Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

będzie na pewno tyle, jeśli nie więcej - zanim górale mi wiązary zbiją, trochę im zajmie. Chociaż tutaj uff? ;)

beton swoją wytrzymalośc nabiera po 21-28dniach, więc im dłuższa przerwa tym korzystniej. Należy pamiętać aby beton zbyt szybko nie odparowywal, więc najlepiej na słonecznydzień zakrywac a na noc odkrywać i polewac nie zaszkodzi.

Jeśli potrzebujesz plandeke do zakrycia to dogadaj się z Gosia 1611 - Ona ma moja plandekę do zakrywania stropu - duzych rozmiarów.

Ja też zamówiłam w MSM creaton balance i też miało być do 2 tygodni, czyli za tydzień powinna być na budowie, ale wczoraj dostałam telefon, że niestety, ale będzie za 3 tygodnie, co rozwala mi cały harmonogram i nie wiem co teraz zrobić...

najłatwiej jest zrzucić wine na producenta - sprawdź kiedy Twoje zamówienie zostało wyslane i czy w ogóle wyszło.

To ja mogę tez pokazać swój panel [low cost :p] - w trakcie budowy więc proszę nie zwracać uwagi na budowlane brudy (mała słuchawka prysznicowa zasłonięta tym białym workiem)

http://republika.pl/claris/domek/wnetrza/panel.jpg

bardzo ładna lazieneczka.

Natomiast kafelkarz dal d... z gorną póleczką - powinna byc tak jak dolna , równo z linią mozaiki

Mam takie pytanie - czy mając działkę narożną zdecydowalibyście się robić wypaśne [czytaj: kute lub inne ładne i drogie ;)] ogrodzenie z obu stron [od strony dróg] czy tylko od frontu domu, a z boku zwykła siatka tak jak na pozostałych dwóch częściach działki].

U mnie to wygląda tak: [czerwone boki są od strony drogi, czarne sąsiadów i tam na pewno idzie siatka, wejscie do domu zaznaczone]?

http://republika.pl/claris/domek/budowa/dzialka.jpg

mamy taki sam układ działki, z tym tylko, że u mnie furtka i brama sa po mniejszym boku trapeza.

Je bede robił tylko od tej strony jakiś ładniejszy płotek, a od złamania lecę z siatką i z żywopłotem

PS. a jeszcze jedno bo już zgłupiałam - te Wasze 50-60 zł za zabudowe poddasza to z materiałem czy bez?

to cena robocizny.

Wełnę najtaniej swego czasu znalazłem przez Internet w firmie Henko - www.pph-henko.pl, wszelakie folie, tasmy butylowe, tasmy aluminiowe kupowałem na www.folnet.pl, regipsy róznie, profile, wieszaki, tasmy do narozników, bandaże, fizeliny, uniflooty, szpachle w Renovie

A do tego materiał ile tak na oczko?

wełna - w zalezności co wybierzesz

folia - w zaleznosci jaka wybierzesz

regips zwykły - 200x1200 13zł, 2600x1200 14,97zł

Unifloot - 120zł /25kg

profile UD27 5,5zł za 4mb, CD60 7,45 -za 4mb

wieszaki -0,35szt

taśmy wzmacniające - 82zł/30mb

tasma butylowa - 25zł(?) sprawdx na folnecie

fizelina, bandaż - jakies grosze

szpachla - 44zł/20kg

silikon - 10zł tuba

piana - 15zł tuba

Wojgoc, ja się właśnie z foliami nastawiłam na Tyveka - ale w MSM go nie prowadzą, a chcę zamówić u nich wszystko (ceny...). Chyba wezmę tego vitaxxa albo vent S... aaaa, czy to naprawdę ma takie znaczenie?

Zerknijcie please na tabelkę porównująca:

http://folnet.pl/towar/membrana-dachowe-dorken-delta-vent-n-plus

Ten vent n to podobno słaby, ale pozostałe?

olej MSM i kup sama na folnecie. Jesli będziesz ocieplac dach wystarczy zwykły Tyvek Soft, jesli nie to Supro - jak Ci dekarze odlicza za ukladanie to z paskiem klejacym

najłatwiej jest zrzucić wine na producenta - sprawdź kiedy Twoje zamówienie zostało wyslane i czy w ogóle wyszło.

Wojgoc, to jest urok Creatona. Samir mnie ostrzegał i w kilku innych miejscach też: Creaton jest nieobliczalny z zamówieniami.

olej MSM i kup sama na folnecie. Jesli będziesz ocieplac dach wystarczy zwykły Tyvek Soft, jesli nie to Supro - jak Ci dekarze odlicza za ukladanie to z paskiem klejacym

Pamiętasz, jaki rabat dostałeś na folnecie na tyveka? Czy w cenach ze strony? Bo Dorkena mam sporo taniej niż na stronie. Mam transakcję wiązaną - jeśli wezmę tylko dachówkę w MSM, muszę zapłacić za dostawę. Opłaca się więc wziąć więcej rzeczy u nich.

Wojgoc, XX pyta, czy ocieplam po stropie, czy po skosach ;)

Jarett, cena netto 3,67 za podstawową, ale doczytałam w porę, że Piano jest od 28 stopni, a ja mam 25, więc nie cisnęłam z ceną. A Ty ile płaciłeś?

