczenia - wszystkie markowe są porównywalne Tyvek, Dorken, Corotop - jeden pies. Byle były w miare trwałe - brałbym takie o ciężarze w okolicach 140 (wtedy dekarze nie uszkodzą jej nawet jak będą po niej - w granicach rozsądku - chodzić).

podpisuję się pod Jarettem co do Corotop, Meyer Holsen. Do tego, chociaż nie robili u mnie niestety, to po rozmowach z Panem Marcinem i oglądaniu zdjęć Jaretta weźcie sobie dla porównania kompleksową ofertę od Niego z robocizną. Dachówki Nelskamp i Piano mogę przekazac, bo leżą w domu. Jak kupowałam, to w MSM nie mieli chyba jeszcze MH, albo mi nie pokazywali. Od Pana Marcina kupowałam dachówkę, folię, wszystkie gadżety do montazu i okna. Co do Corotopu Strong, to ostatnio widziałam, ze w Castoramie był w minimalnie niższej cenie. Okna dostałam na bardzo dobrych warunkach. Co do dachówki, to warto wziąć od Niego ofertę, bo jest ona w euro i kwota zalezy od kursu. Do tego dostałam niższą kwotę, bo rozładunek zalatwiłam po sąsiedzku (w innym przypadku cena dachówki jest wyższa o koszty załatwienia rozładunku na budowie).

Witajcie, znowu udało mi się podłączyć do netu :)

U mnie na budowie takie tempo, że siwy dym. Chłopaki latają jak w ukropie, już murują ściany fundamentowe. Oby nie było jak w tym kawale, że biegają z pustymi taczkami, bo "taki zapieprz szefie, że nie ma kiedy taczek załadować" :D

Dzięki Wam zrobiłam rozeznanie właśnie odnośnie cen bloczków, udało mi się dostać bardzo dobrą cenę na bloczki Termatu, zdecydowałam się też na pustaki Edera, bo cenowo tak jak Roben, a bardzo mi się podoba ich jakość. Izolację fundamentów też robię standardowo, jak doradziliście, czyli jednak nie Icopal.

Tak na szybkości: szukam w miarę taniego piasku do zasypania fundamentów, możecie coś polecić? Dziś dostarczyli mi piasek do murowania, ale mam wrażenie, że przepłaciłam - 500 zł za 18 ton. Pamiętacie, ile płaciliście?

Druga kwestia: warto zainwestować w grubsze ocieplenie podłogi na gruncie?

oana,

najbliżej masz chyba piasek w Radomierzycach.

Przed zasypaniem fundamentów pamietaj o rozprowadzeniu kanalizy, przerzucenia przepustów, wysmarowaniu scian fundamentowych dysperbitem od wewnatrz też.

Co do grubości ocieplenia to jak rozumiem masz na mysli styro na chudziaku? bo nie bardzo kmam co masz na mysli. Styra na chudziaku nie robi się

Druga kwestia: warto zainwestować w grubsze ocieplenie podłogi na gruncie?

Do ocieplenia to jeszcze masz dużo czasu ;) Ja jestem zwolennikiem 10cm przy podłogówce i 5-8 bez niej. Temperatura pod podłogą jest +5 stopni nawet przy mrozach -20, więc ocieplenie może być cieńsze.

Jeżeli chodziło Ci o ocieplenie ścian fundamentowych, to są dwie szkoły przy 2-W (ocieplać od razu lub ocieplać z ocieplaniem ścian) i jedna przy 3-W (wkładać na bieżąco). No i znowu - ciut cieniej, np.5cm mniej niż powyżej.