Zwróć uwagę jak strasznie poszarpaną dolną krawędź ma tegalit, wygląda jak uchlastany gilotyną (pewnie tak właśnie jest). Poza tym jest podejrzanie cienki. Jak położysz obok nawet najtańszej ceramiki widać to wyraźnie. MH jest bardzo rzadko spotykany. Spirea gdzieś we Wro go oglądała. Nelskampy ja oglądałem w Długołęce (firma się nazywa Millenium czy jakoś tak). Mają tam też Creatona Domino z płaskich. PS. Corotop Strong leży u mnie na dachu. Jest naprawdę strong. PS2. Spirea kiedyś wklejała zdjęcie pokazujące jak duża jest różnica formatu między MH a nelskampem. PS3. Jakieś stare zdjęcia mojego dachu w Piano - http://forum.muratordom.pl/entry.php?112187-Dach-(na-razie)-sko%C5%84czony

Na tej ekspozycji specjalnie oglądałam dolne krawędzie tegalitu, bo naczytałam się, że są nieciekawe, ale wyglądały naprawdę dobrze - może to były jakieś podrasowane sztuki?

Dzięki za info o ekspozycjach. a ten Twój dach - baaaardzo ładnie wygląda :)

Po stropie, ale jeszcze nie wiem, czy granulat czy normalna, i czy przypadkiem nie położyć na krokwiach płyt osb i dopiero na to wełny. Żeby nic na głowę nie spadło ;)

Tatarak, polecam MSM na Tyskiej. Mają na zewnątrz bardzo dużą wystawkę dachówek, a w środku, w pokoju z zabawkami dla dzieci ;) obok siebie grafity/ antracyty i szarości MH, Nelskampa, Tegalit i jeszcze coś. Chyba Domino. I Actuę.

Wszystko można porównać.

Z nowości - jest Euronit Kapstadt, ja jej na żywo nie widziałam, ale wychodzi cenowo najkorzystniej.

U mnie różnica wychodziła między MH Piano a Nelskampem ok. 23%, gdzie bym nie wyceniała.

Madeleine, pod ten grantulat czy wełnę to jeszcze musisz i tak rozłożyć folię paroizolacyjną, więc nic się nie powinno sypać :)

Dzięki za cynk o dachówkach - pokój z zabawkami dla dzieci?! już ich kocham :)

Ta róznica cenowa to na korzyść której marki?

podpisuję się pod Jarettem co do Corotop, Meyer Holsen. Do tego, chociaż nie robili u mnie niestety, to po rozmowach z Panem Marcinem i oglądaniu zdjęć Jaretta weźcie sobie dla porównania kompleksową ofertę od Niego z robocizną. Dachówki Nelskamp i Piano mogę przekazac, bo leżą w domu. Jak kupowałam, to w MSM nie mieli chyba jeszcze MH, albo mi nie pokazywali. Od Pana Marcina kupowałam dachówkę, folię, wszystkie gadżety do montazu i okna. Co do Corotopu Strong, to ostatnio widziałam, ze w Castoramie był w minimalnie niższej cenie. Okna dostałam na bardzo dobrych warunkach. Co do dachówki, to warto wziąć od Niego ofertę, bo jest ona w euro i kwota zalezy od kursu. Do tego dostałam niższą kwotę, bo rozładunek zalatwiłam po sąsiedzku (w innym przypadku cena dachówki jest wyższa o koszty załatwienia rozładunku na budowie).

Czy ten p. Marcin zajmuje się i dystrybucją materiałów i wykonawstwem dachów? ten znajomy Jarreta? to ja poproszę namiary na niego.

Moana - wysłałam Ci namiary na piaski na priva. Jak by były sprawdzone i pewne to dałabym tu, ale nie chcę zaśmiecać, nie mając pewności, że panowie dają dobre ceny itp.

Wojgoc - konsultowałam to wiązanie betonu z niezależnym (czyli nie moim) kierbudem i powiedział, że przynajmniej w przypadku ław, to fundamenty można na nich stawiać już po kilku dniach, bo to im nie zaszkodzi, a zanim zostaną w pełni obciążaone ścianami nośnymi to i tak zdążą spokojnie związać. natomiast przy stropie i wieńcu faktycznie trzeba odczekać min. 21 dni.

Do narożnych działek - macie takie ścięte narożniki od początku, prawda? ja mam normalnie prostokątną i zastanawiam się, żeby przy budowania ogrodzenia też zrobić takie ścięcie - droga jest wąska, głównie będę nią jeździć ja, a będzie wiele wygodniej. hm?

ufff nareszcie dobrnęłam do końca Waszych wpisów :)

Do narożnych działek - macie takie ścięte narożniki od początku, prawda? ja mam normalnie prostokątną i zastanawiam się, żeby przy budowania ogrodzenia też zrobić takie ścięcie - droga jest wąska, głównie będę nią jeździć ja, a będzie wiele wygodniej. hm?

Moja działka, a także wszystkie inne narożne w okolicy maja takie ścięcie (taki kształt wydzielony). A na końcach ulic wewnętrznych są też specjalne poszerzenia, żeby było wygodnie manewrować...

A co - jeździsz ciężarówką? ;) Ścięcie się przyda głównie dla rowerów - dzieci zwykle początkowo jeżdżą po chodnikach - i w celu poprawy widoczności przy wyjeździe z bocznych, wąskich ulic. Na marginesie - kute ogrodzenie baaaaaaaardzo poprawia widoczność, w przeciwieństwie do obronnych żywopłotów, a ponoć niektórzy takie lubią i planują ;)

malutkim aucikiem jeżdżę :) ale droga boczna jest naprawdę wąska (ma być poszerzana kosztem działek po drugiej stronie, ale wiadomo to, czy napewno?), a chodników u nas nie ma i nie szybko będą.

Poza tym kute ogrodzenia są piękne, ale - cofam dom w głąb działki, żeby mieć ogród i sferę wypoczynkową od południa i zasłonięte od strony ulicy tym żywopłotem właśnie :) Gdybym miała wjazd od północy, to bym sobie zrobiła kuty ażur i piękny przedogródek.